Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Praha hlavni nadraziTo opravdu nedokážeme vzdát poctu jedné významné a úctyhod­né osobnosti jinak než za cenu ne­vděku a uražení jiné? - Na desátý ze slavných čtrnácti bodů prezidenta Woodrowa Wilsona, jenž požado­val autonomii pro národy Rakousko-Uherska, se totiž mimo jiné odvolávali představitelé bu­doucího Československa při prosa­zování samostatnosti státu.

Při vší úctě k odkazu a odvedené práci sira Nicholase Wintona, považuji tuto iniciativu starosty Jana Čižinského za nevhodnou, byť jeho pohnutky dokáži pochopit. Nejprve jsme hlavní nádraží v Praze pojmenovali po císaři Františku Josefovi, poté po presidentu USA Woodrowovi Wilsonovi, poté jsme ho odjmenovali a zmohli se pouze na Wilsonův pomník před „jeho“ nádražím. Nyní by mělo být opět přejmenováno na Nádraží Nicholase Wintona. Když už nebylo možné navrátit původní název po vzniku ČSR, proč nezvolit i jména zapomínaných hrdinů naší země, kteří zachránili mnohem více lidských životů a vykonali toho tolik pro naši zemi? Sir Winton zachránil 669 židovských dětí, Přemysl Pitter nepochybně stovky českých, německých a židovských dětí, Jan Antonín Baťa zachránil 2000 židovských rodin, nemluvě o jeho obrovské podpoře protinacistického odboje. Dr. Emil Hácha zachránil 1200 studentů za Protektorátu. Jistě si všichni tři zaslouží daleko více, aby i jejich jména byla navržena panem starostou. Obávám se, že o těchto našich velikánech pan starosta nic neví, jinak by těžko tento návrh mohl podat. Jsme zvláštní zemí, která se i po 70. letech stydí za své skutečné hrdiny a raději o to více uctívá hrdiny z jiných zemí.

Neustálé přejmenovávání nevypovídá nic pěkného o nás, naší společnosti, její kulturní vyspělosti a hodnotách, které ctí. Až budou jejich jmény pojmenovány významná místa  v Praze, budeme moci říci, že jsme se vyrovnali s naší minulostí. Do té doby budeme stále pokrytci. Most Edvarda Beneše v Ústí nad Labem o tom svědčí více než dostatečně, včetně mnoha soch tohoto slabocha, bezpáteřního člověka a válečného zločince, majícího na svědomí prokazatelně tisíce zbytečně utracených lidských životů! Před Benešem varoval i TGM, preferoval Antonína Švehlu, předsedu Agrární strany. Bohužel, ke smůle naší země ho zradilo jeho zdraví…

Mimochodem je příznačné a dost smutné, že jméno zachránce mnoha švédských Židů, kteří už byli na cestě do koncentráku, švédského diplomata Raula Walenberga, je zmiňováno minimálně. Džugašvili jej nechal „ztratit“. Po letitém hledání jeho živoření a úmrtí v Bulavu, se posléze omluvil až M.Gorbačov.

 

Jan Šinágl, 3.7.2015

* * *

Z české historie: ztraceno a nalezeno

JUDr. Otília Hrehová odsuzuje Jana Baťu jako za totality!

JAN BAŤA A ZÁCHRANA 2000 ŽIDOVSKÝCH RODIN

Milan Zelený: Čtyři města, most, továrny… jak Jan A. Baťa měnil Brazílii

* * *

Aktualizováno 10.7.2015

 

Ad LN 2.7.: Sbohem, sire Nicholasi

Jako mnozí v této zemi jsem pře­svědčen, že zachránce (nejméně) 669 československých židovských dětí si zaslouží náležitou poctu. Ne­odpustím si ale přitom dovětek, že ta pocta nemá být pouhým nedů­stojným pokrytectvím, jímž jedině bude, pokud nám čin sira Nicholase zároveň nebude inspirací, příkla­dem hodným následování. A řekl bych, že k tomu se sotva najde pří­hodnější doba než ta dnešní.

V čem už se s některými navrho­vateli neshodnu, je nápad pojmeno­vat po Nicholasi Wintonovi právě to pražské nádraží, které dnes už opět oficiálně nese jméno Wilsonovo, přestože lidověje to stále spíše „Hlavák“. Navíc to nejsou ještě ani čtyři roky, co se do Vrchlického sadů před nádražím vrátila za nacis­tů odstraněná socha tohoto americ­kého státníka, jenž byl v oficiál­ním prohlášení československého státu ze dne 28. října 1918 spolu s T. G. Masarykem výslovně jme­nován jako jeden z našich osvobo­ditelů. A právem. Na desátý ze slavných čtrnácti bodů prezidenta Woodrowa Wilsona, jenž požado­val autonomii pro národy Rakousko-Uherska, se totiž mimo jiné odvolávali představitelé bu­doucího Československa při prosa­zování samostatnosti státu.

Těžko uvěřit, že tohle nevědí ti z pražských komunálních politiků, kteří navrhují přejmenování právě Wilsonova nádraží. Vždyť by to ve skutečnosti znamenalo, že si podle nich bud prezident Wilson tu po­ctu, aby po něm bylo pojmenová­no nejdůležitější pražské nádraží, zaslouží méně než sir Nicholas, nebo že si jí už užil dost.

Mimochodem, jak by asi u nás bylo vnímáno, kdyby se náhle Georgetownská univerzita ve Wa­shingtonu rozhodla přejmenovat ne velké nádraží, ale pouhou malou la­vičku Václava Havla, byť i po něja­ké velmi významné a veřejností uznávané osobnosti českých dějin?

A co by asi tomu všemu řekl pří­slovečně skromný sir Nicholas, kte­rý navíc možná měl lepší povědo­mí o souvislostech moderních čes­koslovenských dějin než leckterý z těch, jimž nechci upírat dobrou vůli, ale o jejichž citu pro věc mám značné pochybnosti.

To opravdu nedokážeme vzdát poctu jedné významné a úctyhod­né osobnosti jinak než za cenu ne­vděku a uražení jiné?

PhDr. Miroslav Hudec, psycholog

LN Dopisy redakci, 10.7.2015

* * *

P.S.

Připomínám, že na budově Wilsonova nádraží po znovuodhalení jeho pomníku stále není jméno presidenta USA Woodrowa Wilsona?! Mimochodem vláda ČSR porušila slib presidentovi USA, že po vzniku ČSR budou mít národy autonomii a která byla podmínkou souhlasu USA se vznikem ČSR. To byl skutečný začátek Mnichova! J.Š.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #1 Pavel 2015-07-08 06:59
Děkuji za pravdivou, odvážnou a věcnou připomínku zásluh pana prezidenta JUDr. Emila Háchy a Jana Ant. Bati.
Rovněž považuji návrh přejmenování hlavního (minuskule je záměrem) pražského nádraží za nevhodný a až zavádějící, asi by se měl hledat vhodnější objekt pro úžasnou osobu N. Wintona.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)