Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JANUV_ZAKON… je skandální, že ze zákona se ÚSTR zabývá lety 1938-1945, lety 1948-1989, tedy rozhodující období, kdy se komunisté připravovali k převzetí moci 1945-1948 je tabu, stejně jako by nemělo být tabu období od roku 1989 do dneška, kdy bývalí komunisté a jejich pohrobci opět určují dění ve společnosti ať už přímo či nepřímo. …

Vyhození vynikajícího historika Eduarda Stehlíka u Ústavu pro studium totalitních režimů jaksi popírá tvrzení stoupenců nového vedení, že jim nejde o zásadní změny v jeho fungování. ÚSTR je potřebnou institucí, kterou je důležité skutečně odpolitizovat v antikomunistickém duchu a jeji radu by příště neměl volit Senát! Být antikomunistou je ctí! Antikomunismus potřebuje současná společnost víc než antinacismus!

Není třeba se hádat o tom, jestli u nás byl v letech 1948 – 1989 totalitní režim. To je jako přít se to, jestli jaro začíná 21. března. V obou případech je správná odpověď ano. Po celou dobu trvání neblahého rudého režimu se nekonaly svobodné volby a ústava z roku 1960 uzákonila vedoucí úlohu KSČ. Snad až na výjimku v letech 1968 – 69 stále byli v českých a moravských kriminálech vězněni političtí vězni. Takže ano, byla tady totalita.

Z ostudné považuji vyhození z ÚSTR mezinárodně respektovaného a jednoho z nejlepších českých historiků II. světové války Eduarda Stehlíka.

Vycházejme ze zásadní premisy, komunisté společně s nacisty patří největším světovým zlům. Jsou šiřitelé nenávisti a hlásají násilí vůči lidem jiných názorů. K prosazení svých cílů používají masový teror a mají na svědomí minimálně sto milionů zavražděných lidí. To je víc obětí, než mají na kontě nacisté a rovněž za více než dva tisíce let svého trvání křesťané. Komunismus je zločinné učení založené na vzpouře spodiny a nenávisti k lidem schopným a úspěšným, kteří na rozdíl od stoupenců rudé ideologie v životě něco dokázali. Proto je antikomunismus potřeba jako sůl! Víc než antinacismus, jelikož nacisté, kterých je nyní hrstka, nejsou na rozdíl od komunistů tak velkým nebezpečím.

Nyní je ovšem potřeba jednat, protože představa, že o vědeckém bádání rozhodují Michal Uhl a Lukáš Jelínek, kteří historii nerozumí a nemají žádné životní zkušenosti, není mírně řečeno povzbuzující. Je proto smutné, že tuto diletantskou dvojici zvolili hlavně senátoři za ČSSD do rady ÚSTR, která má tuto instituci řídit. Většina slušných českých historiků je z toho upřímně zděšena. Další tragikomickou figurou v tomto sporu je sociální demokrat Lubomír Zaorálek, o kterém prezident Miloš Zeman správně prohlásil, že tento absolvent marxismu-leninismu je doktorem Cvachem české zahraniční politiky.

Na pravici je ovšem poctivě si třeba přiznat, že chybu udělala též ODS, na jejíž popud byla volba rady Ústavu svěřena pouze Senátu. V roce 2007 sice tato strana horní parlamentní komoru ovládala, nicméně bylo krátkozraké si myslet, že to tak bude trvale. To zkrátka bylo nedomyšlené a jenom hloupý člověk si neumí nebo nechce přiznat vlastní selhání. Ovšem to samé platí i pro ČSSD, také by neměla myslet, že bude Senát ovládat navěky věků.

Jako ideální řešení se proto nabízí novela zákona o ÚSTR, podle které by Radu již nevolil Senát, ale zástupci Konfederace politických vězňů, Českého svazu bojovníků za svobodu a obce historiků. Volitelé by samozřejmě museli mít čisté lustrační osvědčení a nepřípustné by bylo též členství v komunistické straně.

Nesmyslným se proto jeví návrh předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který by chtěl, aby se zkoumáním rudé totality zabýval i komunista. To je stejné, jako kdyby v současném Německu bádal za státní peníze o nacismu bývalý nacista. Pěkná hloupost, viďte.

http://eportal.parlamentnilisty.cz/Articles/5768-zkoumani-rude-totality-bez-komunistu-aneb-chvala-antikomunismu.aspx

* * *

Z komentářů ke článku DOPIS Miloši Zemanovi

Fr.Zákostelský 2013-04-17 11:00

Komunistům neotrnulo, jenom nestíhali. Privatizace je celá pohltila, byla to pro ně fuška. Už to mají všechno pod palcem a teď nám ukáží zač je toho loket. Že mám pravdu se dá snadno dokázat na rozsudcích našich soudů za posledních dvaadvacet let. Zeman je jen malinká ukázka té špíny.

Colas Breugnon 2013-04-17 12:02

Komunismus je jak rakovina. Odejde jedině, až když už nemá z čeho brát.

* * *

Blažek se zastal Bradáčové ve sporu s protikorupční policií

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se v dopisu policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi zastal vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové v jejím sporu s protikorupční policií. Bradáčová tvrdí, že na ni policie připravuje kauzu, šéf útvaru to odmítá. Blažek napsal, že mu žalobkyně v této souvislosti oznámila mimořádně závažný fakt. Informaci o dopisu přinesla Česká televize. Bradáčová koncem března vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V něm policisté podle informací médií prověřují i manžela vrchní státní zástupkyně Tomáše Hájka, se kterým ale Bradáčová už tři roky nežije. Po vysílání žalobkyně řekla, že na ni kauzu vyrobil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Martinec následně toto tvrzení popřel s tím, že Bradáčová k němu nemá a ani nemůže mít jakýkoliv důkaz. Bradáčová dala kvůli svému podezření podnět k prověření práce policie. Policejní prezident Červíček už dříve uvedl, že není přesvědčený o tom, že policie něco "vyrobila". ČRo, 17.4.2013

P.S.

Policejní president má konat a oznámit výsledek šetření. Předem tvrdit, že „není přesvědčen“ je výrazem jeho neschopnosti, nebo vysláním podvědomého signálu „to se zamete“ i kdyby to byla 100x pravda. Jinak doporučení pana Zieglera: „Jako ideální řešení se proto nabízí novela zákona o ÚSTR, podle které by Radu již nevolil Senát, ale zástupci Konfederace politických vězňů, Českého svazu bojovníků za svobodu a obce historiků. Volitelé by samozřejmě museli mít čisté lustrační osvědčení a nepřípustné by bylo též členství v komunistické straně“, je vyjádřením příslovečného „z bláta do louže“. Vedení KPV ČR je prolezlé bezcharakterností, kdy sama předsedkyně MUDr. Naděžda Kavalírová byla členkou ČSSP a dalších komunistických organizací. Svaz bojovníků za svobodu je čistě postkomunistická organizace. Jediný smysl má jmenovat do vedení ÚSTR naprosto nezávislé historiky a silné osobnosti. Ty zde jistě jsou, ale neprosadí je a nechce ani prosadit jak vedení KPV ČR, ani pohrobci bývalých komunistů. Mimochodem je skandální, že ze zákona se ÚSTR zabývá lety 1938-1945, lety 1948-1989, tedy rozhodující období, kdy se komunisté připravovali k převzetí moci 1945-1948 je tabu, stejně jako by nemělo být tabu období od roku 1989 do dneška, kdy bývalí komunisté a jejich pohrobci opět určují dění ve společnosti ať už přímo či nepřímo. Proto je veden takový boj o ÚSTR. Mnoho současných politiků a osobností veřejného života je ohroženo vlastní minulostí z dosud nepřístupných tajných seznamů a dělají pro to vše, aby jejich zveřejnění zabránilo. Aby byl ÚSTR skutečně nezávislý a plnil svoji zákonnou funkci, musí být jeho zaměstnanci důvěryhodné, nezpochybnitelné osobnosti s patřičným vzděláním. To bude možné jen tehdy, dokáží-li si zvolit do Parlamentu občané také kvalitní, důvěryhodné a nezpochybnitelné osobnosti. Jinak budou drahé hrátky na účet občanů pokračovat jen s jinými slovy a v částečně jiném obsazení.

 

Jan Šinágl, 18.4.2013

Pravice a levice, aneb matení pojmů

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)