Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Stachova_HelenaŽena president – Holubičí povaha – Přímé volby – Mazaný Spejbl

… S nostalgií si zavzpomíná na časy, kdy si museli novináři vymýšlet zábavné novinářské kachny, aby v době letních okurkových sezón měli čím zaplnit stránky novin. Už se chystá denní tisk odložit, když jí padne zrak na anketu, v níž se řeší, jak by měl vypadat budoucí prezident. …

ŽENA PREZIDENT

Paní Kateřina znuděně listuje svazkem odložených novin. Jejich články bohužel nenabízejí žádné překvapivé novinky - hulvátství mocných, arogance prominentních zlodějů, podvody, dopravní nehody, vraždy, teroristické akce, prostě nuda, nuda, šeď, šeď. S nostalgií si zavzpomíná na časy, kdy si museli novináři vymýšlet zábavné novinářské kachny, aby v době letních okurkových sezón měli čím zaplnit stránky novin. Už se chystá denní tisk odložit, když jí padne zrak na anketu, v níž se řeší, jak by měl vypadat budoucí prezident. Předseda zelených sofistikovaně a jako první z respondentů, vydefinoval svůj názor - ženy jsou podle něj podprezentovány, čili by se měly stát prezidentem. Tato feministická výzva Katku nadchne, tak čte dál. Žena prezident by měla být vlastenec. Tím je přece i ona? Reprezentovala naši vlast v třiatřiceti zemích. Je též, jak zní požadavek, nestranická. Protože je ze dřeva, na stranu chodit nemusí. Má i vyžadovaný smysl pro humor. Vždyť jí Spejbl často říká: „Sousedko, jak my se vám s Hurvínkem kolikrát nasmějeme!“ Prezident by měla mluvit anglicky. Kateřina hrála v dvaadvaceti jazycích. Je též, coby učitelka na penzi, vzdělanec. Prezident by měla vzejít zdola. Níže než marioneta už jiný kandidát ani klesnout nemohl. Jenže prezident by neměla být příliš mladá, neb by se prodražila na doživotní rentě. Katka je ale z lípy a ta vydrží déle, než člověk. Že nemůže být prezident, je jí nakonec fuk. Vždyť, jakožto dřevěná loutka, na něco takového stejně nemá žaludek.

METRO 77 - Na návštěvě u Spejblů    Helena Štáchová

* * *

HOLUBIČÍ POVAHA

Pani Kateřina je ráda informovaná. V televizních zprávách jí rozesmátá, lehkooděná děva sdělí několik radostných zpráv, počínaje výčtem mrtvých a osleplých v kauze s metylalkoholem, k nim s laškovným výrazem přidá několik vražd a ve své rozverné exhibici pokračuje dalším oblíbeným tématem - detailním popisem mučených zvířat, žen a dětí. Vše zakončí atentátem, který dostal náš chudák prezident ke svému svátku.  Lamentace šokované penzistky ukončí až Spejbl, který byl venčit Žeryka. ”Co jsme to Pepo, my Češi za národ,” žaluje mu.“ „My? Jsme holubičí povaha,” bodře jí plácne po kostnatých zádech všemi větry ošlehaný Pepa, ”na rozdíl od Ameriky, nebyl u nás už sto let spáchán atentát na hlavu státu.” “A co Vondrouch?” protestuje Katka. “Pouhá provokace, kdyby to myslel vážně, neprovokoval by ochranku v maskáčích,” oponuje Josef. A tak, zatímco se ti dva hádají, Hurvínek, navlečený do nacistické uniformy z divadelního archivu, s prakem na krku, jde spáchat atentát na ředitele školy. “Pozor, říďo,” telefonuje svému nadřízenému školník, “míří k vám vetřelec a má zbraň!” “A jakou?” zajímá se ředitel. “Má prak,” upřesní bodrý muž. “Hláskujte”, poroučí mu jeho šéf. “Pr, jako pr..” “Nesprosťačte, jste ve škole!” “Tak tedy – Pé, jako prase.” “Pokuste se to vyjemnit,” žádá ten nahoře. “Pé jako prasátko,  eR, jako rychlíček...” A tak, zatímco školník hláskuje, vytluče Hurvínek všechna školní okna, posvačí, zahraje si se spolužáky čáru a potom odejde poklidně domů. Vždyť je ta holubičí povaha!

METRO 52 - Na návštěvě u Spejblů     Helena Štáchová

* * *

PŘÍMÉ VOLBY

Do historicky první přímé volby prezidenta České republiky zbývá pouhých 69 dnů. Vzhledem k tomu, že přihlásit se na kandidátku je možné nejpozději 66 dnů před volbou, zbývají Spejblovi pouhé tři dny. Není tedy divu, že chudák panikaří. S nápadem, aby se přihlásil, totiž přišel jeho kancléř a poradce Hurvínek (který si vše představuje jako Hurvínek válku) trochu pozdě. Tedy, ne že by si nevěřil. Sehnat 50 000 hlasů bude hračka. Co divák, to jeho stoupenec. Za rok mu jich projeví přízeň kolem osmdesáti tisíc. Tento počet, krát jeho 92 let, dá dohromady ca. 7 360 000 voličů. Což je víc než dost. Další jeho předností je, že coby nestraník má šanci oslovit nejširší spektrum voličů. Jeho holá, pěkně vyvinutá lebka zaujme intelektuály. Snoby a podnikatele by mohl ošálit nonšalantní frak a glazé rukavičky. Zemitými dřeváky osloví zelené i zemědělce. Červené ponožky, které jsou též nedílnou složkou jeho celoživotní garderoby, potěší ty s třešničkou. Jakožto loutka vedená shora, je snadno ovladatelný. Příkazy těch nahoře, co si s ním dělají co chtějí, poslouchá bezezbytku. Říká jen to, co mu oni vloží do úst. Dokonce třiadvaceti jazyky. Ve světě je známý a oblíbený. I jemu se tam všichni smějí. Také jeho poradce je nesvéprávný šašek. Navíc Pepa nekrade. A proč taky, když nemá kapsy a jeho spotřeba je minimální? Takže už musí jen rychle vymyslet nějaký volební slogan. Co užít to, co říká synovi každý den – "když ujídáš z cizího talíře, alespoň nemlaskej!" To by bylo, aby nevyhrál!

METRO 84 - Na návštěvě u Spejblů Helena Štáchová

* * *

MAZANÝ SPEJBL

Spejbl, který pozastavil petici občanů na podporu Divadla S+H, napjatě vyčkává věcí příštích a pozorně proto sleduje dění na pražském magistrátu. Přemítá, jak získat přízeň svých chlebodárců. A kdo hledá, ten najde. Nadchne ho informace z radnice z října 2011, ve které je psáno, že pražský magistrát vyčlenil 13,2 milionů na projekt, který má zviditelnit pražské radní. Pepa otevře láhev sektu, kterou si uškudlil před třemi roky. Tehdy oslavoval své devadesátiny, osmdesát let Máničky a Žeryka, osmdesátileté trvání profesionálního divadla, spolu s pětašedesáti lety, po které patří Divadlo S+H Praze. I nyní má co slavit. Má zaručenou přízeň svých nadřízených, kteří budou rozhodovat o jeho další existenci. Zadarmo jim zviditelnil pana radního pro kulturu, jenže z vyčleněných milionů by divadlo žilo více než rok a vyřešila by se tak jeho problematická budoucnost. Přitom plán, jak městu ušetřit výdaje za divadlo i zviditelnit jeho úředníky, je jednoduchý. Pepa nebude chtít od města peníze, kterými dotuje dětské divadlo. Založí si PR agenturu. Ta bude pro magistrát popularizovat jeho zaměstnance. Peníze, vyhrazené na tyto účely, utrží jeho agentura a ta bude sponzorovat divadlo, které tím pádem dokáže nabízet malým divákům vstupenku ve stejné výši jako doposud. Cenu 110 korun, namísto 480ti (tolik by totiž stála vstupenka bez dotace města), každé dítě uvítá a radnice při tom na divadle ušetří potřebné peníze pro podobné projekty.  Což je dozajista pro obě strany to nejmazanější řešení.

METRO 88 - Na návštěvě u Spejblů  Helena Štáchová

* * *

Divadlo Komedie zlikvidováno, hrozí zavření Semaforu, Ypsilonky i divadla pro nejmenší Spejbla a Hurvínka!!!

NEKAMENUJTE PROROKY

Ani Spejbl a Hurvínek se na tu spoušť už nemohou dále nečinně koukat!

Na Žofíně ukázali občané zastupitelům co si o nich myslí, Bestia Trimphans zatím vítězí…?!

Demonstrace za záchranu divadla Spejbla a Hurvínka a nejen za něho!

Poděkování ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka, paní Heleny Štáchové

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)