Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Lev a pomnik 190514Síla lidskosti-Nicholas Winton – Sir Winton viděl žalostnou situaci uprchlíků ze Sudet aDalajlama citaty intuitivně cítil, že Hitler brzo obsadí zbytek Čech a že všichni lidé na Hitlerově černé listině budou v ohrožení života - Václav Havel ocenil Wintonův čin Řádem TGM – Další skandál je dění kolem pomníku k uctění památky Čechoslováků, sloužících v britském Královském letectvu – HŘBITOV PRO CIZINCE - Martin Veselovský obdržel cenu K.H.Borovského – Lihová aféra, aneb státní orgány a instituce bez viny?! - Do EP vyšleme obraz naší společnosti - Revoluce ve vzdělávání!

Pozvat 105-letého sira Wintona, který už takřka nevychází z domu, na Pražský hrad, není projevem úcty, ale nevyspělosti, mám-li zůstat slušným. Pro sira Wintona by cesta do Prahy byla daleko více utrpením, než radostí, nehledě k tomu, že různých ocenění obdržel již tolik, že už je ani vnímat nemůže. Vyznamenání od České republiky už sir Winton obdržel od presidenta Václava Havla – Řád TGM. Prezident Miloš Zeman by měl nejvyšší řád země udělit siru Wintonovi co nejdříve na velvyslanectví v Londýně, případně mu projevit svoji úctu osobní návštěvou v jeho londýnském bytě, jinak to veřejnost bude právem vnímat jako nedůstojnou sebeprezentaci.

Je smutné, že tento skvělý dokument Síla lidskosti-Nicholas Winton,nelze na internetu přehrát a ještě smutnější, že ČT ho vysílá až o půlnoci! Média „krmí“ veřejnost převážně „nehrdiny“. Nedivme se potom, že společnost je přestává vnímat a mladí tyto hodnoty nezajímají. Kdo ignoruje osvětu a vzdělání, nemyslí na budoucnost. Koleduje si o zopakování minulosti! Dnešní svět potřebuje Wintony, aby varovali před sebezáhubným zánikem mravních hodnot bez kterých nutně, dříve či později, zaniknou i ty materiální.  

Další skandál je dění kolem pomníku k uctění památky Čechoslováků, sloužících v britském Královském letectvu. V Praze se nenašlo důstojné místo pro monumentální bronzovou sochu lva s křídly. Magistrát by potřeboval ještě rok a v nouzi nabízí jen trapné „dvorky“. Zvláštní, když před lety navštívil ukrajinský president Juščenko Prahu, povolení pro pomník ukrajinskému básníkovi Tarasu Ševčenkovi na Náměstí Kinských, bylo Magistrátem fantasmagoricky povoleno a pomník postaven takřka přes noc. Tehdy to pro vedení Magistrátu fantasmagorie nebyla, jak tvrdí dnes ohledně zrychleného řízení pro pomník našim letcům! Škoda, že nebojovali v ruském letectvu – to by už pomník dávno na Klárově stál! Je také typické, že jsme se nezmohli na tento pomník sami, zato o to více nyní naši „umělci“ kritizují jeho provedení, místo aby sami hanbou mlčeli, kdy dosud nic sami nevytvořili!

Doporučuji ke shlédnutí vynikající film - Hřbitov pro cizince"Hřbitov pro cizince" je kultovní film Čechů podobně jako Casablanka pro svět. Natočit násilí bez krvavých scén je umění a tak atmosféra, kde se ničí a vybrušují charaktery jako vzácné nerosty vytvářejí nezapomenutelný kolorit celé inscenace. Není to jen scénář mistra Hubače, ale i tvůrčí umění režiséra, herců a střihače. Je to můj kultovní film pro který si vážím těch Čechů, kteří jej stvořil. Ne těch kteří jej zveřejňují v době kdy většina z nás kamsi spěchá a aby to viděla je třeba se navzájem upozorňovat. Naše Čecháčkovství dle výroku Jana Wericha: "Abychom nepopudili". Karel Mrzílek.

* * *

Novinářskou cenu K. H. Borovského získal Martin Veselovský z ČRo

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2013 v Havlíčkově Brodě získal Martin Veselovský. Odborná porota v čele s Martinou Riebauerovou ho ocenila za bezkonkurenční úroveň rozhovorů v Dvaceti minutách Radiožurnálu a dlouhodobě vysokou kvalitu moderování v pořadu Události, komentáře České televize. ČTK to oznámila Helena Hájková z pořádající Nadace Český literární fond. Držiteli Novinářské křepelky, ceny pro novináře do 33 let věku, se stali Jan Kaliba z Českého rozhlasu a Ondřej Koutník z Lidových novin. Kaliba podle Hájkové oslovil porotu mimořádnou schopností hledat v životech sportovců lidský rozměr. Koutník byl oceněn za kvalitní práci se zdroji, vyhledávání nových témat a jejich odvážné zpracování. Letos podruhé udělila porota také Cenu Opus Vitae. Za celoživotní noblesní komentátorskou a reportérskou činnost, glosující zejména nelehký rozvoj Evropské unie a také našeho místa v ní, ji dostal Zdeněk Velíšek. ČRo, 22.5.2014

* * *

K potrestání „hlavních“ viníků v tzv. lihové aféře: Něco musí v našem státě hodně zapáchat, když tato masová výroba a distribuce jedovatého alkoholu probíhala za nečinnosti množství kontrolních orgánů a institucí. To jsou pro mne ti hlavní pachatelé, bez ohledu zda jde o neschopnost, resp. tím spíše, pokud o tom věděli a nekonali, ať už ze strachu, uplacení, nebo se sami aktivně na zločinu podíleli! Vzhledem k rozsáhlosti tohoto podvodu si neumím představit, že šlo o pouhou neschopnost, daleko více si umím představit politické krytí této akce.

K volbám do EP: Necelá 3 % zástupců ČR (21 ČR-europoslanců ze 751), každá strana s jiným programem a přesvědčují nás kolik všeho změní?! Je naší ostudou, že máme zástupce zločinecké ideologie z KSČM v EP. „Intelekt“ Kateřiny Konečné jako jejího lídra „ohromí“ opravdu jen členy KSČM a ty, kterým se po dobách totality stále stýská. Jaksi zapomínají na koncentrační komunistické tábory, uzavřené hranice, prázdné obchody, nekvalitní lékařskou péči, vzdělání pro vyvolené…

Do EP vyšleme obraz naší společnosti. Doma si pořádek udělat neumíme, ale v Evropě si na to jako správní švejci troufáme. Za ostudu budou odpovědní hlavně nevoliči. Měli by si neustále opakovat slova Dalajlámy.

 

Jan Šinágl, 23.5.2014

 

Friday Edition: Revoluce ve vzdělávání

23. 05. 2014 - EB

Pravděpodobně by vás moc nepotěšilo, kdyby za vámi přišlo vaše dítě nebo vnouče a sdělilo vám, že jeho životní aspirací je stát se pouličním metařem. Asi byste to brali jako krutý vtip nebo známku dětské rebelie. Většinou očekáváme, že naše děti půjdou na vysokou a zvolí si „seriózní“ povolání. Západní společnost celá desetiletí směřovala ke stále vyššímu vzdělání pro co nejvíce lidí.

Další vývojovou tendencí v západní společnosti je úbytek počtu solidních pracovních míst. Doprovází ho růst nezaměstnanosti a stoupající počet imigrantů nebo gastarbeiterů, kteří vykonávají profese, o něž seriózní lidé nestojí, jako je třeba metař.

Někdy to dosahuje absurdních rozměrů. Česká vláda například poskytla společnosti Foxconn investiční pobídky na stavbu továrny, která zaměstnává hlavně importované Vietnamce a Mongoly.

Pokud nebudeme připraveni učinit nutná opatření pro udržení pracovních míst ve výrobě a dalších solidních profesích, které jsou naši občané schopni a ochotni vykonávat, možná budeme muset změnit svůj pohled na zaměstnanost a vzdělání obecně. Opravdu potřebujeme tolik univerzitních absolventů? Má stále vyšší vzdělání opravdu takový význam, když nejsou pracovní místa, kde by člověk vysokou úroveň vzdělání uplatnil?

Východiskem by možná bylo předpovědět, jaké typy práce bude ekonomika potřebovat a dát odpovídající vzdělání pracovní síle, která je bude moci vykonávat. Vyžadovalo by to zásadní změnu našeho myšlení. Možná bychom museli akceptovat, že z našeho dítěte ve skutečnosti vyroste pouliční metař. Ale alespoň by to byl jeden sakra dobrý pouliční metař, že?

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #2 KivH 2014-05-23 14:24
S uveřejněným názorem na chování pana ZEMANA, ve věci vyznamenání Sira WINTONA, více než souhlasím.
Leč komu není shůry dáno …
Měl jsem tu čest Sira Wintona osobně vidět a dotknout se ho na krátkou chvíli na promítání filmu Matěje Mináče o jeho statečném skutku „Nickyho Rodina“, v Kongresovém centru v Praze, tuším v roce 2011. A dodnes si uvědomuji ten báječný pocit se setkání s někým tak lidským a báječným, jako Sir Winton je.

Myslím si, že jemu je/bude nepokorné chování pana ZEMANA úplně lhostejné, protože takových lidí, za svůj život, musel potkat tisíce a s jejich nadřazeností se vždycky dokázal vyrovnat.

Jeho děti, jsou tím co ho činí vyjímečným a tím, co je nejvyšším vyznamenáním v jeho životě.
0 #1 Mrzílek 2014-05-23 12:29
Ten skvělý člověk Brit Wiston je obrovským příkladem, výzvou pro nás Evropany. Jeho neskutečná pracovitost a skromnost. Z celé Evropy JEDEN. Ze všech států které žádal o přijetí dětí JEDEN-Britanie. My všichni od Portugalska po Rusko máme u pana Wistona příklad lidskosti nebývalý. Nobelovka pro něj jistě, ale co kdyby nás mohlo být při nějakém jiném příběhu VÍC. Skromný muž se šestisty 70-80letými "dětmi", které mu přišly poděkovat za život společně v duchu i s námi všemi. Ano budeme se snažit.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)