Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

F Embassy Praha 2 080115"Byla vyhlášena skutečná válka islámského fanatismu proti Zápa­du, Evropě a jejímSocha svobody demokratickým hodnotám. A Francie stojí v její první linii. Prvním úkolem v této situaci je sjednotit se. Bez ohledu na náš původ, naše vyznání či politické preference - a tato jednota musí zahrnout i muslimské spoluobčany. Druhým úkolem je vyzbrojit se. Nejdříve morálně, když si ujasníme, jak hájit naše hodnoty, pak politicky a právně. Potom je třeba proti nepřátelům udeřil. Bez slabosti a malomyslnosti. Jsme,-li ve válce, musíme zvítězit." Alexls Brézet, ředitel redakce deníku Le Figaro - Tištěná média demokratických zemí by měla koupit autorská práva na vydání dalšího čísla CHARLIE HEBDO a vyjádřit tak úctu k obětem masakru a současně podporu a solidaritu Francii a jejímu obyvatelstvu.

Svět je ve válce, která začala už dávno, jen se stala viditelnou. Platíme daň za nezájem, příliš materiální, konzumní, nezodpovědný způsob života, kdy většina myslí jen na sebe a osud druhých je nezajímá. Snažíme se co nejlépe existovat, o to více nežijeme, stáváme se snadno napadnutelnými a zranitelnými. Svoboda a mír není žádná trvalá jistota bez aktivního občanského života každého z nás. Každý si neseme svůj podíl viny na stavu dnešního světa. Přijměme teror v Paříži jako alarmující výzvu našim životům. Otevřená společnost začíná stále více platit daň za svoji otevřenost, kterou uzavřené společnosti snadno zneužívají a využívají. Musíme se naučit být preventivně aktivními, řešit skutečné příčiny, ne jen reagovat na tahy druhých, jinak budeme řešit neustále jen následky. Je důležité zůstat jednotní, nepodléhat strachu, obavám a snahám o rozdělení. Jen jednotná společenství svobodných lidí jsou schopna uhájit demokratické hodnoty. Islámský stát chce Západ rozdělit, ale nakonec ho spojí ještě pevněji!

Paříž je dalším selháním politiků světa. Dochází na mnohaleté varování tajných služeb, kdy politici vážný problém neřešili, nezodpovědně a neustále odsouvali jeho řešení. Nyní musí urychleně konat, nebo dát prostor schopnějším. Nepochybně je nutné začít účinným řešením migrační politiky, nemá-li situace dále eskalovat a stát se nekontrolovatelnou. Paříž se stala osobní výzvou každému člověku, který si váží a ctí svobodu, demokracii a její hodnoty.

Podle současných průzkumů mezi Muslimy v Evropě 15% podporuje právo šárija a 5% z nich zabíjení. Islámský stát se stal aktuální hrozbou západní civilizaci. Musíme ho zničit, nemá-li on zničit nás. Křesťansko-židovské dědictví Evropy, našich předků, je aktuálně ohroženo. 85% slušných Muslimů by svoji slušnost a respekt k západním hodnotám nemělo prokazovat pouhým mlčením, ale jasnými signály odsouzení islámského státu, nejen slovy, ale i činy. Jsme ve válce, boj je nevyhnutný – svoboda nebyla nikdy zadarmo!

Musíme se naučit žít se zlem, aktivně se mu bránit, nedovolit jeho rozpínání. Nejsou žádné trvalé jistoty. Lze jen snižovat rizika zvýšením aktivní účastí občanů ve veřejném životě. Základy je třeba vštěpovat už malým dětem. Kvalitní výchova a vzdělání je ta nejlepší dlouhodobá prevence, která může omezit rizika a škody v budoucnosti. Hodně jsme zanedbali, podcenili. Dnes sklízíme zasloužené následky.  

Pokud se budeme zabývat tak intenzivně nošením muslimských šátků jako paní ombudsmanka Šabatová (dokonce se před Vánocemi zabývala utrpením vánočních kaprů!), nedivme se, že nám potom podstatné a podstata unikají s takovými neschopnými osobami na odpovědných úřadech. Podobné platí pro nesmyslné soudy o nálepkách, tričkách, praporech apod., které zákon o svobodě projevu, ani svým obsahem, ničím neporušují. Doufejme, že je paní ombudsmanka ještě schopna začít se chovat a pracovat normálně, smysluplně, odpovědně, stejně jako soudy v těchto záležitostech o ničem a soustředí se na skutečně vážné věci. Paříž jim snad je dostatečným poučením. Lidská práva jsou nedělitelná. Je třeba hájit práva všech stejně. Nelze zvýhodňovat práva jedněch na úkor práv druhých!

„Domníváte se snad, že lidé jiné národnosti, rasy, náboženství, mohou na území jiného státu páchat zločiny, aniž by přišli o nabyté občanství a po potrestání nebyli vyhoštěni? Tito lidé po odpykání trestu patří zpět do země odkud přišli.“ Karel Mrzílek.

Pokud se budeme zabývat tak intenzivně nošením muslimských šátků jako paní ombudsmanka Šabatová, nedivme se, že nám potom podstatné a podstata unikají. Podobné platí pro nesmyslné soudy o nálepkách, tričkách, praporech apod., které zákon o svobodě projevu, ani svým obsahem, ničím neporušují. Doufejme, že se paní ombudsmanka začne chovat normálně, stejně jako soudy v těchto záležitostech o ničem a soustředí se na skutečně vážné věci. Paříž jim snad byla dostatečným poučením.

Nezapomínejme přitom ani na Rusko, které se dostává do značných hospodářských potíží. Přes odsuzující slova Putina mu tato situace jistě vyhovuje. Rusko se nezměnilo, vždy se dokázalo spojit i s nepřítelem, pokud to sloužilo jeho cílům – viz např. dohoda Molotov-Ribbentrop. Slabou Evropu Rusko vždy bude vítat a dělá pro to nemálo i dnes.

Zatím sledujeme v přímém přenosu dění v Paříži, jako by se nás vůbec netýkalo, kdy mnozí z nás to mohou vnímat i jako jinou formu „zábavy a konzumu“. Bohužel je to realita, která může každým okamžikem postihnout i nás. Před dvěma dny jsem viděl na ZDF přímý přenos z východní Ukrajiny – stařenka, zničený byt, žádné jídlo, pití, teplo, zavřené obchody a k tomu -16°C mrazu. Kdo z nás si dnes připustí myšlenku, že by se v této situaci mohl ocitnou sám ze dne na den?

LN Figaro Telegraph 090115Tištěná média demokratických zemí by měla koupit autorská práva na vydání dalšího čísla CHARLIE HEBDO a vyjádřit tak úctu k obětem masakru a současně podporu a solidaritu Francii a jejímu obyvatelstvu. Týdeník vycházel v nákladu 60.000 ks, nyní vyjde v nákladu 1.000.000 ks! Ze zisku by se mohli potom podpořit i pozůstalí po obětech, případně položit základy pro mezinárodní fond, ze kterého by se podporovali další přeživší oběti teroru či pozůstalí. Tak bychom měli začít a začít se spojovat společnou myšlenkou.

Ve středu vyjde další číslo týdeníku pod názvem „Časopis přeživších“. Francouzský premiér věnoval týdeníku 1 milion Euro, redakce jiných časopisů nabídly prostory a prostředky. Francouzský i německý prezident přednesli skvělé projevy. Zemanův jsem nezaznamenal – působil by nevěrohodně,

Svoboda a demokracie nejsou jen plné obchody, dovolené apod. To jsou jen její „produkty“. Neuchráníme-li tyto demokratické hodnoty, přijdeme nakonec i o to, co většina z nás považuje za hlavní smysl života. Ten je o ničem jiném. Stéphane Charbonnier a jeho přátelé by nám to měli neustále připomínat. Položili své životy za hodnoty, kterých si stále málo vážíme. Pro ně měli hodnotu vlastního života!  

 

Stéphane Charbonnier: „Upřednostňuji zemřít, než žít jako krysa.“

 

Jan Šinágl, 9.1.2015

* * *

LE FIGARO: Musíme se sjednotit,vyzbrojit a udeřit

Útok na redakci satirické ho týdeníku Charlie Hebdo znamená válku, opravdovou válku. Nevedou jí ale pravidelní vojáci, nýbrž vysoce metodičtí a organizovaní vra­hové. Jejich chladnokrevná krutost naplno zasáhla celou Paříž.

Této války jsme si vždy obávali a nepřáli jsme šiji prožít. Dlou­ho nám byla tak vzdálená, že? Probíhala na hranicích Sýrie, Iráku, Nigérie či Libye... Měli jsme pro tamní události různá složitá vy­světlení, jako by se nás to netýkalo. Od včerejšího dne ale zcela bezpochyby odpadá nutnost opakovat staré eufemismy.

Byla vyhlášena skutečná válka islámského fanatismu proti Zápa­du, Evropě a jejím demokratickým hodnotám. A Francie stojí v její první linii. Prvním úkolem v této situaci je sjednotit se. Bez ohledu na náš původ, naše vyznání či politické preference - a tato jednota musí zahrnout i muslimské spoluobčany. Druhým úkolem je vyzbrojit se. Nejdříve morálně, když si ujasníme, jak hájit naše hodnoty, pak politicky a právně. Potom je třeba proti nepřátelům udeřil. Bez slabosti a malomyslnosti. Jsme,-li ve válce, musíme zvítězit.

Alexls Brézet, ředitel redakce deníku Le Figaro

LN 9.1.2015

* * *

THE TELEGRAPH: Co když to není o karikaturách

Vidím to takhle. Karikatury teroristy neurážejí. Dokonce ani karikatury, které zesměšňují proroka Mohameda. Satira je jim ukradená. A dokonce se možná nestarají ani o proroka Mohameda. Spíše jen předstírají, že jim karikatury vadí, aby měli po ruce záminku k vraždění. Vraždění tak brutální­mu, tak v rozporu se západními hodnotami, aby se nemuslimové - zaslepeni žalem a vztekem - postavili proti muslimům. Dávali jim vinu. Hnali je před soud. Pálili jejich knihy, útočili na jejich meši­ty, vyhrožovali jim na ulici, žádali jejich vyhoštění. Takové akce pak zase vyděsí západní muslimy, uvrhnou je do izolace, znepřáte­lí je. A potom některé z nich doženou k podpoře teroristů, z někte­rých z nich teroristy i udělají. Výsledek: teroristé rozšíří své řady, aby byli lépe připraveni na občanskou válku, k jejímuž rozpoutání by tak rádi nemuslimy vyprovokovali. Ve svém spravedlivém hně­vu si dál myslíme, že to je o karikaturách. Že teroristé „vyhrají“, pokud je nebudeme přetiskovat, a „prohrají“, pokud ano. Já si ale myslím, že teroristé „vyhrají“, když jim na to skočíme a začneme muslimy nenávidět.

Michael Deacon, parlamentní glosátor

LN 9.1.2015

* * *

Francie má také už své „11.září“ – i Evropa!

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.69 (13 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #5 Oldřich Musil 2015-01-11 09:22
Takže podle vás mají být Francouzi hosty ve vlastním domě.
Tedy pardon,ale pokud se nějaké národnostní menšině nelíbí zdejší zákony a kulturní pravidla,tak ať táhne tam odkud přišla.Vynucova t si svou vůli terorismem tam kde nejsem doma nýbrž národnostní menšinou,to je vrchol arogance,pýchy a drzosti.
Váš názor je naprosto pošetilý a zcestný.
-1 #4 Sami je provokujeme 2015-01-11 03:50
Ačkoliv by všichni radikálové islámu podle mne měli být pozabíjeni anebo oběšeni v jejich zemích, počet teroristických útoků v Evropě a počet zavražděných evropanů můžeme výrazně snížit. Když nebudeme urážet a zesměšňovat jejich náboženství pro miliardu lidí. Když budeme respektovat, že na svoji víru mají právo. Byť je to víra primitivní a v některých bodech násilná. Lepší je popisovat jednotlivá fakta o zlu v koránu a v jejich církvi věcně na faktech, konferencích, médiích.

Takže Francouzi si mohou vybrat - vysmívat se islámu dál v extrémistickém zápalu vyhrocené svobody slova a vyhrocené karikatury, aniž by chápali tak jasnou věc, že jinou víru to hluboce uráží. Tím zvyšovat počty svých mrtvých (což nyní opět nastane). Nebo trochu rozumně uvažovat a snížit počet svých zavražděných. Totéž je na zvážení zdravého rozumu EU. Kubík
0 #3 Jan Chlumsky 2015-01-10 18:01
Pane Deacon, teorie, která v sobě může mít i hodně pravdy. Proč se ale mešita, v níž se vrazi připravují k akci k nim neotočí zády a neupozorní na ně policii? Proč si jenom po činu všichni "dobří" muslimové od věci myjí ruce a terorismus zatracují? Nebylo by pro ně daleko smysluplnější teroristům plány překazit včas a postavit se na stranu slušných lidí pokud takoví jsou? Známý Muslim mi kdysi povídal, že když se situace vyhrotí a měl by mít hlad, může prý jíst i vepřové. Není to ukázka bezpáteřnosti? A v zájmu Allaha je prý i lhaní v pořádku. Navrhuji, aby se mešitě vzal permit jakmile její člen udělá svinstvo, a mešita se zbourala. Jinak pátá kolona těch "slušných" bude dál doma vrahům tleskat a na veřejnosti je zatracovat. Řešení? Utvrdit zákony. Vzít občanství každému, kdo se jen dotkne terorizmu a vyhostit ho ze země s nemožností návratu. A nebrat Muslimy. Ti, kteří s terorem nesouhlasí mají možnost se Islámu zříci. Jinak zůstanou prolhanou luzou, jíž je neradno věřit.
0 #2 slávka 2015-01-10 13:20
Dovoluji si poznamenat, že platíme daň za to, jací jsme my lidé z gruntu .. příliš se zajímáme o to, jak se kdo má lépe a nikoli o to, jak se má kdo chudě.. jsme nenávistní ke komukoli, kdo není jako jsem já, bojujeme proti sobě rejpavostí a ponižováním jednoho druhého, jsme závistiví k těm, kdo má majetek , kdo má pevnou víru , kdo pracuje bez nároku na to, co mu to vynese.. co svět světem stojí to tak bylo a vždycky se našli ti, kteří toho jen využívají ve svůj prospěch.. lidi se prostě nemají rádi odjakživa .. tož tak nějak .. SH
-1 #1 Charles Wiener 2015-01-10 01:32
"Tištěná média demokratických zemí by měla koupit autorská práva na vydání dalšího čísla CHARLIE HEBDO ..." Dle Tribune de Genève z 09.01.2015
"Nekolik velkych tiskovych skupin jako Canal+, Le Monde, France Télévisions a Radio France dali Charlie Hebdo k dispozici sve technicke a lidske infrastruktury, aby zajistily jeho preziti. Liberation prijala ode dneska ve svych mistnostech prezivsi z redakce satirickeho tydeniku, aby pripravili pristi cislo.
...
Podle Echos, vydavatele francouzskeho tisku 250 000 euro z jejich fondu "Tisk a pluralita" a Google se pripoji k financni zachrane take prinosem 250 000 euro.
A vcera vecer jeste ministr kultury Fleur Pellerin oznamil " urgentni uvolneni" priblizne jednoho milionu eur, aby "se zajistilo trvani Charlie Hebdo".

Jestlize v poslednich mesicich se prodalo tezce 60'000 vytisku Charlie Hebdo, pristi cislo 1178 vyjde v nakladu 1 milionu!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)