Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

V 1 strom den Zebrak 221216Kdo navštívil královské, komorní město Žebrák naposledy před 30-ti lety, nebude se stačit divit proměně města, pokud si zachoval dobrou paměť aV 2 strom den Praskolesy 221216 zdravý rozum. Neúměrně velká a stále rostoucí průmyslová zóna ničí nevratně životní prostředí, kvalitu života a atmosféru města. Byla drasticky narušena flora i fauna Stroupinského potoka jeho megalomanskou, nesmyslnou přestavbou. Povodním a škodám šlo předejít a zabránit jim daleko levněji a přitom stejně účinně. Právem se nazývá tento „beton betonových hlav“ „Žebrácké Gabčíkovo“. Městu chybí potřebná vize v mnoha směrech. Slouží více průmyslu a jeho zájmům, než občanům,  životnímu prostředí a tedy i kvalitě života. Cena, kterou město a občané platí a budou v budoucnu platit, je vysoká. Lidé se ukrývají ve svých domovech, komunikují s druhými stále méně, na ulicích potkáváte stále častěji více cizince, než místní. Jakoby město přestalo a žít a začalo jen existovat…

Zebrak 1 SP kachny 231216Jiná města vsadila na turistiku, využívají tradici, jména slavných rodáků, budují muzea, ubytovací kapacity, informační střediska - viz např. Rakousko, které má dokonce i speciální ministerstvo pro turismus. Ne nadarmo se stalo jedničkou v Evropě v oblasti turistického ruchu. Příjmy měst z cestovního ruchu jsou trvalé, než od často dočasně fungujících firem, bez vztahu ke krajině, místu, občanům, kterou potom mnohé opouští zničenou a zdevastovanou. Naši předci si vážili ornéV 10 radnice Praskolesy 221216 půdy a krajiny. Genius loci z naší kdysi kouzelné krajiny, postupně mizí a s ním i zvířata. Vzpomeňme jen na ty bohaté lovy našich dědů na podzim – zajíci, bažanti, koroptve, tetřevi, srnci, jeleni, nebo v létě luka plná motýlů, ještěrek, ryby ve Stroupinském potoce apod. Ubylo jim místo k žití i kvalitní krmivo, navíc orná půda nebyla ještě zdevastovaná chemií jako dnes. Proto zmizely i chutě, které jsme znali a dnešní děti už nemohou poznat – jak chutná skutečný chléb, máslo – i to kuře už je něco zcela jiného, než kdysi bylo. Půda je Zebrak 2 SP lavka 231216jedna z mála věcí, která se nedá vyrobit, proto se stává stále vzácnější, atraktivní a jistou komoditou pro investory. My ji denně hektary barbarsky a hloupě ničíme aniž si připouštíme, že si podřezáváme vlastní větev. Doplatí na to naši potomci. Nechováme se jako moudří hospodáři, ale „tržně“, tedy moderně, hloupě a nebezpečně. 

Nepotkal jsem jediného občana Žebráku, který by byl průmyslovou zónou nadšen. Kdyby se konalo referendum, dnes by jistě odmítli průmyslovou zónuV 3 jeslicky Praskolesy den 221216 v takovém rozsahu, zcela necitlivém ke druhu krajiny a velikosti města. Krajina nás mohla „živit“ daleko více, než průmyslové podniky… Teď se naše čistička odpadních vod asi strhá, točničtí by mohli vyprávět, jaká „vyčištěná“ voda k nim ze Žebráku občas „připluje“… Bohužel, taková je doba a není to jen problém našeho města. O to důležitější je jednání odpovědných, aby se pokusili zabránit nejhoršímu a ne nedobrý vývoj ještě podporovali.

Vanocni stromJe vypovídající, že posledního zasedaní zastupitelstva města Žebráku, 19.12.2016, se z více jak 2000 obyvatel, zúčastnilo pouhých cca 20 občanů. Bezduchý, zbytečně velký, až velikášský, působí opuštěný Vánoční strom na náměstí, spoře ozdoben a osvětlen je spíše ostudou než ozdobou. Stojí tam osamocen doslova „jako kůl v plotě“. Stejně tak jako byla ostuda ozvučení Vánoční besídky „bytovou“ aparaturou, kdy nádherně zpívající děti většina návštěvníků neslyšela a bavila se, možná mnozí ani netuše, že děti zpívají. Nádherný Vánoční stromek mají v sousedních Praskolesích, včetně Jesliček, vánoční besídky profesionálně ozvučené o výzdobě obce nemluvě – dvoubarevné vánoční, elektronické symboly (dvakrát větší než v Žebráku). I radnici mají vyzdobenou – na žebrácké radnici pusto, prázdno…? I to vše je svým způsobem vypovídající o stavu našeho města. Je to ostudou nás všech.  Přejme si, aby příští byl menší, plný „života“ a současný při kácení nedopadl jako jeho „kolega“ kdesi v Čechách… Věřím, že jsem v „různém“ hovořil z duše mnoha občanům našeho města.

Uznání patří všem těm, co něco pro město nezištně dělají, na úkor svého volného času a svých rodin, včetně důležité práce s mládeží. Věřme, že se vedení města Zebrak SBOROVNA 231216pro příště poučí a zvládne vše lépe. Motivaci pro příště mohou naleznout na pravé straně, kde jsou pro porovnání fotografie z dnešního dne v Praskolesích. Proč asi jsou kulturní akce v žebráckém KD většinou prodělečné a proč chodí žebráčtí občané raději jinam – i do Praskoles?

To, že divadelní veselohra SBOROVNA slaví velký úspěch a bude pro velký zájem opakovaná, není zrovna důkazem kulturní vyspělosti města. Představení jsem navštívil, těšil se na zážitek ve stylu slavného filmu Cesta do hlubin študákovi duše. Nic proti sprostým slovům, pokud zazní občas, ale poslouchat po celé představení vulgární výrazy učitelky odborného výcviku, může mít úspěch tak leda u „slunce-seno-jahodových“ diváků. Tudy cesta k povznesení kultury našeho města nevede. 

Zebrak KD 311216Hodně by měly přidat webové stránky Kulturního domu! Jsou ostudné a obrazem „kulturnosti“ našeho města! Jak se jmenuje jeho vedoucí se z nich nedozvíte? Rubriky „Knihovna“ a „Muzeum“ jsou prázdné. Základní informace o Žebráku končí začátkem 19.století !!! Bratři Hněvkovští, bratři Nejedlí, Josef Volman, Oldřich Nejedlý, jako by nebyli… Tak to chodí, když jsou všichni radní odpovědní za všechno a nikdo osobně za nic. Kulturu si každé odpovědné vedení města hlídá a dbá na její úroveň, aby plnila svoji roli. Důležité zvláště v dnešní době, kdy podléháme konzumu a nenáročnosti i v kultuře. Bohužel nám jde příkladem i veřejnoprávní ČT pořady v hlavních vysílacích časech, spíše ohlupujícími než povznášejícími kulturní úroveň národa. 

V 5 lipy 50 Zebrak 221216Tento rok nás také opustily staleté lípy Stefanie a Rudolf. Mohli tu ještě dlouho být, kdyby se skandálně nezanedbala jejich péče. Nahradily je Eliška a Jan,V 4 jeslicky Praskolesy noc 221216 rodiče „největšího Čecha“ Karla IV. (otec francouzský Němec, matka s několika málo procenty české krve). Opět se někdo odpovědný „vyznamenal“, kdy jedna lípa je blíže ke kostelu sv. Vavřince o cca 50 cm?“ Také jsou zbytečně blízko pomníku, místo umístění ve středu rádiusu okrajů pozemku?! Takže možná bude mít v budoucnosti město žebrák „turistickou atrakci“ – jednu lípu s dvěma kmeny…

S vyřešením problémů s parkovným se město také moc chlubit nemůže. Město Hořovice ho vyřešilo svépomocí a slušně na něm vydělává, město Žebrák ho svěřilo firmě, která na rozdíl od města na parkovném rozhodně neprodělává. Snad se zabránilo masovému zneužívání parkování zdarma, ale místo aby platili řidiči, platí za ně radnice. 16 let úřadování jednoho starosty je vždy rizikové, nemá-li potřebnou opozici jak v zastupitelstvu tak v Radě města. Mohou se vytvořit rizikové vazby, které nemusí vždy sloužit jen pro dobro města a občanům…

V 6 svetlo Zebrak 221216Samozřejmě by jsem rád poslal tento článek do Zpravodaje města Žebráka (uzávěrka osmnáctého?!). Po několika marných pokusech během tohoto roku s jinýmiV 8 strom Praskolesy noc 221216 kritickými články jako mé reakce na uveřejněné, prokazatelné lži, či zavádějící informace, volím tuto cestu. Konstruktivní, věcnou kritiku každý rozumný jednotlivec či organizace vítá. Umožňuje mu dělat práci co nejlépe. Kdo ji nevítá a neumožňuje, je buď nevědoucí, neschopný, všehoschopný, nebo hloupý. Je to projev malosti malých.

I tady může město přidat, včetně změny obsahu a grafické úpravy Zpravodaje, který svým dnešním provedením připomíná dobu totality a je zcela mimo současné možnosti techniky a zásad žurnalistické práce a její vliv na veřejnost. Média mají velký vliv i na venkově, kde se k nim může připojit i místní rozhlas. Je jen na vedení obce jak tyto možnosti chce používat a využívat.

Tento článek obdrží, jako každý, týkající se města, jeho vedení, zastupitelé a zaměstnanci úřadu. Vážím si těch, co reagují, nebo alespoň mají odvahu potvrdit jeho příjem.

V 7 strom Zebrak noc 221216Jak z toho ven a zastavit tento nebezpečný vývoj? Jedině vzbuzením zájmu občanů o věci veřejné, nechtějí-li, aby si je politika našla sama. Jednou může být pozdě a naši potomci se budou moci právem ptát: „Proč jste to dopustili, proč jste nám to udělali?!“

Stroupinská Lípa z.s. se snaží – a byla „odměněna“ předžalobní výzvou s úhradou vzniklé „škody“ ve výši cca 6.000.000,-Kč?! Jenom proto, že si dovolila upozornit na porušování stavebního zákona. Místo aby nám Stavební úřad Žebrák poděkoval, tak se připojil názoru firmy, že je našeV 9 svetlo Praskolesy 221216 jednání „šikanózní“. Že by renomovaná AK Havel, Holásek & Partners měla právníka schopného takového nesmyslu, těžko uvěřit. Nabízí se spíše jako možné vysvětlení, že se jednalo o určitý druh nepřímého nátlaku, zastrašování, vyhrožování apod. Po mém krátkém vyjádření už svůj postoj změnili. Je smutné, že neúspěšný kandidát na senátora Jan Holásek (pracoval v této AK 13 let), kdy jednou z jeho priorit ve volebním boji, byl boj o zachování životního prostředí a právní poradenství občanům zdarma…

Je škoda, že se ing. Markéta Drobná, vedoucí stavebního úřadu, stejně jako ing. Bohdan Šimeček, vedoucí správy majetku, nezúčastňují zasedání zastupitelstva. Stejně jako oba městští strážníci Jan Hičar a Jan Nováček. Rozhodně by bylo na co se ptát!

V šesti přílohách níže se můžete seznámit s tím, jak pár občanů „šikanuje“ firmu, za níž stojí miliardy a která investuje na celém území České republiky.

Přichází svátky Vánoc, vzpomenu i na své rodiče a svátek Evy. Moje maminka vykonala pro město obrovský kus práce, dobrovolně či za almužnu, ale vždy ráda a obětavě. Den před posledním rozloučením v Hořovicích jsem zašel na radnici požádat starostu Daniela Havlíka, zda by mohl místní rozhlas oznámit přistavení autobusu, jeho odpověď: „Jdete pozdě, pane Šinágle, rada města už zasedala.“

Přes všechnu, v dobrém míněnou kritiku, přeji městu Žebrák, jeho vedení a občanům, požehnané svátky Vánoc a nadějeplný Nový rok 2017. K inspiraci všem přikládám odkaz na úvahu Václava HavlaO NADĚJI“.  

  

Jan Šinágl, 22.12.2016

* * *

VÁCLAV HAVEL „O NADĚJI“

* * *

AC 1 24121605.04.2016 - Odvolaní SL proti rozhodnutí územního rozhodnutí.

19.05.2016 - Odvolaní SL.

27.10.2016 - Předžalobní výzva – AC.

23.11.2016 - Předžalobní výzva – AC.

29.11.2016 - Reakce J.Š. 

05.12.2016 - KUSK informace o průběhu řízeni.

08.12.2016 - Reakce AC.

* * *

LN Hnevkovsky 231216Aktualizováno 23.12.2016:

Dnes vyšel článek v LN s názvem Exotika schovaná v Žebráku. Informoval ZMŽ o velkém úspěchu výstavy v Českém Krumlově? Pokud ne, věřme, že to v jeho lednovém vydání bude napraveno. J.Š.  

 

* * *

AC 2 241216AC 4 241216AC 5 241216

AC 3 241216

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)