Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka PavelTiskové prohlášení L. Rudinské ze dne 21.1.2014 (původně na jejím webu) a šířené e-mailem, níže…MV CR LO Pavel Wonka Frolík 270303

Sodales Solonis o.s. ukončilo a zrušilo s okamžitou platností finanční sbírku na podporu dokumentu o Pavlovi Wonkovi „Advokát chudých“. Důvodem je ztráta důvěry a důvodné obavy o neobjektivnosti práce režisérky Libuše Rudinské. Dne 10.ledna 2014, byly všem dárcům na jejich uvedená konta na transparentním účtu č. 195389/5500 u Raiffeisen banky, finanční částky vráceny. Děkuji jim za projevenou důvěru a pomoc a současně se jménem našeho občanského sdružení i jménem pana Jiřího Wonky, všem dárcům omlouváme. Bohužel nebylo v naší moci, i přes upřímnou snahu, vzniklou situaci ovlivnit. Ve věci bylo učiněno trestní oznámení panem Jiřím Wonkou ke kterému se připojili další jednotlivci, včetně Sodales Solonis o.s. O dalším vývoji situace budu veřejnost informovat. Jan Šinágl, 11.2.2014

 

Tiskové prohlášení k výrobě dokumentu o Pavlu Wonkovi

 

Vážení přátelé, milí sponzoři dokumentu o Pavlu Wonkovi!

 

Obracím se na vás, jako autorka vám zavázaná za vaši finanční pomoc.

Jak víte, v roce 2012 jsem začala zpracovávat příběh Pavla Wonky, který jste finančně podpořili. Po dvou letech podrobného prozkoumání archivních materiálů jsem se dostala k dokumentům, které značně demytizují obraz Pavla Wonky jako hrdiny.

Původní záměr i názor na život a působení Pavla Wonky byl diametrálně odlišný a více méně v duchu současného společenského mínění. Šla jsem do projektu s představou, že stvořím portrét hrdiny, zneuznaného dobou, který si zaslouží své připomenutí. Zjištěnými skutečnostmi, jsem ale svůj pohled musela přehodnotit.

Z archivních materiálů vyplynulo, že Pavel Wonka v roce 1983 sepsal závazek o tajné spolupráci s STB. Dále se ukázalo, že jeho působení na Vrchlabsku příliš neodpovídá rozšířenému názoru o bojovníkovi proti nešvarům doby a systému.

Velmi jsem zvažovala, jak se s věcí vyrovnám, a moje zásadní rozhodnutí je, že nemohu a nechci lhát, a ani nechci nic zlehčovat.

Jistě chápete, do jaké nevděčné situace se v tomto okamžiku dostávám. Rozhodla jsem se ale nic nezamlčovat a střízlivým způsobem zjištěné informace odtajnit.

Zjištěný materiál nyní podrobuji zkoumání a zjišťuji jeho pravost a důvěryhodnost.

Je mi moc líto, že tímto zklamu vaše představy, protože jste v dobrém úmyslu chtěli podpořit dokument, který bude mít trochu pozitivní vyznění, a věřte, že podobné zklamání zažívám i já sama.

Za vaši podporu a projevenou důvěru vám tímto velmi děkuji.

Ráda bych vám i velkoryse nabídla návrat vašich investovaných prostředků, pokud byste nový fakt nedokázali přijmout, ale bohužel to v tuto chvíli není možné, protože prostředky jsou už spotřebovány na výrobu dokumentu, který je teď ve fázi postprodukce.

 

Děkuji za pochopení. Libuše Rudinská

 

MgA. Libuše Rudinská

Matějkova 11

Praha 9, 19000

www.rudinska.cz

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

tel: 725 044 891

* * *

P.S.

Pavel Wonka byl takový „estébák“, že musel zemřít ve vězení! Pohrobci těch, co ho mají na svědomí, dnes šikanují a pronásledují jeho bratra Jiřího Wonku. Žádné hodnověrné dokumenty prokazující spolupráci Pavla Wonky s StB, nebyly dosud nikým oficiálně presentovány a zveřejněny, naopak všechny dosud známé dokumenty jen potvrzují jak totalitnímu režimu Pavel Wonka vadil a jaký měl skvělý charakter. O jakých materiálech paní Rudinská asi mluví, když je neznají ani historici? Tvrdí: „Zjištěný materiál nyní podrobuji zkoumání a zjišťuji jeho pravost a důvěryhodnost.“ Je snad ona kvalifikovaná historička, aby určovala pravost archivních materiálů? Jak k nim přišla? Kde má jistotu, že se nejedná o podržené materiály? Kde bere tu odvahu a nezodpovědnost, sama rozhodovat o tom, zda archivní materiál je důvěryhodný? Jak asi jako amatérka „zkoumá a zjišťuje“ bez potřebných pomůcek, prostředků, vědomostí a zkušeností? Proč archivní materiály nepředala profesionálním odborníkům. Její chování v poslední době má k solidnosti a důvěryhodnosti hodně daleko. Obavy o kvalitě natáčeného dokumentu jsou tak zcela na místě.

 

Jan Šinágl, 17.2.2014

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (42 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #15 Jan Šinagl 2014-03-01 21:13
Děkuji Vám za Vaši reakci paní Rudinská. Už jsem se obával, že jste vážně onemocněla. Nevyzvedáváte doporučenou poštu s dodejkou, ani na četnou korespondenci na oba Vaše e-maily nereagujete, nejenom mně Česká pošta vrací doporučené dopisy z Vašeho trvalého bydliště? Obáváte se snad závažného obsahu doporučených dopisů? O Vaší "intenzivní intervenci" bych si dovolil pochybovat. Sbírka byla zrušena a peníze dárcům vráceny až v momentě, kdy jsem ztratil důvěru v objektivnost a nezávislost Vaší práce na dokumentu o Pavlu Wonkovi "Advokát chudých" a obdržel informace o Vašem nepěkném charakteru a jednání. Tou skutečnou "intervencí" bylo až nabytí jistoty o Vašem nemravném chování a způsobech. Ten dosvědčuje i tato Vaše reakce. Kdyby sbírka vynesla rychle větší sumu, poslal bych Vám ji obratem. Naštěstí tomu tak nebylo a jsem rád, že tak nedošlo ke zneužití i této malé finanční částky. Obávám se, že Vaši scestnou a nemravnou představu o zhodnocování peněz na transparentním účtu našeho občanského sdružení, fakta nepotvrzují. Můžete se ostatně přesvědčit sama. Dost možná by, při počtu dárců, vrácení korunových částek z úroků, převýšily bankovní poplatky. Kdo daruje své peníze na Pavla Wonku, skvělého a charakterního člověka usmrceného komunisty, jistě takto male a nízce jako Vy, vůbec neuvažuje. Mohu Vás ujistit, že případný "zisk" z "bankovního podnikání" našeho občanského sdružení zůstane i nadále na transparentním kontu SODALES SOLONIS o.s. u Reiffeisen banky, kde si ho může veřejnost, včetně Vás, kdykoliv zkontrolovat. Osobně by naše občanské sdružení a jistě nejen ono uvítalo, kdyby i Vámi od státu obdržené milionové dotace na jiné filmy, byly také tak transparentní. Jsou to také peníze občanů a mají plné právo vědět na co a jak byly jejich peníze použity. Čímž Vás nepodezřívám z jejich zneužití. To hrozí vždy, když není jejich použití transparentně a veřejně kontrolovatelné . Příkladů vidíme kolem sebe více než dost, dnes a denně. Věřím, že jste čestnou výjimkou, alespoň do doby, než jste začala pracovat na dokumentu o Pavlu Wonkovi.
0 #14 libuse rudinska 2014-03-01 10:32
děkuji pane Šinágle, že jste p mé intenzivní intervenci vrátil sponzorům jejich peníze, které jste bezdůvodně dva roky zhodnocoval na svém účtu, aniž byste je poskytl na výrobu dokumentu.
-2 #13 Jan Šinagl 2014-02-20 10:09
Dost silná slova pane "Dinosaur", nedivím se, že se raději schováváte do anonymity. Chcete-li polemizovat, buďte konkrétní, jinak působíte dojmem, že Vašimi jedinými argumenty a cílem jsou pomluvy, urážení a schopnost formulovat pouze text 5.cenové skupiny. Pokud je paní Rudinská "chytrá jako opice", tak jste ji asi moc nepotěšil. Někdo věří, někdo se raději přesvědčí, to umí ostatně dobře i opice. Zkuste se pro příště polepšit, pokud jste chytřejší než opice, při vší úctě k těmto roztomilým zvířatům? Jinak pro Váš klid, několik sponzorských darů už bylo vráceno a další sponzoři zvažují totéž. Přečtou-li si Váš příspěvek, nebudou už tolik váhat. Zkuste Vaši "moc dobře známou" kultivovaněji obhajovat, sponzoři ubývají a pochyby narůstají každým dnem.
-1 #12 Jan Šinagl 2014-02-19 19:06
A kdopak asi dekonspiruje „bonduelle009", autora či snad autorku už dvou anonymních "komentářů"? Panečku, "agent" BIS Šinágl konečně, po 14 letech po návratu z exilu, odhalen. Kupodivu zkušený, bývalý agent BIS pan Hučín, k tak závažnému "odhalení" dosud mlčí, ačkoliv v podobných záležitostech vždy přináší téměř okamžitě své "odborné a zasvěcené", vysvětlující komentáře? Nedivme se, ani on nedokázal "agenta" BIS Šinágla odhalit. Nechal si jím roky pomáhat při svých soudních procesech. I díky velké pomoci "agenta" BIS Šinágla, vyhrál. Ještě že toto odhalení "agenta" Šinágla média dokázala tak utajit, stejně jako jeho už druhé trestní oznámení na Martu Semelovou. Bylo dnes předáno OSZ V Berouně OSZ pro Prahu 4. A kde jsou ty protesty Mašínů, že by také utajené? A pan Kubík nemá mít dokonce ani už na činži? To jsou mi ale věci. Anonymové byly vždycky „hrdinové“, hlavně v pomlouvání a lžích. Ptejme se proč se najednou tak aktivovali v kauze Pavla Wonky? Inteligentní a kultivovaný čtenář to nepotřebuje jistě vysvětlovat. Těch je naštěstí na tomto webu většina. Bude-li i nadále porušován etický kodex tohoto webu, bude autorova či autorčina IP adresa zablokována. Může počítat i s právními kroky napadených pro pomluvu.
+2 #11 bonduelle009 2014-02-18 18:36
re. ukončení spolupráce...
Jaký ty jsi sponzor, ty s krycím jménem Kubík, vždyť nemáš ani na činži.
+1 #10 Jaroslav Lamr 2014-02-18 10:01
Pí.MgA.Rudínská . Příběh p.Wonky jste začala zpracovávat v r. 2012, jak sama uvádíte. Rád bych Vás upozornil, že již v r.2010 vydal Securitas imperii /02/2010/ obsáhlou studii k osobě jmenovaného, ve které m.j. vysvětluje i onu "spolupráci s StB!" Narozdíl od Vás, která tvrdí, že z archivních materiálů vyplynulo..., tak studie pánů Dr.Petra Blažka a Jamese V. Jakoubka tvrdí OPAK! Vyvrací článek z Lidových novin z r. 1992 L. Procházkové a Milana Vybulky! Pan Wonka NIKDY nebyl agent StB! Pokud máte důkazy o opaku, předložte je!
-2 #9 Ukončení spolupráce 2014-02-13 18:45
Děkuji za zaslání odkazu na tento stručný článek. Je asi dobře, že je slušný a neuvádí žádné podrobnosti, protože jsou velice negativní a velice znepokojující. Neomezený vliv bývalé Státní Bezpečnosti na maximální očernění a skandalizaci utýraného politického vězně Pavla Wonky ve filmu paní Rudinské se ukázal i dnes extrémně vysoký. A bohužel i zcela úspěšný. Takové dílo snad ani nemůže žádný slušný sponzor sponzorovat.

Také já coby dokumentarista se vyjádřím stručně. Po Jiřím Wonkovi jsem už čtvrtým, kdo od spolupráce s natáčením (včetně sponzorské sbírky z minulého roku) odstupuje. Ze stejných důvodů. Ztráta důvěry a důvodné obavy o neobjektivnosti filmařky. Naše organizace se od filmu očividně nepřátelského k Pavlu Wonkovi distancuje.
Jiří Kubík, Výbor na odhalování teroru KSČ v lágrech.
0 #8 dinosaur 2014-02-13 13:30
Libusku moc dobre znam. je to ferova zenska, chytra jak opice, a rovny clovek. pravda, je trochu dominantni, a to nekdy chlapkum s velkym egem nebo malym sebevedomim pije krev. Ale, ze by na nekoho kricela, navic v restauraci, byla snad opila? To se mi nechce verit. Dam ruku do ohne, ze to je vymysl. Spis mi to panove pripada, ze nekteremu z vas ta nohata kraska odmitla poskytnout fyzicke poteseni. To vam tak hejblo zluci, ze se ji musite pomstit. Fuj! Vy hambari! Pres penize se da zdiskreditovat kdekdo. Ohradil se snad uz nejaky sponzor?
+3 #7 Jan Šinagl 2014-02-13 09:45
... po Praze se říká? Vzpomínáte na doby, kdy kdykoliv někdo začínal vadit, vyčnívat a nebylo možné ho zavřít, byl anonymně napadán a dehonestován? Spíše by si měl pan anonym položit otázku, proč jsem byl odmítnut (ačkoliv jsem se hlásil mezi prvními), kvůli nedostatku místa? Pravda, byl bych jediný na palubě, který podal tehdy aktuální TO na náměstka ministra obrany Hrbatu. V Clevelandu, za své peníze, jsem pořídil jako jediný kompletní zpravodajství z rozloučení se s Ctiradem Mašínem. Letadlo bylo plné novinářů ze všech možných médií, ale spousty důležitých momentů "neviděli". Udělali si prostě "hezký výlet" za peníze daňových poplatníků! Dělat něco za své se dnes nenosí. Ve společnosti, kde krádeže pomluvy a podrazy jsou na denním pořádku už lidé nevěří, že může někdo něco dělat pro společnost i za své peníze, za cenu ztrát a nemalých obětí. Je to automaticky agent, možná nejenom BIS, ale i KGB, tak pozor na něj. Hlavně nepoužívejte zdravý rozum, abyste těmto nesmyslům mohli uvěřit. Umím si dobře představit, kdo za podobnými nesmysly a podlostmi stojí. Stará doba a její praktiky se nám vrací stále více.

-------- Původní zpráva --------
-5 #6 bonduelle009 2014-02-13 08:57
po Praze se říká, že Šinágl je dekonspirovaný agent BIS, který se vecpe všude kde ho nikdo nezve a nechce. přes protesty rodiny Mašínů a přesto, že hoodmítli vzít vládním speciálem kam se vehementně tlačil, tam byl. vládní speciál přiletelě a Šinágl už tam byl. všechny nafotil, natočil...a kdo mu to asi platil, zasloužilému důchodci?
jestli i ten Wonka není nějaká provokace, kterou má na svědomí právě dekonspirovaný agent s teplou vodou. No koneckonců BIS potřebuje mít přehled o tom co dělá Wonka, když pořád podává trestní oznámení na dávno mrtvé bachaře apod.....

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)