(Texty převzaty z www.kan.cz a zveřejněny se souhlasem jeho předsedy)

Vclav_KlausDopis prezidenta Václava Klause Ing. Tomáši Hradílkovi – 24.7.2009

Vážený pane inženýre, vážený Tomáši,

už jsme spolu dlouho nemluvili, ale já na Vás vzpomínám a připomenu si to vždycky, když projíždím Vaším Lipníkem. Včera jsem si přečetl Váš dopis v Lidových novinách o panu Hučínovi, za který Vám velmi děkuji.  Jsem moc rád, že se to někdo takto odvážil říci nahlas, už to bylo více než zapotřebí. Aniž znám konkrétnosti, chápal jsem to přesně tak, jak jste to Vy popsal. Těmto věcem je třeba se umět postavit a Vy jste znovu dokázal, že to umíte.  Ještě jednou Vám děkuji. Moc Vás zdravím a věřím v nějaké setkání.

Václav Klaus, president republiky

 

- - - - - -

Otevřený dopis předsedy KAN Pavla Holby prezidentu Václavu Klausovi – 20.3.2010

Vážený pane prezidente!

Náš dlouholetý člen a (od listopadu 2009) člen Ústřední rady KAN Vladimír Hučín byl v roce 2001 obviněn ze sedmi trestných činů. Po vleklých soudních jednáních byl v roce 2006 zbaven všech sedmi obvinění.

V roce 2007 napsal Ing. Tomáš Hradílek příspěvek do Lidových novin (LN 23. 7.), pod názvem „Narcis Hučín zneužívá demokracii“, v němž o Vladimíru Hučínovi soudí, že „většího gaunera ... neviděl...“, a tvrdí, že ministr „Ruml prohlásil, že Hučín má ty výbuchy zřejmě na svědomí“, že je Hučín „psychologický terorista“ a že by „za čest a dobrou pověst Vladimíra Hučína nedal ani zlámanou grešli“. Od tohoto Hradílkova tvrzení se distancoval v LN 25. 7. 2007 Jan Ruml, který uvedl, že V. Hučína několikrát veřejně podpořil. Hučína se proti Hradílkovi zastal v LN (27. 7.) a na Neviditelném Psu (30. 7. 2007) také Milan Hulík. Hradílek však povzbuzen podporou, kterou mu vyjádřilo „mnoho lidí, mimo jiné i prezident republiky pan Václav Klaus svým osobním dopisem“ obhajoval v LN 2. 8. 2007 svůj útok na Hučína textem „Ve svém kritickém postoji k Vladimíru Hučínovi jsem se utvrdil“.

U soudního jednání v kauze žaloby Vladimíra Hučína na Tomáše Hradílka dne 1. února 2010 obžalovaný Hradílek, zastupovaný JUDr. Tomášem Sokolem, uvedl na svoji obhajobu tento text Vašeho dopisu z roku 2007:

„Vážený pane inženýre, vážený Tomáši,

už jsme spolu dlouho nemluvili, ale já na Vás vzpomínám a připomenu si to vždycky, když projíždím Vaším Lipníkem. Včera jsem si přečetl Váš dopis v Lidových novinách o panu Hučínovi, za který Vám velmi děkuji. Jsem moc rád, že se to někdo takto odvážil říci nahlas, už to bylo více než zapotřebí. Aniž znám konkrétnosti, chápal jsem to přesně tak, jak jste to Vy popsal. Těmto věcem je třeba se umět postavit a Vy jste znovu dokázal, že to umíte.  Ještě jednou Vám děkuji.  Moc Vás zdravím a věřím v nějaké setkání.

Podepsán:  Václav Klaus, prezident republiky.“

Podivujeme se, že prezident ČR může („aniž zná konkrétnosti“) někomu děkovat za to, že veřejně zpochybňuje rozhodnutí soudů a čest nevinného občana, bojovníka proti komunistickému režimu a dlouholetého pracovníka BIS úspěšného v boji proti extrémismu (jak může dosvědčit například JUDr. Stanislav Devátý).

Věříme, že své stanovisko nám i celé veřejnosti objasníte.

S ohledem na skutečnost, že tato kauza byla veřejně prezentována, zasíláme tento text jako otevřený dopis sdělovacím prostředkům.

Ústřední rada Klubu angažovaných nestraníků

 

Pavel Holba, předseda

- - - - - -

Dopis prezidenta Václava Klause na dopis předsedy KAN Pavla Holby – 30.3.2010

Prezident

republiky

V Praze dne 30. března 2010

 

Vážený pane inženýre,

Váš dopis ze dne 20. března t.r. musím velmi důrazně odmítnout - jak pokud jde o jeho obsah, tak o jeho tón. Již nežijeme, naštěstí, v dobách, kdy občan - a jím je i prezident republiky - nemůže svobodně vyjádřit svůj názor. Zvláště pak v osobním dopise.

Vůbec totiž nejde o podstatu zřejmě dosti tragického případu pana Hučína, ale o způsob její prezentace Vámi a dalšími. Tyto metody - a o ničem jiném jsem nehovořil a nehovořím - jsou pro mne ve svobodné demokratické společnosti nepřijatelné.

Pan Hradílek má na svůj názor právo a nikdo mu ho nemůže brát - ani Vy. Nevím nic o tom, že bych tím "zpochybňoval rozhodnutí soudu", přičemž ani tato rozhodnutí nejsou v demokracii nekritizovatelná, jak se zřejmě mylně domníváte.

Výhrůžný tón celého Vašeho dopisu a zvláště pak jeho závěr, naznačující pokus o prosazování své pravdy skandalizací, vydíráním a nátlakem, pokládám ve slušné společnosti za zcela nepřijatelný. Paradoxně potvrzuje, že jsem se ve své soukromě vyjádřené podpoře pana Hradílka nemýlil.

S pozdravem

Václav Klaus, v.r.

- - - - - -

Dopis MUDr. Karla Protivy prezidentu Václavu Klausovi – 18.6.2010

Vážený pane prezidente!

obdrželi jsme Váš stručný dopis z 30. března t. r. Chápeme, že jste tento dopis nemohl psát osobně, že ho pravděpodobně formuloval dle Vašich pokynů někdo z Vašich podřízených, a proto se naše poznámky budou týkat autora textu, ať už je jím kdokoli.

Autor textu odpovídá spíše ad hominem než ad rem. KAN od samého vzniku prosazoval právo na svobodné vyjádření i zveřejnění názoru. To se pochopitelně týká všech občanů, tedy i prezidenta.

Pokládáme však za potřebné řídit se vždy zásadou: Primum non nocere.

Pod rouškou názoru se totiž může skýat lež, pomluva, dezinformace, ba i rána pod pás. Vezměme si aktuální případ Katyně: ve čtyřicátých letech minulého století byl u nás běžný názor, že šlo o nacistický zločin, kdežto většina Poláků už tehdy zastávala názor, že jde o zločin sovětský. ovšem dnes už je dokázáno, že tvzení sovětské propagandy byla lež, úmyslná dezinterpretace a že tedy ruští komunisté už nemají právo účelovou lež vydávat za názor.

Při bližším zkoumání případu Vladimíra Hučína se nelze obejít bez znalostí konkrétností (jak přiznáváte ve svém dopise panu Hradílkovi), bez znalosti faktů nelze dospět k jádru věci.

Podle všeho jste byl informován dosti jednostranně nebo alespoň značně neúplně. Dnes už je dost seriózní literatury o Hučínově případu. Nejnověji o tom píše J. Štětina v knize "Brutalita moci" (Praha 2010) v 6. kapitole nazvané: "Svět Vladimíra Hučína" (str. 104 -'126). Zásadní informace lze najít ve 2. vydání knihy: Hassairi, V. Hučín, D. Navara: "Není to o mně, ale o nás" (Praha 2008) a také v textu "Vladimír Hučín (*1952)" v l. dílu ("Disent v období tzv. normalizace") dvoudílné publikace "Vítězové? Poražení?" (Ed. Miroslav Vaněk & Pavel Urbášek, str. 206-233, Praha 2005). O soudních procesech psal právnické rozbory JUDr. Milan Hulík do Nového polygonu.

Uznáváme, že se Hučínův případ může jevit jako komplikovaný, ale je zřejmě účelově zneprůhledněný" Zvláštní roli v tom hrají bezpečnostní služby (především Bls), jak je patrno z výše uvedeného textu senátora Štětiny.

Vážený pane prezidente, nabízíme Vám svou pomoc při hlubším seznámením s celou problematikou, ať už osobně nebo i uspořádáním semináře s odborníky. Věříme, že naše společné úsilí povede k objektivnímu posouzení této záležitosti.

 

Z pověření Ústřední rady Klubu angažovaných nestraníků

MUDr. Karel Protiva

- - - - - -

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)