Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Varsavske povstaniV Událostech 1.8.2015 mezi 25 titulkami se místo na 71.výročí Varšavského povstání, nenašlo. Podívejte se na „Události“ německé veřejnoprávní ARD ze stejného dne od 6:50 min. Trvají 15 minut a dozvíte se vše potřebné z celého světa, včetně sportu a počasí. Potom pochopíte, co je to skutečná veřejnoprávní služba. Nedivme se známému polskému vtipu o nás a naší povaze: „Víte jak se pozná, že skončila II.světová válka? V Praze začalo povstání.“ My raději vydáme poštovní známku Járy Cimrmana jako výraz naší švejkovské „odvahy“, než našeho skutečného hrdiny…

Jan Šinágl, 3.8.2015

* * *

Lucerna 23.11.2012: MUDr. Jan Hnízdil: „Není na co čekat. Nepotřebujeme novou formu, ale nový obsah, nové hodnoty.“

Kolumbus, Hus a Švejk

* * *

Varšavské povstání 1.srpna 1944

Varšavské povstání bylo ozbrojené povstání zorganizované Zemskou armádou v Němci okupované Varšavě. Propuklo 1. srpna a jeho účelem bylo osvobodit Varšavu pokud možno ještě před příchodem Rudé armády a existencí fungující legitimní státní správy tak znemožnit ustavení loutkové vlády dirigované Stalinem. Bylo součástí poslední fáze Akce Bouře (Akcja Burza), která zahrnovala povstání napříč celým Polskem.

Povstání nemělo naději na dlouhodobý úspěšný boj bez pomoci zvenčí, protože povstalecké síly neměly dost lidí ani vybavení. Navíc se okupační síly dověděly o povstání hodinu předem a zavčas tak stihly uvést své jednotky do pohotovosti a zabezpečit některé klíčové posty, takže se nepodařilo ovládnout celou předpokládanou oblast ani získat všechen předpokládaný materiál. Když Rudá armáda zastavila svůj postup a dlouho odmítala byť jen poskytnout povstalcům přísun zbraní a střeliva, bylo rozhodnuto. Povstání bylo rozdrceno a utopeno v krvi.

Heinrich Himmler nařídil již na počátku povstání zničení města a vyhlazení jeho obyvatelstva a tento rozkaz byl vzorně plněn. Německé jednotky od počátku masově vraždily válečné zajatce i nezúčastněné civilisty. Ušetřeny nezůstaly ani ošetřovatelky či nemluvňata. Takovýto přístup ovšem nutil povstalce bojovat až do úplného konce a jelikož přitom dokázali vzdorovat velmi houževnatě a způsobovali přitom německé straně těžké ztráty, místní němečtí velitelé tento postoj nakonec revidovali. 2. října bylo vyhlášeno příměří, 3. října v 5:00 vstoupila v platnost kapitulace povstalců, smluvená s podmínkou, že se zajatci bude zacházeno v souladu s Ženevskými konvencemi. Bezprostředně po kapitulaci byla dohoda (s mírným zpožděním v některých oblastech) zhruba respektována, později již pouze v některých případech.

Důsledky porážky povstání byly pro Polsko strašlivé. Byla při něm zdecimována elita polského národa, resp. to, co z ní zbývalo po pěti letech teroru. Celkem zemřelo 120–225 tisíc civilistů, přes 700 tisíc jich bylo vyhnáno z města a město samo bylo srovnáno se zemí. Mezi mrtvými civilisty i bojovníky měli značné zastoupení mladí lidé a inteligence, kteří tvořili většinu příslušníků bojových jednotek. Rozdrcení povstání zároveň znamenalo téměř úplné zničení centrálních struktur Polského podzemního státu a Zemské armády; tyto organizace tak v klíčovém okamžiku přestaly být konkurenceschopným oponentem nastupující komunistické moci.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (8 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #3 Vl.K. 2015-08-06 00:28
Co potěší, to je fakt, že lidé v Polsku nezapomněli. V 17 hodin zazní každý rok 1. srpna po celé zemi sirény a minutou ticha uctí lidé památku hrdinů. Jak a kolik tak činí upřímně, je možná těžko prokazatelné. Překrásný však byl večer, nazvaný "Varšavané zpívají (ne)zakázané písně, jenž mohli díky globálně (volně satelity) šířený kanál TV Polonia shlédnout diváci také i v naší zemi. 28000 lidí se sešlo na rozlehlém varšavském Pilsudského náměstí - a za doprovodu orchestru z podia zpívali dvě hodiny písně, jejichž mnozí autoři v Povstání padli. Někteří - a hodně i mladí - měli polské vlajky, a provolávali "čest a sláva hrdinům".
+2 #2 Horský 2015-08-05 11:16
Za připomínku varšavské povstání jistě stojí,někdo může namítnout, že se připomínají jen kulatá výročí. Wajdův film Kanály se např.komunistic kému režimu dlouho nehodil.I v Polsku se diskutuje dodneška, zda povstání a důvěra, že Stalin
za Vislou pomůže bylo předčasné. Ale to muslei povstalci asi vědět, nebyla okupace části Polska od SSSR po dohodě s v roce 1939 Hitlerem včetně Katyně dostatečným důkazem? I dodnes nevysvětlitelná smrt generála Sikorského, dcery a doprovodu v Gibraltaru včetně záchrany českého pilota
jako jediného v plovací cestě i tamní přítomnost a později slavného sovětského agenta přesvědčující? Stalin Poláky nenáviděl a nechávat jiné ve štychu ať už na Slovensku SNP či v květnovém povstání 1945 v Praze bylo součástí jeho politiky. A stále zbývá otázka, jak povstání mohli Němci v klidu potlačit, mít za zády asi 30 km "odpočívající" Rudá armáda a oni vyhazují varšavské domy dům po domu i zapálení staroměstské radnice 1945 vyznělo podobně.
-2 #1 Někdo v ČT selhal... 2015-08-04 00:57
Někdo v ČT selhal. Což je dost smutné.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)