Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

KD Zebrak TGM 070318V rámci vzpomínkových oslav ke 100. výročí založení našeho samostatného státu, konaných během celého roku, bylo v Kuturním domě dne 7.3.2018 vzpomenuto i TGM.

Kultivovaně moderovala zastupitelka Marie Rumpíková. Program doplnilo hudební vystoupení mládeže a referát bývalé učitely, radní Dany Stolzove. Na Žebrák byla účast nadstandardní. Překvapila i účast mládeže. Nepochybuji o upřímné snaze účinkujících odvést co nejlepší práci. Ty tam jsou doby, kdy slavilo celé město průvody, slavnostními projevy za účasti členů spolků, jejich vedení, starosty, církve, národní kroje byly samozřejmostí.

Nicméně mládež se zájmem mnoho neposlouchala. Tři mladí lidé dokonce předčasně odešli (možná už neměli čas?). Nejslabší bylo to hlavní – přednáška o životě TGM. Bylo to v podstatě opsaní známých faktů, bez uvedení hlavních myšlenek a odkazu TGM dnešní době. To nikdy upřímný zájem nemůže vzbudit a vede nutně k nudě, zvláště, když není diskuse a výzva k položení otázek. Ta je vždy kořením a oživí zájem o téma. Nicméně kdo neví, mohl být „obohacen“, kdo ví, nudil se a trpěl. Více odkaz na článek o našich legiích v Rusku na konci.

Oživením bylo promítání fotografií, které ovšem viděl dobře jen ten, kdo seděl nejblíže. Přirovnat TGM k císaři a králi Karlu IV.? No nevím...

Mladí zpěváci a přednášející se snažili, ale mít „moták“ při recitování básně, či ji přednášet v teplákové bundě už bylo dost neovyklé. Bohužel taková je doba, kdy i do ND se chodí dnes i v „keckách a texaskách“. Ocenil jsem, že písnička „Ach synku, synku“ byla vzácně zazpívaná celá, až na jednu sloku. Nabídl jsem ji vedoucí, prý si ji najde na internetu. Snad bude mít štěstí. Mám Národní zpěvník českých a moravských písní z roku 1924 a žasnu kolik krásných slok a písní jsme už zapoměli...

Stále platíme za devastaci morálky, tradice a dobrých způsobů během totality. Těžko to může hodnotit ten, kdo žije po většinu života v jednom názorovém prostředí – neví, nezná, takže ani nemůže objektivně hodnotit. Materiální blahobyt není zárukou kulturní úrovně, má ji především sloužit a umožňovat.

Nemohu nepřipomenout začátek přednášky paní Stolzové, která správně připoměla, že mnoho lidí zná stále TGM „jako toho co nechal střílet do lidí“, ale tím také téma uzavřela, škoda, vzbudit zájem a mlčet. Dne 4.března tomu bylo 99 let, co bylo v roce 1919 postříleno 54 mužů, žen a dětí, kteří jako čeští Němci protestovali za právo na sebeurčení, které bylo obsaženo ve známých Wilsonových 14 bodech a bylo i součástí dohod ze St. Germain pro vnik Československa.

Dnes slavíme Světový den žen – u nás dříve známý jako MDŽ. Nepochybně se několik českých žen proslavilo ve světě i po roce 1918, např. slavná Ema Destinová, či Jarmila Novotná (současný stav muzea Jarmily Novotné a Svatopluka Čecha v Litni je dost tristní, resp. ostudný.). Snad o těchto ženách někdo také napíše?

Dnes jsem přeložil článek z němčiny o slavných ženách, narozených na území Čech, Moravy a Slezska. Z rodné země byly vyhnány, aby poté šířili slávu svých nových domovů po celém světě...

Odkazy na články k oběma tématům naleznete níže. Mimochodem z řad sudetských Němců pocházelo 9 nositelů Nobelovy ceny, z toho první žena Berta Sutter, dcera hraběte Kinského...

 

Jan Šinágl, 8.3.2018

* * *

99 let vzpomínání na 4. březen 1919 a následných obětí

8. březen - Mezinárodní světový den žen

Československá legie v Rusku - Naloženi bohatě cizími poklady ...

  

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)