Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kryl Karel bustaTo co se od začátku dělo kolem busty by vydalo na celý příběh, dost smutný, vypovídající o stavu naší Kryl Karelspolečnosti i o odpovědných ve Sněmovně.

Autor busty a celého projektu Pavel Monhart měl od začátku s kanceláří poslanecké sněmovny dohodnuto, že půjde o trvalou instalaci. Kdo by se také pouštěl do dočasné expozice. Sněmovna tomu nechávala volný průběh do té doby, než se věc medializovala před samotným slavnostním odhalením. Poté došlo k jednání s vedoucím kanceláře PS (Ing. Kynštetr, Csc., ve funkci od r. 1991), kdy už existovala podepsaná smlouva o výpůjčce na dobu neurčitou. Ten autorovi sdělil, že umístění uměleckého díla v PS musí projít schvalovací komisí, z toho důvodu bude smlouva o výpůjčce vypovězena. Mimo jiné uvedl, že pro bustu nabídne mnohem důstojnější místo než je Atrium a ubezpečil autora o tom, že si nedokáže představit, aby někdo ze schvalující komise zvedl ruku proti Krylovi. Podřízení kancléře Kynštetra o schvalujícím řízení zřejmě nevěděli, neboť o tom autora neinformovali. Pověřená pracovnice kanceláře poslanecké sněmovny od začátku tvrdila, že v Atriu PS, lze bustu trvale vystavit na základě smlouvy o výpůjčce.

Ministr kultury Daniel Herman o této situaci nevěděl, záštitu nad společenskou událostí převzal na poslední chvíli. O situaci byl informován až po proslovu, během slavnostního odhalení. Poté vyjádřil zájem, aby byl o situaci informován. Na dotazy v médiích ohledně dočasného umístění busty odpověděl, že se musí s celou situací seznámit a pokud tam busta nebude moci zůstat, tak se o ni postará. Po udělení nejvyššího státního vyznamenání  (řád T.G. Masaryka) 28.října, udělené Karlu Krylovi prezidentem Zemanem, už autor a jeho kolegové ze studia MONH(ART) věřili, že busta ve sněmovně zůstane. Spojení T.G. Masaryka a Karla Kryla, jediných dvou bust na půdě poslanecké sněmovny je tak „posvěceno“. Leč nestalo se. Těsně před Vánocemi přišla „nadílka“ ve formě výpovědi smlouvy s informací, že si má autor bustu z Atria PS do konce března odvézt. Žádná zmínka o slibovaném, důstojnějším místě pro Kryla, v dopise uvedena nebyla. 

Překvapuje, že se dosud nikdo nepozastavil nad tím, že tímto jednáním dává PS jednoznačně najevo, že Karla Kryla na své půdě nechce. Přitom si to nikdo nedovolí říct přímo, viz odpověď JUDr. Marie Kratochvílové, vedoucí samostatného styku s veřejností PS ze dne 8.4.2015 na moji ZOI ve věci. Bysta tedy nebyla odstraněna z Atria na základě domluvy obou stran, jak píše paní vedoucí, ale na základě výpovědi smlouvy o výpůjčce kanceláří PS.

PS tak dala za pravdu petici proti umístění busty Karla Kryla. V petici se mimo jiné uvádí, že naši politici jsou privilegovaná skupina mocných, a že zdaleka nedospěli do situace, kdy jejich spojení s Karlem Krylem nebude pro něj ostudou. Tuto hloupou petici bych nikdy nepodepsal. Z toho může být ostuda mezinárodního formátu, zejména poté, co informace o slavnostním odhalení busty převzal zahraniční tisk a všude média prezentovala, že poslanecká sněmovna uctila památku Karla Kryla. Velmi paradoxní je také to, že předseda Klubu Karla Kryla nemůže politikům přijít na jméno, všude prohlašuje, že naši současní politici nejsou Karla Kryla hodni, a přesto ty samé politiky žádá o to, aby mu vyhověli a bustu z PS odstranili. A ještě jim následně po přestěhování busty poníženě děkuje. To lze považovat za amorálnost a svědčí to o omezeném pohledu vedení KKK.

Po výpovědi smlouvy byl ministr Daniel Herman informován o nastalé situaci. Navrhl, že busta může být umístěna v poslaneckém klubu KDU. Autor s tímto návrhem souhlasil, protože tak Karel Kryl zůstává v poslanecké sněmovně, což byl původní záměr. Doufejme, že už trvale na neurčito, jistě do doby, dokud KDÚ-ČSL bude přítomna v PS. Vážím si toho, že ministr kultury dodržel slib a své slovo. Umístění busty je proto základně spojeno s jeho osobou a s ministerstvem kultury. Busta se nachází na důstojném místě, mezi dvěma velkými okny, je tak i dobře osvětlena. Je umístěna u vstupu do předsálí poslaneckého klubu KDÚ-ČSL, kudy prochází i další poslanci do poslaneckých klubů Hnutí ANO a TOP 09. Vidět je také z točitého schodiště vedoucího v blízkosti vstupu do předsálí poslaneckého klubu KDU.

Druhé slavnostní odhalení se konalo 11. března 2015 za účasti tří televizí a ČRo. Událost se pak opět objevila v hlavních večerních zprávách. Tyto informace tam nezazněly. Karel Kryl už by určitě na toto téma složil další písničku…

 

Jan Šinágl, 10.4.2015

* * *

Odhalení busty Karla Kryla ve Sněmovně 6.října 2014

Busta Karla Kryla odstraněna ze Sněmovny!

Expozice Karla Kryla v Kroměříži

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.57 (7 Votes)
Share

Komentáře   

0 #5 Jan Šinagl 2015-04-15 08:58
Mravno ční vždy vysoko nad nemravnem. V tom byla symbolika busty ve Sněmovně. Proto nebylo možné Karla Kryla jejím umístěním ve Sněmovně ani v nejmenším urazit. Připomínám, že pracoval ve Svobodné Evropě. Nevěcný, místný až nenávistný komentář pana Nováka není jistě názorem kultivovaného čtenáře, respektující známá fakta a reálně posuzující současnou mezinárodní situaci. Neuvěřitelně lživé vysílání ruské TV z Prahy o naší zemi v souvislosti s přejezdem US Army, jak nám ukázala ČT, vysoko předčilo komunistickou propagandu z 50-tých let. Jsme ve válce a měli bychom se podle toho také chovat, spojovat se a ne kritizovat ty, co pro udržení svobody a demokracie něco dělají, riskují a obětují. Jen u piva se svoboda neubrání.
+3 #4 jaroslav novak 2015-04-14 00:32
Mylsím že Karel se tou maškarádou baví - ale ani na vteřinu si nemyslím, že by toužil mít bustu ve sněmovně. To napadlo "idiota", který ho zřejmě nikdy neposlouchal nečetl neviděl. Byt věřím, že nadšenci a fandové to mysleli dobře. kryl by ale dnes jako dříva zřejmě zpíval proti hlasu lidu, nově řečeno proti mainstreamu - a dost byse amerikofilové a pseudodemokraté divili. Pro kryla nebyl nepřítel Rus - ale okupant, demagog, diktátor, zločinec, bez ohledu na to jakou řečí mluví a jakou ideologií se ohání. A dnešní amerosvazáky by hnal svinským krokem - nebot jsou dvojčaty nacistických i komunistických nadšenců, co mozek vyměnili za ideologii. Byt v dobrém úmyslu. Jenže ten vede nejen do pekel.
buď Krylovi mu čest a klidné spočinutí
jarda večerníček
-3 #3 Karel Mrzílek 2015-04-12 11:25
V době kdy premiérka Tacherová klepala na piedestal, kde měla stát socha Winstona Churchilla stál tento na trávníku Churchillova náměstí těsně u chodníku před tramvajovými kolejemi, kde by byl dobře viděn. Po odjezdu premiérky byl celý parčík rozorán cesty přesměrovány a předlážděny. Místo pro sochu se přestěhovalo zcela dozadu socha tam postavena a dokola osázena košatými stromy. Britský premiér zakryt stromy zírá do zeleně, veřejnost není-li upozorněna nevšimne si. Podobně socha presidenta Wilsona, aby kolem ní nikdo nechodil byla posazena dozadu parku u Wilsonova Hlavního nádraží tak, že stojí až u Opletalově ulici. Naopak objímaný sovětský voják československý vojákem byl přemístěn na křižovatku cest u nádraží kde denně přejde tisíce lidí! I ta naše Přemyslovna zmizela z padesátikorunov ých bankovek. Už nebude nám občanům připomínat svůj příkladný život. Kam dát sochu poslankyně Dr. Milady Horákové?! Prý na Pětikostelním náměstí. Přejde tam pár lidí za den.
-3 #2 Jan Mrzílek 2015-04-11 06:50
Busta Karla Kryla jednoznačně patří na čestné místo v parlamentu.Prob lém však je,že z parlamentu je dnes stánek lumpáren,zloděj en,peleše nečisté, zrádné,kde čestný člověk je zářnou výjimkou a naopak není výjimkou taképoslanec,kt erý by v každé civilizované zemi trávil život po zásluze za mřížemi. Je drzou karikaturou parlamentu a v tomto prostředí je umístění busty Karla Kryla trapným zneuctěním jeho památky. Dokud se ten dům nestane pravým důstojným sídlem čestných zástupců českých zemí a skutečné národní elity,pak je třeba památku Karla Kryla ochránit před dalším zneuctěním.Nabí dka KDU jistě dobře míněná není odpovídajícím řešením a jenom dokládá tragický stav demokracie v českých zemích.Je to jako by busta měla opustit žumpu a měla být umístěna vedle a dívat se na ni.A ptejme se, co by k tomu řekl Karel Kryl.Stačí se zaposlouchat do jeho textů.V této době velmi aktuálních. Nemusí se doprošovat lokajů o vpuštění postranními dvířky ten,kdo má právo suverénně vsoupit hlavní branou.
+6 #1 Vojtěch Klimt 2015-04-10 22:11
Bustu jsme v PS nechtěli my, kteří jsme petici iniciovali a podepsali. Politici si proti ní netroufnou říct ani slovo, neboli vzkaz pro voliče, že můžou věci měnit. Narozdíl od pana Monharta jsem s žádnými politiky o bustě nejednal, píšete nepravdu. Jednal jsem s panem kancléřem, což je úředník a zaměstnanec Sněmovny. Pokrytecké umístění Krylovy bysty v politické instituci poté, co z něj politici na konci jeho života udělali zatrpklého škůdce, považuji za trapné a ostudné. Naštěstí tam není navěky. Panu Monhartovi stálou instalaci podle kanceláře PS nikdo neslíbil, buď to špatně pochopil, nebo záměrně lhal.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)