Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Čerpání poslaneckých náhrad v roce 2011 - Karel Kryl už předem věděl, jak to s naší „slavnou“ republikou dopadne… Čepro, Rolins, Pomeje, Vašek pouští zloděje - manažeři z Unionu, vesele už běží domů - Pitr Tomáš, soudce Berka, volná je Wajglova dcerka - hlava mi to nebere, Vašek se s tím nesere - jen mi řekni hlavo země, neděláš ty vola ze mě…?!

1. Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou: ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou, ti, do nás léta týrali, nás vyhazují z práce, a z těch,kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce.

2.  Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky, farář nám slíbil nebesa a čeká  na majetky, my nakrmíme forbesa za dvě, či za tři pětky.

3. Demokracie zavládla, zpívá nám Gott i Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou jedné partaje se u koryta sejdem.

4. Demokracie panuje od Aše po Humenné, samet i něha v pánu je a zuby vylomené, dali nám nové postroje a ač nás chomout pálí, zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

5. Demokracie dozrává do žaludečních vředů, bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů, a je to mýlka soukromá -  snad z optického klamu,  že místo srdce břicho má  a místo duše tlamu.

Karel Kryl rok 1993:

Tuto skladbu Karla Kryla nezavřela do trezoru KSČ, ale strana, která nám dnes vládne. Prezidentem byl Václav Havel, premiérem byl Václav Klaus, dnešní, vlastní osobou prohlašovaný prezident, na ministerstvo vnitra se už třásl Jan Ruml. Ve vládě bylo pár pomýlených komunistů jako např.Vladimír Dlouhý. Ostatní je na vaší paměti, tak proč by takovou píseň po pravdě měli poslouchat. Proto ji teď máme na internetu.

* * *

Dvořáková: Amnestie byla vzkazem pro podsvětí

Amnestie vyhlášená prezidentem republiky byla vzkazem pro kmotry a členy mafií, že věci jsou pod kontrolou.

Podle jejích slov členy mafie vyděsila zvýšená aktivita i úspěchy kriminalistů a státní zástupců. Amnestií proto dostali vzkaz, že mohou žít bez obav.

"Myslím si, že to co amnestie zahrnuje nebylo vybráno náhodně. Mafie v uplynulém roce zneklidnily úspěchy policie i státních zástupců. Proto bylo potřeba vyslat tímto směrem jasný vzkaz, že mohou zůstat v klidu a věci zůstávají dále pod kontrolou," řekla Dvořáková. "Jde o signál, že pokud budou krást a tunelovat nemusí se bát trestu. Pokud bude na Hrad zvolen Miloš Zeman, tak tento stav zůstane v naší zemi zachován."

Vladimíra Dvořáková je přesvědčena o tom, že další nepříjemná překvapení mohou přinést i milosti jejichž udělení prezident avizoval. "Myslím si, že udělení milostí může přinést další podobný šok jaký nám způsobila amnestie. Teď nezbývá než čekat na okamžik jejich vyhlášení."

Podle vyjádření vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové amnestie prezidenta republiky osvobodila osoby, jejichž jména figurovala ve velkých hospodářských kauzách, včetně tunelování bankovních domů i firem, při rozsáhlých podvodech při privatizaci či miliardových daňových úniků. Jde například o bývalého šéfa vytunelované společnosti H-systém Petra Smetku, bývalého fotbalového bosse Františka Chvalovského, manažery rozkradeného fondu Trend a další.

* * *

Příprava amnestie: Pád do dobře utajené pasti?

… Profesionály jistě již svrbí jazyk, tak to konečně také řeknu. §58 zákona hovoří o „zvláštním přístupu k utajované informaci“. Tím se stanovuje okruh osob, které mají přístup k utajované informaci všech stupňů utajení bez platného osvědčení fyzické osoby a poučení. Mezi ně patří prezident republiky. Nikoliv však jeho tajemníci a poradci a kdokoliv z jeho týmu! Takže otázkou dne je, zdali všichni ti, kteří se podíleli na vzniku materiálu klasifikovaného jako „tajný“, měli bezpečnostní prověrku příslušného stupně?

Zákonný postup, nebo utajovací fraška?

Pokud tedy náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák nemystifikoval veřejnost (to by ovšem bylo na okamžitou rezignaci!), pak by měly příslušné státní instituce okamžitě konat a celou věc prošetřit. Zdá se totiž, že tu je „brán zákon nadarmo“ a že zákonné postupy jsou zneužívány ke svévolnému zadržování informací, které by jinak musely být veřejnosti sděleny. Předmětem šetření by tedy mělo být, jak byla příprava amnestie klasifikována, zda není po jejím vyhlášení utajována v rozporu se zákonem, zda byly při práci s utajovanými informacemi dodrženy všechny příslušné předpisy a zda se s nimi seznamovaly pouze oprávněné osoby. Nelze tudíž vyloučit, že z Hradu byla vyhlášena amnestie, která se týká desetitisíců lidí, avšak po nějaké době se zjistí, že někteří z těch, co ji takto happeningovým způsobem připravovali, by ji vlastně potřebovali taky.

* * *

Buďme obezřetní: opoziční smlouva se znova hlásí ke slovu

Právě současný prezident Klaus a současný kandidát na prezidenta Zeman vtáhli do hry ty nejhorší lidské či dokonce české vlastnosti

Nakonec se dá klidně připustit, že celé jeho jednání je výrazem jakéhosi strachu z vlastní prohry či fatálního konce osobní kariéry a týká se jen a jen prezidentské volby či výběru správného kandidáta jako jeho pokračovatele. Třeba jsme opravdu svědky znovuobnovení touhy po někdejší opoziční smlouvě a tehdejšímu fatálnímu područí „velikánům“ Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi. A to by bylo asi to nejhorší, co by naši zacyklenou a na místě přešlapující zemi mohlo potkat.

Vždyť právě v éře paktu Klause se Zemanem se úplně ty nejhorší metody a mravy včetně zlodějství či dehonestujících podpásových estébáckých metod úplně suverénně přenesly ze společenského suterénu až do nejvyšších pater české politiky a všem pěkně na oči, tak aby si z toho mohli vzít pořádný příklad. Jakoby tehdy došlo k nějaké záludné reinkarnaci komunistické moci a celé toto období vzalo řadě lidí polistopadový nadšený vítr z plachet a o české společnosti iluze její rychlé proměny. Právě současný prezident Klaus a současný kandidát na prezidenta Zeman vtáhli do hry ty nejhorší lidské či dokonce české vlastnosti.

Václav Klaus zřejmě vůbec nemá zájem zdejší kalné vody nějak pročistit či český stát proměnit v normální zemi bez bláznivých vizionářů typu poradce Petra Hájka či zprofanovaných typů, jako je David Rath a desítky jemu podobných. Ať je to ale jak chce: my občané si z Klausova prezidentství můžeme vzít příklad a říci si, že jeho odchod je pro tuto zemi dobrou zprávou do budoucna.

A právě takový vzkaz v nadcházející prezidentské volbě vyzývá k opravdové obezřetnosti. Vždyť můžeme žít třeba dalších deset let svého života pod vlivem  lidí, kteří „nepocházejí z opice“, spatřují ve Václavu Havlovi ďábla, spatřují v grázlech kapitány průmyslu a pořád jen povytahují obočí a kroutí hlavou. A to je na výkon funkce prezidenta opravdu hodně málo.

* * *

Protikorupční našeptávači o Klausově amnestijním „neštěstí“

Václav Klaus ve svém novoročním projevu označil za největší démony takzvané našeptávače špatných nálad a namyšlené samozvané spasitele, kteří se údajně snaží využít situace, kdy naše země a společnost přešlapuje na místě. „Těmto lidem o skutečné zlepšení života v naší zemi nejde. Jde jim o zvyšování neklidu a o zpochybňování našeho demokratického politického systému. Drtivá většina z nás si – na rozdíl od nich – parlamentní demokracie velmi váží,“ dodal prezident.

Bylo jasné, koho má Klaus na mysli. Představitele občanské společnosti (konkrétně pak různé protikorupční iniciativy), do nichž se často a s gustem kriticky strefuje. Přitom jde o projekty, díky kterým vyplouvají na povrch různé skandály a korupční kauzy. ČESKOU POZICI zajímalo, co si tito společenští rozvraceči (a také předsedové několika nesněmovních stran) o Klausově amnestii vlastně myslí. Položili jsme jim proto otázku:

Považujete tento prezidentův krok za bohulibý záměr darovat k výročí republiky jakési odpuštění hříšníkům a ulehčit přeplněným věznicím, nebo by v něm mohl být ze strany Klause záměr vymazat ze světa některé korupční kauzy?

Majitel společnosti Student Agency a člen správní rady protikorupčního fondu Radim Jančura:

„Klausova amnestie nebyla šťastná. Naprosto souhlasím s propuštěním odsouzených za nedbalostní trestné činy. Pro tyto lidi bylo trestem již samotné obvinění a následné odsouzení. Amnestovány však neměly být trestné činy korupce jakéhokoliv rozsahu či významné hospodářské kriminality. Nešťastná je také amnestie osmiletých sporů, ve většině případů se nejedná o spory malého významu. Negativní reakci médií a občanů mohl předvídat, proto si myslím, že zde by mohl být záměr někomu pomoci.“

Majitel společnosti Agrofert a lídr hnutí ANO 2011 Andrej Babiš:

„Klaus je nejdéle sloužící politik s nejdelší tradicí korupce ve svém okolí a s největším počtem účastníků.“Advokátka Hana Marvanová, která zastupuje poškozené klienty v kauze H-System (manažeři této společnosti uniknou díky amnestii trestu): „V prezidentově novoročním projevu jsem postrádala zejména jeho zdůvodnění značného rozsahu amnestie. Postup měla vysvětlit i vláda, která odpovídá za prezidentova rozhodnutí, jež vyžadují spolupodpis předsedy vlády. Rovněž se ptám, jak je možné, že vláda o amnestii nevěděla jako celek?“

* * *

Amnestie nové éry: Nakrást a vytrvat!

Klausova a Nečasova amnestie nespočívá v tom, koho pustí, ale koho nezavřou.

* * *

Občanská žaloba

… Dovolili jsme jim příliš. Dovolili jsme si být příliš dlouho pasivní. Nyní už nechceme jen nečinně přihlížet k prohlubujícímu se mravnímu a hospodářskému rozkladu země. Odpovědný občan by měl dávat podněty k nápravě stavu, tak, aby se průběžně podílel na správě obce i státu. Součástí těchto podnětů musí být i upozorňování na zřejmé porušování pravidel a zákonů, jež ve svých důsledcích vede ke drancování veřejných zdrojů. Rozhodli jsme se proto využít svých občanských práv a začít plnit svoje občanské povinnosti. …

Připomínám Občanskou žalobu z 12.10.2011, nekonali jsme a amnestii to „vyřídila“ za nás. Nepochybuji, že byla připravována dlouhodobě, utajovaně a kdy byla součástí i preventivní likvidace ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, jako nejistého elementu, aniž bych se ho chtěl jinak zastávat – viz četné korupční kauzy v Plzni o kterých nemůže nevědět. Je opět třeba vyrazit do ulic! Je nejvyšší čas!

 

Jan Šinágl, 6.1.2013

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)