Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Ne, řeč o historii nebude, jak jste se možná obávali. Řeč bude (nepřímo) o tom, že jsme se z historie nepoučili. Blogosférou už proběhly informace o E-CALL, tedy automobilové štěnici, o INDECTU, tedy způsobu kompilace osobních údajů uživatelů internetu s údaji z kamerových systémů, avšak neproběhlo takřka nic o tom nejhorším, co nás zřejmě čeká. Systému navigačních družic Galileo.

Citovat Wiki tu nebudu, není přesná. Zde je citace oficiální zprávy ředitele projektu Galileo:

Kompletní systém bude obsahovat 30 družic (27 + 3 záložní), obíhajících na 3 kruhových oběžných drahách ve výšce 23616 km na rovníkem. Sklon drah s rovinou rovníku je 56 stupňů, což zaručí bezproblémové užití systému do zeměpisné šířky 75 stupňů. Předpokládaná životnost družic je 15 let. Řízení systému bude realizováno dvěma pozemními centry GCC (Galileo control center) a 15 pozemními vysílači.

Chce to hledat a protože nenajdete, ptát se. Kolem tohoto projektu se vůbec dějí zajímavé věci. Někde je zveřejněna jakási část z technických specifikací a za týden ji tam už nenajdete, jindy ji nenajdete už druhý den a text je nahrazen radostnými bláboly o to, jak budou traktory orat samy a vůbec nás čeká radostná budoucnost, bez slepeckých holí. V tom vyniká například tento server, kde kromě jiného najdete i zblitek o chvályhodném projekt E-call. Zkusím se tedy laicky doplnit to, co nám chybí.

Především si musíme uvědomit, že jak ona automobilová štěnice, tak Indect zřejmě nesplní některé požadavky některých zadavatelů. Co se E-call týká, pokud nebude (a ona nebude) součástí řídící jednotky, bude porouchaná. O to už se šťastný vlastník jistě rád postará. Zejména potom, co jakýsi hacker načnul počítače FBI a našel v nich trasovací údaje stažené z I-phonů blbců, kteří povolili poskytovateli služeb přístup ke své poloze, asi proto, aby nemuseli zvednout hlavu jaké je počasí, ale podívali se do founu, jestli mají otevřít deštník. Co se děje z daty těch, co využívají jako úložiště cloud, by byla zřejmě větší zábava. Ale zpět k tématu. …

… Mimochodem, výše uvedené informace jsou asi trošku starší, protože jiné zdroje, to je úplně jiná pohádka. Systém bude totiž provozován ve čtyřech pásmech, na cca deseti kanálech:

E5a – 1176,45 MHz

E5b – 1207,140 MHz

E6 – 1278,75 MHz

L1 – 1575,42 MHz (shodné s nosnou vlnou L1 u GPS)

Budou k dispozici dvě skupiny služeb. Ta první, o které se běžně dočtete, jsou tyto:

OS – open service – volné služby – standardní signál poskytovaný zdarma s vysokou dostupností a přesností.
CS – commercial service – komerční služby – standardní signál s ověřenou integritou a dalšími placenými službami.
SoL – safety of life service – zabezpečení doživotních služeb – standardní signál s ověřenou a certifikovanou integritou (kontrola každých 6s), poskytuje včasné varování o selhání přesnosti.
SAR – search a rescue – pátrání a záchrana – SoL signál kompatibilní se současnými SAR systémy.

Ta druhá skupina je taková tajnosnubná a zdroje, které ji zveřejní ji vzápětí stahují:

PRS – public regulated service – veřejně řízená služba – šifrovaně, pro vládní účely.

Zbývající využitelné kanály se asi někam ztratily, ale ony vyplavou, nebo je někdo najde.

A teď proč tak složitě.

Při použití zmíněných pásem se totiž razantně zmenšuje přijímač signálu. Poslední testovaná verze má příčné rozměry zápalky a délku 7mm, a to včetně zdroje s výdrží cca 30 hodin. Chcete-li z ní dostat data online, potřebujete buď zbytečně velký modul GSM nebo modul wifi. Nejmenší co vím má 8x8x1,5mm bez zdroje. Na sto metrů odečtete bez potíží, anténa je na tišťáku. A nejen, že odečtete, ale i povelujete, což skýtá další neobyčejné možnosti. Jen si představte, tohle montovat do řídících jednotek aut. A pak že mýtné brány budou k ničemu.

Dál si povšimněme drah satelitů. Pro celosvětový systém se to zdá divné, ne? Tam by byla na místě nějaká ta polární dráha. Znamená to totiž, že Jižní Afrika, Austrálie nebo jih Jižní Ameriky, sever Kanady, natož póly nikoho moc nezajímaly. Počet družic, použité frekvence a sklon drah pak znamená, že systém je funkční i v budovách, pokud se zrovna nejedná o betonový bunkr. Dokážete si představit lepší systém na sledovačku? Všimli by jste si, kdyby Vám někdo do kapsy šikovně postrčil něco, co má rozměry jak malá mince. Nehledě na to, že použité frekvence se dobře odráží, a tak může být modul i pod autem. A proč ho tam nedávat rovnou, když vyjede z fabriky?

Následuje přesnost. Udávané metry jsou k smíchu. Už starý systém GPS umožňuje desítky centimetrů, ne-li méně. Galileo navíc odboural jeho největší nevýhodu. Nepochybně víte, že systém GPS je uměle "rozostřen" tak, aby nebylo možno využívat jej pro vojenské účely. Toto rozostření musí být provedeno na straně satelitu a všichni bez výjimky, kdo se nacházejí v onom pásmu si pak užívají. Včetně armády a bezpečnostních složek. Galileo může používat všechny frekvence současně a co víc, umožňuje obousměrnou komunikaci, tedy něco o čem se systému GPS zatím mohlo jen zdát. Znamená to, že Vám postačí talířek o rozměru 25 cm a příslušné heslo a přijímač v příslušném pásmu a máte vystaráno. Předpokládaná přesnost neveřejných pásem je cca 5cm na padesáté rovnoběžce a 15-20cm na pólech, totéž platí o rozlišení nadmořské výšky.

No, a pak nám zbývá ona kompatibilita starého a nového systému. Žádná není. A to přes toto vyjádření - cituji: systém bude k dispozici od roku 2013. Služba bude zdarma a plně kompatibilní s GPS, takže ji mohou využít jak stávající uživatelé GPS, aniž by si museli kupovat nové přístroje, tak noví uživatelé. Zvlášť pikantně toto vyjádření zní, porovnáte-li jej s tvrzeními techniků. Jdete-li do hloubky zjistíte, že systém bude vyžadovat buď samostatný čip, nebo čip, který lze přeprogramovat. Jak totiž chcete přinutit čip u Vás v telefonu, aby bral data na jiné frekvenci s jinou strukturou a identifikátory, které nezná. To ovšem nebrání tomu, aby se neuvažovalo o přesahu do chráněného amerického pásma.

Dokonce ani školitelé na Galileo neznali odpověď a tak byla vznesena otázka na kterou zmr. Jérémie Godet odpověděl: Kompatibilitu nelze vysvětlovat tak, že současné navigační přístroje GPS budou schopné přijímat a zpracovávat signál z družic Galilea. Kompatibilita neplatí zpětně a nevztahuje se na starší zařízení. Je třeba počkat na „duální“ přístroje. Jelikož ale Galileo bude zpočátku sloužit hlavně pro speciální průmyslové aplikace a k běžným uživatelům se dostane až po několika dalších letech, ještě si rozhodně vystačíte se svým GPS navigátorem.

Jinak řečeno my si to voblížem, a až si budeme jistí jak to na Vás ušít, dáme Vám čuchnout. To bychom se podívali, aby jste vypnuli v mobilu čip na Galileo a používali tady nějaký amerikány, do kterejch nevidíme. Depa synci, hezky budete používat Galileo, my si přes cloud, wifi, hlavičky mailů nebo GSM budem stahovat Vaší polohu (tedy polohu telefonu) a máte smůlu s terorismem a šířením dětské pornografie. Taky proč jinak by jsme to vše dělali.

Jak vidíte, čekají nás zářné zítřky plné radostného budování nového světového pořádku. Já osobně očekávám velký rozvoj herních konzolí se zvláštním zřetelem na senzory pohybu (kvůli rozlišení Vašich pohybů ve hře, co taky jiného), případně integraci televize s internetem a zabudování kamery pro obousměrnou komunikaci s Vašimi přáteli.

 

Celý článek: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2012100403

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)