Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

ZdravotnitcviTak se podívejme na fakultní nemocnice. Co občan asi neví. Můžete si přečíst, co vlastně Fakultní nemocnice má v předmětu své činnost. Dá se to jednoduše zjistit na webových stránkách příslušného zařízení. Tyto instituce zřizuje Ministerstvo zdravotnictví. Byli jsme svědky četných diskusí, aby vznikly tzv. Univerzitní nemocnice. Zdá se, že je to pouze slovíčkaření. Zda fakultní nebo univerzitní? Tato diskuse vždy nějak utichla. „Bílé pláště“ si brání zuby nehty své příjmy, je po diskusi a právních krocích ke změnám. Tento stav vlastně vyhovuje. A pan Babiš si láme hlavu, jak ušetřit a zefektivnit činnosti, ale ne na úkor kvality a dostupnosti poskytované zdravotní péče. Pan ministr zdravotnictví o tom nechce ani slyšet, protože se všechno dělá dobře.

Podívejme se na to blíže. Přednosta kliniky je zaměstnancem příslušné kliniky fakultní nemocnice. Slovutný pan profesor nebo docent. To znamená, že má plný pracovní poměr podle zákoníku práce (1.00) u fakultní nemocnice. Tento velevážený přednosta je leckdy současně slovutným učitelem zpravidla na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Leckdy zastává funkci prorektora, děkana, proděkana, vedoucího katedry na univerzitě také na plný pracovní úvazek. Takže má de facto dvojnásobný pracovní poměr (2.00) v rozporu se zákoníkem práce! Bere tedy dva platy za jeden plný pracovní poměr a jednu pracovní dobu. Proč by to nešlo? Zákoník nezákoník! U UK je jiný zaměstnavatel. Proč by to nešlo. Ještě tito odborníci mají své soukromé praxe, nutno dodat. To se dále nezjišťuje. Co není zakázáno, to je povoleno. Potom se říká, že farmaceutické firmy korumpují lékaře a zvou je na dlouhé vzdělávací akce do dalekého zámoří. Není tomu tak. Žádný střet zájmů. Jako zaměstnanec nemocnice např. přednosta kliniky léky od farmaceutických firem naordinují, ale jako zaměstnanci UK jedou na kongres do Austrálie – zdarma i s rodinným příslušníkem. A jaký je to střet zájmů? Žádný. Protože lékař léčí, ordinuje, vyšetřuje a učitel učí a tak se vzdělává na těch úžasných akcích. A takovýto lidé přísahali kdysi na Hypokrata? Nějak rychle zapomněli.

A jak to ještě funguje?

Přijdete do nemocnice na některé oddělení např. kožní, oční, kde Vám udělají nezbytně nutný výkon a hned si vás zvou do svého privátního zařízení, kde za výkon, který je v nemocnici na pojišťovnu Vám nutí přijít na další ošetření do svého privátního zařízení. Tak bych se pana ministra zdravotnictví zeptal:

„Kolik pracovních poměrů může mít lékař působící ve fakultních nemocnicích? (nedivím se proč nedostačuje počet přesčasových hodin, kvalita péče pokulhává, lékaři jsou přetíženi).

Souvisí to rovněž se systémem vzdělávání lékařů, farmaceutů a zubních lékařů. Systémy jsou zdlouhavé, nepružné, neefektivní. Proč jej asi už dávno nezavedli podle osvědčeného německého vzoru? Je to rovněž velmi drahá záležitost. Běžný absolvent, který nemá „tlačenku“ od svých lékařských rodičů, tak nemůže získat činnosti, které jsou nutné ke složení atestace. To však udržuje systém v rigiditě, jelikož „staří“ jsou nepostradatelní, drží se svých „koryt“ a nemohou je nahradit mladší.

Zeptejme se pana ministra, co vlastně umí absolvent samostatně po absolvování šesti let lékařské fakulty? Dozvíte se, že musí dělat pod dohledem atestovaného lékaře a že za nic nemůže zodpovídat a to chodí 20 let do školy za peníze daňových poplatníků.

A kde by se ještě dalo ušetřit?

Přímo řízené organizace jako např. Státní zdravotní ústav, Institut pro další vzdělávání lékařů v Praze (navíc další vzdělávání bylo převedeno na univerzity) atd. Podívejte se, kdo těmto ústavům řediteluje a na jakých postech a za kolik. Např. bývalý odsouzený hlavní hygienik ČR MUDr. Michael Vít je vedoucím Centra ve SZU a ještě vedoucím oddělení?! Takže má dva funkční a osobní příplatky. Trest netrest. A tak se dá pokrčovat i dále. Navíc tyto činnosti těchto úřadů má vykonávat samo ministerstvo, které je delegovalo a tyto úřady počtem svých „nemakačů“ překračují několikanásobně počet zaměstnanců úřadů státní správy. A pak že je málo lékařů?! Museli by makat a něco umět než být zalezlí v těchto úřadech. Dávají do zákrytu tabulky, vymýšlejí nesmysly a hlavně čerpají dobře finanční prostředky z EU, to umí a ty finance jsou nenávratně pryč bez efektu. Dnes se tomu také říká programy financované z EU. Jen stohy popsaného papíru s výmyslem jednoho letáku pro diabetiky nebo otylé děti.

MZ má dle svého webu v přímé působnosti 70 organizací – http://www.mzcr.cz/dokumenty/primo-rizene-organizace_3059_843_1.html - a teď to efektivně řiďte?! Cituji z TZ MZ ze dne 6.12.2011:

… Přímo řízené organizace hospodaří i přes růst platů lékařů v černých číslech, přispěla k tomu protikorupční opatření ministerstva. „Podařilo se nám přes negativní dopad jednorázového navýšení platů lékařů udržet hospodaření fakultních nemocnic v černých číslech. Pomohly k tomu významné úspory v nákladech v řádech desítek procent, které by nebyly možné bez větší transparentnosti výběrových řízení a maximálního tlaku na nabízené ceny,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger. …

http://www.mzcr.cz/dokumenty/primo-rizene-organizace-hospodari-i-pres-rust-platu-lekaru-v-cernych-cislechprispela-k-tomu-protikorupcni-opatreni-ministerstva_5573_2160_1.html

Divíte se, že ČR opouštějí ročně stovky schopných lékařů? Starší už nemohou a neschopní by se neuživili. Bude-li tento nezdravý „vývoj“ zdravotnictví u nás i nadále pokračovat, onemocní celý národ a nebude tu už nikoho, kdo by ho uzdravil! Čtenář jistě chápe, že MZ není jediné ministerstvo, kde zbytečně mizí miliardy. Je jich dost, ale jsou-li rozkrádány, budou vždy chybět tam kde jsou urgentně zapotřebí.

 

Jan Šinágl, 8.12.2014

P.S.

Článek byl zaslán předsedovi Výboru pro zdravotnictví Sněmovny prof. MUDr. Rostislavu Vyzulovi, CSc. (Hnutí ANO) a předsedovi Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu prof. MUDr. Janu Žaloudíkovi, CSc. (ČSSD) jako podklad k jednání jejich výborů.

* * *

Farmaceutické „prebendy“ lékařům: Konec tajemství?

… „Trochu nedomyšlené ale je, že v seznamu budou řadoví lékaři z terénu, ale páni profesoři z klinik tam nebudou, protože se schovají za nemocnici.“ …

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.14 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)