Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tak už je to tady zase: kdykoli někomu vo­láte, kdykoli někdo volá vám, kdykoli se připojíte k internetu - vše se už zase za­znamenává. Nikoli samotný obsah hovoru či přenosu, ale to, odkud i kam voláte, včetně mís­ta, kde se nacházíte, délky hovoru či připojení atd. Říká se tomu „provozní a lokalizační úda­je“ a podle nové právní úpravy, platné od toho­to pondělka, mají takovéto údaje operátoři ucho­vávat po plných šest měsíců. A na vyžádání je musí poskytovat těm subjektům, jež na to mají nárok. Což jsou orgány činné v trestním řízení, samozřejmě včetně policie, ale také třeba BIS, vojenské zpravodajství a Česká národní banka.

Pravdou je, že uchovávání takovýchto provoz­ních a lokalizačních údajů, v angličtině označo­vané jako data retention, u nás už jednou bylo. Fungovalo „na plné pecky“ do března 2011, kdy zasáhl Ústavní soud. Nikoli ale v tom smyslu, že by odsoudil samotný princip uchovávání a po­skytování provozních a lokalizačních údajů a za­kázal jeho aplikaci. Rozhodl pouze o tom, že naše právní úprava data retention není správná a nesprávně transponuje příslušnou evropskou směrnici, neboť porušuje ústavněprávní limity a je v kolizi s požadavky na omezení základního práva na soukromí. Jinými slovy ÚS řekl, že pří­slušnou právní úpravu je třeba předělat.

Reakce na toto rozhodnutí Ústavního soudu byla podle očekávání různá. Ochránci soukro­mí to oslavovali, zatímco dosavadní příjemci provozních a lokalizačních údajů srdceryvně la­mentovali, jak negativně je to postihne. Jak v mezidobí, do nové právní úpravy, nebudou moci vyšetřit prakticky nic, protože se již nedo­stanou k informacím a důkazům, které jsou pro ně doslova klíčové.

Dnes, s odstupem více než roku, již máme k dispozici statistiky dokládající, jak dalece to byla pravda. Vyplývá z nich, že to pravda neby­la. Skutečností je, že radikální pokles objasněnosti trestných činů se nedostavil. Vlastně naopak: za rok 2011, který se ze tří čtvrtin ode­hrával již bez uchovávání a poskytování provoz­ních a lokalizačních údajů, objasněnost trest­ných činů oproti předchozím dvěma rokům do­konce stoupla. Sice o nějaké zlomky procent, ale to bohatě postačuje - pro vyvrácení domněn­ky, že orgány činné v trestním řízení se bez data retention jednoduše neobejdou. Možná ale, že je to právě o té „jednoduchosti“: že s provozní­mi a lokalizačními údaji jde jednodušeji to, co jde i jinak, ale dá to přece jen více práce.

A ještě jeden zajímavý aspekt: požadavky na dostupnost provozních a lokalizačních údajů ne­ustále eskalují. Takže když dnes - vlastně od pondělí 1. října 2012 - máme novou právní úpravu data retention, taje opět o něco rozsáh­lejší, ve smyslu požadování dalších a dalších provozních a lokalizačních údajů, které dříve požadovány nebyly. Nově požaduje například to, aby bylo „vidět“ i za mechanismy překladu IP adres (za tzv. NAT). A chce také znát všech­ny přístupové body bezdrátových sítí, zejména tedy oblíbeného Wi-Fi, včetně jejich zeměpis­ných souřadnic, jmen a názvů atd.

Dokonce se kvůli tomu mění i dosavadní prin­cip, podle kterého se provozní a lokalizační úda­je sice uchovávají průběžně, ale poskytují až na žádost: právě zde, u seznamu Wi-Fi hotspotů, nová právní úprava požaduje pravidelné posky­tování údajů každé tři měsíce. A co je možná ješ­tě horší: z dikce novelizovaných zákonů, které problematiku data retention upravují, není jed­noznačně patrné, zda se vše týká jen Wi-Fi sítí velkých telekomunikačních operátorů, nebo i ve­řejných Wi-Fi hotspotů třeba v restauracích, ka­várnách, hotelech, nákupních centrech apod.

JIŘÍ PETERKA, publicista a expert na mobilní technologie

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

EKONOMICKÝ KOMENTÁŘ, LN 3.10.2012

* * *

VYHLÁŠKA o uchovávání, předávání a likvidaci provozních a lokalizačních údajů.

 

J.Š. 4.10.2012

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)