Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata_Jan_a_TGMJan Antonín Baťa zdědil po právu firmu a majetek od svého nevlastního bratra Tomáše Bati, kterou vybudoval k nebývalému rozkvětu. Poté byl postupně připravován o svůj majetek. Poprvé komunisty, podruhé synem Tomáše Bati za pomoci komunistické justice a potřetí za pomoci demokratické vlády Petra Pitharta. Až v roce 2007 přestal být tento velký syn naší země „kolaborantem a zločincem“ a od té doby se jeho potomci soudí o ukradený  majetek, resp. náhradu škody po České republice. Jednání bylo odložena na neurčito se lhůtou 60 dnů pro žalující stranu pro doplnění potřebných dokumentů. Bylo zajímavé, že dva dokumenty zaslané žalobou do DS soudu se i k udivení soudkyně v soudním spise nenacházely…?!

Poslední soudní jednání proběhlo u OS Praha 2, dne 7.3.2013, v symbolický den 163. výročí narození TGM a 115. výročí narození Jana Antonína Bati. Rozhodovala samosoudkyně JUDr. Otília Hrchová. Z médií se dostavila ČT, ČTK a LN. Nárok na odškodnění není promlčen, soudkyně chce nejprve rozhodnou o tom, kdo má na něj legitimní právo.

Jednání u OS Praha 2 – 7.3.2013

Rozhovor obhájce Mgr. Roberta Cholenského pro ČT – 7.3.2013 – v Událostech ČT vysíláno jen několik vteřin.

Malá fotogalerie

Komentáře z médií:

(Ne)hrdinské činy Jana Antonína Bati rozdělují názory i po půl století

"Pokud jde o řízení továrny, tam bylo klíčové, co vytvořil Tomáš. Tedy především systém organizace práce a vysoká výkonnost. Jan Antonín nepřidal nic k tomu, co bylo pro chod firmy klíčové," myslí si zlínský historik Zdeněk Pokluda. … Proto byl proti, když radnice v roce 2010 umístila před zlínský mrakodrap - symbol města a někdejší administrativní centrum obuvnických závodů - sochy obou bratrů na jeden sokl. Paradoxní je, že "jednadvacítka" vznikla až za éry Jana Antonína, který závody převzal po tragické smrti Tomáše v roce 1932. … "Organizace Jad Vašem v Izraeli má dokumentaci, že Jan Baťa pomáhal ve 2. světové válce židovským občanům. V současnosti pracujeme i na projektu s muzeem holokaustu ve Washingtonu v USA, který mapuje jeho zásluhy," napsala MF DNES před časem manželka vnuka J. A. Bati Jana Nashová. "On byl skutečný hrdina." K tomuto hodnocení však mají jiní historici daleko a zdá se, jako by odkaz nejednoznačné osobnosti J. A. Bati vraceli z nebeských výšin na zem. "Dělat z Bati spravedlivého mezi národy má stejný smysl jako z něj dělat antisemitu. Ani jedno z těchto označení pro něj nesedí," tvrdí pražský historik Vít Strobach, který se touto problematikou podrobně zabýval. … To, že J. A. Baťa nebude mít nikdy jen dobrou pověst, se potvrdilo naposledy v roce 2011 v Uherském Hradišti, kde se před 115 lety narodil. Tamní zastupitelé po něm odmítli pojmenovat most přes Moravu. Drtivá většina z nich byla překvapivě proti, přestože vedení města souhlasilo. "Takový návrh pokládám za velice nešťastný, Hradišťáci tomuto mostu desítky a desítky let říkají Moravní most. A ať ho přejmenujeme jakkoliv, tak mu stejně nikdo neřekne jinak než Moravní," ohradil se tehdy radní a zároveň ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec. Dalším paradoxem je, že se v Uherském Hradišti nejmenuje po jeho neslavnějším rodákovi vůbec nic. Turisté tam najdou pouze pamětní desku J. A. Bati. Autor Milan Libiger.

To je ovšem neskutečná sbírka lží, polopravd a neobjektivních tvrzení se kterými skuteční Baťováci nebudou souhlasit stejně jako většina obyvatelstva Zlínského kraje! Jan Antonín Baťa, po smrti Tomáše Bati, vybudoval firmu do pozice světové firmy z cca 20.000 na cca 120.000 zaměstnanců. Zde má pan Pokluda velké mezery jako historik. Socha Jana Antonína Bati samozřejmě k Tomáši Baťovi před zlínským mrakodrapem patří!

Stejně tak článek Martina Zvěřiny z LN dne 8.3.2013 – Baťovské miliony je silně zavádějící, zejména věta: „Po smrti zakladatele firmy Tomáše nebyla zaplacena dědická daň, neboť v trezoru byla připravena smlouva o fingovaném prodeji Janu Antonínovi.“ Další „lež jako věž“, snadno ověřená archivními dokumenty. Jinak by  jistě MF ČR rádo tento „dokument“ použilo. Nemohu se ubránit dojmu, že zde nejde o nevědomost, ale daleko spíše o vědomé PR jednání, byť to nemohu samozřejmě dokázat. Je všeobecně známé, že zájmové skupiny mají své novináře, kteří dle jejich zájmů a přání ovlivňují veřejné mínění.

Nadace Tomáše Bati ve Zlíně samozřejmě brání své zájmy, resp. švýcarské větve Tomáše Bati ml. a nepochybně má i „své“ novináře. Používají a mají prospěch z majetku, který jim nepatří. Samozřejmě se brání a bránit budou i nadále. Kde jde o velký majetek, dobré mravy nemají často žádné místo, bohužel…

Objektivně popsala situaci redaktorka LN Veronika Berná ve svém článku Zaplaťte, co jste vzali, volají Baťovi ze dne 8.3.2013. Ta na rozdíl od pana Pokludy, Strobacha, Libigera a dalších u soudního jednání byla!

Pro zájemce je k dispozici bohatá rubrika Bratři Baťovéarchivu mého starého webu, kde naleznete vše podstatné včetně mnoha zvukových záznamů – i toho, kdy jsem se chystal Tomáši Baťovi přímo říci co si o něm myslím po předchozích dvou rozhovorech a kdy s průhlednou výmluvou odešel aniž jsem mu to stačil říci – měl dobré tušení. Nedivím se, že oslavil své 90.narozeniny na Pražském Hradě za účasti 600 hostů a pod patronací prezidenta Václava Klause…

Věřme, že jednou dojde na poslední slova Jana Antonína Bati: „Pravda vyjde na povrch jako olej na vodu.“

 

Jan Šinágl, 9.3.2013

 

"INJUSTICE ANYWHERE IS A THREAT TO JUSTICE EVERYWHERE."

"Nespravedlnost kdekoliv je hrozbou spravedlnosti všude."

Martin Luther King jr.

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

+2 #3 Jan Šinagl 2013-03-10 08:51
Pane Rabský, pokud nepředložíte důkazy pro Vaše tvrzení, zůstávají Vaše tvrzení v rovině polopravd, lží a pomluv. To co tvrdíte jsou letitá tvrzení, dávno vyvrácená. např. USA se dávno omluvily za uvedení Jana Antonína Bati na tzv. "černou listinu", stejně jako Velká Británie. Některá sporná jednání byla účelová, aby Jan Antonín Baťa mohl nadále působit, chránit firmu, zachraňovat např. Židy a podporovat odboj a vládu v Londýně.O všem se můžete dočíst v archivu mého starého webu v rubrice Bratři Baťové, jak odkazuji v tomto článku. J.Š.
-4 #2 Karel Rabský 2013-03-10 01:17
Někde je úředně zaznamenáno, že dodával boty pro nácky.
Tento nárok podle dekretu 100/45 neměl, protože nesplnil povinnost podle dekretu 95/45, tj. nedeponoval akcie firmy.

J.A.Baťa je DODNES na americké listině kolaborantů.
Pořiďte si článek z Baťových Zlínských novin z roku 1937.Tam velice vychvaluje Musoliniho, jako gentlemana. Dá se to najít i přes internet.
Přičemž v té době už byly známy informace o zvěrstvech Musoliniho armády v Habeši.
Spojenci dali J.A.Baťu na černou listinu,konkrét ním důvodem bylo, že Baťa odmítl dát spojencům zdarma boty, které se mu podařilo zablokovat někde na lodi.
Rab.
+4 #1 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-03-09 18:08
Tento případ je otřesný. Vzhledem k tomu, že stále ještě jsou používány k této kause se používají arfgumenty, které si vymysleli z nečestných důvodů komunisté, měl by soud ústy předsedy senátu vynést rozsudek tohoto znění: Jménem republiky, Jan Antonín Baťa byl čestný člověk, nedopustil se ničeho nečestného ani proti Československé republice, proto nikdy nneztratil Československé občanství.Proto jeho dědicové mají plný nárok na odškodnění a je v plném souladu, aby po něm byla nazvána ulice a jeho pomník zůstal ve Zlíně stát, tam, kde bylo zamýšleno jej postavit.
Pro poučení budoucím upozorňuje soud, že není morální ještě dnes šířit takové lži, jaké se v případu dodnes objevují. Pokud by i nadále byly tato lži šířeny, nezbylo by soudu nic jiného než proti viníkům z vlastní iniciativy zahájit soudní řízení a vynést příslušný rozsudek.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)