Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Abraham Lincoln: „Nemusím zvítězit, ale musím hájit pravdu. Nemusím mít úspěch, ale musím se řídit světlem, které mám v sobě.“

V klubu SION proběhla důstojná vzpomínka na Pavla Wonku a uctění jeho památky. Byla spojená se křtem knihy Miroslava Petra: Pavel Wonka 1953-1988: ROZHOVORY PŘED SMRTÍ.

Dnes by se dožil Pavel Wonka 60 let…

Minkovice (Minkau), byly v provozu až do tzv. sametové revoluce. Byly pokynem ministryně spravedlnosti Burešové, č.1/1990, zrušeny. Vzpomínky na posledního komunisty zavražděného politického vězně Pavla Wonku se zúčastnili i minkovičtí političtí vězni Míla Petrovský a Jiří Kubík. Jejich otřesné svědectví - níže na videích, je i svědectvím o nás a naší polistopadové společnosti. Nepotrestá-li se zlo, posílí a trestá slušné. Není-li společnost schopna se bránit, doplatíme na to všichni. Doporučuji najít si čas jak na audio, tak na video záznamy.

Úvod Lenky Jaklové – skvěle připomenula podobnost životů Jana Palacha, Pavla Wonku a Abrahama Lincolna!

Beseda s historikem Petrem Blažkem

Rozhovor s bratrem Pavla Wonky Jiřím Wonkou

Rozhovor s Jarmilou Stivicovou - prohlášení bývalých disidentů východočeského regionu, které na místě účastníci podepsali.

FOTOGALERIE

Knihu Rozhovory před smrtí sestavil Miroslav Petr z dokumentů Pavla Wonky. Mnoho důležitých dokumentů, usvědčující komunistické zločince je dosud ve spisovnách a na soudech. Nejsou proto dodnes, dle archivního zákona, přístupny. Ani ÚSTR a ÚDV nemají potřebné pravomoci, ačkoli by je logicky měly mít. Komunistickým zločincům tak nehrozí soudy a potrestání ani po 23 letech. Občan se právem ptá, na co si platíme tak drahé instituce, jako je ÚDV, ÚSTR či úřad ombudsmana, když nemají žádné účinné pravomoci…?! Mimochodem dle sdělení Jiřího Wonky soudkyně JUDr. Marcela Horváthová spolupracovala za Jakeše na Ústavě ČSSR – dnes stále soudí u OS Trutnov!!! Už v roce 1987 byl Pavel Wonka poprvé odsouzen - za výzvu odstranit obraz Josefa Stalina!

Na úvod byl promítnut skvělý dokument o Pavlu Wonkovi ZAŤATÉ PĚSTI. Ostudné, že autorská práva, právě u tohoto dokumentu, na rozdíl od jiných, méně „nebezpečných“, znemožňují shlédnutí dokumentu na internetu – viz informace a odkazy níže.

Vracel jsem se s politickým vězněm Mílou Petrovským pozdě v noci domů. Mezi Hradcem Králové a Prahou jsem koupili a dolili olej do jeho škodovky, v cca 1:30 hod pojedli, popili – dnes ráno mi Míla volá, že na toaletě zapomněl peněženku s nemalou částkou peněz, všechny doklady, včetně invalidní průkazky a řidičského průkazu. Okamžitě tam volal, aby prý zavolal až přijdou děvčata opět po noční službě do práce, ale že se nic nenašlo, resp. o ničem nikdo nic neví. Zavolal proto na policii a oddechli jsme si oba. Ze záznamu kamery vyšlo najevo, že po Mílovi vešla jenom servírka na toalety, zřejmě uklízet. Policie ji navštívila v bytě a peněženku zajistila. Servírka ji chtěla po návratu do práce odevzdat. Škoda, že ji neodevzdala, či neinformovala ostatní personál hned. Míla se nemusel tak dlouho strachovat. Na každý pád velké díky skvělé práci PČR. Míla už je na cestě pro peněženku, měl se u ně stavit „na benzín“, ale další kamarád mu vypomohl už v Plzni. Pokud mi Míla sdělí jména policistů a další podrobnosti, rád toto zpravodajství doplním.

 

Jan Šinágl, 29.1.2013

MFD Hradec Králové 8.2.2013 o Pavlu Wonkovi

* * *

29.9.2011

Zastupitelstvo města Hradec Králové na svém jednání dne 27. 9. 2011 schválilo průlomový návrh na udělení čestného občanství in memoriam Pavlu Wonkovi, iniciovaný Lenkou Jaklovou, radní města Hradce Králové za TOP 09. Návrh byl přijat v počtu 27 hlasů pro, 2 proti, 2 zastupitelé se zdrželi. Úspěšnému výsledku předcházela řada diplomatických a strategických kroků za podpory hradecké TOP 09 a také řady významných osobností včetně exprezidenta Václava Havla.

Z projevu Lenky Jaklové na Zastupitelstvu města Hradec Králové dne 27. 9. 2011

Pavlu Wonkovi by dnes bylo 58 let. Pravděpodobně by měl rodinu, byl by vystudovaným právníkem a dost možná by hájil zájmy veřejnosti v zastupitelstvu svého rodného města Vrchlabí nebo dokonce v Parlamentu České republiky. Možná… Kdyby jeho život nebyl nesmyslně zmařen.

Pavel Wonka v mnohém připomíná hrdinu amerického filmu „Frajer Luke“, kterého tak skvěle ztvárnil Paul Newman. Také český „Frajer Pavel Wonka“ si trval na svém, také on houževnatě a odvážně usiloval o svobodu a demokracii, když se postavil všemocnému režimu a na volební frašce demonstroval rozdíl mezi slovy a činy komunistického Československa.

Jeho jediným „proviněním“ byl fakt, že se rozhodl zúčastnit voleb do Federálního shromáždění jako nezávislý kandidát. Byl za to obžalován, odsouzen za pobuřování a při opakovaném zatčení převezen k výkonu trestu, ačkoli už byl velmi vážně nemocný. Podle svědectví spoluvězňů byl „dozorci ubit k smrti dřív, než mohl rozsudek nabýt právní moci“.

Pavel Wonka zemřel právě v tomto městě - v Hradci Králové - 26. dubna roku 1988, pouhý rok před pádem komunismu - jako poslední politický vězeň Československa.

Návrh udělit čestné občanství Pavlu Wonkovi in memoriam svými stanovisky podporují např. paní Lída Hovorková, nezávislá novinářka z Hradce Králové, pan Ivan Binar, spisovatel, bývalý politický vězeň a signatář Charty 77, dále teatrolog a publicista Vladimír Just. A rovněž exprezident Václav Havel. Velmi si cením jeho reakce, kterou mi zaslal i přesto, že se v té době necítil zdráv. Václav Havel reagoval na otázku, co si myslí o této iniciativě a zda nepřichází už příliš pozdě: „Domnívám se, že je dobře i s odstupem času připomínat naše nedávné dějiny a ty, kteří dokázali čelit tehdejší mocenské zvůli.“

Dámy a pánové, osobně Vás prosím, abyste podpořili tento návrh.

Udělením čestného občanství města Hradce Králové Pavlu Wonkovi in memoriam máme dnes možnost alespoň symbolicky odčinit tuto velikou křivdu. Děkuji Vám.

* * *

Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy

Zaťaté pěsti. Boj za spravedlnost zaplatil Pavel Wonka životem.

Pavel Wonka se narodil v roce 1953 ve Vrchlabí ve smíšeném česko-německém manželství. Už jako dítě zažil kvůli svému původu nejrůznější projevy nespravedlnosti. „Až budu velký, budu bojovat za spravedlnost a budu pomáhat lidem,“ řekl podle svého bratra Jiřího jako chlapec. V roce 1986 využil práva, které všem občanům ČSSR zaručovala ústava, a rozhodl se kandidovat jako nezávislý do Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Za svůj program vyhlásil rehabilitaci práva. Žádal, aby ideologie nebyla nadřazována nad právní vědomí. Ústřední volební komise odmítla Wonku zaregistrovat jako kandidáta v rozporu s tehdy platným zákonem. Následně policie provedla v jeho bytě domovní prohlídku. V květnu 1986 byl i se svým bratrem Jiřím vzat do vazby. Pavel byl obviněn z podvracení republiky a v květnu 1987 odsouzen k 21 měsícům vězení a následným třem letem ochranného dohledu. Trest si odpykával v jedné z nejhorších věznic, v Minkovicích, kde byl bit a všemožně ponižován. Na nátlak domácí i zahraniční veřejnosti byl pak převezen do vězeňské nemocnice na Pankráci. V únoru 1988 byl pak ve značně zbědovaném stavu z věznice Plzeň-Bory propuštěn. Pavel Wonka byl natolik vyčerpaný, že se rozhodl pro emigraci. 5. dubna 1988, když vycházel z budovy vojenské správy, kde si byl pro doklad nutný k žádosti o vystěhování, byl však znovu zatčen, zbit a umístěn do vazby, protože se odmítal podrobit ochrannému dohledu. Rodina Pavla Wonky se o tomto zatčení nedozvěděla. 20. dubna 1988 se u Okresního soudu v Trutnově konal utajený proces, v němž komunistická moc soudila muže na kolečkovém křesle, který nebyl schopen stát ani hlasitě mluvit. Na soudkyni Marcelu Horváthovou to ale neudělalo nejmenší dojem a poslala ho opět na pět měsíců do vězení. Wonkův zdravotní stav se prudce zhoršoval a 24. dubna 1988 Pavel Wonka ve vazební věznici v Hradci Králové bez lékařské pomoci zemřel.

Připravili: scénář Petruška Šustrová, režie Jiří Fiedor, dramaturgie Jiří Sirotek, vedoucí projektu Čestmír Franěk.

* * *

25. 5. 2009

Zaťaté pěsti

Litujeme, tuto část nelze přehrát. Autorská práva pro internet nejsou dostupná.

P.S.

Zodpovězte si sami otázku, proč právě pro tento dokument nejsou autorská práva pro internet dostupná…?! J.Š.

* * *

Vážený Jane Palachu,

někdy přemýšlím, jak byste dneska žil, kdybyste se tenkrát, před 44 lety, neobětoval proto, abyste vyburcoval národ z letargie. Letos v srpnu by Vám bylo pětašedesát a slavily by to s Vámi Vaše děti i vnoučata, protože na rodině jste vždycky lpěl.

Po ukončení filozofické fakulty byste nejspíš učil dějepis někde v rodném kraji, třeba na Mělnickém gymnáziu. A protože jste historii miloval, dělal byste to poctivě, což se za komunistů neodpouštělo.

Takže kdoví, jak byste skončil. Možná byste teď bral už tři roky důchod, který by s bídou stačil na to nejnutnější. Pravděpodobnější ale je, že by Vás život ve znormalizovaném, prověrkami a přetvářkou sešněrovaném Československu tížil natolik, že byste skončil jako Pavel Wonka. Toho utrýznili v dubnu 1988 ve vazební věznici, protože hájil spravedlnost a trval na svých občanských právech.

Stejně jako on, také Vy byste dodnes nedostal ani státní vyznamenání in memoriam a za Vaši smrt by nebyl nikdo potrestán. Pokud byste se ale Listopadu dočkal, tak byste v duchu svého hesla bojoval „proti tomu zlu, na které člověk právě stačí" určitě dál. Takže pak by byly už jen dvě možnosti: buď byste se letos dožíval svých pětašedesátin čím dál víc frustrován, anebo byste se za týden chystal na Hrad! Jen se bojím, jestli bychom tu druhou možnost zvládli...

* * *

 

HK_Wonka_MFD_310113

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)