Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Pelikan_Robert... Čechem je tedy zřejmě jen ten, kdo žije v tomto prostoru; a to zřejmě po celý život bez přerušení, neboť Karel Schwarzenberg tu žije posledních dvacet let a přece to nestačí. Problémem je, že v takovém případě většina obdivovaných Čechů Čechy nejsou. Nemalou část života v cizině tak prožil namátkou Karel IV., J. A. Komenský, T. G. Masaryk, Alfons Mucha, František Kupka nebo Miloš Forman. O téměř celé hokejové a fotbalové reprezentaci nemluvě. ...

Sotva to asi někdo čekal, ale druhé kolo prezidentské volby bude nakonec také referendem o „české otázce“. O tom, jak pojímáme sami sebe a jak se vztahujeme ke svému okolí. Svědčí o tom řada útoků, vedených z rozličných (často i dosti překvapivých) stran, na údajné „cizáctví“ Karla Schwarzenberga. A dokonce ani neutrální či dokonce přátelští novináři si neodpustí v rozhovoru otázku, zda již jeho manželka umí česky.

Chce-li někdo říkat, že Schwarzenberg není Čechem, měl by nejprve říci, kdo tedy vlastně Čechem je. Dosluhující mocnář nám to vysvětlil: „Je to člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší.“ Je neobyčejně příznačné, že tak učinil v lyžařském areálu Monínec u Sedlce-Prčic.

Čechem je tedy zřejmě jen ten, kdo žije v tomto prostoru; a to zřejmě po celý život bez přerušení, neboť Karel Schwarzenberg tu žije posledních dvacet let a přece to nestačí. Problémem je, že v takovém případě většina obdivovaných Čechů Čechy nejsou. Nemalou část života v cizině tak prožil namátkou Karel IV., J. A. Komenský, T. G. Masaryk, Alfons Mucha, František Kupka nebo Miloš Forman. O téměř celé hokejové a fotbalové reprezentaci nemluvě.

Není to náhoda.

Naše země je malá a malé jsou tedy i elity v ní. Uzavřeny do sebe nerostou, pohodlní, upadají, neboť jejich příslušníci nejsou vystaveni žádné konkurenci. Je snadné být v takovém prostředí nejlepší. A vůbec to neznamená být také dobrý. Je snadné vyhrát kanadské bodování v české extralize. Je snadné ohromovat vytříbeným lyžařským stylem na kopci v Monínci u Sedlce-Prčic. Otázka otevřenosti či uzavřenosti je tak otázkou sebedůvěry a sebevědomí. Jen ten, kdo nevěří, že dokáže obstát ve světové konkurenci, může se obávat, že otevřeme-li se, „rozplyneme se v té Evropě jako kostka cukru v kávě“ (Václav Klaus).

Naše země je malá, ale leží uprostřed Evropy. Je jen na nás, vystavíme-li v našich myslích na jejích hranicích vysoký plot, za kterým bude pohodlně zasmrádlo, přes který ale budou zoufale prchat všichni, kdo za něco stojí, nebo otevřeme-li ji a učiníme z ní rušnou křižovatku světového dění. Jak řekl TGM: „jsme stát malý, ale malost nevylučuje světovost“.

Druhé kolo prezidentské volby bude referendem o naší otevřenosti či uzavřenosti. Mám dost sebedůvěry, abych hlasoval pro to první.

http://robertpelikan.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=316737

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-2 #7 Vanek 2013-01-22 00:21
At zije vlast. Pryc s privandrovalcem tunelbabiznou z Hradu!!
+4 #6 Mila C 2013-01-21 15:53
Čech kandidující na prazidenta ČR by neměl hanobit státní ...
Zajimavé, já jsem tu hymnu slyšela také a kupodivu jsem rozuměla i slovům které pan Schwarzenberg vyslovoval zřetelne a slova hymny zná. Zřejmě mu vyčítáte spiš nemelodický hlas. Ó, to by bylo opravdu strašné, kdyby český prezident neměl hudební sluch :-D No mě to vadí u našich oslavovaných "hvězd", ale u prezidenta ne :-)
+2 #5 Pepa Nos 2013-01-20 11:17
Včera jsem pomáhal Vietnamcům s Českou poznávací značkou nastartovat auto. Jeden mi nerozuměl ani slovo. Ale paní vypadala, že slovům "mokré svíčky" rozumí.
To, že šlo o svíčky, věděla určitě.
NIC JINÉHO PRO DANOU SITUACI NEBYLO TŘEBA.
-4 #4 ColasBreugnon 2013-01-19 14:08
Vyřazování schopných lidí z činnosti v České republice jde napříč dějinami už od dob vzniku samostatného státu. Definice "češství" jak ji podává nynějšího představitel ČR je pouze definicí malosti, jak již bylo řečeno. Pokud je češství takto definováno, může pak českou republiku vést pouze pravý "čech". Bojím se, stejně jako tito naši mocipáni(narozd íl od nich to ale přiznávám), že v příštích prezidenských volbách zvítězí právě toto češství, češství jako malost.
-3 #3 RomanGrey 2013-01-19 12:24
..je mi nepopsatelne odporne to zaprdene protievropske intrikovani Klause starsiho vuci vsem..stejne jako to usmevne hysterceni..jez drze zve dalsi Sarajevem a pokousi se manipulovat masy recmi o tom ze na hrade ma byt jen a jen Cech..
..je mi odporne chovani nasi soucasne prvni damy..ktera si stejne zaprdene bere do ust ctenou manzelku naseho ministra zahranicnich veci..
..a je mi stejne tak nevyslovitelne odporne chovani jejich syna..kdyz mu neni v jeho veku trapne..zsensti le se vysmivat dustojnemu kandidatovi na presidenta za jeho zpev hymny..
..rodina Klausovych tim jen verejne dokazuje..jak nelehke pro ne bude odejit do zapomeni a ze budou kolem sebe jako vzdy ryze ucelove kopat az do posledniho okamziku odchodu z hradu..
..ale to je dobre..jen at vsichni vidi..jak to s temito lidmi je doopravdy..
..stejne jako je dobre..ze i Milos Zeman ve vcerejsi debate na Prime naplno vyjevil svou lstive podlou pomstychtivou povahu v tech svych zaprdene trapnych Malych utocich na protikandidata..
..tim vsim je nam nejjasneji ukazano..proc ze rodina Klausovych podporuje pana Zemana a proc ze si pan Zeman te podpory vazi..
..inu svuj ke svemu..at je to tak navzdy..
.. RomanGrey ..
0 #2 Pepa 2013-01-18 17:05
SATANOVI - když máte ve 4 krátkých větách 3 gramatické chyby, tak je docela úsměvné kritizovat někoho za špatný zpěv české hymny.
Mimochodem, oba kandidáti po vyhlášení výsledků 1. kola voleb se svými štáby oslavovali a oprávněně zapíjeli. Proto oba dva měli pak už tomu odpovídající projevy. Zkuste po pár skleničkách alkoholu zazpívat českou hymnu. A zjistíte jak pohoříte. Já to zkusil a bylo to strašné...
-4 #1 Satan 2013-01-18 14:34
Dost demagogické obhajování Schwarzenberga. Čech kandidující na prazidenta ČR by neměl hanobit státní symboly (hymna státním symbolem je). Vzhledem k tomu, že se zpívá relativně pomalu, tak i "zabržděný" stařík mohl zpívat správná česká slov. Ale výtek by bylo mnohem více...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)