Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zamek_letecky_pohledBylo mi ctí přijmout osobní pozvání paní starohraběnky Marie Salmové na oslavu jejích 80. narozenin, 90.narozenin její sestry Idy Schoeller, rozené starohraběnky a baronky, 50. narozenin synovce obou sester a syna jejich zemřelé sestry Alžběty, hraběte Johanese Hartiga a 50. narozeniny syna starohraběnky Leopolda Cubuka. Z takřka 300 osobně pozvaných hostů z Moravy, Čech, Polska, Rakouska, Německa a Švýcarska se nedostavil pouze jediný z důvodů náhlého onemocnění. Nejznámější osobnost tohoto knížecího rodu Hugo František starohrabě Salm-Reifferscheidt (1776-1836) se snažil prostřednictvím vědy a kultury o vyzdvižení své země a jejího trvalého propojení s moderním světem. Je smutné, že takovýto slavný rod byl nucen (po roce 1939 a 1945) i v roce 1992 usilovat o svůj komunisty ukradený majetek. Každá demokratická a vyspělá země si takovýchto rodů a lidí váží, ví jak důležitý a prospěšný je jejich duchovní i hmotný kapitál pro zemi. Vrácením ukradeného majetku právoplatným majitelům a dědicům, by Česká republika získala mnohem více, než nedůstojným vlastnictvím ukradeného. Z nemalého majetku – zámek Rajec v Jestřebí, polnosti cca 6700 ha, fabriky, elektrárna a pískovna, získali potomci tohoto slavného moravského rodu pouhých 573 hektarů polností a hájenku, kde dnes paní starohraběnka bydlí při cestách mezi Vídní a Rajcem v Jestřebí.

Titul starohrabě, starohraběnka vznikl proto, aby se rozlišila vysoká hodnota tohoto titulu od titulů hrabě, hraběnka, který byl později udělován příliš často za daleko menší zásluhy než tomu bylo dříve.

V roce 1939 hrozilo zabrání majetku německými okupanty a od roku 1945 komunisty, které zajímala hlavně pole. Otec těchto sester, Hugo Mikuláš Salm-Reifferscheidt se českého občanství nedožil, jeho dcera starohraběnka Marie Salmová obdržela čs. občanství v roce 1953. Odešla, po značných obtížích, do Rakouska v roce 1957, její bratr až v roce 1964. Jejich otci je neustále předhazována kolaborace s nacisty - v roce 1939 jej nacisté vydírali s tím, že nebude-li spolupracovat, přijde o všechen majetek a 120 rodin bude vystěhováno. Dohodl se proto se starostou obce a občany, že naoko bude „spolupracovat“, aby rodiny zachránil. Když po válce měli svědčit v jeho prospěch, starosta zemřel, síla a svědectví zbývajících občanů už na nastupující komunisty nestačila. Je smutné a vypovídající o kvalitě polistopadových soudů České republiky, že ani po 22 letech se u nich rod Salmů nedočkal spravedlnosti! Jde o velký majetek a vůbec nepochybuji, že i kdyby Hugo František starohrabě Salm-Reifferscheidt získal tehdy čs. občanství, že by si dnešní justice, resp. ti co jí ovládají, vymysleli další důvody pro nevydání ukradeného majetku, podobně jako tomu bylo v kauze Lex Schwarzenberg.

Zvukový záznam celé děkovné mše - za účasti tří knězů a pěveckého sboru RASTISLAV (Slovanský čtenářsko-zpěvácký spolek Blansko), byl neskutečně silným duchovním zážitkem – jak kázání (18:45 min.), tak umělecký výkon pěveckého sboru, který ke konci gradoval, tak i závěrem pronesená děkovná slova paní starohraběnky Marie Salmové (1:12:20 hod.)

ZDE naleznete program zámecké slavnosti.

Zamek_sestryJejí uvítací projev za skvělého doprovodu pana Ládi Kerndla a jeho kapely byl také nezapomenutelným zážitkem, který pouhý zvuk nemůže nahradit, bohužel. Z fotogalerie si můžete sami učinit přibližný obrázek o této slavnosti a atmosféře, která ji doprovázela. Ačkoliv zámek patří státu, neměl jsem ani na chvíli pocit, že by tento nádherný zámek tomuto knížecímu rodu nepatřil. Bylo přímo cítit, že nejsou hosty na svém majetku, ale že k němu neoddělitelně patří – jako on k nim! Nepochybuji, že při své příkladné vytrvalosti a cestě za pravdou a spravedlností budou jednou opět pány na svém majetku a ne pouhými občasnými hosty. Teprve potom začne opět skutečná krása zámku vynikat, kdy „cejch“ ukradeného nelze nevidět, necítit a nevnímat. Že to dnešní potomci tohoto rodu dokáží nepochybuji – ne nadarmo má tento slavný rod ve svém znaku CONTRA CORENTE - PROTI PROUDU.

Další soudy rodu Salmů se budou konat dne 29.9.2011 od 10:00 hod. u OS Praha, Ovocný trh ve věci žaloby na MV a následný den 30.9.2011 od 9:00 hod. u KS Brno ve věci žaloby na paní Nečasovou a ochrany osobní cti. Soudit u KS Brno bude Mgr. Michal Ryška, tedy ten, který dne 26.3.2010 rozhodl v neprospěch mé žaloby na bývalého předsedu KSČM a nynějšího poslance za KSČM Miroslava Grebeníčka. Uvidíme, zda v nemravných a nespravedlivých rozsudcích bude pokračovat…? K tématice se před konáním soudů vrátím!

 

Jan Šinágl, 5.9.2011

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře

+1 #1 Eva Růžičková 2011-09-12 08:12
Doplňuji:
Hájenka, v níž paní hraběnka /tak je nazývána zdejšími občany/ bydlí, stále platí nájem. Ač to zní absurdně, je na ,,svém" a přitom jí nepatří.
To je jako s naší demokracií, údajně ji máme, ale jako by nebyla.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)