Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

OSP2 JAB prg 050215… „Odsoudili jste mne za podivnou vinu. Podle zpráv mých obhájců rozsudek říká toto: J. A.Bata Navara iDnes Baťa se odsuzuje, že se veřejně neprohlásil stoupencem zahraniční vlády za války. Kdo z vás, vážení soudcové z povolání i z lidu, se za války veřejně prohlásil za stoupence zahraniční vlády? Ti z Vás, kdož jste žili ve vlasti, v protektorátě, máte za to, že to po Vás nikdo ani chtít nemohl. Můžete namítnout, že já jsem v protektorátě nežil... Avšak právě jako vy, měl jsem ve vlasti desítky příbuzných, tucty osobních přátel a na padesát tisíc spolubojovníků..." …

Dne 5.2.2015 OS Prahu 2 vynesl rozsudek, nedůstojný demokratické země. Česká justice uznala po takřka 70-ti letech, že Jan Antonín Baťa nebyl kolaborant, tedy mu byl majetek neprávem zabaven. Stejná justice mu odmítá majetek vrátit, či vyplatit za něj odpovídající náhradu. Trestá ho podruhé. Tvrdit, že se žalující pokusil obejít zákon je nehoráznost. Zákon a dobré mravy zde obchází sama soudkyně. Ukazuje tak veřejně, že není nezávislá.

* * *

Projev dr.h.c. Jana Antonína Bati 26.3.1938

Úvahy o výchově člověka, o dopravě a významu vzdělání. Stále aktuální. Nedivme se, že takovýto velikán tolik vadil komunistům. Už v roce 1932 zavedla firma Baťa 5-denní pracovní týden s osmihodinovou pracovní dobou, kde všechnu těžkou práci převzaly stroje. Čestný doktorát mu 26. března 1938 udělilo Vysoké učení technické. Byl mu odebrán po květnu 1947. Teprve až v roce 2007 soud definitivně uznal Jana Antonína Baťu nevinným a rehabilitoval ho (firma Baťa patřila k největším přispěvatelům odboje Čechů a Slováků během druhé světové války). Za svého života vedl soudní spor s ostatními členy rodiny o vlastnictví společnosti Baťa (tedy jejích zahraničních poboček, protože Baťovy závody v Československu byly v roce 1945 znárodněny). V tomto sporu nebyl úspěšný; majetek připadl neprávem Tomáši Janu Baťovi (synovi Tomáše Bati). Jan Antonín Baťa se uchýlil do Jižní Ameriky, založil řadu nových obuvních a jiných společností. Zakládal a rozvíjel nová města podle vzoru Zlína (Batatuba, Indiana SP, Mariapolis, Bataguassu nebo Batayporã). V roce 1957 byl navržen na Nobelovu cenu za mír. Zemřel roku 1965 v Brazílii. V rodinném archívu po něm zůstává na čtyřicet svazků hospodářských studií, úvah, cestopisů, románů a poezie.


„Odsoudili jste mne za podivnou vinu. Podle zpráv mých obhájců rozsudek říká toto: J. A. Baťa se odsuzuje, že se veřejně neprohlásil stoupencem zahraniční vlády za války. Kdo z vás, vážení soudcové z povolání i z lidu, se za války veřejně prohlásil za stoupence zahraniční vlády? Ti z Vás, kdož jste žili ve vlasti, v protektorátě, máte za to, že to po Vás nikdo ani chtít nemohl. Můžete namítnout, že já jsem v protektorátě nežil... Avšak právě jako vy, měl jsem ve vlasti desítky příbuzných, tucty osobních přátel a na padesát tisíc spolubojovníků..."


Jan Antonín Baťa ve svém dopise z Brazílie

Věřte sobě a věřte práci. Jděte za prací bezohledně.

* * *

Připomínám výrok JUDr. Vojtěcha Cepla st.: „Právnickou fakultu v Praze vyhodit do povětří, rozjezdit buldozery a pro jistotu posypat vápnem.“ Česká justice stále z nemalé část neslouží spravedlnosti, ale zájmům mocných, politiků a penězům. Vypovídající ukázkou „kvality“ českých soudů jsou tuny objemných soudních spisů, kde se ztrácí zdravý rozum, morálka a mravnost. Soudci tak skutečně „rajtují mezi paragrafy“ jako úředníci, kdy spravedlnost často zůstává až na konci. Nejsou-li mravní zákony v nás, tím více tvoříme nové zákony, které o to více brání spravedlnosti a pomáhají nespravedlnosti. Je nemravné, že soudci požadují zvýšení platů, už tak dost vysokých a zpětné doplacení za tři roky. Za to co odvádějí, by měli být placeni jako úředníci, protože jako úředníci většinou pracují. Nic jim nebrání pracovat jako soudci, ale těch je zoufalá menšina. Zdůvodnění, že vyšší plat posílí jejich nezávislost je nesmysl. Soudce je buď nezávislý, nebo ne. To je otázka charakteru. Ten který bral úplatky je bude brát i nadále při jakémkoliv platu. Pražští advokáti vám řeknou mezi čtyřma očima kolik který soudce bere za rozsudek. Nezávislé a charakterní soudce naleznete spíše na okresních soudech v pohraničí. Bohužel i mladí soudci i státní zástupci přebírají často zavedené totalitní manýry. O to více je třeba si vážit těch, kteří odolají. Ty také vůbec nenapadne podávat si žádost o doplacení za poslední tři roky a vyšší plat. Žádost si podala polovina soudců. Dost smutné vysvědčení morální a mravní úrovně těchto soudců.

Jan Šinágl, 5.2.2015

P.S.

Veřejnoprávní ČT této donebevolající nespravedlnosti věnovala dnes večer v Událostech jen několik vteřin?!

* * *

Aktualizováno!

Rozsudek ve sporu Baťa v. Česká republika

Jablko nepadá daleko od stromu: zlotřilí potomci zlínského vykořisťovatele Jana Antonína Bati však ani tentokrát neprošli. Proletariát má u českých soudů dodnes hlavní slovo, protože právo, jak víme, soudruzi, je do zákona vtělená vůle vládnoucí třídy. Autor videa: Jan Šinágl (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

http://paragraphos.pecina.cz/2015/02/rozsudek-ve-sporu-bata-v-ceska-republika.html

* * *

Jak dopadli potomci našeho rodáka Jana Antonína Bati? Tady si můžete přečíst výborný komentář

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.73 (11 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #5 Zdeněk 2015-02-07 22:58
Soud je povinen posoudit nárok podle právní úpravy platné v době vydání nezákonného rozhodnutí. Pokud soudkyně Hrehorová tvrdí, že nemůže rozhodnout, protože obč.zákoník č.946/1811 již neplatí, pak by měla okamžitě složit funkci (a vrátit diplom).
0 #4 Zdeněk 2015-02-07 21:04
Žalující nemohli obejít restituční zákony, protože ty řeší výhradně majetek ukradený po únoru 1948.
+2 #3 ostudná soudkyně! 2015-02-06 22:14
Tento proces je jak z bolševických 50. let. JUDr. Otília Hrehová je ostudou demokratické justice a spravedlnosti !!!
+6 #2 Jan Chlumsky 2015-02-05 18:41
Tahle komunismem nacucaná justice se prostě nedá. Paní soudkyně si zakryla své vyměšovací pozadí zastaralými, neplatnými komunistickými paragrafy a odsoudila slušné lidi k dalšímu křivému potrestání jako za komunistů. Děkujeme vám pane Havel za toto všechno, co jste pro náš národ udělal. Však nejsme jako oni a Baťovi mají stejně peněz dost... A na to, že to bylo a je všechno do nebe volající svinstvo závistiví Čížci s radostí zapomenou.
+5 #1 Vitezslav Haramule 2015-02-05 17:34
Po celem svete jste mohli najit obchody a nebo vyrobky firmy BATA.Vcetne Kanady.Po nejake Otilce Hrehove tady nestekne ani pes I kdyz nosi v Svejkystanu talar.Jmeno Bata stale neco ve svete znamena a na to by ti lotri s komunistickymi manyry nemeli zapomenout.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)