Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN stati nemoci 130813Pokud si nepřiznáme co jsme a neprojevíme vůli se situací něco dělat, skončíme v bídě hospodářské i mravní! – Vidí nás jako rozvojovou zemi – Graf nemoci naší společnosti – Ludvík Vaculík: Proč jsem rád Čechem

PRAHA Astronomická částka, která šokovala i samotné odborníky: kvů­li nezřízenému životu Čechů unik­ne ze státního rozpočtu každoročně půl bilionu korun. To je suma, kte­rá by pokryla roční náklady na sta­robní důchody - a ještě by zbylo. Místo toho ale stát posílá peníze jinam: na likvidaci škod po kuřá­cích, obézních lidech a alkoholicích. … Další miliardy ztrát vznikají kvů­li tomu, že nemocní lidé nepracují, neplatí daně a pobírají sociální dáv­ky. „Pokud se vynaložené peníze rozpočítají mezi obyvatelstvo celé země, každý pracující Čech přichá­zí o 700 tisíc korun ročně.“Odborníci se totiž shodují, že Če­chy převychovat jednoduše nelze. Ukázkovým příkladem je součas­ná hlava státu Miloš Zeman. Podle lékařů trpí cukrovkou, navíc dopro­vázenou onemocněním nervů v končetinách. Kouření ani alkoho­lu se přesto nevzdal. Cigaretu si o víkendu zapálil dokonce i ve striktně nekuřácké Čes­ké poštovně na vrcholu Sněžky. …

 

Třeba minulý rok se za ně podle propočtů Státního zdravotní­ho ústavu zaplatilo 520 miliard ko­run. „A to je ještě odhad velmi stříz­livý,“ podotýká Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu. Peníze podle ní plynou hlavně na léčbu srdečních chorob, cukrov­ky nebo rakoviny. Tedy nemocí, které má na svědomí právě nezdra­vý životní styl.

Další miliardy ztrát vznikají kvů­li tomu, že nemocní lidé nepracují, neplatí daně a pobírají sociální dáv­ky. „Pokud se vynaložené peníze rozpočítají mezi obyvatelstvo celé země, každý pracující Čech přichá­zí o 700 tisíc korun ročně,“ přibližuje Nejedlá. Tato suma do budoucna ještě po­roste. Životní styl se totiž nemění, naopak náklady na léčbu civilizač­ních chorob kvapem rostou. Navíc řešení je v nedohlednu. Odborníci se totiž shodují, že Če­chy převychovat jednoduše nelze.

Ukázkovým příkladem je součas­ná hlava státu Miloš Zeman. Podle lékařů trpí cukrovkou, navíc dopro­vázenou onemocněním nervů v končetinách. Kouření ani alkoho­lu se přesto nevzdal. Cigaretu si o víkendu zapálil dokonce i ve striktně nekuřácké Čes­ké poštovně na vrcholu Sněžky. „Diabetik, který je ohrožený zužo­váním cév na periferii dolních kon­četin, kouřit nesmí. Hrozí vznik sněti a amputace končetiny,“ varu­je přitom nepoučitelného preziden­ta lékař František Chaloupka.

Podle ekonoma a člena bývalého poradního orgánu vlády NERV Mi­roslava Zámečníka smýšlí stejně jako Zeman celá řada Čechů. „Pro­sadit restrikce je nadlidský úkol,“ tvrdí. Právě ekonom Zámečník přitom stál u několika pokusů, jak obrov­ské ztráty z rozpočtu utlumit.

Nejprve vymyslel slevu na pojist­ném. „Nekuřáci zaplatí na pojist­ném daleko méně,“ představil svůj první plán v roce 2009. K tomu, jak odlišit kuřáka od ne­kuřáka, chtěl ekonom použít oby­čejných krevních testů za tři stov­ky. „Zatímco cena jednoho takové­ho testu jsou tři stovky, náklady na léčbu rakoviny nebo kardiovasku­lárních chorob jsou u každého paci­enta milionové,“ vysvětlil tehdy Zá­mečník.

Loni to zkusil s dalším návrhem: chronicky nemocným, kteří budou „sekat latinu“ a dodržovat léčebný režim, chtěl odpustit placení u léka­ře. Jenomže Zámečník zase narazil. U současného ministra zdravotnic­tví už to prý ani zkoušet nebude. Přitom pokud by se některý z jeho plánů ujal a stát tím náklady na likvidaci škod z nezřízeného ži­vota snížil třeba jen o pět procent, mohl každý Čech uspořit kolem 32 tisíc korun ročně. Čtyřčlenné ro­dině by přibylo na účtu 128 tisíc ko­run a důchodci by si polepšili o 2700 korun měsíčně. „Jenomže u nás to momentálně nejde. Bude to trvat nejméně jednu generaci, než se podobné návrhy ujmou,“ hodnotí dnes rezignovaně ekonom. Do té doby se podle něj budou Češi stále krátit o léta spoko­jeného života ve zdraví.

Podle propočtů Státního zdravot­ního ústavu totiž dnes každý Čech onemocní v průměrných 61 letech a posledních 17 let svého života protrpí s chorobami.

Plán: mladá generace už musí být zdravá

Další státy už mezitím opatření pro­ti ztrátám zavádějí. Míří hlavně na mladou generaci. Tasmánie uvažuje, že zakáže prodej tabákových výrobků všem mladým lidem narozeným po roce 2000. Chce, aby už byla nastu­pující generace plně nekuřácká. V Austrálii zase zákonodárci zakázali kouřit v autě, ve kterém cestuje dítě mladší šestnácti let. V Lotyšsku přijali zákon, který ne­dovoluje kouřit v domácnostech obývaných dětmi. A ve Francii jsou od loňského roku ve školách zakázány alespoň prodejní automaty na jídlo. Důvod: hamburgry z bílé mouky a sušenky nevyhovují požadavkům na zdra­vou stravu.

Existují ale i kuriózní opatřeni „Například na Novém Zélandu odmítli prodloužit pracovní povoleni Jihoafričanovi Albertu Buitenhuisovi, protože od roku 2007, kdy se do země přistěhoval, nebyl scho­pen zhubnout. Přestože shodil tři­cet kilogramů, stále váží 130 kilo­gramů,“ popisuje boj dalších států s rostoucími náklady na nemoci způsobené právě nezřízeným živo­tem, alkoholem a cigaretami Ma­rie Nejedlá ze Státního zdravotní­ho ústavu.

LN, Veronika Rodriguez, 13.8.2013

* * *

V souvislosti s článkem výše připomínám moji ZOI MPSV ze dne 26.7.2013 ve věci důchodů a ZOI_MPSV_odpoved_090813.pdf, kterou jsem obdržel dnes do datové schránky. Po mé 15-ti leté zkušenosti na letních táborech s dětmi mohu nebezpečný trend společnosti i u nich jen potvrdit. U dětí narůstá obezita, alergie, lepková dieta, cukrovka, sklon k lenosti, pohodlí, nerespektování autority, špatné stravovací návyky, když něco dělat tak za co apod. Jsou oběti stavu společnosti a prostředí, které je obklopuje. Zoufale chybí prvky výchovy, které dříve nabízely skautské a sokolské organizace. Na druhé straně je prostředí a program našeho tábora oslovuje a jsou jimi nadšeni. Poznávají i partu, společné prožitky o které je současná společnost připravuje. Připomínám výrok K.H.Borovského: „Na světě jsou jen dvě politické strany – slušných a neslušných občanů. Rozlišíte je podle jejich přístupu ke školství a vzdělání.“ Je to samozřejmě i o kultuře a osobním příkladu, tedy výzvou každému z nás. Pokud si nepřiznáme co jsme a neprojevíme vůli se situací něco dělat, skončíme v bídě hospodářské i mravní!

 

Jan Šinágl, 13.8.2013

LN rozvojova zeme 130813

LN LV Cech 130813

 

 

 

 

Ex-šéf policie ve SRN ukraden i s karavanem

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)