Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

METRO kour 260717Dne 15.12.2016, po obědě v restauraci „U Českého Lva“ ujdu cca 200 m a připadám si jako uprostřed cvičení Lidových milicí. Z domu naproti mateřské školce se valí hustý, sytě bílý dým. Kolemjdoucí dospělí a děti kuckají a stěžují si na silný zápach, kterého jsou plně bytovky na západním sídlišti. Prý už to trvá půl hodiny. Volám proto obratem starostovi města Žebrák Mgr. Danielu Havlíkovi a po několika minutách pro jistotu zavolal i PČR na linku 158. Starosta po cca 10-ti minutách přichází a krátce hovoří s majitelem kotle u dveří. Odchází s tím, že je vše v pořádku. Na to přijíždí městští strážníci Hyčar a Nováček, majitel je pouští dovnitř a po krátké době také odjíždějí. Místo poděkování a sdělení výsledku prohlídky oznamovateli, jak by bylo slušností, se proto ptám na výsledek návštěvy. Prý je vše v pořádku, topí se uhlím a dřívím. Po mém upozornění na možné topení nedovoleným odpadem mi rozčileně strážník Nováček odpoví, že „topím také plastem, když vím jak páchne“. Vztekle bouchne dveřmi a s kolegou odjíždějí. Následně jsem jejich veliteli, starostovi Havlíkovi, zavolal podruhé. Video je krátce „chaotické“. Nepočítal jsem s tím, že se tak jasná situace může tak dramaticky změnit.

 

 

Ocenil jsem přístup obou chlapců. Je vidět, že už vyrůstají v jiném prostředí, než my v jejich věku. Mají více zdravého rozumu a sebevědomí, než mnozí dospělí. Ocenili mé jednání, kdy prý „jiní lidé neudělají nic“. To mne překvapilo a potěšilo. Budoucí demokraté, žádní ovčané. Pro ně bude samozřejmé dodržovat zákony, ne je obcházet, porušovat a podvádět. Jen tak může demokracie fungovat, když si plníme své občanské povinnosti, dodržujeme zákony a chováme se slušně nejen k lidem, ke svému okolí, spoluobčanům, ale i k přírodě.  

 

Jan Šinágl, 15.12.2016     

P.S.

Občan by očekával, že strážníci zjistí příčinu kouře, řádně zadokumentují, tzn. vyfotografují topivo, zkontrolují, zda má majitel provedenu, dle zákona, prohlídku kotle odborníkem, sepíší protokol o kontrole topení v dalších dnech nemluvě. Obávám se, že při krátkosti prohlídky byl tématem daleko spíše „Šinágl“, než kotel. Mimochodem strážník Nováček má mít či měl problémy s alkoholem. Osobně jsem ho viděl hrát na hazardních automatech, přitom trénuje mladé fotbalisty. Jistě, nežijeme v lehké době a ne každý člověk zvládá své problémy, ale odpovědnosti starosti a vedení obce to nemůže zbavovat.      

* * *

Aktualizováno 12.1.2017:

Chodím takřka denně okolo tohoto domu. Nikdy se už dým v takové intenzitě neobjevil, ať bylo počasí stejné či jiné, To, že majitel topil nepovoleným "topivem" tak zůstává dosud jediným logickým vysvětlením. J.Š.

* * *

Svoboda škodit?

Kontrola topenišť v do­mácnostech je typic­kou ukázkou střetu dvou bohulibých zásad - ústav­ně zakotveného práva na ochra­nu soukromí a zákonem podlo­ženého práva na ochranu zdra­ví. Jenže nynější smog nahrává spíš selskému rozumu než akademické debatě filozofu a teo­retiků práva. Stačí si vyjít na procházku nad údolí Sázavy. Má-li člověk v dohledu stovku domů a zároveň je na první po­hled schopen ukázat prstem na dva z nich, z jejichž komínů vy­chází podivný kouř, jeho úva­hy se ubírají jedním směrem: stojí svoboda oněch dvou do­mácností za to. že stovka ji­ných schytává vzduch s jejich odpadem? Tady nejde o žádné ryze post­komunistické téma. Ještě začát­kem 50. let se v Londýně běžně topilo krby. Až „velký smog“ z prosince 1952 rozhýbal politi­ky k legislativě, která topení to­hoto typu zakázala. A to nebyla žádná levicově alternativní Bri­tánie, nýbrž stará dobrá Anglie Winstona Churchilla. Nový český zákon by neměl sloužit k tomu, aby existenčně ničil babičky šetřící na kvalit­ním topení. Na místě jsou spíše domluvy - aby i tyto ba­bičky pocho­pily, že topí-li úplně čímkoliv, ohrožují širo­ké okolí.

Sloupek LN, Zbyněk Petráček, 23.1.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (7 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #6 Martin Donda 2017-01-09 15:47
Poloha města Žebrák tím že se rozkládá v zářezu na údolní nivě potoka a nedokonalé spalování uhlí v lokálních topeništích produkujících nebezpečné plyny, a to díky tomu, že lidi chtějí ušetřit, než se uhlí rozhoří, tak zavřou komín, jsou zde čím dál tím větším problémem. A to také z důvodu, že se letos přičítá k imisnímu pozadí další rozšiřování průmyslové zóny.
-1 #5 Václav 2016-12-17 13:32
Budeme mít po x-letech přímá dálniční spojení s Německem z Rakouskem Zato tolik požadovaný obchvat kolem Prahy si počká asi až do 22.století., A tak např. občané Spořilova, Záběhlic, Chodova a dalších okrajových čtvrtí budou nadále nadychovat pod okny smog, ale i hluk upomínající na letiště, zde dokonce s nepřetržitým provozem. V kauze Severozápad přišel stát podvody s evropskými dotacemi o 14 miliard korun, co nastěhovat podvodníky např. do paneláků podél postižených ulic a oblastí, ať si to také užijí? Zdraví obyvatelům nevrátí už nikdo, bydlet v Lánech také nemohou.
-3 #4 katka 2016-12-17 11:39
Odpověď na váš příspěvek
budeme dodržovat zákony
budeme se držet dobrých mravů
za to nás čeká dost drsná realita
zmlácení,zavření,zabití
z toho si vezmeme ponaučení,že pokud budeme dodržovat zákony,dobré mravy tak zkončíme v rakvi velmi poučné
takový režim je prostě báječný ještě,že si váží lidí,kteří to vše výše uvedené dodržují
-5 #3 Jan Šinagl 2016-12-17 10:22
Vážení "hrdinní" anonymové a to si ještě představte, že mám zaplatit za upozornění na stavbu bez stavebního povolení v žebrácké průmyslové zóně cca 6 milionů korun. Můžete se odstěhovat do Ruska, tam vás za dodržování zákonů a dobrých mravů zmlátí, zavřou, nebo rovnou zabijí. Takových lidí si tamní režim váží a jen díky nim může existovat. Boris Němcov vám to už neřekne. Mlčením k porušování zákonů a dobrých mravů pomáháme udržovat daný stav. Vy k němu svými postoji a způsoby přispíváte, ať už vědomě či nikoliv. Zřejmě vám to vyhovuje. Každý máme svobodnou volbu být sebevědomým, svobodným občanem, nebo zbabělým anonymem či poslušným otrokem mocných. Ať už z hlouposti, zbabělosti či za odměnu.
+10 #2 adam 2016-12-16 19:30
A jaké máte skóre na webu ministerstva financí - kolik uvědomělých podání (v zájmu lepšího zítřka) už jste učinil na nevyhovující EET účtenky?
+13 #1 katka 2016-12-16 17:56
Pane Šinágl opravdu si skvěle plníte občanskou povinnost z vašeho videa je vidět jak jdete svým udavačstvím příkladem nové generaci to je podle vás ta správná demokracie udávat,buzerova t asi vám chybí doba minulá Stb.Čím topíte vy? Podle slov,že dotyčný pálí plasty tak vy asi také jak jinak si vysvětlit,že máte tak vynikající čich.Zrovna takhle smrdí uhlí pokud někdo neumí zatopit a ani dřevo nezůstává pozadu se svým zápachem při zatopení.Udáván í zdar

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)