Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Mama a tata svatebni fotografiePapež: Důležitější než hledat Boha je nechat se hledat od Něho

… Tak i dnes se setkáváme s lidmi, tiskovinami, vysílači, kteří se snaží dělit společnost, zveličováním chyb příkladných jednotlivců proto, abychom nemohli mít vzory, aby společnost byla atomizovaná. Bez směřování, bez vize, bez společné cesty. Národ, který si to nechá líbit v rámci falešné a bezbřehé respektive manipulované demokracie se stává stádem. Semknutost společnosti je pro tyto mnohdy vlivné a finančně jištěné jednotlivce či společnosti škodlivá. Je to na nás na našem zájmu, abychom věděli kde stát a nezaujímali pouhé postoje, kterých jsme svědky jak v parlamentě tak v senátu. …

Potkal jsem nedávno pana Brotánka, kdysi zaměstnance firmy Josef Volmann, později TOSu Žebrák a dlouholetého starosty města. Znal dobře mého tátu. Vyprávěl mi např. jak můj táta jako pokladník TJ po pěti minutách od začátku schůze, kdy se čekalo na zbylé členy výboru, odešel s tím, že „když nemá někdo úctu k času druhého, nemám důvod mít úctu k jeho času.“ Příště přišli všichni včas. Jindy odmítl vyhovět prosbě člena výboru, aby odpustil příspěvky mladým fotbalistům s tím, že pravidla jsou pro všechny stejná, ale že příspěvky může za mladé fotbalisty samozřejmě zaplatit sám. StB ho požádala o spolupráci kvůli jeho popularitě a důvěře, které se těšil mezi dělníky. Odmítl se slovy: „To mi dejte hlavu rovnou na špalek.“ Na hodinu byl vyhozen z práce z pozice obchodního náměstka. Mámu obratem přeřadili z kanceláře do lakovny, alespoň tak mohl naší rodině zůstat podnikový byt… Byl vykoupen desetiletími dřiny, která se podepsala na jejím zdraví…

StB sbírala na otce operativní poznatky a vedla na něj jako nepohodlného občana osobní svazek pod názvem svazku RÁDIO. Výstižné, kdekoliv otec veřejně mluvil, měl plno. Pověstné byly i jeho „desetiminutovky“ v ČKD Hořovice, které měly větší návštěvnost než schůze KSČ, což komunisté nesli nelibě. V podniku měl na starosti organizování dětských táborů. V roce 1968 byl předsedou stávkového výboru ČKD Hořovice. Zemřel v roce 1994...

Vzpomínám si, jak mne kdysi varoval, abych se domů ze Švýcarska nevracel. Dost dobře jsem ho tenkrát nechápal. Teprve nyní, po svých osobních zkušenostech si uvědomuji, jak dobře znal český národ, jeho povahu, charakter a sklony. Uvědomoval si, že kvalitu řízení země určuje kvalita komunální politiky, aktivní práce občanů, udržování tradic a práce s mládeží. Dnes navazuji na práci a odkaz mých rodičů. Pro město Žebrák toho ve svém životě vykonali moji rodiče nemálo. Na jejich trvalý odkaz se budu snažit navazovat i v příštím roce, pokud mi to zdraví a finanční prostředky budou umožňovat. Musíme udržovat a prošlapávat staré, staletími osvědčené cesty, abychom nebloudili.

Klidné a požehnané svátky Vánoc všem lidem dobré vůle - Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj.

 

Jan Šinágl, 24.12.2014

* * *

Ve vlastním zájmu

Učme se OBJEKTIVNĚ posuzovat dobu i člověka. Každý z nás, každá doba má svoje klady a zápory. Podle toho, které z nich převažují ukazují jak pomáhají nebo škodí. Totalitní období zvětšují chyby doby minulé, chyby osobností, které byli vzorem. O převládajících kladech mlčí nebo je zmenšují. Tak i dnes se setkáváme s lidmi, tiskovinami, vysílači, kteří se snaží dělit společnost, zveličováním chyb příkladných jednotlivců proto, abychom nemohli mít vzory, aby společnost byla atomizovaná. Bez směřování, bez vize, bez společné cesty. Národ, který si to nechá líbit v rámci falešné a bezbřehé respektive manipulované demokracie se stává stádem. Semknutost společnosti je pro tyto mnohdy vlivné a finančně jištěné jednotlivce či společnosti škodlivá. Je to na nás na našem zájmu, abychom věděli kde stát a nezaujímali pouhé postoje, kterých jsme svědky jak v parlamentě tak v senátu.

K.Mrzílek, 24.12.2014

P.S.

Na TV JOJ dávají dnes od 15:45 hod. „Sněhurka a sedm trpaslíků“ (1937)! Alespoň ti Slováci. My budeme dávat Mrazíka. Po sté. KM

* * *

Papež: Důležitější než hledat Boha je nechat se hledat od Něho

Vatikán. Petrův nástupce sloužil liturgii Narození Páně ve Svatopetrské bazilice zcela zaplněné věřícími. Několik tisíc lidí sledovalo mši na náměstí z velkoplošných obrazovek. Bohoslužba začala v půl desáté večer a letos ji na papežovo přání provázela kromě gregoriánského chorálu také část Mozartovy mše D-moll Et incarnatus est. Svatý otec pronesl homilii, v níž mimo jiné řekl řekl:

Tuto svatou noc, když rozjímáme o Dítěti Ježíši právě narozeném a položeném do jeslí, jsme pozváni se zamyslet. Jak přijímáme tuto Boží něhu? Nechám se od Boha dostihnout, obejmout anebo Mu bráním se přiblížit? „Já hledám Boha“ – mohli bychom namítnout. Nicméně, nejdůležitější není hledat Jej, nýbrž nechat se od Něho hledat, nalézt a pohladit s přívětivostí. Toto je otázka, kterou nám toto Dítě klade svojí přítomností: dovolím Bohu, aby mne měl rád?

A dále: máme odvahu přijímat s jemnocitem svízelné situace a obtíže těch, kdo jsou vedle nás, anebo dáváme přednost neosobním řešením, která jsou možná efektivní, ale postrádají evangelní vřelost? Jak velice dnešní svět potřebuje něhu!Boží trpělivost, Boží blízkost, Boží něha.

Křesťanova odpověď se nemůže lišit od té, kterou dává Bůh naší nepatrnosti. Životu je třeba čelit dobrotou a mírností. Když si uvědomíme, že Bůh je zamilován do naší nepatrnosti a sám se stává maličkým, aby se s námi mohl lépe setkat, nemůžeme mu neotevřít svoje srdce a prosit jej: „Pane, pomoz mi být jako ty, daruj mi milost něhy v těch nejtvrdších životních okolnostech, daruj mi milost spřízněnosti tváří v tvář každé nouzi, mírnosti v každém konfliktu.

Drazí bratři a sestry, rozjímejme v této svaté noci o jesličkách: „lid, který chodil ve tmě, uvidí veliké světlo“ (Iz 9,1). Uviděli jej obyčejní lidé, lidé připravení přijmout Boží dar. A naopak jej neviděli arogantní, pyšní a ti, kteří stanovují zákony podle svých osobních kritérií, ti kteří se uzavírají do sebe. Hleďme na jesličky, modleme se a prosme Panenskou Matku: „Ó, Maria, ukaž nám Ježíše!

… A dále: máme odvahu přijímat s jemnocitem svízelné situace a obtíže těch, kdo jsou vedle nás, anebo dáváme přednost neosobním řešením, která jsou možná efektivní, ale postrádají evangelní vřelost? Jak velice dnešní svět potřebuje něhu!Boží trpělivost, Boží blízkost, Boží něha.

Křesťanova odpověď se nemůže lišit od té, kterou dává Bůh naší nepatrnosti. Životu je třeba čelit dobrotou a mírností. Když si uvědomíme, že Bůh je zamilován do naší nepatrnosti a sám se stává maličkým, aby se s námi mohl lépe setkat, nemůžeme mu neotevřít svoje srdce a prosit jej: „Pane, pomoz mi být jako ty, daruj mi milost něhy v těch nejtvrdších životních okolnostech, daruj mi milost spřízněnosti tváří v tvář každé nouzi, mírnosti v každém konfliktu.

Drazí bratři a sestry, rozjímejme v této svaté noci o jesličkách: „lid, který chodil ve tmě, uvidí veliké světlo“ (Iz 9,1). Uviděli jej obyčejní lidé, lidé připravení přijmout Boží dar. A naopak jej neviděli arogantní, pyšní a ti, kteří stanovují zákony podle svých osobních kritérií, ti kteří se uzavírají do sebe. Hleďme na jesličky, modleme se a prosme Panenskou Matku: „Ó, Maria, ukaž nám Ježíše!“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=21260

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)
Share

Komentáře   

+3 #1 Vitezslav Haramule 2014-12-24 15:17
Vam taky preji vsechno nejlepsi pane Sinagl.Pokavad se tyka toho Svycarska,Vas otec mel pravdu.Muj otec byl drsnejsiho razeni ale dal me take dobrou skolu.Slava nasim otcum.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)