Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Benes EdvardDokud budou Češi jako národ věřit, že Mnichov byl zradou, se kterou neměli nic společného a proti jejímž důsledkům nemohli nic dělat, nebude tento národ dospělý - a selhání jeho elit se bude v každé další krizi opakovat. Tak jako v roce 1945, 1948, 1968 a po roce 1989…

… Beneš nebyl vlastenec. Mnohem víc než ve svůj politický československý národ věřil ve svoji osobní roli „světového politika". Utekl v nejhorší možné chvíli od zodpovědnosti uložené mu Ústavou, a brzy dokonce odejel ze země jako soukromník - stal se vyučujícím profesorem na univerzitě v Chicagu. Bez vlády, bez parlamentu. Opustil zodpovědnost ve chvíli, kdy měl posloužit ostatním jako příklad, a otevřel tak prostor pro vládu lůzy. Zhroucení obecné slušnosti a hysterie politických čistek druhé republiky tak padá i na jeho svědomí. Československo odevzdalo nacistickému Německu všechnu svoji armádní výzbroj a munici, veškerý fungující zbrojní průmysl čtvrtého největšího exportéra zbraní na světě, včetně všech výkresů a vývojových programů. Říše získala přes čtyřicet pět tun československých zlatých rezerv. Druhá republika sama vydala tvrdá antisemitská zákonná opatření. Československo tedy dobrovolně a bez odporu vydalo československé židovské občany nacistické genocidě - a tvrdit, že se tak stalo až po jeho rozpadu, je jenom další nechutná výmluva. Československo samo zničilo svoji demokracii - na celých šedesát let.

… Moravec se nenechal odradit a vyzval vládu, aby zvážila protestní odchod do exilu, zničení muničních a zbrojních továren, vyhození budovy generálního štábu do povětří, odlet vojenského letectva do neutrálního zahraničí a řadu dalších kroků, které by posloužily, jak napsal ve svých pamětech, „jako demonstrace pro světovou veřejnost, jaké je cítění československého lidu". Byl odmítnut. Byl nakonec jediným, kdo se svým týmem jedenácti zpravodajských důstojníků odletěl tajně do Británie, kde se stal vůbec nejdůležitějším článkem protinacistického zahraničního odboje a podpory opožděné československé exilové politické reprezentace. Jedině on se odvážil odvézt ze země i finanční prostředky, ze kterých byla potom jeho zpravodajská služba placena. Co kdyby se neodvážil vzepřít se zbabělosti svých politických nadřízených?

František Moravec je symbolem vzpoury zrazených vlastenců a demokratů, kteří po selhání zbabělého vedení československého státu, v malých skupinách i jako jednotlivci, hájili sen o demokratické vlasti. Nakonec jich byly desetitisíce. Stali se nejdéle bojujícími vojáky druhé světové války. Odcházeli se studem a rozhořčením do ilegality nebo do zahraničí ze země zrazené její politickou elitou, aby bojovali s nespravedlností. Ti, co přežili, byli po válce prodáni stejnými představiteli znovu, komunistické a sovětské okupaci.

Dokud budou Češi jako národ věřit, že Mnichov byl zradou, se kterou neměli nic společného a proti jejímž důsledkům nemohli nic dělat, nebude tento národ dospělý - a selhání jeho elit se bude v každé další krizi opakovat. Tak jako v roce 1945, 1948, 1968 a po roce 1989…

http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=791069#utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_campaign=B&utm_term=position-16

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (9 Votes)
Share

Komentáře   

+4 #11 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-10-02 15:19
Dr. Edvard Benes byl podle meho nazoru schopny statnik a vlastenec, ale situace, kterou musel resit, byla prilis slozita.
Po mnichovske dohode Cesi nemohli jednat o moc lepe, nez jednali. Zavazne chyby nastaly mnohem driv. Spatna situace narodnostvich "mensin", nevhodna zahranicni politika, spatne PR.
Možná, že jsme ČSR opravdu měli bránit Hitlerovi. Možná bychom na tom nebyli nejlépe, ale je také možné, že by se v ČSR nevyzbrojil, ale naopak dostal napráskáno. Těžko by pak přepadl Polsko a SSSR. A lidé tehdy chtěli bojovat. A někde jsme i bojovali. Czajánkovy kasárny - nevycvičení nováčci dokázali odolávat vyzbrojenému a vycvičenému Wehrmachtu. Na Podkarpatské Rusi naše vojsko bez zázemmí a přísunu munice bojovalo ještě 14 dnů po zániku ČSR. Ve válce nerozhoduje jenom počet zbraní, ale také odvaha a plnění povinností.
-5 #10 Franta Kopecky 2013-09-30 11:02
Cituji jana nemcovan:
Nejen rvat v noci se muze. Vrtat a bouchat v nedele a svatky se muze a delat ohnostroje si take kazdy muze jak chce. Treba kdyz ma synacek narozeniny.... a nejaky synacek ma porad nekde narozeniny. Je to katastrofa! A Cesi? Tem to neprijde, jsou na to zvykli.

Cesi nemaji smysl pro spravedlnost. V ramci prepisu a svych kokotskych platnych neokomunisticky ch zakonu jsou ochotny i zabijet - viz : Mam prednost na prechodu jdu a necham se zabit ...a opacne to plati taky. V civilizaci proste muze kazdy piskat na presidenta jak chce - to musi unest. A v noci je v civilizaci klid. Ne v Cesku - tam neni civilizace - tam maji vse naopak a rikaji ze to tak je vsude stejne - maji ty makovice na betla. Pan Hedvicek rika ze maji z tech jejich kruhovych objezdu a vody v zelivce. Neco na tom bude.
-3 #9 jana nemcovan 2013-09-29 19:43
Nejen rvat v noci se muze. Vrtat a bouchat v nedele a svatky se muze a delat ohnostroje si take kazdy muze jak chce. Treba kdyz ma synacek narozeniny.... a nejaky synacek ma porad nekde narozeniny. Je to katastrofa! A Cesi? Tem to neprijde, jsou na to zvykli.
+8 #8 Karel Adler 2013-09-27 13:21
Lež to samozřejmě není - Francie skutečně zradila spojeneckou smlouvu. Na druhé straně, Beneš byl opravdu nemoudrým a neschopným politikem, který se do tak vysoké pozice v politice nikdy neměl dostat - po souhlasu s Mnichovským diktátem mohl a měl být souzen pro velezradu. Jan Masaryk byl patrně svým otcem považován za příliš velkého budižkničemu, takže mu papá nakázal Beneše ve všem poslouchat, to byla rovněž značná chyba. Nicméně - legitimitu Benešovi zajistil sám Adolf Hitler, když pořád opakoval, že tady je moje stanovisko a tady je stanovisko Beneše, nebo nějak obdobně, takže když porušil své závazky vyplývající z Mnichovské smlouvy, Beneš se pak mohl prezentovat jako představitel civilní vlády Československa ve vyhnanství a jako nejvyšší představitel politické autority i být velitelem Československé armády v zahraničí. To, že se Německo v Českoslovesnku "napakovalo" je pravda, stejně tak, jako že za to nikdy nezaplatilo.
+5 #7 Annele 2013-09-26 17:23
A co Cesi meli delat? Pokud srovnam, jak v te dobe selhaly ostatni evropske zeme, tak na tom Ceskoslovensko nebylo spatne.
Nelze nas zcela srovnavat s jinymi zememi: na rozdil od nich bylo Ceskoslovensko v roce 38 vnimano jako vinik a pricina problemu s Nemeckem a Benesovi byla vytykana jeho neustupnost ve vztahu k Nemecku.
Ceskoslovensko nemohlo zachranit zidy, protoze nebylo jak odtransportovat tolik lidi - byli jsme na rozdil od Danska obkliceni. Take se jeste nevedelo, ze nacisticka nenavist vuci zidum vyusti v genocidu.
Dr. Edvard Benes byl podle meho nazoru schopny statnik a vlastenec, ale situace, kterou musel resit, byla prilis slozita.
Po mnichovske dohode Cesi nemohli jednat o moc lepe, nez jednali. Zavazne chyby nastaly mnohem driv. Spatna situace narodnostvich "mensin", nevhodna zahranicni politika, spatne PR.
+7 #6 Rameš 2013-09-26 16:13
Cituji Franta Kopecky:
Kdyz v cesku rvete v nocnich hodinach po pulnoci na cele lesy po ulicich a budete vyhravat na plne pecky - vsimnete - zakon toto NEZAKAZUJE. Ale kdyz budete piskat pres den na soudruha pardon pana prezidenta - nahle si zakon vzpomene a ZAKAZUJE. Tedy pres den se piskat nesmi a v noci se hulakat muze . To je cesky zakon.

Píšete naprosté nesmysly, obojí je možné posoudit jako přestupek čili jednání protiprávní. Zkuste si ventilovat svoji žlučovitost vůči ČR nějak inteligentněji.
+4 #5 Petr Vašek 2013-09-26 16:07
Cituji Franta Kopecky:
Kdyz v cesku rvete v nocnich hodinach po pulnoci na cele lesy po ulicich a budete vyhravat na plne pecky - vsimnete - zakon toto NEZAKAZUJE. Ale kdyz budete piskat pres den na soudruha pardon pana prezidenta - nahle si zakon vzpomene a ZAKAZUJE. Tedy pres den se piskat nesmi a v noci se hulakat muze . To je cesky zakon.


Trochu zjednodušený pohled na věc. V ČR není zákon zakazující pískat na prezidenta. Pokud si půjdu někam někoho poslechnout na předem ohlášenou a organizovanou akci a nějaký trouba mi bude celou dobu pískat do ucha píšťalkou, jednoznačně mě omezuje. A policie jednala naprosto správně. Kdyby ho neodvlekli, dostal by asi od ostatních pořádnou nakládačku.
Z jeho strany to nebyl projev práva na svobodu, ale totální bezohlednost a hloupost. Podobné "havloviny" a hraní si na odpůrce režimu už dnes k ničemu nevedou.To se už dělá jinak.
-6 #4 Franta Kopecky 2013-09-26 15:46
Cituji Fanda:
Pokud vím, tak pan šéfredaktor místo toho, aby cválal na bělouši proti husákovsko-brežněvovským hordám, se zdekoval ve Švýcarsku, hrdina jeden...


Nikdo nema povinnost si od totalitniho rezimu nechat nicit svuj vlastni zivot.
A kdyz nekdo zustal protoze mu to vyhovovalo - ok, ale nekdo nezustal a to je jeho vec.
+8 #3 Fanda 2013-09-26 14:45
Pokud vím, tak pan šéfredaktor místo toho, aby cválal na bělouši proti husákovsko-brež něvovským hordám, se zdekoval ve Švýcarsku, hrdina jeden...
-2 #2 Franta Kopecky 2013-09-26 14:44
Kdyz v cesku rvete v nocnich hodinach po pulnoci na cele lesy po ulicich a budete vyhravat na plne pecky - vsimnete - zakon toto NEZAKAZUJE. Ale kdyz budete piskat pres den na soudruha pardon pana prezidenta - nahle si zakon vzpomene a ZAKAZUJE. Tedy pres den se piskat nesmi a v noci se hulakat muze . To je cesky zakon.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)