Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

ME dustojnici

TGM 1925: Pravá mravní hodnota jednání závisí na mo­tivech, které je určují. V každém sporu, v každé válce záleží na tom, abychom věděli, kdo ohro­žuje a útočí a kdo se brání. Právě proto se uva­žuje o otázce první odpovědnosti nyní tak hor­livě a pozorně.

Výstava svým rozsahem, obsahem a spoluprací snad nejvýznamnějších státních institucí viz.ME Pika pozvánka, přesahuje všechny výstavy, které k 70.výročí ukončení 2.světové války budou na našem území otevřeny (není jen o vojácích, ale o všech, kteří se zúčastnili odboje proti dvěma zločineckým režimům fašismu a komunismu). Je zdrcující kolik věznic a koncentračních táborů bylo založeno v komunistickém režimu. 

Výstava má dvě etapy, první dne 7.května 2015 od 16 hodin v chrámu sv. Michala, tryzna za oba odboje proti nacismu a proti komunismu, které se zúčastňuje za představitele církví kardinál Duka, jako primas České země, za Slovensko, slovenský primas arcibiskup Zvolenský, dále zástupci ostatních křesťanských církví patriarcha Československé církve husitské Butta, synodní senior evangelické církve Joel Ruml a za židovskou komunitu rabín, který jezdí do brněnské synagogy a zástupci brněnské Židovské obce. V chrámu budou samozřejmě praporečníci za Sokol, Orel, Skauty a ministerstvo vnitra, všichni v uniformách svých organizací s prapory. Celý projekt bude zahajovat primátor statutárního města Brna pan primátor Petr Vokřál a zároveň za Asociaci krajů České republiky hejtman Michal Hašek.

ME vojaciTryzna bude probíhat tak, že herec městského divadla Zdeněk Junák přečte úvodní slova, poté se předpokládá proslov primátora a hejtmana. Následně budou čteny na levé i na pravé straně jména vyhlazovacích táborů a popravčí místa doby fašismu a doby komunismu. Při čtení těchto jmen budou zapalovány svíce za oběti obou diktátorských režimů.

Původně bylo uvažováno o čtení jmen, ale těch jsou sta tisíce, nebyl by na to čas. I koncentrační a vyhlazovací tábory, včetně věznic jsou v řadách stovek na území Protektorátu a následně Československa. Je zdrcující kolik věznic a koncentračních táborů bylo založeno v komunistickém režimu. V době diktatury fašismu byl soustřeďovací tábor pro nepřátele fašistického režimu Terezín, v době komunistické represe dle archivu vězeňské správy byl koncentrační tábor, kde se soustřeďovali političtí nepřátelé režimu, budova ministerstva vnitra v Praze na Bartolomějské ulici.

Po aktu tryzny, která díky významným záštitám čelních představitelů politického spektra této země, vzdají politici v podstatě hold těmto obětem, kterým se zatím pocta ani po 70.letech nevzdala natolik veřejně jak si nepochybně zasluhují. Následně bude otevřena výstava v Křížové chodbě Nové radnice, kterou by měl opět zahájit primátor statutárního města Brna s hejtmanem Jihomoravského kraje a Asociací krajů Haškem.

ME vlakVýstava svým rozsahem, obsahem a spoluprací snad nejvýznamnějších státních institucí viz. pozvánka, na které jsou vypsány, přesahuje všechny výstavy, které k 70.výročí ukončení 2.světové války budou na našem území otevřeny (výstava není jen o vojácích, ale o všech, kteří se zúčastnili odboje proti dvěma zločineckým režimům fašismu a komunismu). Pořadatelé jsou o tom přesvědčeni, po shlédnutí komorní výstavy Moravského zemského muzea o osvobození Brna, která byla otevřena 23.dubna v Ditrichsteinském paláci.

Výstava v Křížové chodbě svou velikostí, rozsahem a obsahem bude umístěna na více než 100 panelech a vyjde k ní doprovodná vázaná publikace přes 400 stran na křídovém papíře. Mimo textových a obrazových materiálů, výstava obsahuje řadu vitrín, ve kterých jsou umístěny na figurínách uniformy skutečných bojovníků proti fašismu postižených komunistickým režimem. To je též výjimečnost této výstavy, že vypovídá o lidech, kteří se postavili se ctí proti fašismu a následný zločinný komunistický režim je v nejlepším případě vyhnal do exilu, v horším na desítky let zavřel do koncentrační táborů, uranových dolů či věznic, v nejhorším případě popravil. Tito národní hrdinové, kterým by měla v té době být spíš vzdána úcta, za to že nasadili svůj život a obětovali své rodiny v boji proti fašismu, v novém represivním režimu dopadli, tak jak dopadli.

ME Jebavy a general Julien FlipoVe vitrínách budou například tři významní generálové. První generál Julien Flipo byl vyhoštěnME Jebavy Miroslav ze země jako vojenský přidělence Francie a za svého působení, pomáhal vlastencům v těžkých podmínkách, jak za 2.světové války tak v době následného zločinného komunistického režimu, přežít. Přišel do této země již při vzniku Československa se svým kolegou generálem Pelem, a vzali si oba dvě Češky, dcery poslance Braunera. Hluboce si tuto zemi zamiloval, po komunistickém převratu se snažil zachránit řadu Čechoslováků, kterým hrozila věznice, tím, že jim vydával francouzské pasy, nebo jim pomáhal při přechodu přes hranice jinou cestou ve spolupráci s benediktýnským opatem z Břevnova v Praze Anastázem Opaskem, byl z Československa doslova vyhnán Státní bezpečností, která z něj měla hrůzu.

Druhý generál Jaroslav Plass (brigádní generál in memoriam (13.12.1894 - 30.6.1961). Za první světové války ruský legionář, za druhé velitel československého letectva, za komunismu aktivní exulant. Jeho fotografii jsem na internetu nenalezl?!), působil jako československý vojenský přidělenec v Londýně, kde též spravoval vojenské archivy Československé exilové vlády, a při komunistickém puči, demonstrativně s celou ambasádou odešel z funkce a odmítl se vrátit do komunistického Československa. Díky jeho rozhodnosti a odvaze, byla zachráněna celá zpravodajská síť Československé rozvědky v zahraničí, jejíž dokumenty odmítl vydat komunistické vládě. Po roce 1948 se zapojil do protikomunistického odboje na Západě a patřil k čelním představitelům protikomunistické zpravodajské služby.

Úmyslně zapomenutý, významný generál, který se vzepřel zbabělým postojům prezidenta Edvarda Beneše, když dal komunistům všechna důležitá ministerstva. Byl to po roce 1948 důležitý protikomunistický zpravodajský generál, neuznávající Beneše a pevně stojící na straně generála Lva Prchaly. To mu i dnešní vojáci neodpustili. Nedivím se proto, že jsem ani po dlouhém hledání (ani v PDF dokumentech) nenašel jeho fotografii. Pokud ji někdo dokáže najít či ji vlastní, uvítám její zaslání. 

Kratochvil Jan generalTřetí generál, který upadl do zapomnění v následném režimu je první velitel československého armádního sboru v SSSR generál Jan Kratochvíl, kterého již v roce 1947 komunistický ministr obrany Ludvík Svoboda vyřadil z armády. A tento generál se v roce 1962 musel doprošovat, aby vůbec dostal nějaký důchod.

Mimo těchto tří generálů jsou v dalších vitrínách postavy dalších čelních představitelů obou dvou odbojů, protifašistického i protikomunistického, včetně jejich dokladů a vyznamenání. Jedná se principielně o to, aby ve vitrínách nebyly nějaké anonymní figury s uniformami někde z bleších trhů či depozitářů muzeí, jak je dnes běžné na výstavách tohoto typu, ale aby se hovořilo o konkrétních národních hrdinech, kteří se obětovali pro vlast, a jejich vlast na ně velice brzy zapomněla.

Tato výstava svým obsahem i rozsahem jistě osloví širokou veřejnost, hlavně mladou generaci o úmyslně zapomenuté historii naší země. Organizátoři výstavy obdrželi dopis z kanceláře prezidenta republiky, který reagoval na jejich žádost a rozhodl, že tato výstava bude umístěna v prosinci tohoto roku na Pražském hradě.

 

Jan Šinágl, 27.4.2015

P.S.

Zpracováno a doplněno na základě vyžádaných informací od ředitele Muzea exilu Jana Kratochvíla, které rozeslal médiím a občanským aktivistům. Uvítám informace, kde všude tato informace byla zveřejněna. Děkuji.

* * *

Aktualizováno:

Napsal jsem do Rádio čas:

Dobrý den,

Rádio čas odvysílalo zprávu, že tzv. "Noční jezdci" navštíví i Muzeum exilu v Brně. Majitel nestačil zdvíhat telefony. Umíte si představit, že by snad Putinovi lidé šli vzdát poctu bojovníkům a obětem komunismu?! Věřím, že šlo o nechtěné šíření účelové dezinformace a ojedinělé selhání Rádia čas.

S pozdravem

Jan Šinágl

www.sinagl.cz

27.4.2015 14:10 hod.

* * *

Dne 27.4.2015 v 16:22 Václav Tesař napsal(a):

Dobrý den, pane Šinágle,

po pohnutkách motorkářů jsem nepátral, nicméně v dané zprávě jsem těžil z informace poskytnuté jistým panem Boháčem ze spřáteleného motorkářského klubu, který ruským kolegům pomáhá průjezd organizovat. Nutno dodat, že sám dotyčný ji později korigoval...


S pozdravem

Václav Tesař

* * *

Děkuji Vám pane Tesaři,


zde naleznete všechny podstatné informace - Noční vlci: Zachová se naše země zbaběle, nebo dáme jasně

Rusku najevo kam patříme?!


Ať se Vám i Rádiu čas daří!


Jan Šinágl

* * *

… Svou reformací položil si ponejprv celý národ otázku autority, jak jí rozumíme dnes; a právě o tutéž otázku jde nám v našich dnech — o otázku, která nestrpí odkladu a která žádá stůj co stůj rozřešení. Základem naší reformace je idea humanity: bratrství bylo jméno naší národní církve, církve Českých Bratří byl to také její ideál, Ve jménu humanity a bratrství Petr Chelčický hlásal proti Žižkovi, zakladateli moderní strategie, svou my­šlenku: neodporovat zlu. Celý svět zná toto učení v nové podobě, kterou mu dal Tolstoj, jenž byl sám překvapen, když je našel celé u Chelčického. To jsou nebezpečné krajnosti! Nejčistší idea hu­manity nezakazuje, nemůže zakazovat obrany. Kazatelé táborští měli pravdu proti Chelčickému, když tvrdili, že obrana není násilí. Pravá mravní hodnota jednání závisí na mo­tivech, které je určují. V každém sporu, v každé válce záleží na tom, abychom věděli, kdo ohro­žuje a útočí a kdo se brání. Právě proto se uva­žuje o otázce první odpovědnosti nyní tak hor­livě a pozorně. …

T.G.Masaryk: Jan Hus, naše obrození a naše reformace

1925, Bursík a Kohout v Praze, páté vydání, redakce V.K.Škrach, vytiskla Unie v Praze.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)