Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Masinove_a_Paumer

Geniální obuvník by se dnes Slovensku hodil – Heydrich spolupachatel? – Senát navrhl vyznamenat Wonku - Dva detektivy neprávem vyhodili od policie, po očištění se nesmí vrátit - Rusko se chystá destalinizovat - Ruská státní duma hodlá zavést trestní odpovědnost za pomluvy Rudé Armády o páchání zločinů v době II. Světové války. Hrozit za to bude mj. trest pět let lágru - Petice zaWonka_Pavel Malostranské náměstí!

Film mapující příběh protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů s názvem Zatím dobrý hodlá jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín začít natáčet na podzim. Přední tvůrce reklam, který debutoval v roce 2009 celovečerním snímkem 3 sezóny v pekle oceněným třemi Českými lvy, chtěl s natáčením začít už před dvěma lety, na nákladný projekt však těžko sháněl finance. "Právě rozpočet ve výši 80 milionů korun je důvodem, proč natáčení začne v Rize. Do Lotyška se vrátíme na jaře příštího roku na hlavní část natáčení, která zahrne i lokace v Polsku, Česku a také v Sofii. Právě tam jsme nalezli místa připomínající Prahu 40. let minulého století," řekl dnes Mašín ČTK.

 

Scénář mu nabídl Jan Novák, který téma zpracoval v knize Zatím dobrý. Ve výročních cenách Magnesia Litera se stala publikací roku 2004. Do kin by se snímek mohl dostat koncem příštího roku či v roce 2015. ČRo, 27.6.2013

* * *

Jeden geniální obuvník by se dnes Slovensku hodil

„O Baťovi se říká, že když chtěl postavit chodník u svojí továrny, tak nejdříve vysadil trávu. A tam, kde lidé vyšlapali nejvíc, potom položil základ pro chodník, protože to bylo pro lidi nejefektivnější. Oni si tu cestu vybrali sami. To znamená, že když lidé pocítí, že je výhodnější jednat jinak, budou stejně tak i jednat, ať už jsou pravidla nastavená jakkoli,“ říká o Baťově odkazu Peter Krištofovič. …

* * *

Heydrich - spolupachatel?

Ad LN 24. 6.: Jan Kubiš, hrdina bez přívlastků

Když jsem v roli pamětníka líčil skupince mladých lidí atmosféru heydrichiády, padaly i takovéto otázky: Dnes kdejaký kašpárek stojící v čele béčkového státeč­ku, v němž ho ohrožují leda tak vrhači rajčat či vajíček, jezdí v pancéřované limuzíně obklo­pen bodyguardy; jak to, že třetí muž Říše a krutý pán nad živo­tem a smrtí protektorátniho oby­vatelstva jezdil do práce jen s ři­dičem a v otevřeném (!) voze? Co za tím bylo - zalíbení v hazardu? Pohrdání českým rabem neschopným činu, který „za svůj hrnec stuchlé rýže poníženě důtky líže, jimiž tisíckrát byl zbit“? A nemělo by se konečně připustit, že největší podíl na úspěšnosti atentátu měl vlastně sám Heydrich?

Jiří Hájek, Praha

DOPISY REDAKCI, LN, 27.6.2013

* * *

Dva detektivy neprávem vyhodili od policie, po očištění se nesmí vrátit

Falešně je obvinili ze spolupráce s ruskojazyčnou mafií. Poslali je do vazby, pak i s pomocí podle všeho vykonstruovaných důkazů soudili. Ještě předtím ze dne na den vyhodili od policie. A přestože nakonec před rokem dvojice olomouckých detektivů šestiletý boj za své očištění vyhrála, k policii se vrátit nemohou. … "Chápejte, že nás někdo naprosto neprávem připravil o naše dřívější životy, sebral nám všechno, a i když jsme dokázali, že jsme nic špatného neudělali, už nám ty životy nikdy nevrátí. To je neuvěřitelná křivda, se kterou budeme muset žít. Kde to žijeme, když se dodnes nenašel nikdo, kdo by za námi přišel a třeba jen řekl: Promiňte, zničili jsme vám život," dodávají oba expolicisté.

* * *

Rusko se chystá destalinizovat

V Rusku vrcholí přípravy k zahájení programu destalinizace země, který získá status „státního cílového projektu” a bude financován ze státního rozpočtu. … Projekt, který navrhl v roce 2009 tehdejší prezident Dmitrij Medvěděv, počítá s kompenzacemi obětem stalinismu, budováním památníků politickým vězňům, otevřením státních archivů a definitivní likvidací přežívajících, ideologicky podbarvených názvů měst a ulic.Odsouzení komunismu by se podle názoru právních expertů mělo nejprve stát součástí ruských zákonů. Mělo by být i zakotveno v ústavě, obdobně jako odsouzení nacismu v Německu.

* * *

Senát navrhl vyznamenat Wonku, Hubálka, Lipského či Uchytilovou

Disident Pavel Wonka, nedávno zesnulý psycholog Slavomil Hubálek nebo devadesátiletý herec Lubomír Lipský jsou mezi 36 kandidáty na státní vyznamenání, na jejichž nominaci se shodl Senát. Mezi adepty, kteří byli navrženi opakovaně, patří také autorka pomníku lidických dětí Marie Uchytilová. Prezident Miloš Zeman už předem přislíbil tuto sochařku ocenit. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že podvýbor pro vyznamenání vybíral z celkem 42 návrhů, které byly včas předloženy. Sítem podle očekávání opakovaně neprošli ani členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. K nominovaným patří například někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), senátorka a šéfka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková nebo atletka Jarmila Kratochvílová. Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach se pokusil na poslední chvíli seznam doplnit ještě o předválečného mistra světa ve sportovní gymnastice a člena sokolské obce Jana Gajdoše, horní komora mu ale s ohledem na dohodnuté procedury nevyhověla. ČRo, 26.6.2013

P.S.

Prezident Miloš Zeman veřejně slíbil vyznamenat Pavla Wonku. Sliby, jak sám veřejně tvrdí, se mají plnit - i když v jeho případě zdaleka ne vždy…?! J.Š.

* * *

Petice za Malostranské náměstí

Zrušit parkoviště v dolní části náměstí. Nahradit auta lidmi.

Dali byste si do vzácné barokní truhly brambory? Šli byste v plesových šatech rýt zahradu? A co parkoviště aut na jednom z nejkrásnějších míst Prahy? Nechat na Malostranském náměstí parkovat auta je podobné, jako bychom ze starožitné vitríny udělali botník. Že je to nekulturní a barbarské? Ano, tak pojďme společně nádherné místo v centru města vrátit lidem! Dolní i horní část Malostranského náměstí slouží už desítky let téměř výhradně jako odkladiště aut. Zeleň zde prakticky nenajdeme a obdivovat krásu staveb nelze, protože tam, kde je výhled, stojí nebo projíždějí auta. Zdá se, že jsme přestali tuto absurditu vnímat a smířili se s tím, že schůzku si zde můžeme domluvit maximálně ve stoje na tramvajové zastávce. Přitom je snadné si představit, jak krásně lze architektonický odkaz našich předků využít ke spokojenosti domácích i turistů, kteří nepřijíždějí proto, aby si prohlíželi náš vozový park.

* * *

Jan Šinágl, 27.6.2013

 

http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/36684,beda-bronic-zbrodniarzy.html

 

Dobrý den,


Po přečtení článku převzatého z Novinek s názvem „Rusko se chystá destalinizovat“, kontrastuje zpráva z novin Nasz Dziennik či i Gateta Polska a dalších „nekonformních“  polských medií:

Česky: Budou chránit zločince. Ruská státní duma hodlá zavést trestní odpovědnost za pomluvy Rudé Armády o páchání zločinů v době II. Světové války. Hrozit za to bude mj. trest pět let lágru.

Takže pět let lágru může hrozit, nazveme-li zločinem přepadení Polska ze 17.9.1939, genocidní zločin v Katynském Lese, Mědném, Charkově a jiných místech genocidních zločinů spáchaných Rudou armádou na polském národě – a dodejme, že také zejména na národech baltských států, Litvy, Lotyšska, Estonska, či barbarské přepadení Finska….


Vlad. Kebrle, 29.6.2013


 

 

Palach_VN_270613

 

Palach_kriz_VN_270613

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

0 #2 www. 2014-09-19 07:47
Hi, its good piece of writing on the topic of media print, we all knokw media is a great source of information.
0 #1 aspedia.pl 2014-09-18 19:44
Normally I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me
to try and do so! Your witing taste has bwen amazed me. Thank you, quite nice post.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)