Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Gauck a ZemanSigmund Freund: “Když vytěsníme problém, objeví se jinde v horším stavu.“

Joachim Gauck: „V Evropě máme společně jednu povinnost: už nikdy nepřipustit, abySudetsti Nemci mnohotvárnost byla zničena a násilí triumfovalo nad duchem – nikdy a nikde." - "Není pochyb o tom, že dějiny česko-německých vztahů jsou i dějinami utrpení." - Věřme, že jednou přijde i doba, ve které bude samozřejmostí, kdy český státník společně s německým státníkem položí věnce v Ústí nad Labem na Mostu Edvarda Beneše, v Postoloprtech na hřbitově, stejně jako činí dnes v Lidicích a Terezíně

Tuto velikost státníka prezident Miloš Zeman nemá, na rozdíl od presidenta Joachima Gaucka. Zeman není tak ctihodným mužem jako Gauck, je spíše dobrým Gauckovým „kumpánem“. Zde se potkává vyšší s nižším, ale je to pořád lepší než agrese. President SRN to řekl správně – ke zpracování temné minulosti je třeba vyzrálé občanské společnosti, která toho bude schopna. U nás se teprve začíná tvořit. Níže další informace k návštěvě presidenta SRN.

* * *

Brífink prezidenta Miloše Zemana a prezidenta Spolkové republiky Německo Joachima Gaucka na ČT 24 dne 5.května 2014. Doporučuji!

* * *

ČT Události 5.5.2014 – informace o návštěvě presidenta SRN Joachima Gaucka až od cca 17-té minuty. Reportáž trvala 2:44 min. O tragédii vyhnání nezaznělo nic konkrétního jen „temné stránky naší minulosti“. Zaznělo, že tragédie Terezína byla 100x horší než Lidic. Dobře, že se konečně začíná stále více hovořit, hlavně mezi mladými, o vyhnání 1/3 obyvatelstva Československa - 3 ½ milionů českých Němců, kdy jich podle střízlivých odhadů zahynulo kolem 170.000 při násilném odchodu z jejich staletého domova. Během několika minut, hodin, dní týdnů, či měsíců, ztratili veškerý majetek, cennosti, památky - a svůj staletý, milovaný domov… Zkuste si představit, kdyby se to mělo stát nám…

* * *

Zeman přijal prezidenta Německa Gaucka

Německý prezident Joachim Gauck v pondělí zahájil třídenní státní návštěvu České republiky. Na Pražském hradě ho s vojenskými poctami přivítal prezident Miloš Zeman. Kromě jednání se Zemanem, který na počest německého hosta večer pořádá na Hradě státní večeři, se Gauck v Praze setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedy obou parlamentních komor. Spolu s českým prezidentem v úterý navštíví Terezín, kde uctí památku obětí největšího koncentračního tábora za druhé světové války na českém území. Poslední den své cesty zavítá do Mladé Boleslavi do závodu automobilky Škoda, která patří německému Volkswagenu. Prezidenti ČR a SRN si předali vyznamenání. Gauck přiletěl do Prahy v neděli večer a na cestě ho doprovází jeho životní družka Daniela Schadtová. Pro čtyřiasedmdesátiletého bývalého bojovníka za občanská práva v někdejší Německé demokratické republice je to druhá návštěva Česká republiky ve funkci. Tu první absolvoval krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2012. ČRo, 5.5.2014

* * *

Německá média chválí Gaucka, že zmínil odsun sudetských Němců

Německá média chválí prezidenta Joachima Gaucka za to, že během druhého dne své návštěvy Česka promluvil o zločinech nacistů i o poválečném vysídlení sudetských Němců, aniž vyvolal negativní emoce. Podle deníků je to dáno jednak osobností prezidenta, který v minulosti bojoval za lidská práva v komunistickém východním Německu, jednak proměnou české i německé společnosti. Média si z úterního Gauckova programu všímají především jeho projevu na Univerzitě Karlově v Praze. Gauck v něm mluvil o Praze jako o místu unikátní kulturní symbiózy v srdci Evropy, kterou násilně přerušil až nacismus. Řada médií označuje jeho projev za odvážný a všímá si, že prezident za něj v Praze sklidil chválu. Podle deníku Märkische Oderzeitung se ukazuje, že česká i německá společnost už překonala trauma z temné kapitoly společných dějin. ČRo 7.5.2014

* * *

Joachim Gauck chválil sblížení Čechů a Němců v jednotné Evropě

… Předtím na Univerzitě Karlově označil nacistickou okupaci Čech a Moravy za smutný vrchol mnohasetletého soužití Čechů a Němců. „Poslední akt tohoto dramatu následoval po osvobození v roce 1945, kdy museli své domovy opustit i Němci, útěkem, vyhnáním, nuceným přesídlením, etnickým vyčištěním, odsunem – ať už se to nazývá jakkoli – vinní i nevinní zároveň," připomněl poválečné vysídlení tří milionů Němců z Československa a ocenil, že se touto temnou kapitolou zabývá stále více mladých Čechů. … Ačkoli dějiny česko-německých vztahů nazval i dějinami utrpení, jejich budoucnost během své návštěvy vylíčil Gauck optimisticky. Důvod vidí ve členství obou zemí v Evropské unii a nynějším proevropském kurzu Česka. „V Evropě máme společně jednu povinnost: už nikdy nepřipustit, aby mnohotvárnost byla zničena a násilí triumfovalo nad duchem – nikdy a nikde," vzkázal z Prahy německý prezident.

* * *

Gauck: Okupace byla smutným vrcholem soužití Čechů a Němců

… Unikátní kulturní symbiózu v srdci Evropy podle něj násilně přerušil nacismus. "Smutného vrcholu dosáhla tato nacionalistická, a dokonce rasistická politika okupací Československa nacistickým Německem," zdůraznil Gauck. Připomněl, že po obsazení Čech a Moravy nacisty brzy následovalo zavření vysokých škol a deportace 1200 studentů a profesorů do koncentračních táborů. "Poslední akt tohoto dramatu následoval po osvobození v roce 1945, kdy museli své domovy opustit i Němci, útěkem, vyhnáním, nuceným přesídlením, etnickým vyčištěním, odsunem - ať už se to nazývá jakkoli - vinní i nevinní zároveň," neopomněl Gauck připomenout i dramatickou poválečnou kapitolu vzájemných dějin, která dodnes vrhá stín na česko-německé vztahy. Německý prezident proto v projevu ocenil, že se touto kapitolou dějin zabývá řada mladých českých vědců, umělců, novinářů a spisovatelů. Zároveň ocenil skutečnost, že Česko v roce 2005 uznalo sudetské odbojáře a Němce pronásledované nacistickým režimem. Vzpomenul i Čechy, kteří po skončení druhé světové války nabídli ochranu německým spoluobčanům. … "Není pochyb o tom, že dějiny česko-německých vztahů jsou i dějinami utrpení," poznamenal k tomu Gauck, kterému za jeho slova na dálku poděkoval šéf sudetských Němců, vysídlených po válce z Československa, Bernd Posselt. V prohlášení zaslaném ČTK přivítal, že německý prezident zdůraznil "kolektivní charakter zbavení práv sudetských Němců" a že ocenil rostoucí zájem Čechů zpracovat tuto kapitolu svých dějin. … Češi a Němci nyní mohou společně žít v míru ve sjednocené Evropě. V ní mají jednu povinnost: už nikdy nepřipustit, aby mnohotvárnost byla zničena a násilí triumfovalo nad duchem - nikdy a nikde, zdůraznil Gauck, který sklidil za svůj projev dlouhotrvající potlesk ve stoje.

* * *

Gauck Sinagl 180412Presidenta SRN Joachima Gaucka jsem poprvé poznal před lety na mezinárodní konferenci o zločinech komunismu v Berlíně. K jeho zvolení presidentem jsem mu zaslal gratulaci. Poděkoval mi – viz příloha:

 

„Za Vaše blahopřání k mému nástupu do úřadu, Vám srdečně děkuji. Mnoho důkazů souhlasu a sounáležitosti jsou mi vzpruhou pro budoucí úlohy. Všemi silami a celým svým srdcem budu pro to pracovat, abych byl hoden důvěry, která mi byla dána.“

 

Joachim Gauck, president

 

Berlín, 2012

* * *

Samozřejmě poděkoval jeho Úřad. Jde o slušnost a princip. U nás se takovým způsobům musíme teprve učit.

 

Jan Šinágl, 8.5.2014

 

Aktualizováno:

ČT Události komentáře - text

7. 5. 2014 — Karel Schwarzenberg /TOP 09/, předseda strany a bývalý ministr zahraničí, o česko-německých postojích k minulosti:

„Ty události a tragédie, které se staly ve 40. letech, to není dneska už problém česko-německých vztahů. Je to problém náš. My Češi se musíme s tím vypořádat, co jsme sami napáchali. O to jde. Nikoli o česko-německé vztahy.“

7. 5. 2014 — Bernd Posselt, německý europoslanec, mluvčí sudetoněmeckých krajanských sdružení, o postoji české vlády k česko-německým vztahům:

„Nemyslím si, že by jedna politická síla byla negativně instrumentalizována, kdyby se jiná politická síla orientovala opačně. Já si myslím, že v současné vládě vidím skvělé osobnosti, které hovoří podobně jako Petr Nečas, ale taky vidím takové osobnosti v opozici. A to je důležité, vytvořit konsenzus, demokratický konsenzus, který řekne – budeme spolupracovat společně, budeme zpracovávat temné stránky minulosti.“

* * *

Celá debata– video, Bernd Posselt: 8:15 + 9:20 + 12:40 + 21:50 min. Až plně pochopíme význam slov knížete Karla Schwarzenberga a europoslance Berndta Posselta, budeme mnohem dále. J.Š.

* * *

„Dějinné tragédie se opakují jako fraška.“

Karel Marx

* * *

“Když vytěsníme problém, objeví se jinde v horším stavu.“

Sigmund Freund

* * *

„Viděl jsem, že zde i v Polsku je zapotřebí určitého času, aby zazněly občas i sebekritické tóny. Občanská společnost je připravena něco takového učinit. Dokud existuje silný nacionální hlavní diskurs, je obtížné tato témata načínat…“.

Joachim Gauck

* * *

Václav Černý: Vyhnání Němců

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.69 (16 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #4 PHradil 2014-05-08 19:32
Cituji Josef:
Češi by se měli hlavně omluvit za deportaci Sudet.Němců!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vynikající myšlenka, zejména u výročí konce II. světové války v Evropě:-)
-6 #3 Josef 2014-05-08 19:22
Češi by se měli hlavně omluvit za deportaci Sudet.Němců!!!! !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
-4 #2 Vitezslav Haramule 2014-05-08 13:44
Jaky maji respekt z Cechu Slovaci predvedli na jakesi vystave, kde Ceskou vlajku poucili jako hadr na boty(a ani se jim nedivim) po tom, co z ceska udelala podlezavost Cechu k Rusakum a to od 45.roku.Proto me prijemne prekvapil prezident Zeman ktery odmitnul se zucastnit alkoholickych dychanku a zranice na Ruske AGENTOBASADE v Praze.Ti intrikari by tentokrat naseho prezidenta mohli i otravit.
+2 #1 Tomáš Kott 2014-05-08 12:48
Vážím si osobně všech vojáků co zemřeli zde v Československu při našem osvobození!!Ale největší zásluhu měl sovětský svaz a jeho rudá armáda a zde při našeM osvobození zemřelo více jak 140000 sovětských vojáků!!Čest památce vojáků SSSR a i US ARMY!!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)