Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka Pavel Vezen svedomiPavel Wonka vs. Libuše Rudinská - Advokát chudých vs. advokátka rudých - Mrtvý disident vs.Havel Pavel Wonka 080408 živí estébáci - Pravda a láska prohrává se lží a nenávistí - Normalizace je zpět, komunistická nenávist rovněž!

Libuši Rudinskou nelze nazývat dokumentaristkou, protože naše úctyhodná mravná profese by se musela červenat. Dokumentaristův první zákon je jeho etický kodex, protože pracuje se skutečností, kterou lze tak snadno manipulovat. Druhým zákonem je, že dokumentarista musí mít svého hrdinu rád, třetím zákonem je poctivé hledání pravdy o skutečnosti ve všech jejích aspektech. Dokumentarista slouží humanitě a demokracii, nikoliv sobě. Stoku urážek Jiřiny Šiklové, která se tolik angažovala v zápase o svobodu občanskou, politickou i genderovou, nebudu komentovat. Z toho, že Libuše Rudinská může beztrestně do světa posílat názory na mučedníka totalitního režimu, zmanipulované sebestředností jejího ega, je mi ouzko.

Olga Sommerová, filmová dokumentaristka

19.1.2015

Do hlavního sálu MK Praha s kapacitou 330 lidí přišlo 26.ledna od 18:00 hod. cca 50 návštěvníků. Všichni návštěvníci obdrželi pozvánku, stejnou jako v Lucerně. Po promítnutí nikdo netleskal – tleskal jsem pouze při předávání státního vyznamenání Jiřímu Wonkovi na Pražském hradu. Přináším úvodní video se záznamem pohřbu Pavla Wonky ve Vrchlabí a následné čtyři z následné debaty. Kdo má méně času, doporučuji čtvrté!

Časy videí: I. = 13:48 min.  

Kauza Pavel Wonka ve světle nevyrovnávní se s minulostí u nás Deník Referendum POZVÁNKAV debatě zazněla spousta zajímavých informací. Bohužel při tolika účastnících moderátor nezvládl svoji práci, byť jistě v dobré víře a snaze, proto se debata neúměrně protáhla na cca 2 ½ hod. Logicky to probudilo emoce, kterých bylo požehnaně. Stále se musíme učit debatovat, vyjadřovat věcně a stručně.  Bohužel i já jsem tato pravidla porušil, protože mi dlouho nebylo udělováno slovo a nemohl jsem nereagovat na určité části debaty. Osobně bych se nikdy neposadil k jednomu stolu s takovou osobou, jakou Rudinská představuje a už vůbec ne jí familiérně oslovovat Libuše, tykat, jak předvedli někteří debatéři, poté kdy je dříve nehorázně, vulgárně napadala. To je ta naše česká neschopnost nazývat věci pravým jménem. Potom se nedivme, že nejsme schopni definovat jasně hodnoty a následně je umět rozlišovat.

Omlouvám se tímto citlivějším povahám za moje veřejné ulevení si od plic na adresu Rudinské na závěr mého diskusního příspěvku, který jako jediný řekl to podstatné o Pavlu Wonkovi. Neměl jsem to v úmyslu, ale poté co to hlasitě řekla divačka a byla zpochybňována, jsem to, spolu s paní Šiklovou, potvrdil.

Byl to malý dárek k narozeninám mého táty 26.ledna. Také byl zvyklý říkat za každých okolností pravdu naplno a nazývat věci pravými jmény. Proto ho také komunisté vyhodili na hodinu z práce. Mne naštěstí z práce nikdo vyhodit nemůže a zabránit mi v ní. Doufejme, že tomu tak bude ještě dlouho.

Mimochodem Rudinská byla i V USA, kde se setkala s jedním vyšetřujících lékařů (jistě nemalé finanční náklady!) a v „dokumentu“ ani slovo, záběr či alespoň fotografie ze setkání?! Dále je zajímavé, že v prvním promítání filmu ve Vrchlabí byl zveřejněn posudek Pavla Wonky z vyšetření na psychiatrické klinice v Bohnicích. V MK Praha se již na plátně neobjevil! I v této věci bylo (po promítání ve Vrchlabí) podáno trestní oznámení Jiřím Wonkou a stížnost na ČLK (Česká lékařská komora). O ubohosti Hany Jüptnerové, která o Pavlovi Wonkovi vypovídá převážně negativně (v dokumentu ČT před cca 15 lety hovoří zcela jinak!) svědčí i to, že scéna byla natáčena na její zahradě u kuchyňského stolku, který jí daroval Jiří Wonka. Sedával u něho i Pavel Wonka s maminkou… Ještě se přitom hloupě a primitivně smála. Bude toho ještě více, co vyjde najevo!

Wonka Pavel letacek kinoUvítal bych, kdyby mne zažalovala, aby její nepravdy vyšly najevo, na to je příliš zbabělá. Podobně jako ode mne požadovala 20.000,-Kč a hrozila žalobou. Doufejme, že bude odsouzena za zneužití dotací, které dostala na dokument „Pavel Wonka – advokát chudých“, nedostala by ani korunu, kdyby uvedla název „Pavel Wonka se zavazuje.“ Docela mne vyděsilo, když prohlásila, že uvažuje o korekturách pro vysílaní ČT?! To jakože by použila natočené záběry s cca 18 lidmi, včetně mne. Tato vystudovaná fotografka by se měla věnovat fotografování a ne ctihodnému řemeslu dokumentaristy o kterém nemá ani ponětí. Jak je vůbec možné, že jako fotografka dostává nemalé peníze na práci, na kterou nemá odbornou kvalifikaci o potřebných morálních a mravních kvalitách nemluvě?!

Dobře hovořil i dokumentarista Martin Vadas, předseda FITES. Jenom nevím jak se jako zastánce Vladimíra Hučína (MO ČR oceněného za odboj se statusem válečného veterána a nositele modré knížky), přesto vše co o jeho polistopadové činnosti vyšlo najevo, zachová k tomu, že další stoupenec Hučína při odchodu Rudinské jí tlumočil Hučínovy pozdravy a podporu?! Jako vždy, pan Hučín toho namluví spousty, ale nikdy nepředloží jediný důkaz pro svá tvrzení – „jisté informace“ o Pavlu Wonkovi tají dodnes. Jsou zřejmě tak tajné, že je dokonce ani Rudinská nemohla použít?! Ve skutečnosti žádné nemá. Samozřejmě nemá zájem, aby vyšlo najevo, že Pavel Wonka je daleko větší hrdina než on. Na rozdíl od Pavla Wonky, je zadokumentováno v archivech ABS a ÚSTR, jak Hučín udával jako spolupracovník SNB v Přerově.

* * *

Vladimír Hučín 21.1.2014: Vážená paní Rudínská, naprosto rozumím Vašemu postoji ve věci Pavla Wonky. Jako pracovník BIS jsem již před 20 lety získal jisté informace, které potvrzují to, co píšete. Navíc jsem byl informován poslankyní Alenou Páralovou, ale o tom jsem se Vám zmínil….  S pozdravem Vladimír Hučín

* * *

Je dobrou zprávou, že tento pamflet je totální „propadák“. Kina nejeví zájem. Málokterý autor se tak zarputile snaží propagovat nepropagovatelné jako Rudinská. Doufám, že je to poslední článek na mimosoudní téma. Chci věřit, že další už bude reportáží ze soudní síně. Odsudek od slušných lidí obdržela, nyní by měl následovat rozsudek za spáchání trestných činů a natočení nového dokumentu o Pavlu Wonkovi. To bude velkou výzvou pro skutečného dokumentaristu či dokumentaristku. Je na čase, abychom si začali konečně vážit skutečných hrdinů národa, mladá generace měla potřebné vzory a ne, z nemalé části, jejich karikatur.  

Mimochodem udělal jsem nemalý kus práce pro zachování odkazu Pavla Wonky a jeho památky, od zajištění dokumentů z archivů USA, pomocí mého přítele, pořádání demonstrací před OS Trutnov, získání důležitých svědectví pana Houžvičky z MZV a MUDr. Peka. Kdybych mohl hovořit sám, dozvěděla by se veřejnost o skutečném životě a díle Pavla Wonky mnohem více, než z této debaty, která se týkala z velké většiny nepodstatného. Ty neustálé až trapné diskuze, zda byl či nebyl Pavel Wonka „estébák“, už nikdo soudný nemůže poslouchat. Jen odvádějí pozornost od podstatného - právnického a filosofického díla proti komunistické dikatuře, které je mimořádné a o kterém se stále nemluví, natož aby je média citovala?! Z jeho aktuálních 94 tezí mají pohrobci totality viditelně obavy dodnes. Pavel Wonka je nám příkladem, jak napsal i president Václav Havel, když jsem ho požádal o příspěvek k 20.výročí smrti Pavla Wonky. Je inspirujícím i dnes! Lidé jeho povahy a schopností jsou skutečnými pilíři demokracie a občanské společnosti.

 

Jan Šinágl, 28.1.2015

* * *

Tiskové prohlášení o.s. Výbor na odhalování teroru KSČ v lágrech k plánované diskuzi s Libuší Rudinskou kolem jejího filmu o Pavlu Wonkovi v Městské knihovně Praha

94 tezí politického vězně čsl. státu Pavla Wonky psané ve věznici Hradec Králové a Praha-Ruzyň od 1.ledna 1987 do 10.srpna 1987

* * *

Josef M. — 2015-01-25 23:58

Ano a o to Rudinské a estébákům šlo, rozbít Pavla Wonku podruhé. I po jeho smrti. A dali tomu krycí název, že rozbíjejí mýtus. Mýtus, který nikdo nedělal. To, že Pavel Wonka sepsal 94 politických a filozofických tezí proti komunistické diktatuře, vyzval Husáka k rezignaci, vyzval 200 komunistů na volební souboj a za to zemřel ve vězeňské cele, je nezpochybnitelný fakt. A ne mýtus. O rozbíjení mýtu může mluvit jenom ten, kdo o tom nic neví...

* * *

II. = 37:08 min.

III. = 17:01 min.

IV. = 59:59 min.

V. = 26:17 min.

* * *

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #11 Oldřich Musil 2015-01-30 18:45
Cituji Vitezslav Haramule:
Jiz "nik" volic KSCM ve me vyvolava nevolnost.Provokovat se da ruznym zpusobem a rozhodne pokavad se moje jmeno
objevi ve stejne debate ze zapraskanym komunistou ktery se ani podepsat neumi tak to beru jako osobni urazku.Sprostota ma mnoho tvari a znovu rikam vsichni estebacia komunisticti parchanti me mohou polibit prdel.A nyni mazte...

Od zla nemůžete čekat slušnost,protož e to je pozitivní vlastnost.Od něho se logicky dočkáte nestydatosti,po ťouchlosti a drzosti.Hovno vždycky smrdí.
Ale položme si otázku jak je to vůbec možné,že se u nás někdo může vůbec beze studu a strachu veřejně přiznávat k tomu že je voličem KSČ(M).
-4 #10 Vitezslav Haramule 2015-01-30 17:05
Jiz "nik" volic KSCM ve me vyvolava nevolnost.Provo kovat se da ruznym zpusobem a rozhodne pokavad se moje jmeno
objevi ve stejne debate ze zapraskanym komunistou ktery se ani podepsat neumi tak to beru jako osobni urazku.Sprostot a ma mnoho tvari a znovu rikam vsichni estebacia komunisticti parchanti me mohou polibit prdel.A nyni mazte...
-5 #9 Volič KSČM 2015-01-30 15:50
člověče nešťastná. Zanech těch konspirací,zamy sli se nad sebou a postav se na zem.
-7 #8 Volič KSČM Hučín 2015-01-30 13:11
Voliči KSČM my víme, že seš ve skutečnosti Vladimír Hučín kterej si jen vytváří alibi jak strašně je v nemilosti u KSČM. Aby se zapochybovalo o tom žes byl udavačem komunistické SNB. Ale protokoly USTR mluví jasně. Navíc někteří sme si na KSČM napsali jesli je pravda, že ostře bojovali proti udělení 3. odboje VH. Odepsali, že to je naprostej výmysl a osobou pana Hučína a jeho medajle se vůbec nezabývali. Takže šlo zas jen o desinformace od agenta SNB a BIS Hučína...
čtenář Miloslav.
-3 #7 Volič KSČM 2015-01-29 22:35
Zavolejte si na sekretariát ÚV KSČM a nechte si spojit např. poslankyni JUDr. Zuzku Rujbrovou - Bebarovou a osobně se ji zeptejte kolik bylo ze strany KSČM nesouhlasných reakcí proti rehabilitaci Hučína. Stejně tak si to můžete okamžitě ověřit na OV KSČM v Přerově, kde k osobě Hučína je celá řada negativních poznatků nejen z počátku 90.let, ale i z dávné minulosti. Ověřit si jednotný postoj KSČM v záležitosti Hučína by neměl být problém a je to otázka jednoho zavolání. Uvědomte si, že v některých bodech můžou mít lidé rozdílných názoru podobný a nebo i stejný názor.
+4 #6 Oldřich Musil 2015-01-29 18:58
Položme si otázku,z jakého důvodu mají lidé jako třeba paní Rudinská z Pavla Wonky strach.Proč jim ještě vadí,když už je přece dávno mrtvý.Co sledují tím,že nám těmito paskvily chtějí masírovat mozky?Nechtějí si náz přetavit do vhodné formy pro dobu,která se připravuje?
-5 #5 Reagan vs. volič KSČ 2015-01-29 17:26
Kdyby čtenář "Reagan" (z Plzně) věděl, že onen čtenář "volič KSČ" je ve skutečnosti čtenář V.Hučín, byl by asi hodně překvapený, proč to VH dělá. Jde o jeho klasické příspěvky "zpravodajsky bisácky" odvádějící pozornost jinam - ke KSČ, jsou tradičně průhledné...
+3 #4 Míla Starec 2015-01-29 17:10
Cituji Reagan:
Co sem lezeš ty komoušskej zmrde! p.Hučín a klucí Maašínů to dělali vy rudý zmrdi moc dobře a proto byl taktéž oceněn!!!
kup si Haló noviny ty rudej šmejde a táhni do Ruska sem už nelez ty rudej šmejde!!!!!!!!!!


Ne že bych s obsahem nesouhlasil, ale forma je tak vulgární, že by měl být pro rozpor s etickým kodexem tohoto webu smazán. Podobné primitivní výlevy vypovídají spíš o jejich autorovi. Ač jsem zřejmě nositelem obdobných názorů, pan anonymní "Reagan" nechť se takto raději baví s kamarády v hospodě...
0 #3 Volič KSČM 2015-01-29 15:26
Tak představitelé KSČM od počátku 90-let varovali před V.Hučínem. Za svoji velmi závažnou trestnou činnost byl odsouzen jen částečně. Bohužel nepodařilo se jej z mnoha nebezpečných trestných činů usvědčit. Ano, máte pravdu, byl to v podstatě terorismus. Kniha, která o Hučínovi vyšla by se měla stát vodítkem k obnovení trestního stíhání Hučína. Bohužel tento člověk nedávno za své zločiny obdržel nejvyšší ocenění a to statut válečného veterána. Tady vydíte, že naše názory se mnohém mohou spojovat. Jistě není náhoda, že režisérku Rudínskou má u soudu obhajovat JUDr. S.Devátý, který je jedním z nejbližších lidí Hučína.
0 #2 Vitezslav Haramule 2015-01-29 13:59
To ze souhlasim ve drtive vetsine z nazory pana Sinagla me nedela jeho dvojnikem a jsem si jist ze ani pan Sinagl o takovy titul nestoji.Po zhlednuti debaty ohledne nepodareneho dokumentu jsem jeste vice presvedcen ze hlavni duvod tohoto filmu nebylo objektivne ukazat utrpeni mladeho cloveka
ktery prosel peklem nez ho bestialni rezim komunistu zamordoval ale ze cely paskvil Rudinske byl nekym financovan kdo mel zajem pamatku Pavla Wonky pospinit.Pokava d se tyka pana Hucina tak vubec nerozumim proc se postavil na stranu zla.Vyhazovat pomnik nebylo zase nejake obzvlast velike Hucinovo hrdinstvi.Kdyz komousi odbouchli sochu Pepika Stalina
na Letne tak by take za to meli byt vyznamenani medajli 3. odboje?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)