Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Klaus_Leky_240612V „prvních Lidicích“ měsíc před uskutečněním atentátu na Heydricha umírali nordičtí lidé.
Klausův projev v Ležákách pravděpodobně u nás leckdo považuje za kabrňácký čin, který díky dosavadním bohatým zkušenostem s tímto politikem ostatně svým způsobem ani nepřekvapil – letos se však naprosto postradatelné útoky současného českého prezidenta na adresu sudetských Němců a ospravedlňování vylikvidování německého živlu v českomoravském prostoru po válce vyjímají vedle předcházejícího omluvného gesta spolkovoněmeckého prezidenta Joachima Gaucka k 70. výročí likvidace českých obcí Lidice a Ležáky jako reakce hodná mentálně méně obdařeného jedince, jenž velkoryse pojatou upřímnou omluvu považuje očividně za známku slabosti a ústupku druhé strany, kterých je třeba hned patřičně využít. Jedni dnes českému prezidentovi nadšeně tleskají a přitakávají k tomu, že se český Pepík zase konečně chytil toho správného okamžiku, jak „jim“ to nandat - těm druhým svítá, v čem spočívá celková ubohost Pepíkovy zákeřné vychytralosti.

 

V něčem to připomíná nedávnou konfrontaci mezi Poláky a Němci – v příhraničním Německu si totiž úřady stěžovaly na rostoucí tendenci krádeží osobních automobilů v oblastech sousedících s Polskem. Polský velvyslanec Marek Prawda řekl, že si za to Němci mohou sami, protože si neumí automobily před krádeží lépe zajistit. Svým způsobem měl tento polský diplomat vlastně pravdu – díváme-li se na věc optikou níže vyvinutého gaunera z jiného kraje.

 

Je to tedy o způsobu chápání – někdo může být toho názoru, že Klausův útok chytře sedl, ale druhý by se k něčemu podobnému nikdy nesnížil. Smůla pro nás spočívá v tom, že hlava českého státu jaksi navenek reprezentuje i svůj národ.

Položme si upřímně otázku – bylo bezpodmínečně nutné, aby Klaus na pietním aktu u příležitosti 70. výročí vypálení osady Ležáky hovořil o sudetských Němcích a ospravedlňoval jejich „odsun“?

Nikoliv. Václav Klaus se mohl jako moudrý státník tomuto tématu, které v podstatě s tragédií v Ležákách nemá pranic společného, bez problémů vyhnout. I přes řadu dalších nekvalifikovaných tvrzení ve svém projevu by pak jeho řeč nevyzněla jako zbytečně agresivní a provokativní, Klaus mohl beze všeho uctít oběti a vylíčit zločinecký německý nacionální socialismus v tom nejhorším světle jako gaunerského padoucha a nemusel si přitom posloužit útoky na sudetské Němce.

Pokud však Benešovo poválečné Československo považuje Václav Klaus jako protiklad Říše za vysoce kulturní a z morálního hlediska „vícecenný“ stát, pak sotva ale mohl použít argumentaci, podle níž „odsun německého obyvatelstva z našich zemí byl logickým vyústěním“. Třetí Říše byla poražena, byla okupována cizími vojsky, která nad ní měla totální kontrolu, a byla totálně zničena. Československo stálo na straně vítězů. (Ponechme stranou, jak záhadně k tomu dospělo.) Je tedy skutečně „logické“, že se tato údajně tak civilizovaná demokratická československá republika, protiklad zločinecké totalitární Říše, musela uchýlit za těchto velmi výhodných a bezpečných podmínek k pomstě na miliónech lidí, náležících k určitému etniku – k vyhnání, k loupení a k násilí? Příliš logicky to nevyznívá. Klaus ale efektivně navázal na úspěšnou tradici, kterou v roce 1942 rozpoutala Benešova londýnská emigrace – její propaganda neuměla slova Lidice a Ležáky vyslovit nikdy bez toho, aniž by poukazovala na neplatnost mnichovské dohody a morálnost či „logiku“ poválečného „odsunu“ Němců. Tatáž londýnská emigrace, která se měsíc před provedením atentátu na Heydricha dozvěděla o osudu norské vesnice Telavåg.

V dubnu 1940 okupovalo Norsko 300.000 příslušníků Wehrmachtu a SS a na jeho západním pobřeží spolupracovaly podzemní norské odbojové jednotky tajně s Brity. Dne 26. dubna 1942 zatklo Gestapo v Telavågu, rybářské vesnici nedaleko Bergenu, dva norské odbojové aktivisty a během této zajišťovací akce padl ovšem místní funkcionář tajné služby Hauptsturmführer Berns a jeho zástupce Untersturmführer Bertram. O čtyři dny později přistály ve vesnici čluny německých SS a jejich příslušníci zavlekli norské ženy a děti do norských táborů, norští muži byli deportováni do koncentračního tábora Sachsenhausen. Z celkového počtu 268 deportovaných osob přišlo 54 lidí o život a další zemřeli později na následky. Veškeré domy vesnice Telavåg byly včetně inventáře vyhozeny do vzduchu a spáleny. Říšský komisař Terboven pak prohlašoval, že toto spáleniště navždy zůstane pustinou.

Tak zacházela Říše měsíc před spácháním atentátu na SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha ( „jednoho z nejvýše postavených a současně nejnebezpečnějších mužů nacistického režimu“, jak řekl Václav Klaus) a měsíc a půl před vypálením Lidic s norskými muži, ženami a dětmi -tedy vesměs s příslušníky národa, jehož rasový profil z hlediska německé nacionálněsocialistické ideologie není třeba nikterak zvlášť rozebírat -,protože při přestřelce s místními odbojáři padli dva řadoví příslušníci německého Gestapa.

Telavåg – první Lidice, ve kterých umírali nordičtí lidé. O měsíc později zaútočí Londýnem vyškolení agenti na nejvýznamnějšího muže německé správy v Protektorátu Čechy a Morava.

 

http://nassmer.blogspot.cz/2012/06/zna-vaclav-klaus-norsky-telavag.html

 

 

N_prezdent_okradl_dchodce_o_ti_sta_ticet_miliard_korun_z_dchodovho_tujpg

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #1 Petr Osvald 2012-07-10 08:25

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)