Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Lipa Zebrak 2015Nenaslouchejte těm, kdož tvrdí, že hlas lidu je hlasem Božím; vždyť zběsilost davu je vždy velmi blízka šílenství.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vox_populi,_vox_Dei

Městský úřad Žebrák včera 2.3.2015 na zasedání zastupitelstva odhlasoval kácení dvou lip před kostelem. Tomuto kroku předcházela přesvědčovací kampaň o jejich údajné nebezpečnosti. Vše se dělo bez účasti odborníků se znalostí péče o stromy. A navržené kácení má jen zakrýt skutečnost, že opatření k jejich záchraně navrhované odborníky Městský úřad Žebrák neprovedl. V suchých měsících přednostně nechával skrápět nově vysázené stromy. Na dotazy finanční náročnosti účasti odborníků starosta Mgr. Daniel Havlík neodpověděl. Lípy byly obzvláště drahé okrašlovacímu spolku Slovanská lípa. Jsou drahé i pro nás.

https://sites.google.com/site/stroupinskalipa/aktuality/vox-populi-vox-dei

* * *

Nechceme nic jiného, než aby odborník posoudil aktuální stav obou líp. Buď doporučí pokácet, nebo vhodnou péči, aby mohly lípy důstojně dožít. Bez aktuálního posouzení zdraví stromů se jedná o nezodpovědné barbarství a neúctu k přírodě.

Město nemá finanční prostředky na dvě lípy u svého kostela a hodlá uspořádat finanční sbírku?! Viděli zastupitelé účty za prodané dřevo při asanaci, resp. likvidaci flory a fauny Stroupinského potoka? Celkový zisk z prodeje veškerého dřeva z břehů Stroupinského potoka byl pro město 7.000,-Kč - za lípu, nezákonně pokácenou (hmota minimálně 30.000,-Kč, cena ekologická 2 miliony). Kolik kubíků, komu a za kolik bylo prodáno dřeva z těchto zbytečně pokácených stromů? Bylo prodáno pod cenou, nebo dokonce darováno, či je stále někde deponováno? I pan starosta byl viděn při svážení dřeva. Měl či ještě možná má licenci na obchod s dřevem, pokud si dobře vzpomínám?

V roce 600.výročí upálení Mistra Jana Husa, který i v královském, komorním městě Žebráku pobýval, nemá město peníze na opravu dost odpudivě vypadajícího pomníku Mistra Jana Husa na žebráckém náměstí o jeho neupraveném okolí a neošetřovaných stromech nemluvě. Je to hanbou nejenom vedení města, ale i všech žebráckých občanů. Škoda, že se včerejšího zasedání zastupitelstva Mistr Jan Hus nemohl zúčastnit – měl by stále o čem kázat!

 

Jan Šinágl, 3.3.2015

Člen výboru Stroupinská Lípa o.s.

* * *

Ještě mám v živé paměti, jak tehdejší starosta Ludvík Kincl na veřejném zasedání v kulturním klubu (někdy v letech jeho starostování), vznesl návrh na totéž, čili na pokácení lip a vysazení nových, vzrostlých. V plném sále (to tehdy při veřejných zasedáních lidé ještě zaplnili celý sál i balkon) se vzedmula vlna pobouření a o kácení nikdo nechtěl ani slyšet. Starosta proto na svůj návrh ihned rezignoval (tehdy se před kácením stromů ještě starostové ptali lidí na jejich názor). Pouze nesměle dodal, že by byly vysazeny vzrostlé lípy, podobně jako byl vysazen vzrostlý smrček doprostřed náměstí. Jak to se smrčkem dopadlo, to víme - uschnul. Stejně jako uschnuly hlohy přesazené z náměstí na hřbitov. 

Lípy před kostelem dosud stojí. Vlevo Rudolf, vpravo Stefanie. Jsou to lípy, které mají ducha, svojí historii, nesou v sobě poselství dávno zmizelých časů C. K. monarchie a byly vysazeny se vší vážností. Nové lípy je nikdy nemohou nahradit, i když k nim alibisticky šoupneme výročí upálení Jana Husa, které se nám zrovna hodí do krámu. Lip je mi velice líto, nepřeji si jejich pokácení a doufám, že Stroupinská lípa jejich pokácení zabrání. Ještě je šance. 

Jindra Procházka, 3.3.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #1 Pavel 2015-03-10 22:36
Čas od času je třeba dřeviny prořezat, obnovit, pročistit, ba i nahradit.
Vcelku se divím zastupitelstvu, že do takového tématu jde bez odborných posudků. Mělo by se posoudit zdraví obou stromů, jejich případná nebepečnost (s kvadrátem výšky roste nebezpečí vyvrácení při náporech větru - kam by mohly spadnout), zda někam nezasahují kořeny (pod silnici, pod základy), zda neberou světlo nebo nepůsobí vlhnutí přilehlého zdiva kostela (i ten má svoji hodnotu, že).
Je-li vše v pořádku, pak se není nutné věnovat lípám, ale určitě se najde něco naléhavějšího (třeba i páter Mgr. J. Hus). Pokud něco není v pořádku, pak je třeba najít efektivní řešení, a to nadlouho, ne na pár let.
Jen doporučuji všem stranám napřed použít rozumu a až potom emocí, ne naopak, aby hrozba, jež je výstižně a snad i ironicky popsána v záhlaví článku, nebyla naplněna.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)