Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dnes k ránu (3:40 hod.) uvedla ČT dokument: Nevítaný odkaz ševcovské dynastie

Jan Antonín Baťa, hlavní pokračovatel odkazu svého nevlastního bratra Tomáše Bati sn., ukázán 10x, ukázána jeho kniha „Budujeme stát pro 40 milionů“, jmenován jen jednou, krátce „Jan Baťa“. Zato většinu doby ukazováno to, co vzniklo už pod jeho vedením. Syn Tomáše Bati Tomík, byl před smrtí dost smutný a utrápený. Dohnalo ho svědomí, kdy si uvědomil, jak svému strýci, jednomu z největších hrdinů naší země on a jeho rodiny, ublížili? Vystupující dělají jen PR Tomíkovi a jeho rodině, z jejichž peněz žijí. Smutné, že se k tomu propůjčuje veřejnoprávní ČT. Alespoň, že tuto sofistikovanou lež vidělo málo lidí, kdy většina spala. Poslechněte si projevy Jana Antonína Bati na školské konferenci z roku 1938 a po obdržení čestného doktorátu v Brně z téhož roku – ani dnes by nemusel na svých projevech nic měnit! Měly by zaznívat i dnes, ale nemáme Bati. Okradli jsme je, vyhnali, utrápili k smrti, či zabili. Součástí školních osnov by měla být historie a odkaz firmy Baťa a projevy Jana Antonína Bati zaznívat co nejčastěji! Český národ se nezměnil. Baťa to ve Zlíně dokázal, ale komunisté mu jeho dílo překazili a jak je jim vlastní - rozkradli!

„Naučit jej míře a studu braní a rozkoší v dávání. Našim lidem nevadilo, když byli a jsou předmětem veřejného soucitu a hle, co z toho vzešlo. Dnes celý stát se stal předmětem soucitu celého světa. Tu převýchovu našeho lidu a lepší výchovu mladých, tu vážení nepotřebuje Baťa ani Zlín, vy jí potřebujete, vy sami, pro lepší vaše příští a pro lepší budoucnost vašich dětí!“

Z diskuse k dokumentu na webu ČT:

Problém je jinde

Poznatek k diskusi. Ano, pořad může vyznívat jednostranně, ale jeho odkaz je úplně jiný, než zde spousty diskutujících tendenčně uvádí. Vzkaz, který se ukrývá pod „zašlapanými projekty“, je odkaz z nich vzešlých - "Nemá smysl se snažit, k ničemu to nebude!" Proč si myslíte, že v 50. a 60. letech český průmysl kvetl a v pozdějších letech docházelo k úpadku na všech frontách, které vedlo k cinkání klíči? Protože se společnost takto vychovala. Za první republiky bylo spousty lidí bez práce, přestože pracovat chtěli, kvůli krizi. Po válce se nový systém tvářil, že práce bude pro všechny, takže lidé, kteří najednou dostali příležitost, se jí chopili. Jenomže nový systém začal vychovávat lidi "drž hubu a krok". Hesla jako "za komunismu sme kradli všichni a nic nechybělo" zní dost výmluvně. Takže se vychovaly generace bez ambicí, bez cílů, bez vizí, které se chtějí mít v rámci možností dobře, za co nejméně úsilí, viz veksláci v pozdějších letech. Nebavíme se samozřejmě o jedincích, ale o celkovém vnímání společnosti. A pokud vytvoříte společnost, kde nikdo nebuduje hodnoty, kde nikdo není nikomu morálním příkladem, tak nemůžete očekávat, že když se mění poměry, že se změní i cinkáním společnost v těch poměrech žijící. Kdyby vyšlo pražské jaro, třeba bylo jinak. Kdyby se cinkalo už v šedesátých letech, tak by také všechno bylo jinak. Naše společnost se neproměnila 17. listopadu v bandu zlodějů a lhářů. Ta už k tomu totiž byla vychována mnohem dříve a bude dlouho trvat, než se ozdraví a začne budovat nové hodnoty, bez ohledu na režim. A vůbec ona hra na levou a pravou je jeden z důvodů, proč společnost celkově na světě stagnuje a nikam se nevyvíjí. Komunismus a kapitalismus jsou přežité nefunkční modely, socialismus historicky nikdy nikde nebyl, ale obecně nemůžete čekat férový systém, když lidé v něm budou pokaždé ze své přirozenosti pokoušet hranice. Čapek na začátku dvacátého století prohlásil, že se technika vyvíjí rychleji, než lidská morálka, stejně tak Baťa se vyjádřil k hospodářské krizi, že je to pouze a jedině krize morální. Všichni víme, že měli pravdu, ale dodnes s tím nikdo nic nedělá, jelikož by každý musel začít u sebe. Včera si stěžoval člověk co se má dobře dnes a dnes si stěžuje člověk, co se měl dobře včera. V žádném systému se nemají dobře všichni, doposud tomu tak nikdy nikde nebylo. Takže každý soudí jen podle toho, co vyhovuje jemu, nic víc, nic míň.

* * *

Jan Šinágl, 2.2.2016

 

ČT opět mate veřejnost a zamlčuje pravdu o minulosti firmy Baťa!

Falešný vzkaz Tomáše Bati jn. – i České televize!

Z české historie: ztraceno a nalezeno

J.A.Baťa – tesat do kamene – osobní odpovědnost je základem úspěchu a prosperity!

I.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

„Jděte za svými sny“, připomíná v Hradišti socha čtrnáctiletého Jana A. Bati v Uherském Hradišti

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 Ludmila 2016-02-09 11:35
Je to moc smutné, co se v naší společnosti děje. Není morálního jedince, který by byl příkladem v naší společnosti. Bohužel v politika si jde svým životem, občané ji moc nezajímají a slušní občané se nechtějí touto politikou špinit. Morálka je zdevastovaná víc než jsem si v roce 1989 myslela a bude to trvat hodně dlouho než se z toho dostaneme, jestli se to vůbec podaří. Prezident nás znovu směruje k Rusku a lidem to ani moc nevadí. ČT dobré pořady vysílá v noci, aby je ani moc lidí nevidělo a nepřemýšlelo. Je mi z toho moc smutno, tím spíš, že jsem ze Zlína a vím, co pro Zlín udělal T. Baťa st. i J.A. Baťa. Naši politici si berou Baťu do úst, když se jim to hodí, ale činy obou bratrů Baťů se neřídí nikdo.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)