Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bukovskij_A_vitr_se_vraci_2012Příběh nenapravitelného disidenta, který nám má i dnes co říci. Knihu doporučuji hlavně mládeži!

„Co se ti tak nelíbí na komunismu, který budujeme?“ Vladimír Bukovskij: „Komunismus je mi ukradený. Chcete si ho budo­vat, tož budujte dle libosti. Já tr­vám na svém právu mít pár čtvereč­ních metrů pro sebe, kde žádný ko­munismus nebude.“ V roce 2007 ho početná skupina (823 podpisů při potřebných 500) ruských veřejných činitelů nejzvuč­nějších jmen nominovala na prezi­denta Ruské federace. Počin to byl víceméně symbolický, spíše truc podnik než silový akt. Vládnoucí tandem Putin-Medveděv se zrovna dohodl na velké rošádě. Odpověď nominanta na nabídku hodně vypo­vídá o jeho postoji. Proto ji uvedu takřka celou:

„Přátelé, díky za vaši víru v bu­doucnost Ruska a v mou možnou roli v ní. Přiznám se bez mučení, že takovou víru jsem dávno ztratil. Čím více se vzdalujeme roku 1991, tím méně pravděpodobné se mi zdá uzdravení naší nešťastné vlasti. Pří­liš mnoho možností bylo promešká­no, příliš mnoho sovětských mýtů se vrátilo do povědomí lidí. Dnes už nejde o uzdravení, ale o záchra­nu. V zemi je opět plno politických vězňů, což je pro Rusko neklam­nou známkou propuknutí smrtelné choroby. Celá řada vědců byla uvězněna jen kvůli kontaktům se západními kolegy, nepokorní pod­nikatelé dlí v sibiřském vyhnanství nebo jsou na galejích, domýšlivá moc čekistů decimuje malý kavkazský národ, politické vraždy se staly normou života.

Hrozba návratu stalinismu bylo tím, co nás, omladinu 60. let, po­hnulo k vystoupení proti této moci. Nyní jsem mnohem starší, ale ne­mohu zradit zásady svého mládí.

Jsem mukl. To je moje národ­nost, můj životopis, má víra. Ne­můžu klidně žít, když vím, že jiný mukl se dusí ve vězeňské kobce. Když má nominace pomůže zasta­vit týrání alespoň jednoho mukla, vyjadřuji s ní souhlas. Nemohu na­šemu národu slíbit štěstí. Uzdrave­ní společnosti je vysilující proces spojený se spoustou útrap. Může se stát, že to nedokážeme, ale zkusit to, je naše povinnost. Dnes si neu­míme představit, jaké překážky na nás čekají. Již deset let mě do Rus­ka nepouští ani na turistické vízum, i když pro to nejsou žádné zákonné důvody. Je možné, že na mne čeká Polonium-210, ale ani to mě neza­staví. Kéž by to nezastavilo ani vás.

Naším oblíbeným přípitkem vždy byla slova „Na úspěch naší beznadějné věci!“ Dnes se naše věc zdá být stejně beznadějnou jako před půlstoletím. A právě proto jdu do toho. Za naši a vaši svobodu!

Vladimír Bukovskij, 27. května roku 2007“

LN_Bukovskij_141212Bukovskij se vryl do vědomí světa jako třetí největší odpůrce zrůdné komunistické moci, po Sacharovovi a Solženicynovi. Ze všech disidentů byl ten nejra­dikálnější, nejméně náchylný ke kompromisnictví, k hledání dialo­gu s mocí. Dialogy s mocí pro něj skončily, když v 19 letech, po všech těch varovných vyhazovech ze škol, byl poprvé vážně zatčen a ohrožen dlouholetým žalářem. Na služebně KGB vyslýchající dů­stojník se ho s otcovskou starostli­vostí zeptal: „Co se ti tak nelíbí na komunismu, který budujeme?“ Mladý muž odpověděl, jako by tím zpečetil svůj osud: „Komunismus je mi ukradený. Chcete si ho budo­vat, tož budujte dle libosti. Já tr­vám na svém právu mít pár čtvereč­ních metrů pro sebe, kde žádný ko­munismus nebude.“ Těch pár čtve­rečních metrů vnitřní svobody mu režim samozřejmě dopřál - ve vě­zeňských celách, v barácích pracov­ních táborů, na samotkách kárných psychiatrických zařízení strávil cel­kem 12 let. S každým trestem rost­lo jeho nesmiřitelné odhodlání s re­žimem bojovat a nepochopitelné přesvědčení, že to bude on, kdo na­konec ten režim uondá, nikoli na­opak. LN Příběh nenapravitelného chuligána, Jefim Fištejn, 14.12.2012

Petr Havlík: V dnešní MFD přiznal Janoušek, že VV byl jeho projekt, který platil. Tři roky jsem to psal a říkal veřejně a nikoho to nezajímalo, stejně tak i to, že byl jistý Kotrba u OBČANÉ.CZ nasazen Kalouskem. Dnes ho má na své obraně. Je to děs a běs.“

Pokud má naše země už jen schopnost konstatovat zlo a žádnou sílu situaci řešit, nečeká nás v brzké době vůbec nic dobrého. Věřím, že tak hluboko naše země neklesla, aby se nechala zničit bez odporu nejprve komunisty a nyní jejich pohrobky, kdy jejich učitelé mají opět snahu nám říkat, že jen oni ví jak nato. Ano, to už říkal také kdysi jistý Gottwald, když ještě nebyl u moci „Zakroutíme vám krky.“

Chcete snad opět vládu násilí, otroctví, lenochů, lůzy, neschopných a všehoschopných. Komunisté své metody nezapomněli, jen používají jiné formy. Použijí je vždy, když jsou u moci jako jediného prostředku jak si svoji moc udržet. Ani Vladimír Bukovskij si nedělá žádné iluze. Komunismus dokonale ničí duše národů a běda těm národům, které to bez odporu připustí!

 

Jan Šinágl, 15.12.2012

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)