Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

politikKandidoval jsem na ombudsmana, oslovil všechny senátorky a senátory – žádný zájem. Kandidoval jsem do Rady ČT – vyřazen v tajné volbě. Navrhl jsem hnutí ANO svoji kandidaturu do EP – kandidátky už uzavřeny. Činím tak z principu a na žádost mnoha občanů. Kvalita občanské společnosti určuje kvalitu demokracie. Není-li občanská společnost vyspělá, demokracie ničí sebe samu, je-li občanská společnost vyspělá, je vyspělá i demokracie. Základem je komunální politika a rodina. Je-li stabilita „dole“, je i „nahoře“. Nestabilní základ nemůže nikdy vytvořit stabilní vrchol – ten je vždy obrazem základu. - 10.březen je Mezinárodním dnem Tibetu!

 

Vážení občané zákonodárci za Hnutí ANO 2011,

podpořil jsem vaše Hnutí ANO a mnohé z vás osobně v předčasných volbách. Nepochybně jsem i nemálo přispěl k jeho volebnímu úspěchu, za své prostředky. Bohužel kandidátky byly tak rychle uzavřeny, že jsem neměl možnost svoji přímou účastí ve volbách ještě více přispět k volebnímu úspěchu. Nabízím proto touto cestou možnost mé kandidatury do EP i proto, že mne mnoho členů, sympatizantů Hnutí ANO a občanů, k tomuto kroku vyzývalo a stále vyzývá. Nepochybně by moje případná kandidatura jako známé, respektované osobnosti, přímo z řad občanů, oslovila mnoho voličů, vhodně doplnila spektrum kandidátů, nemluvě o dalším zvýšení důvěryhodnosti Hnutí ANO. Jako sympatizant podporuji Hnutí ANO prakticky už od jeho založení. Pokud by se některá pobočka, resp. vedoucí osobnost Hnutí ANO, rozhodly moji nabídku kandidatury zvážit a podpořit, uvítám kontakt a okamžitou spolupráci. Bohužel nemám kontakt na lídra pro volby do EP pana Pavla Teličku, tedy ani potřebné informace. Předpokládám, že je většině z vás moje dlouholetá, angažovaná občanská činnost, známá. Většinou obyvatelstva ČR je EU vnímána převážně v rovině materiální jako pouhý "zdroj peněz". Chtěl bych svoji účastí ve volbách, případně i jako europoslanec, přispět k neméně důležité podpoře morální a etické roviny našeho členství v EU. Bez přítomnosti nutné míry morálky, etiky, důvěry, důvěryhodnosti, vzájemné úcty a respektu v obchodních a partnerských vztazích, nelze budovat trvalou prosperitu. Jako občan České republiky a Švýcarska mám bohaté životní zkušenosti, které bych mohl v EP využít ve prospěch naší země i EU, včetně kontaktů na osoby a představitele demokratických institucí v zemích EU. Konečné kandidátky mají být předloženy do 18.března EU. Dle informací v médiích je má vedení Hnutí ANO projednat zítra, tedy 21.února. Přes nedostatek času věřím, že na případné zvážení mé nabídky je i za těchto okolností času dost. Děkuji vám!

Přeji Hnutí ANO mnoho zdaru a úspěch ve volbách do EP!

Jan Šinágl, 20.2.2014

* * *

Dobrý den pane Šinágl.

Děkujeme za Vaší nabídku avšak musím Vám sdělit, že kandidátky do Evropského parlamentu jsou již uzavřeny a jsou již schválené. Pokud budete mít nadále zájem s námi spolupracovat buďte prosím tak moc hodný a kontaktujte naší Oblastní organizaci v Berouně: Oblastní předsedkyně paní Zelienková -  601 585 717.

Děkuji a budu se někdy těšit na shledanou

S pozdravem

Jaroslava Jermanová

Krajká předsedkyně

Středočeský kraj

25.2.2014

* * *

K tomu jen doplním, že i kandidátky pro předčasné volby do Sněmovny za Hnutí ANO byly rychle uzavřeny. Mám potvrzeno z různých zdrojů i osobní zkušeností, že kandidátky nebyly vždy vytvořeny demokraticky. Je to přirozené při současném stavu společnosti, kdy často zásluhy nahradí i „tvrdé lokty“ známosti, sympatie, dezinformace, pomluvy apod. Pro mnohé je hlavním a často i jediným důvodem vstupu do politiky „dobré bydlo“, ne služba. Hnutí ANO tak přišlo o možnost mít ve Sněmovně více schopných poslanců. Podobné praktiky se objevily i při tvoření kandidátek Hnutí ANO pro volby do EP. Hnutí ANO jistě není žádnou výjimkou. Má také své „šedé eminence.“ Lidí, kteří si svoji prací a charakterem místo na kandidátkách zasloužili a nebyli zvoleni či dáni na neodpovídající dolní místa na kandidátkách, je více. Kde jde o moc a „breberendy“, prohrávají morálka, dobré mravy a demokracie, často.

Ani sebelepší technokraté, zastupující tak malou zemi v EP, nemohou dosáhnout tolik pro svoji zemi, jako technokraté z velkých zemí, kdy se takřka vše týká materiálních hodnot a o morálních se jen mluví. EU chybí politici zastupující zájmy EU, spojující země a svým morálním profilem a prací země EU spojují. Bez určitého stupně morálky a dobrých mravů se každém společenství, dříve či později, zhroutí.

Chci i nadále věřit, že si toho všeho je Andrej Babiš vědom. Je natolik zkušený, že nechce do této křehké stavby vztahů příliš mocensky zasahovat a spoléhá na menšinu schopných. Přes mnohé negativní zkušeností s Hnutím ANO ho stále podporuji. Nelze očekávat, chtít a mít rovnou ideální řešení.

Nepochybuji, že „platím daň“ za mylný obraz, která o mne šíří některá média, tzn. antikomunista, fašista, nacista, sudeťák, nácek a nevím co vše ještě…? Jsem především demokratem i proto jsem byl presidentem velkého tenisového klubu ve Švýcarsku, kdy jsem vedl cca 400 lidí a 18 družstev. Jako švýcarský občan dobře vím co je to skutečná politika, vyžadující umění možného, toleranci, diplomacii a umění naslouchat druhým. Jako dlouholetý angažovaný občan a nezávislý publicista, provádějící širokou informační osvětu, jsem si pochopitelně nemohl dovolit vždy jen diplomatická jednání. Mnohdy byl právě jejich opak podmínkou potřebného účinku. Právě tyto bohaté zkušenosti ze styku s občany a institucemi jsou často potřebnou základnou pro úspěšnou, efektivní práci politika. Tu mnozí politici zcela postrádají – viz takoví, kteří jsou v politice už od roku 1989. V praktickém životě většinou nikdy nic nedokázali a mnozí by ani v reálném životě neobstáli.  

Dobře, že Hnutí ANO prosadilo zákaz alkoholu v parlamentu, byť jen během zasedání. Doufejme, že stejně tak, projde i návrh na časové omezení vystoupení poslanců. Není to žádná diskriminace, ale účinný nástroj jak přinutit druhé racionálně mluvit a nezneužívat drahocenný čas. Možná je to jedním z prvních impulsů pro další předčasné volby, kdy se začíná Sněmovna polarizovat. Hnutí ANO by už nyní podle průzkumů vyhrálo volby. S jasným voličským mandátem by tak mohlo naplnit svůj volební program, kvůli kterému si získalo důvěru voličů. Koaliční „přetahování“ by bylo jen dalším zklamáním pro voliče a pokračování ztráta důvěry v politiku a politiky. Aby měly případné předčasné volby mít smysl, musel by být změněn volební zákon tak, aby občané volili své zákonodárce přímo, jako do Senátu, a ne jejich „stranické sekretariáty“, které si na kandidátky dají většinu takových, které by občané přímo nikdy nevolili a pro něž je služba zemi a občanům zcela cizím pojmem. I proto požívá Senát nejvyšší důvěru mezi občany.

Samozřejmě „kapři si svůj rybník“ nikdy dobrovolně nevypustí. Nový volební zákon by jistě tento „nemravný rybník“ z velké části vypustil a odbahnil od nahromaděného 25-letého nánosu. Jen nové strany mohou při současném volebním zákoně přivést nové lidi do politiky. I ty se do příštích voleb sami samozřejmě „zarybní“ a mnoho nových lidí do nově vytvořených osobních a zájmových vazeb, nepustí. Kvalita občanské společnosti určuje kvalitu demokracie. Není-li občanská společnost vyspělá, demokracie ničí sebe samu, je-li občanská společnost vyspělá, je vyspělá i demokracie. Základem je komunální politika a rodina. Je-li stabilita „dole“, je i „nahoře“. Nestabilní základ nemůže nikdy vytvořit stabilní vrchol – ten je vždy obrazem základu.

Český člověk chce mít ve všem předem nenormální jistotu. Tu máme jen ve smrti. Slova jako důvěra, naděje, víra, jsou mu cizí. Hnutí ANO má stále možnost ukázat co umí. Neříkejme co kdo bude předem, když teprve začíná pracovat. Chtít jistotu předem je jistotou nejhoršího a projevem nevyspělosti. Za čtyři roky nikdo nemůže získat u nás neohrozitelnou moc, zato může ukázat co skutečně umí či neumí. Potom je na občanech jak se zachovají. Neznamená to čekat, ale sám se jako občan angažovat, především na komunální úrovni, která je základem politiky, stejně jako rodina státu. Pokud je základ kvalitní a stabilní, je kvalitní a stabilní i vrchol – pokud ne, nemůže být ani vrchol jiný.

Vážím si ocenění mé práce jedním čtenářem, cituji:

… Sleduji Váš bulletin již dlouho a oceňuji zejména: 

- Odvahu a otevřenost u nejtabuizovanějších témat

- Odvahu zaujímat stanoviska k nejžhavějším současným otázkám

- Odvahu korigovat stanovisko, jakmile se objeví nové okolnosti

- Ponechání přiměřeného prostoru pro diskutující všeho druhu

- Integritu a vnitřní pravdivost celkového obrazu, která dává naději 

V situaci, kdy oficiální média neinformují, nebo aspoň nedělají rozdíl mezi pravdou a lží (čímž spoluvytvářejí všeobecný informační chaos), je Váš buletin jedním z nedocenitelných majáků demokracie (ke které se snad někdy přiblížíme).

Ještě jednou Vám děkuji … 

* * *

Mnoho štěstí Čínou okupovanému Tibetu na jeho cestě za svobodou. 10.březen je Mezinárodním dnem Tibetu. V Praze pořádá AI tradiční demonstraci před čínskou ambasádou (Pelléova 18, Bubeneč) od 17:00 hodin. Vlajka Tibetu vlaje na mém domě už od nedělního podvečera!

 

Jan Šinágl, 10.3.2014

P.S.

Věřím, že ministryně spravedlnosti JUDr. Helena Válková zbaví rychle soudkyni Ivanu Hovorkovou z OS Sokolov, taláru. Ujišťuji vás, že takových „hloupých hus“ je v české justici více! Reportáž TV NOVA je hned na začátku.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (16 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #3 Jan Šinagl 2014-03-11 09:05
Děkuji Vám pane Ludíku. Pokud mi bude zdraví sloužit a prostředky stačit, budu ve své práci pokračovat. Jako politik bych mohl zemi a občanům sloužit mnohem více a účiněji - i v zájmu lidí, kteří nehodnotí moji práci, ale mne, ať už z hlouposti, neinformovanost i, záměru či obyčejné závisti až nenávisti. Bohužel se zmohou jen na napadání mé osoby. Komentáře pod kritickými články k závažným tématům od nich nenajdete. To okamžité červené "známkování" také o něčem vypovídá.
+6 #2 PHradil 2014-03-10 22:22
Nádherný článek, jinými slovy řečeno: kandidoval jsem sám sebe na cokoli, co se v této republice nabízelo včetně prezidenta, samozřejmě mě nikdy do žádné funkce nezvolili, ale lid si to žádá, proto se obětuji a budu sám sebe kandidovat i nadále až do skonání světa. Když to pořád ne a ne vyjít, co oslovit potenciální voliče prostřednictvím pořadu Chcete mě?
-7 #1 Ludik 2014-03-10 20:33
Dobře napsané.Již delší dobu čtu Vaše příspěvky,a jsem přesvědčen že jsou naprosto objektivní.Fand ím Vám a doufám že Vás to neodradí,

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)