Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Holland prosiciTeprve před několika dny jsem se dozvěděl důvod pro sdělení ÚDV, ze 14.12.2012 nebyly zjištěny skutečnosti o tom, že byl spáchán trestný čin. Věc byla ukončena …. Paní Agniszka Holland při výslechu nepotvrdila svá slova, otištěná v LN dne 25.února 2012, v rozhovoru s názvem Vy Češi se dovedete smát i nad vlastní mrtvolou, autorky Veroniky Bednářové, takže se nic nevyšetřovalo. Jako autor TO se k tomu nemohu nevyjádřit, aniž bych jakkoliv měl v úmyslu zpochybňovat mravní kredit paní Holland a novinářky LN. Připomínám mé trestní oznámení ze dne 8.5.2012 a můj další článek k tématu ze dne 28.12.2012.

Mimochodem se paní Holland vyjadřovala k poměrům ve věznici Ruzyně v té době v souvislosti s Hořícím keřem vícekráte, i v rozhovoru pro REFLEX s názvem Palach je můj osud, autora Petra Vavrušky, ze dne 9.2.2012. Vyjímám z něho:

To už jste tady měla tak pevné vazby?

Už jsem byla hodně zapojená do společenského a kulturního života. Tedy zatím na úrovni fakulty, ale cítila jsem se tam velmi dobře. Dokonce mě během stávky zvolili do výboru. Proto jsem požádala o občanství, ale rychle jsem se ho vzdala poté, co mě Češi na začátku roku 1970 zatkli.

Za co to bylo?

Pomáhala jsem takzvaným taternikům, Polákům, kteří pašovali přes hranice nejrůznější opoziční literaturu. Nejdříve mě Češi vyslýchali a sledovali, což bylo nepříjemné a trvalo to několik měsíců. No a pak jednoho rána přijeli ke mně do bytu do Zahradního Města a zatkli mě. Myslela jsem si, že mě vezou do Bartolomějské k výslechu, a najednou vidím, že jedeme přes Vltavu a skončili jsme v Ruzyni ve věznici. Tam jsem strávila sedm týdnů.

To musel být šok.

Bylo to dost drsné, ale zajímavé. No a po propuštění z vazby byl soudní proces. Taky pozoruhodný. Dostala jsem půldruhého roku s podmínkou.

A tehdy jste si rozmyslela české občanství?

To už jsem se rozhodla ve vězení. Tam to bylo, upřímně vám řeknu, dost na hovno. Panovaly tam úplně stalinské poměry. Nejdříve mě bachaři ponižovali, zavřeli mě na několik dnů do „díry“, což bylo nesnesitelné. Pak mě třeba vysvlékli a nechali nahou stát tři hodiny. Neustále mi vyhrožovali. Muž mi poslal do vězení balíček cigaret, ale protože byl nekuřák, zapomněl přibalit sirky. Nikdo z těch bachařů mi nepřipálil. Měla jsem sama na cele dva týdny cigára, ale mohla jsem se na ně akorát dívat. Později jsem ty podmínky ve vězení srovnávala s kamarády, kteří seděli ve Varšavě a měli se lépe. Nezažili takovou tupou nenávist od bachařů jako já v Praze.

Po skončení promítání Hořícího keře na FFUK v Praze, jsem měl možnost s paní Holland krátce hovořit dne 18.1.2013 i ve věci mého TO. Potvrdila mi, že o tom ví a současně jsem vycítil její nezájem o tomto tématu hovořit. Respektoval jsem to. Bylo to její právo. Současně mi to ale utvrdilo v přesvědčení, že slova o znásilnění na Ruzyni v LN zřejmě řekla. Nepochybně má i autorka rozhovoru zvukový záznam a jistě i autorizaci, jak je standardní při rozhovorech s takovými osobnostmi. Neměla vůbec žádný důvod si vymýšlet v tak renomovaných novinách a riskovat tak ztrátu místa a dobré pověsti. Teoreticky bych mohl autorku kontaktovat, požádat ji o zvukový záznam a v případě potvrzení autentičnosti slov podat TO pro křivou výpověď na paní Holland. ÚDV by tak měl ÚDV volné ruce k dalšímu vyšetřování. To by ovšem vyžadovalo souhlas paní Holland…?

Vydíte, jak jsou někdy cesty spravedlnosti složité. Na druhé straně je smutné, že ÚDV nevyšetřovalo na základě mého TO poměry na Ruzyni, bez ohledu na výpověď paní Holland, kdy i jiná svědectví potvrzují, že ke znásilňování a jiným trestním činům na Ruzyni skutečně docházelo.

Stále nad naší zemi leží stín neochoty vyrovnávat se se zločiny komunismu a především odhalovat žijící pachatele, už většinou na penzi s vysokými výslužkami a důchody. Cesty spravedlnosti jsou někdy složité a podivné. Vždy to bude o osobní statečnosti zúčastněných - na všech úrovních.

Mimochodem Hořící keř se nyní bude promítat i na festivalu v Kanadě. Těžko se Kanaďané dozví, že tento film se mezi běžného diváka v České republice nedostal a že média byla velmi skoupá. Představa, že bachaře-zločince z Ruzyně potkávám jako jiné slušné občany, mne děsí. Dozví se pravdu až naši potomci, až všichni pachatelé, svědci a oběti zemřou? I svazek Antonína Zápotockého v holandských archivech bude veřejnosti přístupný až od 1.1.2066?! Můžeme jen spekulovat, vzájemná dohoda zemí a vlád...?

Politika potřebuje jako sůl návrat morálky a morálních, jinak nás špína zadusí, přijde kolaps hospodářství a po něm bída. Ta je vždy osvědčená základna pro vznik stejných či podobných poměrů, kterých jsme si od roku 1948 užili dost, jejichž metastázy přežívají dodnes a objevují se stále více na povrchu. I proto podporuji a budu volit Hnutí ANO 2011!

 

Jan Šinágl, 13.9.2013

 

Trestní oznámení: Kdo se pokusil znásilnit slavnou polskou režisérku Agnieszku Holland na Ruzyni v roce 1970…?!

Půjde se na premiéru třídílného dramatu Agnieszky Holland o Janu Palachovi podívat, vězeňský gynekolog z Ruzyně, který se ji v roce 1970 pokusil znásilnit…?!

Byl prezident Antonín Zápotocký válečným zločincem…?!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #1 Pavel Šenkyřík 2013-10-05 16:00
Tento příspěvek patří k tomu nejlepšímu,co jste p.Šinágle napsal.Smekám,p rotože ostatní média jsou k podobným tématům hluchá jako ke všem podobným případům z bývalé RVHP.Protikomun istické názory všeho typu se u nás prostě nenosí - proč asi? Sedí všude a nebudou si kálet do hnízda. To,že Grebeníček uvedl.."nechte si Mašíny Palach je náš" ..je vrchol cynismu a nad tímto blábolem slintala média všeho druhu. Poláci stáli v RVHP v popředí proti bolševikovi.Od roku 1980 mohli držitelé služebního pasu volně cestovat na západ.Ten obdržel každý kdo vycestoval služebně do RVHP a ani držitelé z Polska,kteří k nám přijeli o tom nevěděli.Jezdil jsem s nimi do Mikulova,odkud odjížděl denně autobus do Vídně,zajistil jsem jim šilinky a vozili si dárečky a taky i pro mně.Ráno v 7,oo odjezd a v 18,oo zpátky.To bylo s.r.o.Zdravím pamětníky.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)