Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

V tomto bychom měli napodobit své západní sousedy: Když volení zástupci německého lidu zjistili, že doba 20 let byla příliš krátká k vypořádáním s hříchy minulosti, prohlásili za nepromlčitelné "zločiny nacismu". Přitom celých dvacet let v Německu probíhal proces denacifikace. Němcům na to nestačilo dvacet let, nám na debolševizaci české společnosti nestačí let deset [dvacet]. Škoda, že u nás nevznikl "morální Norimberský tribunál nad zločiny komunismu".

 

Nikdo nesmí být potrestán za čin, který nebyl trestný podle zákona v době, kdy byl spáchán. Proto jsem také vyjmenovával jen porušování zákonů platných v té které době. Je tu ale jeden zákon, který v našem právním řádu platí od 11. 11. 1970, ve Sbírce zákonů vyšel až ve vyhl. č. 53/1974: "Úmluva o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti." Tvrdím, že komunistický režim páchal zejména v padesátých letech zločiny proti lidskosti, jak byly definovány ve Statutu Norimberského mezinárodního vojenského soudního dvora z 8. srpna 1945. Podle článku I. této Úmluvy se na vyjmenované zločiny nevztahuje promlčení bez ohledu na dobu jejich spáchání.

V tomto případě se ustanovení o nepromlčitelnosti vztahuje i na "představitele státní moci a soukromé osoby, kteří se jako přímí pachatelé nebo účastníci podílejí na spáchání kteréhokoli z těchto zločinů nebo přímo podněcují jiné k jejich spáchání, nebo se k jejich spáchání spolčují, a to bez ohledu na stupeň dovršení, a na představitele státní moci, kteří jejich páchání tolerují."

Podle článku I.b) této "Úmluvy" se nebude promlčení vztahovat jmenovitě ani na "nelidské činy, které jsou důsledkem politiky apartheidu".

 

Jiří Kraus, 11.8.2012

http://www.facebook.com/groups/141499285967919/permalink/255853827865797/

 

* * *

Soud bude znovu rozhodovat o historicky prvním trestu za kolektivizaci

Bývalý předseda Národního výboru Ladislav Nakládal, který nedávno dostal podmíněný trest za svou účast na kolektivizaci, podává odvolání. Jeho advokát tvrdí, že případ je promlčen a vztahuje se na něj amnestie z roku 1960. Soudci začnou znovu posuzovat, zda je možné někoho potrestat za účast na takzvané kolektivizaci, jež probíhala začátkem padesátých let.

Bývalý komunistický funkcionář Ladislav Nakládal se odvolal proti dvouleté podmínce, kterou dostal za podíl na vysídlení selské rodiny v obci Brníčko u Olomouce. Šlo o historicky první rozsudek svého druhu.

„Rozhodli jsme se podat odvolání protože se domníváme, že je věc promlčena a vztahuje se na ní amnestie prezidenta Novotného z roku 1960,“ sdělil HN Nakládalův advokát David Bukal. O sedmaosmdesátiletém Nakládalovi budou nyní rozhodovat krajští soudci v Olomouci.

Legionář překážel

Případ sahá do prosince roku 1951. Ladislav Nakládal, tehdy předseda Národního výboru v Brníčku, podepsal rozhodnutí o zabavení majetku bývalého legionáře Jiřího Nohavičky. Jeho statek byl největším v obci a komunisté si ho vytipovali jako sídlo nově vznikajícího JZD. Rodině nejdřív nařídili plnit vysoké dodávky zemědělských produktů a když to nezvládala, rozhodli o jejím vysídlení.

„Nařídili nám, že se musíme do několika hodin vystěhovat. Přidělili nám zdevastovaný dům, kde chyběla dokonce i podlaha,“ vzpomínala loni v HN Jarmila Nohavičková, snacha vysídleného sedláka. Rodina si podle ní mohla vzít jen několik kusů nábytku, zatímco cennosti si rozebrali místní funkcionáři. Jiří Nohavička následně skončil na půl roku ve vězení a po zbytek života na něj dohlížela StB

„Po Nohavičkových už bylo jasné, že si zde komunisté mohou dělat, co chtějí. Jen málo lidí se rodině odvážilo pomoct,“ říkal další pamětník z Brníčka Pavel Šindelář.

Soudci sami nevědí

Ladislav Nakládal není jediný, kdo byl obžalován za účast na kolektivizaci. Před soudce se loni dostal také případ Rudolfa Pavlíčka, který dříve vedl Národní výbor v Třticích na Rakovnicku a podle svědků se podílel na vyhánění několika místní zemědělců. V jeho případě však soudci rozhodli, že případ je promlčený.

Právě otázka promlčení a amnestie Antonína Novotného jsou překážky, které dosud bránily vynesení rozsudků. Soudci na ně nemají jednotný názor. Například i v případě Nakládala okresní soud nejdřív rozhodl, že půlstoletí stará amnestie platí. Argument zněl: stíhání probíhá podle trestního zákoníku z roku 1950 a na ten se vztahuje i amnestie, kterou vyhlásil prezident Novotný na patnácté výročí konce války.

Tuto argumentaci ovšem zpochybnil krajský soud a nařídil nové líčení, v něž pak Nakládal dostal dvouletou podmínku. Novotného amnestie totiž původně měla úplně jiný smysl. „Měla dostat na svobodu politické vězně, a ne chránit ty, kteří se podíleli na jejich pronásledování,“ tvrdí Pavel Bret, ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Podobně rozdílně názory je možno v justici vidět i v otázce promlčení. Ilustrativním případem bylo stíhání pohraničníků, kteří v roce 1978 nechali rozstřílet autobus unesený bratranci Barešovými. Akce si tehdy vyžádala dva mrtvé. Nižší soudy případ uzavřely jako promlčený. Pak ale do toho vstoupil Nejvyšší soud, který rozhodl, že takovéto případy nemohou být promlčené nikdy.

Zdroj: iHNed.cz

* * *

Letní tábor v Praskolesích: http://www.facebook.com/letnitaborpraskolesy

Příští týden bude video na YouTube

 

* * *

Každá změna začíná výchovou, vzdělaním a osobním příkladem!

J.Š.11.8.2012

LT_1_mikrofonLT_2_cteni

LT_3_KSCMLT_4_podloubi

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-3 #22 Jan Herna,Th.Dipl. 2012-10-08 19:04
Pane Dryganov,těch nejzločinějších organizací světa bylo více:Fašisté, nacisté a ne v neposlední řadě i komunisté.
Křesťanská a židovská církev ihned ve svém začátku prohlásila a uplatňovala Desatero Božích přikázání, tedy poprve v historii pravidla slušného chování. Křesťanská církev hlásala a prosazovala rovnost mezi lidmi,např. mezi císařem Konstantinem a otrokem.
Církev nikoho neupalovala.Upa lování církvíjekomunis tický blud. Církev pouze dotyčného moráýlně odsoudila a pak vydala světské spravedlnosti. Světská spravedlnost upalovala lidi. Církev neměla katy. Ty měla světská spravedlnost. Ani mistra Jana Husa neupálila církev. Církev v jeho případěprohlási la, že se dopustil toho, co církev považuje za hřích a zbavila jej svěcení, což v tehdejší době znamenalo,odřen í všech míst na jeho těle,které při vysvěcení na kněze byly pomazány posvátnými oleji a zbavila jej církevních rouch etc. V dnešní době, pokud ze závažných důvodů je kněz excomunikován, jako např.P.Josef Plojhar,znám svojí láskou k alkoholu a ženám (která je katolickým kněžím zakázána)v době, kdy začal spolupracovat s komunisty, nic tělesného se mu nestane, protože kněžské svěcení a tedy i příslušné pomazání je trvalým duchovním znamením,které nelze odstranit.
Tato exkomunikace je například u katolíků automatická, jakmile se stanou komunisty. Takže,když zemřel, zemřel jako exkomunikovaný laik, nikoliv jako kněz. Církev sice měla pro duchovní osoby své soudy. tyto osoby nesměl soudit panovník, nýbrž církevní soud a když Václav IV. umučil Johánka z Pomuku, později svatořečeného jako svatého Jana Nepomuckého silně překročil svoji pravomoc. A proto jej papež exkomunikoval a nad Čechami vyhláeil interdikt.
-3 #21 Jan Herna,Th.Dipl. 2012-10-08 18:37
Pane Dryganov, máte plná ústa zločinů církve.O církvi nic nevíte a chcete posuzovat z dnešního hlediska středověk. Co kdybychom použili stejnou metodu a řekli, než se stal Jan Žižka husitským hejtmanem, první byl lapka. Lapka je šlechtic, který krade.Byl prohlášen veřejným nepřítelem a mohl ho tedy kdokoliv,kdo měl právo nosit zbraň - odpravit. Omilostnil ho teprve český král Václav IV., král opilec a lenoch, zřejmě i král homosexuál. A řekněme si pravdu, tu rozhodně nenajdete v Jiráskových Starých pověstech českých, i ti Jiráskem a dalšími vychvalovaní Husiténebyli ani trochu to, co mělo Čechy potkat. Schovávali se za bojovníky za pravdu Boží,přitom mnohdy byli především loupežníky, vrahy a násilníky.
Mistr Jan Hus chtěl reformovat církev, ale rozhodně nechtěl šířit v jeho jménu násilí po celé Evropě.
Je otázkou zda použití zbraně při útěku z nesvobodné země, kde režim vraždí lidi z politických důvodů, proti ozbrojeným osobám úzce spojeným s tímto režimem vůbec může naplnit skutkovou podstatu trestného činu vraždy, když tento režim a jeho vedoucí strana byli prohlášeni za zločinné a zavrženíhodné.
-4 #20 Jan Herna,Th.Dipl. 2012-10-08 18:22
Považuji zločiny páchané ve prospěch komunisty řízeného režimu, za zločiny rovnocené výálečným zločinům a tedy za zločiny,které nesmějí být nikdy promlčené.
Ti, co spáchali justičnín vraždy za období komunisty řízeného režimu jsou zločinci - vrazi. I vražda spáchaná ve prospěch politiky zůstává vraždou. Vrazi byli především ti, co odsoudili k trestu smrti a popravili generála Píku, kteří odsoudili a popravili JUDr.Miladu Horákovou jsou stejní vrazi jako váleční zločinci Hitler a spol. Vrahem je i vyšetřovatel, který umlátil P.Toufara.
Obrana proti vrahům je legitimní.Proti vrahům a to nejen nacistickým a fašistickým, ale i proti komunistickým je obrana a i se zbraní v ruce legální.
-9 #19 Jan Šinagl 2012-08-13 11:13
Samozřejmě i negativní, lživé, hloupé a urážející komentáře mohou plnit positivní roli. Je v plné kompetenci a odpovědnosti provozovatele webu jak jich a zda využije, v jakém množství a jakém stupni „argumentace“. J.Š.
+7 #18 Pavel 2012-08-13 11:08
Cituji Jan Šinagl:
Pane Pavle, je mým právem jako vlastníka webu, korigovat diskusi. Pokud kdokoli napadá, uráží či zeměšňuje autora jiného názoru, není už to o diskuzi.

To právo vám samozřejmě nikdo neupírá, já se pozastavil nad tím, jakým způsobem ho uplatňujete. Pokud vám tedy připadá, že proklamace např p. Kotta jsou "o diskuzi", pak proti gustu žádný dišputát.
+12 #17 Igor Dryganov 2012-08-13 10:56
zločiny , jakékoliv zločiny, nejen spáchané mezi roky 1948 - 1989 , ale i ty co má za krkem církev, upalování, mučení - nesmí být nikdy promlčeny . Ono se to sice flanďákům nelíbí, ale je to nejzločinější organizace, která kdy spatřila světlo světa.
+11 #16 Igor Dryganov 2012-08-13 10:54
Dvojí metr Šinágla - on je majitel , on může cenzurovat. KSČ byla majitel masmédií, a když cenzurovala tak to bylo špatné :-))))))))))))) ))))))))
0 #15 Jan Herna,Th.Dipl. 2012-08-13 10:53
Zločiny spáchané během existence komunisty řízeného režimu nesmí být nikdy promlčeny. Většina z nich naplňuje skutkovou podstatu trestných činů, u kterých i v době jejich spáchání bylo dáno zákonem, že jsou nepromlčitelné.
Je proto nutné, aby orgány činné v trstním řízení se začaly zabývat těmito trestnými činy, jejichž stíhání jim ukládá zákon a to i bez podaného trestního oznámení - z titulu vyplývajícího z jejich povinnosti, kterou jim ukládá zákona již tehdy, kdy dojde k podezření, že došlo k takovému trestnému činu.
-6 #14 Jan Šinagl 2012-08-13 10:29
Pane Pavle, je mým právem jako vlastníka webu, korigovat diskusi. Pokud kdokoli napadá, uráží či zeměšňuje autora jiného názoru, není už to o diskuzi. Bohužel etický kodex tohoto webu není vždy dodržován. Máte-li o diskusi jiné představy, založte si své vlastní webové stránky. J.Š.
+8 #13 Pavel 2012-08-13 10:16
Každopádně máte, pane Šinágle, podivná kriteria. "Názory" resp. spíše trollování p. Kotta (vč. propagace Klubu č.pohraničí!) tu bezproblémů necháte, zatímco mé slušně formulované připomínky k jiným článkům smažete během 10ti minut.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)