Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Janouek_KarelTyto řádky reportéra Petera Hanna z The Sunday Express způsobily v roce 1966 ve Velké Británii poprask.

"V šest hodin vychází starý muž ze dveří domu č. 5 do práce. Má bílé kudrnaté vlasy, a když ho trápí dna, kulhá. Jméno 'Dr. Karel Janoušek' na dveřích jeho bytu je běžné. Tento muž se však od ostatních padesáti Janoušků z pražského telefonního seznamu liší. Jde o Karla Janouška, bývalého maršála letectva Royal Air Force (RAF) a nyní, ve věku 72 let, pomocného skladníka obchodu s nábytkem." Tyto řádky reportéra Petera Hanna z The Sunday Express způsobily v roce 1966 ve Velké Británii poprask. Ohromení Britové se o hrdinovi z bitvy o Británii, jenž stál v čele 1 500 československých letců RAF, domnívali, že zahynul v roce 1952 v komunistickém žaláři. "V padesátých letech minulého století o tom psali Britové s dodatkem, že za železnou oponou se dějí strašlivé věci. Janoušek byl pro ně jednou z ikon boje proti chystané okupaci hitlerovským Německem, která byla díky lidem, jako byl on, odvrácena," vysvětluje Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu.

"Dřina ve skladu mě ničí, ale co mohu dělat?" svěřil se Janoušek Hannovi. Se dvěma stovkami důchodu, který tehdy bral, maršálovi nic jiného nezbývalo. "Na živobytí to nestačí," dodal Janoušek. Než ho komunisté okradli, patřil k bohatým lidem.

A tak se Hann maršála zeptal, zda by nechtěl žít v Anglii. "Nemám už u vás peníze, a i kdyby se o mě postarali přátelé, nechci se spoléhat na dobročinnost. Jsem už starý a zmeškal jsem autobus."

Janoušek byl částečně rehabilitován v roce 1968. V prezidentovi Ludvíku Svobodovi se totiž hnulo svědomí a dosvědčil, že jako ministr obrany vyhazoval v roce 1948 Janouška z armády, protože nenašel odvahu se vzepřít nezákonným důkazům tajné policie.

Karel Janoušek zemřel i v důsledku věznění v roce 1971. Když se na domě, v němž žil, odhalovala v roce 2001 pamětní deska, bylo pro britského premiéra Tonyho Blaira ctí to udělat.

http://zpravy.idnes.cz/pribeh-letce-karla-janouska-df5-/domaci.aspx?c=A121121_1856781_domaci_jav

 

P.S.

Takový byl komunismus, tak likvidoval ty nejlepší z národa! My dnes opět dopouštíme, aby se komunisté chopili moci. Maršála britského letectva stále nejsme hodni! Nedělejme si žádné iluze o tom, kolik kolaborantů, udavačů a zločinců se stalo členy KSČ po roce 1948, aby si zachovalo beztrestnost a pohodlnější život na účet poctivě pracujících. J.Š.

NSDAP mělo 8 ½ milionu členů.

Zastoupení bylo na všech úrovních společnosti, na všech úrovních podnikání, vlády, práva, médií a politiky. Nyní víme, že bývalí členové nacistické strany měli vliv. To platilo i pro NDR, která NSR stále předhazovala bývalé členy NSDAP a která sama prováděla stalinskou politiku vražd, ale protagonisty utajovala. Ještě v roce 1958 třetina pracovníků ve správě NDR byli bývalými členy NSDAP a dokonce i SED v roce 1949 měla 25 procent bývalých členů NSDAP ve svých řadách.

Ústav pro soudobé dějiny Ministerstva vnitra SRN.

Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #1 Ruda Karlík 2012-11-27 23:00
O maršálu K.Janouškovi jsem se doslechl poprvé asi před třemi roky,když jsem se blíže seznámil s jeho neteří,paní Irenou Hejlovou.Do té doby jsem o něm asi neslyšel,ve škole jsme se o něm určitě neučili a o to víc jsem nechápal že člověk jako on byl u nás prakticky vymazán z dějin.Proto jsem paní Hejlovou v jejich tehdy 77 letech přiměl k absolvování několika besed na školách,letecké m klubu gen.Janouška v Přerově,pořadu v rozhlase i zaznamenání jejich vzpomínek pro Paměť národa.V souvislosti s tím se ozval p.Jiří Stanislav,gen.p řevor řádu Cyriaci,který je hlavním iniciátorem zřízení voj.sanatoria a muzea na zámku v Jemnici.V názvu bude mít jméno gen.Janouška a tak chtěl po p.Hejlové souhlas,u jejíhož podpisu jsem byl jako svědek.Osobnost maršála RAF Karla Janouška a celé jeho rodiny,z níž mnozí položili život ve válce,si rozhodně zaslouží větší publicitu než doposud,ale bohužel všeobecně raději obdivujeme různé současné celebrity a skutečné hrdiny necháváme v zapomění aby nás příliš netížilo vlastní svědomí.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)