Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

SP_MZP_Kocian_3_131112Žebrák navštívili dne 13.11.2012 vedoucí oddělení finanční kontroly, agendy korupce a stížností Jiří Kocman,  Ing. Vladimír Kundrát věnující se této kauze a  Ing. Pavel Tvrdý odbor auditu a finanční kontroly.

Celá kauza je dobře zdokumentována a prokazuje, že ČIŽP a Správa ChKO Křivoklátska nekonala tak, jak měla podle zákona a z titulu své odpovědnosti. Pevně věříme, že MŽP konečně nalezne účinné páky, aby odpovědné a jemu podřízené instituce konaly a neumožňovaly svoji nečinností nezákonné jednání. Doplácí na ně bezbranná flóra, fauna a nakonec i občané a budoucí generace. Kauza Stroupinského potoka je obrazem poměrů, které nalezneme i jinde, proto lze doufat, že tato ministerská návštěva bude mít nejen konkrétní výsledky, tzn. vedoucí k nalezení a potrestání konkrétních viníků a pachatelů, ale i potřebný varovný efekt pro ty odpovědné a jejich instituce, kteří by taková zvěrstva na přírodě chtěli páchat i jinde.

Zástupci MŽP nepůsobili dojmem, že by byli o celé kauze dostatečně informováni. Po tom co však viděli si jistě potřebné informace rychle doplnili. U pana Kocmana nás překvapilo, že měl potřebu nám sdělit, že nebyl za totality členem strany, ale přesto mohl pracoval v odpovědném postavení. I komunisté potřebovali odborníky. Zmínil se o tom v souvislosti s všeobecně nedobrou pověstí úředníků ministerstev, kdy jsou všichni „házeni do jednoho pytle“, ačkoliv se mezi nimi najdou mnozí, kteří dokáží i dnes zachránit nemalé finanční prostředky díky tomu, že svoji práci dělají tak jak mají, tzn. poctivě slouží zemi a občanům. Zástupci MŽP měli poté následnou schůzku ještě se starostou Žebráku Mgr. Danielem Havlíkem. Mrzí nás také to, že nám starosta nedávno do očí popřel svoji stále platnou licenci na těžbu a prodej dřeva, kterou vlastní a je tím v důvodném podezření ze střetu zájmů.

SP_MZP_Kocian_1_131112Ve věci bylo podáno trestní oznámení na PČR v Berouně starostou Mgr. Danielem Havlíkem na níže podepsané a další občany a následně i JUDr. Petrem Zemánkem.  Pokud se tne viditelně „do živého“, pan starosta se brání tím, že  podává trestní oznámení na osoby, které s ním nesouhlasí, za  spáchání trestného činu "šíření poplašné zprávy". Podivné, normální by bylo, poděkování za upozornění na nezákonné jednání. Trestním oznámením ukazuje pan starosta veřejnosti, že buďto nemá čisté svědomí, nebo je neschopný, resp. všehoschopný…?

Dokážeme si představit, že v legislativní spoušti je každý starosta mnohdy „jednou nohou v kriminále“, o to více by měl dbát na hlas občanů, ve vlastním zájmu a zájmu obce, slouží-li jí podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Proto je dosavadní chování starosty Mgr. Daniela Havlíka, zarážející a znepokojující.

Vyslechnut byl zatím jen JUDr. Petr Zemánek. PČR má dostatek přímých důkazů, proto je její dosavadní chování nepochopitelné, resp. dozorujícího SZ Beroun, které je jinak v trestním stíhání Jana Šinágla („popírání“ genocidia), přesněji řečeno státní zástupce JUDr. Josef Šebek, velmi aktivní. Je také zarážející, že zatímco první reportáž ČT byla jasně na straně občanů, druhá už působila poněkud jinak a mnohem vstřícněji vůči starostovi Mgr. Danielu Havlíkovi? To by připouštělo možné vysvětlení, že jsme zřejmě „ťali do živého“ mnohem výše, než jsme tušili a že někdo vlivný, v zájmu ohrožených, zavolal do ČT a ta byla opět poslušně tzv. „vyváženější“…?!

K úpravě koryta Stroupinského potoka uvádíme, že měla stát původně 21.000.000,- Kč a později byla redukována na cca 10.000.000,- Kč. Zatím ani nelze zjistit, odkud tyto finanční prostředky pocházejí? Z EU, „zlatých“ Rathových časů, nebo patřičného ministerstva? Zřejmě z ministerstva zemědělství. Původní stavební projekt byl zpracován bez patřičného geologického průzkumu, který jeho plnou realizaci neumožňuje kvůli jiné skladbě a kvalitě břehů než s jakými stavby v projektu počítaly – žádné pevné břehy, ale časté navážky a z toho plynoucí nestabilita podloží. Investorem stavby zůstávají Lesy České republiky s.p., které v současné době vlastní jen 4% pozemků kolem potoka. Lesy se snažily předat zakázku správci potoka Povodí Vltavy, s.p., které ji odmítlo převzít vzhledem k nepřipravenosti a také nezákonnosti celé akce. MZ ČR tak ponechalo celou akci, i přes nesrovnalosti v přípravě této stavební akce původnímu investorovi. Tímto rozhodnutím MZ ČR převzalo záruku za financování naprosto zbytečné „rekultivace“, která nemůže naplnit požadovaný záměr, tzn. bezpečnou ochranu obyvatel města před velkou povodní, alespoň bude-li se situace vyvíjet tak jako dosud. V této souvislosti je docela symbolická zpráva z dnešních Hospodářských novin (ředitele Lesů ČR by měl následovat i ministr zemědělství):

Šéfa Lesů ČR vyhnaly z funkce problémové IT zakázky: Generální ředitel Lesů České republiky Svatopluk Sýkora se o jeden den vyhnul odvolání z funkce - včera na nátlak ministra zemědělství Petra Bendla raději rezignoval. Pokud by to neudělal, ministr zemědělství by podle informací HN jeho odvolání navrhl na dnešním jednání vlády, která má řešit zprávu NKÚ o chybách v hospodaření Lesů. Důvody odchodu ani jeden z nich neupřesnil, podle informací HN ale impulzem bylo policejní vyšetřování zakázek Lesů na IT služby za 600 milionů korun.

SP_MZP_Kocian_2_131112Lesy ČR vypsaly zakázku v době, kdy jim už bylo známo, že správu potoka bude vykonávat podnik Povodí Vltavy. Ten stavbu odmítl převzít s tím, že nejsou vyjasněné majetkové poměry pozemků v okolí potoka, a mnoha dalších důvodů, které jejich pracovník odmítl sdělit. Zemní práce na úpravě potoka probíhají proto zatím jen na pozemcích města. Neodbornými úpravami Stroupinského potoka je snižována i průtočnost jeho koryta - viz lávka u brodu, kde je to skutečně „do očí bijící“.

Je smutné konstatování, že k zajištění (100%) bezpečnosti Stroupinského potoka stačilo provést klasickou rekultivaci, tzn. důkladné pročištění potoka po letech zanášení a znečištění řádným hospodářem, úpravu mokřadů před rybníkem a jeho vypouštění při velké vodě tak, aby nedocházelo k vytopení domů obyvatel města Žebráka. O daleko nižších nákladech a naprosto zbytečnému až zločinnému vyhazování peněz daňových poplatníků,  nemluvě!

Pak by se nejspíš teprve mohlo postupovat podle původního dendrologického posudku zpracovaného odbornou firmou Geo Vision, s. r. o. Ten navrhoval pokácení 25 ks stromů s náhradní výsadbou 60 ks stromů, namísto vykácení 240 ks stromů. To ovšem prostor ke korupci a osobnímu obohacování zas tolik nenabízí. (Nebudeme bez důkazů raději dále spekulovat...)

Jen doufáme, že nebudeme muset navštívit i pana ministra, jako nejvyšší instanci?! Je neskutečné kolik máme úřadů, dobře placených úředníků s patřičnými pravomocemi, přesto nedokázal nikdo z nich zabránit tomuto zvěrstvu a zločinu spáchaném na bezbranné přírodě!

Divily se i malé děti z blízké mateřské školky, které jsem několikrát potkali při jejich procházce a naší debatě s úředníky z MŽP. Tyto děti se ještě bránit nemohou, stejně tak jako se nemohl bránit jejich Stroupinský potok, jehož ztracenou krásu a kouzlo si už mohou prohlédnout jen na fotografiích, díky ostudné a obludné nečinnosti odpovědných, které platí jejich maminky a tatínkové ze svých daní a své poctivé práce, na rozdíl od všech těch, kteří toto zvěrstvo umožnili a co má k poctivé a odpovědné práci státního úředníka hodně daleko!

Uvidíme, my se nevzdáme a budeme bojovat dál – i za ty malé děti a i za ty ještě nenarozené!

 

V Žebráku dne 16.11.2012

 

JUDr. Petr Zemánek, Točník č.30, 267 51 Zdice

Mgr. Naděje Dondová, Potoční 80, 267 53 Žebrák

Martin Donda, Potoční 80, 267 53 Žebrák

Vladimír Hora, Vápenice 78, 267 53 Žebrák

SODALES SOLONIS o.s., Jan Šinágl, Nejedlých 335, 267 53 Žebrák

 

Články k tématu:

Kauza Stroupinského potoka v Žebráku budí vášně

Starosta Žebráku Mgr. Daniel Havlík je osobně zodpovědný za spáchání zločinu na přírodě

Reakce na skandální odpověď ČIŽP ve věci Stroupinského potoka v Žebráku

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Share

Komentáře

-3 #1 Lojza 2012-11-19 19:24

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)