Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Jihlava Rudinska 251014Pavel Wonka: … „Ale kdo ví. Možná, že se ona pomyslná kára skutečně vyškrábe ně­kam na kopec. Ti vzadu jiWonka Pavel marnice hlava a horni trup přestanou brzdit a budou Švejkovi našeptávat: „Švejku, naskoč, s kopce nemusíš tlačit. S kopce to jede samo.“ A jestliže se ve Švejkovi něco probudí a těchto hlasů poslechne, potom bych v té době nechtěl být u oje. Nechtěl bych být při tom, až se ten žalostný průvod s károu bude po­tácet na své anabázi někam k Putimi, uondaný a demoralizovaný. Nechci být ani u té žabomyší války a účastnit se tohoto handrkování. Napadá mi tedy už jen role Laokona a proto volám: „Nevěřte Danajcům, odmít­něte danajské dary!“ …

První premiéra pro „nezakázanou“ veřejnost se uskutečnila v Jihlavě na dne 25.10.2014. Publikum tvořili převážně mladí lidé. Většina naštěstí pochopila, že dokument zamlčel podstatné. O to více ukázal zrůdnost StB, bezcharakternost a bezpáteřnost bývalých přátel Pavla Wonky. Pachatelé vystupují jako hodnověrní svědci a jejich oběť je představována jako pachatel. Morálka a mravní hodnoty zcela naruby! Přesně jako celá naše společnost. Důkazy o obrovské občanské statečnosti Pavla Wonky, odvaze, jeho práci pro společnost, žádné, jen prázdná slova. Analyzovat jen povahu, pitvat nepodstatné, člověka, který byl umučen, je perverznost.

 

Autorce jde s velkou pravděpodobností jen o vlastní zviditelnění a peníze. Etika, morální a mravní hodnoty jsou pro ni viditelně neznámými pojmy. Diskuse dává naději, že to snad tak beznadějné ještě není. Jen pár rukou v naplněném sále se zvedlo na můj dotaz, zda je dokument přesvědčil o nesprávnosti udělení státního vyznamenání Pavlu Wonkovi. Bohužel jsem už na konec podruhé slovo nedostal, ačkoliv jiní mluvili vícekrát a mnohem déle a kdy mi bylo slovo pořadatelem slíbeno. Docela symbolicky mi byl vypnut mikrofon, takže už jsem slova o dopisu presidenta Václava Havla k 20.výročí smrti Pavla Wonky, o potřebnosti hrdinů, a o upozornění na film Hřbitov pro cizince, musel zvolat hlasitě a téma jen naznačit.

O to více mne potěšil zájem mladých lidí po skončení promítání, kteří projevili živý zájem o informace, které od dokumentu očekávali a kterých se jim nedostalo. Nepochybuji, že tento dokumentární pasquil paradoxně o to více přispěje k pochopení velikosti osobnosti, odkazu Pavla Wonky, odpornosti StB, připomene jejich tisíce obětí, jejíž někteří bývalí příslušníci se dodnes stydí za své jméno a tvář. Sami sebe i zločinný komunistický systém, který pomáhali udržet u moci, odhalili v otřesné, vypovídající nahotě. Je smutné, že mezi námi žijí jako ctihodní občané, nepotrestaní, s vysokými důchody a výslužkami na rozdíl od tisíců jejich obětí!

Ta všeobecná, převažující snaha v naší společnosti, vždy hledat na každém a všem novém nejprve jen to špatné ukazuje, na něco dost špatného v naší povaze. Jiné národy hledají vždy to lepší, právě proto, aby se to horší nešířilo a nesílilo. Nikdo nejsme bez chyb, mnozí rádi kritizují druhé, ale málokdo dělá svoji práci sám pořádně. To už nevidíme, resp. nechceme vidět a přiznat. V sále jsem při předávání státního vyznamenání Pavlu Wonkovi dlouho osamoceně tleskal. Omlouvám se za cca 3 min. obrácený obraz krátce po začátku. Chytrý mobil není vždy zas tak chytrý, bohužel. Ale co je na tomto dokumentu "nezvrácené“?

Několik postřehů k výrokům autorky dokumentu v diskusi: „Sbírce ve které nic nebylo, že pane Šinágle? Sbírku na podporu dokumentu „Pavel Wonka – advokát chudých“ jsem uspořádal a po změně názvu na „Pavel Wonka se zavazuje“, vrátil peníze všem dárcům. Jsem asi takový provokatér, jako Pavel Wonka estébák. Prostě paní Rudinská něco plácne a s důkazy si hlavu neláme. „Mirku, já potřebuju sehnat prachy, nemohl bys mně pomoc?“ Europoslanec Jaromír Štětina se od LR distancoval. „…bratr (Jiří Wonka) hlídá svědky, aby byli zticha a nepošpinili tu památku. Takže ty lidi se báli před tou kamerou mluvit.“ Prostor JW samozřejmě v dokumentu nedá, jen co se jí hodí. „Snažím se prostě to trošku zlehčit, aby to nemělo tak těžký, takovou prdel.“ Její slovník je opravdu hoden „úcty“. A takováto osoba natočila dokument o Jiřím Voskovcovi, samozřejmě v odpovídající „kvalitě“. Státní vyznamenání jsem neinicializoval, další lež z mnoha, které takřka s radostí šíří. Lži o tom jak se PW vyhýbal škole a že proto neměl být připuštěn k maturitě, jsou také odporné. Jiří Wonka vlastní vysvědčení svého bratra z posledního ročníku, není tam ani jedna zameškaná a neomluvená hodina. Tuto pomluvu řešil už před 18-ti lety. Rozšiřoval ji senilní ředitel Novák, který nepustil Pavla Wonku na práva. V článku 5+2 Vrchlabsko opět LR lže. Otec bratří Wonků byl tehdy neplnoletý a nemohl pracovat jako vysoký úředník. Byl tam zaměstnán jako řidič a dělník.

Pokud vím, tak Jiří Wonka nepodával 120 TO na slušné obyvatele Vrchlabí, ale především na zločinné soudce, prokurátory apod., kteří se podíleli na likvidaci jeho bratra a jeho samého. Po roce 1989 byl 3x účelově trestně stíhán a šikanován za účasti stejných policejních a justičních struktur, které stíhali jeho bratra! Jak může vědět LR počet TO? Není informace o počtu TO porušením zákona o ochraně osobních údajů?

Po skončení promítání jsem ji oslovil a samozřejmě pořídil tento vypovídající zvukový záznam. Dotazem „Kolik Vám zaplatili pane Šinágle“ jen potvrdila, jak ji zajímají především peníze. To Vám potvrdí každý zkušený psycholog. Nedivím se, že si nepřála zveřejnit mnou pořízené video z debaty a zvukový záznam našeho rozhovoru. Na její dotaz „Proč mi urážíte na Vašem webu“ jsem ji už nestihl odpovědět. Konstatování pravdy a skutečnosti nemůže být ani urážkou ani pomluvou. Její charakter je asi více práce pro psychiatra než pro psychologa. Nabídl jsem jí fotografii mrtvého Pavla Wonky, odmítla. Desítky kopií se svědectvím Milana Davida si poté rozebrali návštěvníci MFDF. Zřejmě v jejím pomateném myšlení, způsobech, postojích a názorech sehráli svoji roli i geny její ruské babičky. Zvukový záznam celé diskuze a zvukový záznam dokumentu Pavel Wonka se zavazuje. Přečtěte si co píše LR na svém webu o Pavlu Wonkovi.

* * *

Diskutujte: Libuše Rudinská nemůže natočit objektivní dokument o charakterním člověku a hodnotách, o kterých nemá vůbec žádné tušení!

Rudinská je KSČ+StB2014-10-27 00:15

Kdo natočí film zcela pomíjející a relativizující zločiny KSČ a StB a naopak napadající pomocí výroků estébáků utýranou oběť KSČ a StB je svojí podstatou komunista a estébák. RUDINSKÁ TÍM DEFINITIVNĚ PROZRADILA, ŽE JE KOMUNISTKA A ESTEBAČKA. Ptám se,kolik za to dostala od estébáků a od vrahů Pavla Wonky, které se filmem pokouší rehabilitovat, neboť Wonka si za svou smrt mohl podle ní sám a byla to prý jeho vypočítavost? Paní Rudinská, co je na tom pravdy, že jste z komunistické rodiny a že vaši příbuzní pracovali na komunistické Vojenské správě, kde mohli dělat jenom nejprověřenější kované komunisté? Weis.

* * *

Bohužel se o tom ve svém CV nezmiňuje? Film o Wonkovi sklidil potlesk i kritiku. Autorka se střetla s aktivistou – po skončení promítání jsem poskytl rozhovor pro ČRo Vltava. Ostatní přítomní redaktoři a novináři zájem neprojevili, zato se zmiňují ve svých článcích o „konfliktu“ mezi mnou a paní Rudinskou, aniž by popsali co bylo jeho obsahem. To mne zas tak nepřekvapuje. Jednou médi daná nálepka „primitiva a provokatéra“ má své trvalé působení. Mohu jen doufat, že to je jediné vysvětlení o nezájem médií o mne v tak závažné věci? O Pavlu Wonkovi a jeho rodu vím jako málokdo v této zemi, za roky jeho podpory a podpory jeho bratra. Věřím, že se tématu budou věnovat i Reportéři ČT. V jejich dokumentu už jistě nedostane prostor pouze paní Rudinská a bývalí přátelé a příslušníci StB. Měl by tam vystoupit i odpovědný ředitel ČT Jan Maxa (o závažných věcech jsem ho informoval) a vyjádřit se za ČT jako koproducenta dokumentu. Zatím se odmlčel. Na žádost o potvrzení e-mailu se hlásí „nepřečteno“. Třeba opravdu nestíhá. Vyjádřit by se měl i ředitel FITES (Filmový a televizní svaz) Mgr. Martin Vadas, bez ohledu, zda je paní Rudinská členkou FITES či nikoliv.Též veřejnost právem očekává stanoviska ministerstva kultury, které na dokument poskytlo dotaci 300.000,-Kč.

Sága rodiny Wonkových I iDNES 050309Nepochybuji, že smrt Pavla Wonky a pronásledování Jiřího Wonky souvisí s jejich německým původem po otci. Připojuji dvaSaga rodiny Wonkových III iDNES 050209 články z Kraje Hradeckého MFD: „Agitátory Manětínští vyhnali“ – o knězi Františku Wonkovi ze dne 5.3.2009 a „Kopal hrob, bál se, že pro sebe“ – o rodině Wonků ze dne 5.2.2009. Otřesné čtení, čeho jsme byli schopni a co si do dnes nechceme přiznat, natož se za tyto hrůzné činy spáchané na nevinných, omluvit. Vyhnali jsme 1/3 vlastního národa, která u nás žila od 8.století, která nás naučila práci, hudbě, řemeslu a z jejichž řad pocházelo devět nositelů Nobelovy ceny. Mohly jsme jich mít dnes už jedenáct… Zmizelo přes 3300 sudetoněmeckých měst osad a vesnic. Dle nejstřízlivějších odhadů zahynulo při násilném vyhnání 170.000 českých Němců, včetně starých lidí, nemocných, žen, dětí a kojenců. Ze zakladatele slavné firmy PORSCHE Ferdinanda Porsche, rodáka z Vratislavic, jsme udělali nacistu jen proto, že jeho dílnu navštívil Adolf Hitler. Zvláštní, kdo tenkrát mluvil německy, byl automaticky nacista a zločinec, ale kdo byl členem KSČ už automaticky zločincem později nebyl. Ano, jak zaznělo v diskusi, o Pavlu Wonkovi by měl být natočen seriál, protože je to také o nás, naší historii, bez jejíž pravdivé znalosti budeme opakovat stále stejné chyby. Pavel Wonka před tím také varoval a v úvodním textu o pomyslné „Švejkově káře“ ukázal jak dobře znal český národ, jeho povahu a sklony, kdy na jeho slova dnes dochází. Není proto divu, že je stále pro národ Švejků nepohodlným. Naštěstí přibývá těch, kdo jeho odkaz a aktuální poselství ke dnešku začínají chápat a oceňovat. Je nejvyšší čas. Východ opět klepe na dveře. Můžeme jen doufat, že je Švejk zase neotevře dokořán…?!  

* * *

Z Facebooku historika Petra Blažka

SMS Libuše Rudinské Petru Blažkovi, den před premiérou dokumentu v Jihlavě:

24. 10. 2014, 21:26 hod.

"Prekvapuje mě, že jsi tak nizky a vyrizujes si se mnou ucty pres media. Mela jsem o tobě lepsi mineni. V domeni, ze me likvidujes shazujes hlavne sebe, takze ja ti to vracet nebudu. Uzivej zivota a obcas se take necemu zasmej!" 

24. 10. 2014, 22:25 hod.

"Ty jsi ale had, sam jsi mi nic nedal a Drtinove jsi tak sproste lhal a pomluvil me. Prijed zitra a ja si te prede vsemi podam ty zapskly zmrde."

24. 10. 2014, 22:56 hod.

"Za ty tvoje sproste pomluvy ti prede vsema dam par facek, ty zhrzene vyspulene ego."

* * *

Pavel Wonka - vězeň svědomí, promlouvá aktuálně i ke dnešku!

Pavel Wonka 1988: „Ti, kdo nejdou vpřed, ať ustoupl z cesty.“ - Ukázky z myšlenek a korespondence Pavla Wonky

… Všechno se zdá nakonec prosté: každý se musí ve svém životě rozhod­nout, komu bude sloužit — těm mocným nebo těm bezmocným, lži nebo pravdě, násilí nebo lásce, zlu nebo dobru. A nemylte se prosím — soud dějin je citlivý na tento zápas dobra se zlem. … Chci-li se někam dostat, musím pro jízdu s károu získat všechny. Jestli­že se o to alespoň pokusím a již předem osádku kolem káry názorově rozdělím, potom jsem buď hlupák a nevidím dál, než na svá vlastní sek­tářská stanoviska, nebo reakcionář, kterému se s károu nikam nechce a když už musím, tak nechám ty netrpělivě přešlapující, aby se s prázd­nou károu proběhli. Hrdinou a vítězem celého toho hašteření bude nakonec Švejk, který se zrodí z těch, kteří budou káru tlačit. Ten pochopí, že čas a okolnosti je nutí jít s prázdnou károu a že se při té jízdě musí hlavně dobře na­jíst, napít a také vyspat. A je to škoda, protože namísto Švejka se zde mohl zrodit nový člověk, člověk iniciativní, sebevědomý a plnoprávný, který si uvědomuje nejen svá práva, místo, ale i své postavení. Ale kdo ví. Možná, že se ona pomyslná kára skutečně vyškrábe ně­kam na kopec. Ti vzadu ji přestanou brzdit a budou Švejkovi našeptávat: „Švejku, naskoč, s kopce nemusíš tlačit. S kopce to jede samo.“ A jestliže se ve Švejkovi něco probudí a těchto hlasů poslechne, potom bych v té době nechtěl být u oje. Nechtěl bych být při tom, až se ten žalostný průvod s károu bude po­tácet na své anabázi někam k Putimi, uondaný a demoralizovaný. Nechci být ani u té žabomyší války a účastnit se tohoto handrkování. Napadá mi tedy už jen role Laokona a proto volám: „Nevěřte Danajcům, odmít­něte danajské dary!“

* * *

Závěrečná řeč Jiřího Wonky u Nejvyššího soudu ČSSR v srpnu 1987

Vážený pane předsedo, vážený senáte!

WP Jakešovi 050886Narodil jsem se 2 roky po Únorovém vítězství. Jiný společenský řád než socialismus tedy neznám, a i když k němu mám výhrady, přijal jsem ho za vlastní. Žil jsem rád, s radostí jsem pracoval, byl jsem stále v čin­nosti. Nyní mám za sebou 1 rok žaláře a tato zkušenost mě pozname­nala na celý život. Jsem poznamenán i zdravotně. V zaměstnání mi bylo znemožněno pracovat na bývalém místě. V očích své dcery jsem tresta­ným člověkem. Může pětileté dítě pochopit, že jeho otec byl ve vězení nevinně? A já na své nevině trvám, jsem přesvědčen o tom, že jsem se nedopustil ničeho zlého. Jestliže mě bylo přesto možno odsoudit na 1 rok nepodmíněně, pak něco není v pořádku. Buď je zákon, který postih umožňuje chybně vykládán, anebo je to špatný zákon!

Před druhou světovou válkou byla naše země ostrovem demokracie v Evropě, kdy k nám smě­řovala z Německa a Rakouska. Nyní je směr — 42 let po válce opačný. Proč se u nás těžko žije lidem, kteří chtějí opravdu žít? Ani já, ani nikdo jiný si nevybral společnost, do které se narodil. Ale jakmile jsme dospěli, neseme za ni svůj díl zodpovědnosti, hodnotíme ji a snažíme se o její změnu k lepšímu. Je absurdní, když vláda požaduje od svých občanů jen přátelský postoj k režimu, jehož jménem vládne a jakékoliv „nepřátelství" vůči němu chápe jako dokonaný trestný čin!

V odůvodnění rozsudku Městského soudu jsme já i můj bratr charakterizováni mezi jiným jako lidé přehnaně vztahovační, s pocitem křivdy. Napadla mne však otázka, jestli to není sám čsl. stát, který je až chorobně vztahovačný a citlivý na všechno! Na písničku, nápis na stěně, ano i stuhu před rakví básníka. Doporučil bych tomuto státu psychiatrické léčení, neboť podle mého ná­zoru se jedná o paranoiu v pokročilém stadiu. Dovoluji si tuto personi­fikaci podpořit srovnáváním obdobné situace v Československé republice ve 20. letech a v době současné.

Před více než 80. lety Čsl. republika by­la několik let stará, a mohla tudíž mít alespoň podle dnešních měřítek — i jisté oprávnění k tomu. aby se svými politickými odpůrci nakládala tvrdě. Komunistická strana docela nezakrytě usilovala o změnu společen­ského systému, napadala a hanobila ho ve svém tisku i při demonstra­cích. Na májovém táboru strany (1.5.1924) v Bohumíně provolával Kl. Gottwald přibližně toto: „My vidíme v tomto státě již dávno, že zde ne­panuje vůle lidu, ale panuje žandár a kapitalista! My vidíme, že táto vládě na národě čerta záleží, poněvadž vidíme, že tato vláda svou poli­tikou zahraniční i domácí žene republiku do zoufalé situace, při které jde přímo o existenci státu! . . ."

Pryč s vládou zlodějů a korupčníků a dosaďte vládu malého lidu, vlá­du proletariátu. Cituji Rudé právo z 15. 11. 1986 (za tento projev byl Gottwald odsouzen už 20.5.1924, ve vyšetřovací vazbě nebyl). Rozsudek praví, že „veřejně způsobem surovým a štvavým hanobil republiku tak, že to mohlo snížit vážnost republiky a ohrozit obecný mír v ní". Jaký byl za to trest? 30 korun československých, v případě nedobytnosti, vězení na 10 dnů!

Nechci samozřejmě sebe ani svého bratra srovnávat se s. Gott­waldem. Chtěl bych porovnat něco jiného: trestní sazbu za pobuřování, ha­nobení a podvracení republiky tehdy a dnes. V ČSSR je — podle oficiální ideologie u moci lid. Je-li tomu tak, proč má lid před lidmi takový strach, že je potřeba stíhat, umlčovat, mrzačit i zastrašovat absurdně vysokými tresty? Jen tato okolnost mi dostačuje k tomu, abych o skutečné vládě lidu v ČSSR pochyboval.

U pojmu „lid" bych rád zůstal. Jeho jménem se u nás rozhoduje, vládne i potlačuje. Ale kdo je vlastně tento „lid", kterým se zaštiťují všichni mocní? Lid jsou lidé, nerozlišená množina be­zejmenných lidí, těch neznámých bez postavení a bez protekce, těch sku­tečně pracujících, na které doléhají krize celé společnosti nejtíživěji. V na­ší Ústavě je neustále zdůrazňována úloha lidu a jeho tvůrčí aktivní účast na správě věcí veřejných. Ve skutečnosti je však lid manipulován, ponižo­ván, jeho míněním je opovrhováno. Mnozí z úředníků už na úrovni okresu neuznávají občana za hodná odpovědi, jestliže si tento občan na něco stěžuje a dožaduje se nápravy.

Necítí se být odpovědni lidu, lid je totiž může odvolat pouze teoreticky, zatímco v praxi je bezmocný.

Patřím k tomuto lidu, trpím s ním, a žádám tedy nejen za sebe: učiňte slovo opět slovem! Zákon opět zákonem, právo opět právem, svobodu znovu svobodou!

Vraťte moc lidu!

Vy všichni, kteří soudíte a vládnete, aniž byste si byli jasně vědomi, že tak činíte pouze za svůj lid, vy všichni nesete odpovědnost za velké a těžké zlo, které se do naší společnosti dostalo.

Všechno se zdá nakonec prosté: každý se musí ve svém životě rozhod­nout, komu bude sloužit — těm mocným nebo těm bezmocným, lži nebo pravdě, násilí nebo lásce, zlu nebo dobru. A nemylte se prosím — soud dějin je citlivý na tento zápas dobra se zlem.

* * *

P.S.

Jiří Wonka byl souzen společně se svým bratrem Pavlem. Po přečtení několika vět mu soudce Janda vzal slovo, přerušil jednání a poté byli oba bratři odsouzeni. Dalšími členy senátu byli Václav Bureš (později údajně spáchal sebevraždu) a JUDr.Marie Dojčárová (za totality soudkyně Nejvyššího soudu). Pavel Wonka se nemohl sám obhajovat. Stěžoval si, že dostal injekci, po které se mu zhoršil zrak, nemohl číst… J.Š.

* * *

Jan Šinágl, 27.10.2014

Psáno v předvečer státního svátku založení země, která se jmenuje už jinak, má už podstatně jiné obyvatelstvo a zastává morální hodnoty na hony vzdálené těm při jejím založení – o osobách, které tyto hodnoty dnes z velké většiny reprezentují, raději nemluvě…

* * *

Libuše Rudinská nemůže natočit objektivní dokument o charakterním člověku a hodnotách, o kterých nemá vůbec žádné tušení!

* * *

Karel Kryl na koncertě v roce 1988 ke smrti Pavla Wonky

* * *

Punkt oparcia / A Place to stand by Anna Ferens - a tragic story of Pavel Wonka

European Network Remembrance and Solidarity

Publikováno 25. 4. 2014

Pavel Wonka tragic story of a Czechoslovak dissident. 'A Place to Stand', a documentary film by Anna Ferens, is a fascinating story of how the European Parliament demanded in the 1980s the release of political prisoners and the introduction of democratic freedoms in the countries of the Eastern bloc. Based on unpublished archival materials and interviews with MEPs and oppositionists from the Czech Republic, Estonia, Germany, Poland, Slovakia, Romania, the film refers to more than 50 European Parliament resolutions which were adopted between 1980--1990.

* * *

REFLEX 1995: RVÁČ - Jediným kdo měl být po pěti letech odsouzen v souvislosti s umučením disidenta Pavla Wonky, je jeho bratr Jiří

REFLEX Wonka I 1995

 REFLEX Wonka II 1995REFLEX Wonka III 1995

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (21 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #12 KAUZA VE ZKRATCE 2015-01-26 17:37
.
Pavel Wonka vs. Libuše Rudinská

advokát chudých vs. advokátka rudých

mrtvý disident vs. živí estébáci

Pravda a láska prohrává se lží a nenávistí.

Normalizace je zpět. Komunistická nenávist rovněž.
0 #11 Míla Petrovský 2014-11-27 16:16
Cituji Pykal Jan:
Nestačím se divit! To jsem to zas zabrousil do páchnoucího antikomunistického pelechu. Ono už antikomunistům vadí i červené oblečení. Tak to je síla. Paní Rudinská je hezká příjemná dáma a co natočila je jistě pravdivé. Ono věčnou lží, bláboly, mystifikací či hrubostí, násilím a urážkami dějiny do nekonečna přepisovat nejde, že pane Šinágl. KOukám, že tu máš pěkné kamarádíčky. Petrovskýho..., moc pěkné!!



....no ano, přesně jste to pane Pykale popsal:lži,bláb oly,mystifikace ,hrubosti,násil í a urážky. Ještě jste zapomněl popravy,statisí ce nevinně vězněných,tisíc ů dohnání k sebevraždám,nej lepší lidé vyhnáni z vlasti,vymývání mozků a celá společnost prošpikovaná agenty a kolaboranty.Tak takhle přesně si pamatuji komunistický systém.A to,že jste mne zařadil mezi zdejší komunitu jako kamarádíčky,je pro mne velkou ctí.Jinak,vždy si rozmyslete co píšete.....prot ože podle známého španělského přísloví - "Do zavřené huby moucha nevletí".
-6 #10 Pykal Jan 2014-11-23 17:40
Nestačím se divit! To jsem to zas zabrousil do páchnoucího antikomunistick ého pelechu. Ono už antikomunistům vadí i červené oblečení. Tak to je síla. Paní Rudinská je hezká příjemná dáma a co natočila je jistě pravdivé. Ono věčnou lží, bláboly, mystifikací či hrubostí, násilím a urážkami dějiny do nekonečna přepisovat nejde, že pane Šinágl. KOukám, že tu máš pěkné kamarádíčky. Petrovskýho..., moc pěkné!!
+3 #9 Tom 2014-10-31 17:31
Cituji Nepodcenuj divaky:
Cituji Tom:
Jenže co si bude myslet většina veřejnosti.až tento její film dají v televizi?

Tome, no problem.Vetsina verejnosti nejsou idioti aby se na takovy paskvil pomatene Rudinske divali.


Velice nerad někoho obírám o jeho optimismus milý příteli.Jenže já jsem ten tuctový člověk,který žije mezi tuctovými lidmi a tedy znám jejich názory.Paní Rudinská je zná přesně tak dobře jako já a proto ví že si na ně může vsadit.
Možná že k vám bude osud milosrdnější než k presidentu Benešovi,který když se v roce 1946 dozvěděl o výsledku voleb,tak jeho první reakce byla:"Já nepoznávám vlastní národ".
+6 #8 Ja tedy cumim 2014-10-28 23:14
Cituji Dostala 300.000 Kč:
Za tuto bolševickou propagandu a-lá Rudé Právo založenou na svědectvích zakrytých anonymních estébáků a BÝVALÝCH přátel (tedy nepřátel) Pavla Wonky dostala soudružka estebačka 300.000 Kč od Ministerstva kultury. Jemu tato morální bestie namluvila, že točí o památce Pavla Wonky. No řekněte, není to už zkušená estebačka? Josef

Sou-drzka RUDINSKA, podle Jidasskych poctu
odborniku pro udelovani financniho odskodneni tretiho odboje ma cenu trech protikomunistic kych bojovniku
+6 #7 Dostala 300.000 Kč 2014-10-28 23:01
Za tuto bolševickou propagandu a-lá Rudé Právo založenou na svědectvích zakrytých anonymních estébáků a BÝVALÝCH přátel (tedy nepřátel) Pavla Wonky dostala soudružka estebačka 300.000 Kč od Ministerstva kultury. Jemu tato morální bestie namluvila, že točí o památce Pavla Wonky. No řekněte, není to už zkušená estebačka? Josef
+3 #6 Nepodcenuj divaky 2014-10-28 17:40
Cituji Tom:
Jenže co si bude myslet většina veřejnosti.až tento její film dají v televizi?

Tome, no problem.Vetsina verejnosti nejsou idioti aby se na takovy paskvil pomatene Rudinske divali.
0 #5 Tom 2014-10-28 17:29
Jenže co si bude myslet většina veřejnosti.až tento její film dají v televizi?
+12 #4 Míla Petrovský 2014-10-28 00:08
Takhle přesně soudily bolševické soudy jako ta.....jak se vlastně jmenuje tahle schizoidní adaptabilička?. ...Rudinská? Soudí na podkladě pomluv, výmyslů a lží. Nepřipustí naprosto nic jiného, než-li výplodky svého chorého mozku. Znal jsem Pavla osobně a ta "rudá kopule" Rudinská ho v mých očích nepošpiní. Jen by mě zajímalo, kolik dostala za tu svojí slátaninu.
+16 #3 RUDÁ RUDINSKÁ 2014-10-27 17:46
RUDÁ RUDINSKÁ,je typická soudružka celá v červeném, jazyk, metody, film i šaty. Hnus...!!!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)