Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Slovensko_Langos_3_191012Před návštěvou soudu Agentura MM versus Vanda Hrycová v Bratislavě, jsem si prohlédl pozoruhodnou akci nezávislých občanů s tématem korupce a boje proti ní. Koná se přímo před vchodem do budovy Generální prokuratury Slovenska. Fotografie hovoří za vše. Obávám se, že by se podobný text před NSZ v Brně nemusel mnoho měnit – pouze za slovenská jména dosadit jim odpovídající česká slova, jména, výrazy a pojmy. O moc vpředu zas tak před Slovenskem nejsme, pokud budeme hodnotit výsledky práce policie, státního zastupitelství a soudů porovnáním, kolik osob podílejících se na nejvyšší formě korupce a hospodářské kriminality, skončilo ve vězení – rozuměj těch skutečně odpovědných. Z fotogalerie až mrazí – důležité texty jsou přepsané níže.

Ján Langoš: 1946 – 2006 – zakladatel Ústavu paměti národa - Zastánce důsledného vypořádání se s totalitními režimy na Slovensku - Muž odvahy, statečnosti a vytrvalosti v úsilí o svobodu a demokracii. U jeho reliéfu jsem postál delší dobu, znali jsme se. Velmi jsem si vážil a vážím, že už tenkrát Ján Langoš moji práci oceňoval.

„Politika se stala formou organizovaného zločinu, do kterého vtahuje i soudy, prokuraturu a policii.“

Michal Valo, generální prokurátor 1995-1999

„Neorali jste, neseli, jen byste sklízeli úrodu na které se podíleli naši předci.“

Skutečný boj proti korupci neexistuje.

Nečekejme od zpolitizované policie prolezlé korupcí, ve které se vše profesionálně řídí od shora, že policisté budou ochotní odhalovat či dokonce vyšetřovat případy politické korupce a podvodů. V takovýchto případech jde až o existenční ohrožení. Časem si už mnozí, anebo velká většina policistů, zvykla nevyčnívat, zůstat tiše v koutku a dělat si svoji „práci“, samostatně nerozhodovat, ale nechat si poradit od nadřízeného či prokurátora a tak to i skončí – zakládáním operativních spisů at acta, odmítáním trestních oznámení, zastavováním trestních stíhání z důvodů, že se trestní čin nestal, nebo skutek se stal, ale není trestným činem, anebo se nepodařilo zajistit důkazy proti konkrétnímu pachateli. V současné době se po korupční linii nedělá nic pořádně, nic závažného, neotvírají se žádné velké věci, proč tomu tak je, snad je každému jasné. Není tu skutečné politické moci, která to fakticky chce a nikdo nevytváří, hlavně na vládu, silný tlak, kterému by nemohla odolat (občanské sdružení, média, politická opozice, …,). Dokonce ani s nástupem předchozí vlády nedošlo k zásadní změně v sytému řízení, personálního obsazování, politických vlivů na policii i když jsme navenek poslouchali slova o „uvolněných rukách“. Druhou přešlapující institucí, která přímo odpovídá za tento stav je prokuratura, které si vybírá hlavně případy násilného charakteru, ale na skutečnou politickou korupci a závažnou hospodářskou kriminalitu jí chybí skutečná chuť a odvaha.

Jozef Šátek, bývalý ředitel ÚBOPK (Útvar boje proti organizované kriminalitě)

„Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých a demokracie jim ho dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, cizinci budou chtít práva občanů a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede být nejhorší monarchie anebo oligarchie." SOKRATES

Petr Robejšek při jedné besedě se studenty se měl vyjádřit v tom smyslu, že největší slabinou demokracie ve srovnání s komunismem je její těžkopádná administrativa, na rozdíl od komunistů, kde rozhoduje politbyro. Příliš často a příliš dlouho trvá, než se potřebné, jasné, logické rozhodnutí zdravého rozumu projeví v praxi. Toho dobře využívají Číňané. Demokracie tak ohrožuje sebe sama. Stupeň jejího sebeohrožení je přímo závislý na kvalitě jejích nejvyšších představitelů. Soudě podle současného stavu demokracie ve světě, kvalitě života a stavu občanských práv, není kvalita jejích vrcholných představitelů, odborná i lidská taková, aby nás naplňovala nadějemi. Spíše by nás měla co nejrychleji motivovat tento stav, právě výhodami přímé demokracie změnit,  umožnit vládu těch nejlepších a nejschopnějších než bude pozdě.

 

Jan Šinágl, 20.10.2012

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)