Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

ANO 2011 tady jsmeDůvod první: Protože koho jiného? - Důvod druhý: Protože stát lze řídit jako firmu. - Důvod třetí: Protože Agrofert - Důvod čtvrtý: Protože Babiš - Důvod pátý: Protože tým

Informací, proč nevolit ANO jsou plná média i internet. Konkurenční strany se mohou přetrhnout s dodáváním stále nových argumentů. Dle mého přesvědčení tím hnutí ANO skvěle slouží, ale to je jiné téma. Já se chci naopak zamyslet, proč hnutí ANO volit. Proč? Protože pro mě je to buď ANO, nebo nikdo, takže mi to za zamyšlení stojí. … Nahlas se před vámi zamyslím, proč volit hnutí ANO. Berte to jako osobní pohled, a vezměte si z něj co uznáte za vhodné. Omlouvám se, nebude to úplně krátké.

Proč ANO? Důvod první: Protože koho jiného?

Moje první volby se šťastnou shodou náhod odehrály v roce 1990.  Z euforie, že jsem nemusel k 'dobrovolně povinným' volbám komunistickým jsem se zařekl, že budu uvědomělý občan, a k volbám budu chodit vždy. Úkol to byl v této zemi většinou nesnadný. Nicméně v posledních letech se z toho stává kvadratura kruhu. Možná existuje správné řešení, ale... Pojďme se podívat na letošní nabídku, která je pro pravicově orientovaného voliče opravdu neveselá.

O tom, proč již nemohu volit ODS, jsem na tomto blogu napsal více než je zdrávo. Současná situace bohužel jen potvrzuje moje slova. V minulých volbách jsem se 'utnul' s TOP09. Dodnes toho lituji. Jako člověk křičím vzteky, co prošlo panu Drábkovi na MPSV. Bez výběrového řízení (!) proinvestované miliardy mají jediný výsledek, sociálně potřební dodnes nedostávají své dávky včas. Hnus. Skutečně je mi z toho člověka na zvracení. Jako manažer křičím ještě víc nad daňovými experimenty pana Kalouska. Ne. Ten člověk ekonomice skutečně nerozumí. Pan Schwarzenberg je mi i nadále sympatický, ale není to on, kdo stranu řídí. Svobodní jsou sice pravicová strana, ale jsou to Klausovi pohunci, byť dnes hrozně křičí, že ne, stále však hlásají podobné nesmysly jako on. Sdružení madam Bobo nemohu volit z podobného důvodu jako politickou exhibici pana Okamury. Ještě jsem se totiž nezbláznil. Zajímavá strana se utváří kolem středu, a sice KDU-ČSL. Zdá se, že se očistila od póvlu, který odešel s Kalouskem v čele. Zuzana Roithová je pro mě autoritou, pan Bělobrádek vyzrál ve velmi pozoruhodnou osobnost. Tato strana je čím dál zajímavější, ale zatím nejsem přesvědčen, že má sílu a odhodlání svůj program prosazovat. Velmi si ji přeji v parlamentu, ale můj hlas nezíská. Máte ještě nějaký nápad, koho volit, když mi z mnoha důvodů naprosto nekonvenují levicové strany ? Já už vidím jen jednu možnost, a proto uvažuji o ANO.

Proč ANO? Důvod druhý: Protože stát lze řídit jako firmu.

Je až neuvěřitelné, kolik analytiků, rádoby analytiků, i úplných analytických antikristů se dopouští rozsáhlých analýz na téma, proč stát nelze řídit jako firmu, čímž se snaží shodit jednu z nejvýraznějších myšlenek Andreje Babiše. Základní premisa těchto analýz je vždy stejná. Stát (dle nich) nelze řídit jako firmu, protože jediným cílem firmy je vytvářet zisk.

U každé analýzy platí, že je-li chybná premisa, je chybný závěr. Věnuji se managementu déle než patnáct let, a troufám si tvrdit, že toto je úplně nesmyslná premisa. Cílem firmy je to, co její vlastník určí jako její cíl. Nic víc, nic méně. Je mnoho rodinných firem, jejichž hlavním cílem je jen a pouze vytvořit pracovní příležitosti pro rodinné příslušníky. Je mnoho neziskových organizací, které jsou firmami, ale jejich cíl je vše, jen ne tvořit zisk. Každá větší firma má divize, které jsou ztrátové, ale firma si je nechává. Někdy proto, že jsou důležité pro chod firmy (například stravování, výzkum, a mnoho jiných), nebo třeba jen proto, že vlastníky "baví." Platí jen jedna zásada, firma jako celek na jejich provoz musí vydělat. A přesně stejně lze řídit i stát. Takto řízený stát se tedy může starat například o postižené občany, a kdo tvrdí opak buď neví, nebo nechce vědět. Jen si i stát na tyto své -nevýdělečné- funkce musí vydělat.

Proč ANO ? Důvod třetí: Protože Agrofert

Když už nám tedy Andrej Babiš nabízí, že chce náš stát řídit jako firmu, je na místě se podívat, jak mu to jde u jeho vlastní. Nejsem pomazán a předurčen k hodnocení, jestli to dělá dobře nebo ne. Čemu ale trochu rozumím jsou ekonomické výsledovky. Čerpám z otevřených zdrojů, za ně nevidím. Nicméně obrázek, který jsem si z toho složil vypadá velmi zajímavě. Velmi stručně a zjednodušeně vypadá následovně.

Agrofert je holding sestávající z 239 (209 sledovaných) společností, který v roce 2012 vytvořil nekonsolidovaný obrat 205 miliard korun. Zaměstnává více než 28.000 lidí. Konsolidovaný obrat pak činil 132,5 miliardy korun,  konsolidovaný zisk EBITDA (před zdaněním, úroky a odpisy) činil 12,356 miliardy korun, tedy zhruba 9,5%, což je v těchto řádech víc než slušný výsledek. Zajímavá je rovněž úroveň zadlužení. Celková výše úvěrů činí 23,158 miliardy korun, z čehož 21,456 miliardy tvoří provozní financování. Veškeré ukazatele zadluženosti a rentability tak vycházejí velmi pozitivně. Z mého úhlu pohledu je Agrofert na společnost této velikosti zadlužen překvapivě málo, a jeho finanční zdraví tak z tohoto pohledu vypadá více než dobře. Nepochybuji rovněž o tom, že mu peníze nechybí a chybět nebudou. O takového klienta se banky poperou.

Jestli mi tedy člověk, který vybudoval toto impérium, jež je mimochodem po Škodě auto druhou největší společností u nás, nabízí své schopnosti, je na místě o této nabídce alespoň uvažovat.

Mnoho lidí podléhá představě, že Andrej Babiš jde do politiky, aby ještě více zbohatnul. Já tedy z uvedených čísel nemám pocit, že by to potřeboval. Jen pro zajímavost, na tolik omílaných dotacích čerpal loni Agrofert celkem 955 milionů korun, tedy 0,47% nekonsolidovaného obratu. Není to, pravda, málo peněz, nicméně že by bez nich Agrofert nemohl žít? To neobstojí ani jako vtip. Úmysly pana Babiše přesto nechci a nedovedu předjímat. Minimálně ho však z nekalých úmyslů podezírám nesrovnatelně méně, než kohokoli ze 'zavedených' politiků.

A vážení, Agrofert své nemalé daně (jen daň z příjmu činila loni přes 2 miliardy) platí v České republice.

Pokud máte zájem, výroční zprávu Agrofertu za rok 2012 najdete zde: https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl.pdf?subjektId=isor%3a422676&dokumentId=B+6626%2fSL178%40MSPH&partnum=0&variant=1&klic=8ncslm

Proč ANO ? Důvod čtvrtý: Protože Babiš

Dovolte mi malý historický exkurs. Někdy před rokem 2000 se o Andreji Babišovi začínalo více psát, Agrofert již dosahoval obratu  v řádu miliard. V té době jsme byli s přáteli lyžovat ve Špindlerově mlýně. Tehdy každý, kdo se jen otřel o větší byznys jezdil ve výrazném autě (nejlépe na leasing), a měl ve 'špindlu' apartmán. O několik aut vedle nás, na veřejném parkovišti, vystoupil Andrej Babiš s rodinou z Renaultu Espace. Tahle příhoda mi utkvěla, a s ní tenhle pán.

Každý sám za sebe se musí rozhodnout, jestli podlehne až hysterickému ryku kdo je Andrej Babiš, a proč jde do politiky. Upřímně, to druhé bych taky rád věděl. Na jeho místě bych si asi užíval peněz, a do té stoky nestrkal prsty, natož čumák. Neříkám nikomu, co si má myslet, jen říkám, jak v této věci uvažuji já. Nemyslím si, že politika může Andreji Babišovi přinést víc než má. Možná touží po vlivu, ale bez toho se do politiky nechodí. Pokud by po něm netoužil, proč bych ho měl taky volit. Já věřím tomu, že se jako mnoho jiných významných podnikatelů (Janeček, Jančura...) prostě naštval, protože pokud by tahle země pokračovala v trendu posledních let, kdy rozkrádání překročilo myslitelné meze, brzy by se tu nedalo normálně podnikat. Představte si, že vybudujete firmu této velikosti, sedíte s rukama v klíně a koukáte se na to, jak nýmandi rozkrádají miliardy, které odvádíte státu... Suma sumárum, pro mě jsou jeho pohnutky velmi uvěřitelné.

Ještě je tu nepříjemná otázka předlistopadového působení pana Babiše, jeho členství v KSČ a spolupráce s STB. V tomhle ho určitě obhajovat nechci. Objektivně vzato však v zahraničním obchodě nebylo možné úspěšně a dlouhodobě fungovat ani bez jedné 'legitimace'. Na druhé straně to, že Babišův spis existuje a nebyl skartován, je pro mě alespoň známkou, že nebyl žádný velký stb-ák. Koneckonců, jeho spis je k vidění například zde: http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2013/09/13/kompletni-spis-spolupracovnika-stb-andreje-babise/ , a informace v něm uvedené podle mě potvrzují vše, co Andrej Babiš o této spolupráci říká. 

Jsem syn rodičů, kteří do strany nikdy nevstoupili, a neměli to díky tomu vždy snadné. Jsem na ně za to upřímně a velmi hrdý. Z tohoto pohledu mi Babišova spolupráce s režimem vadí, a byl bych mnohem raději, kdyby tu byl jiný Andrej Babiš, který by měl absolutně čistý štít. Máme však Babiše takového, jaký je. Oproti výhradám je nutné postavit jeho porevoluční práci a úspěchy. A tahle rovnice celkem funguje. Podobné je to s Pavlem Teličkou. Sám o svém členství v KSČ otevřeně mluví jako o chybě. V roce 1989 mu bylo 24 let, od té doby uplynulo shodou okolností stejných 24 let, ve kterých se nejen neprojevoval jako 'komouš,' ale stojí za ním kus práce, která je pozoruhodná a respektuhodná. Snad jen bych uvítal, kdyby se i Andrej Babiš dokázal na své členství ve straně podívat kritičtěji, než se mu to daří. Mimochodem, pokud nechcete volit lidi, kteří si zadali s předlistopadovým režimem, dejte mi vědět, ve které straně podle vás žádný není. Alespoň jednu, prosím... 

Proč ANO? Důvod pátý: Protože tým

V jedné věci jsem se obavám nevyhnul ani já. Andrej Babiš je velmi silná, výrazná osobnost. Jak se vedle něho budou prosazovat ostatní? Jak dokáže spolupracovat s jinými osobnostmi? Tyto obavy částečně vyvrací sestavování týmu, se kterým se ANO prezentuje. Pavel Telička, Ivan Pilný, Martin Stropnický, Martin Komárek, Věra Jourová, Jiří Zlatuška... bez ohledu na jakýkoli pohled na ně, to nejsou lidé, kteří by snadno a ochotně podléhali cizím názorům. Podle mě tento tým dává najevo, že Andrej Babiš schopnosti týmové práce má. A upřímně, Agrofert je tak velká firma, že je nemyslitelné, aby byla řízena autokraticky. Nepochybuji, že v ní má Andrej Babiš silné slovo, a že dokáže v případě potřeby prosadit svůj názor silou. Nicméně míra autonomie jednotlivých manažerů musí být velmi vysoká.

Na závěr mi dovolte čtyři poznámky:

- nejsem členem hnutí ANO. Pouze, z důvodů výše uvedených uvažuji, zda tomuto hnutí dát svůj hlas.

- pevně doufám, že si Andrej Babiš a lidé kolem něj uvědomují svou odpovědnost. Pokud by totiž promarnili důvěru voličů, deziluze by mohla být fatální. Po podrazu, kterého se na voličích dopustily VV (vůbec nekomentuji srovnávání ANO s touto bývalou pseudostranou, je směšné a nepodstatné) už voliči moc podobných proher neunesou.

- pokud vás některý z mých argumentů zaujal, měl bych vás varovat. Sám sebe totiž považuji za nekompetentního voliče. Zejména poté, co jsem v minulých volbách volil TOP09. Má voličská ruka mě ještě stále pořádně brní.

- ačkoli to běžně nedělám, budu sledovat diskusi k tomuto článku. Pokud si chcete o tomto tématu rozumně promluvit, rád výzvu přijmu. Pokud si do mě budete jen chtít s rozběhem kopnout, doporučuji osobní setkání. Rychle vám to vymluvím :-).

 

Tomáš Andrejsek

 

http://andrejsek.bigbloger.lidovky.cz/c/365829/Proc-volit-ANO.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.16 (31 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #13 MP 2013-10-21 06:51
Vzkaz pro zastupitele. Naprosto nesouhlasím s tvrzením, že J.Lorencová a její pořad Klekánice zobrazovaly pravdu. V případě mé rodiny natáčela Klekánici pravá ruka pí.Lorencové-ji stá L.Poláková z TV Ostrava.Jako korunní svědek dostal slovo 7x evidovaný agent Stb.Karel Cvrk. Takovou snůšku lží a podplacených výpovědí srdce mého manžela nevydrželo. Syn znárodňovatele pak vesele "restituoval".P ořad Klekánice si objednavatelé platili, takže vaše argumentaci o mravnosti J.Lorencové neberu, když jí nevadilo "svědectví" estébáka.
-2 #12 Zdeněk 2013-10-21 04:18
Když tak čtu tady ty komentáře, tak mi vrtá hlavou, proč vlastně preference ANO stále rostou? Obecný lid má asi trochu jiné mínění o panu Babišovi než pánové Fanda, Vašek, Kluzak atd. Chápu jejich snahu vyvést nevědomý lid z bludu, ale nutno přiznat, nedaří se. Kydejte dál hnůj a špínu na pana Babiše. V současném nasraném Česku nemůžete Panu Babišovi více pomoct.
+6 #11 Rameš 2013-10-17 14:55
Cituji důvod pátý:
Komárek, Věra Jourová, Jiří Zlatuška... bez ohledu na jakýkoli pohled na ně, to nejsou lidé, kteří by snadno a ochotně podléhali cizím názorům...

Tak zrovna pan Martin Komárek za minulého režimu psal oslavné články mj. na Klementa Gottwalda (jeho otec Waltr byl ostatně kovaným komunistou), ovšem po revoluci bez otálení podlehl novému světonázoru a z komančského přisluhovače přes noc stal komunobijec ve službách nových chlebodárců. Pan Komárek chválil a plival na všechno podle toho, kdo ho zrovna platil. Dříve i na Babiše, který to ale vyřešil tím, že si ho koupil. Laskavý čtenář si může na idnes snadno dohledat, jak tato politická prostitutka psala o Babišovi ještě před dvěma lety ("miliardář Babiš prská jako Pepa z hospody").
+6 #10 Rameš 2013-10-17 14:51
Cituji článek:
Komárek, Věra Jourová, Jiří Zlatuška... bez ohledu na jakýkoli pohled na ně, to nejsou lidé, kteří by snadno a ochotně podléhali cizím názorům...

Tak zrovna pan Martin Komárek za minulého režimu psal oslavné články mj. na Klementa Gottwalda (jeho otec Waltr byl ostatně kovaným komunistou), ovšem po revoluci bez otálení podlehl novému světonázoru a z komančského přisluhovače přes noc stal komunobijec ve službách nových chlebodárců. Pan Komárek chválil a plival na všechno podle toho, kdo ho zrovna platil. Dříve i na Babiše, který to ale vyřešil tím, že si ho koupil. Laskavý čtenář si může na idnes snadno dohledat, jak tato politická prostitutka psala o Babišovi ještě před dvěma lety ("miliardář Babiš prská jako Pepa z hospody").
-5 #9 zastupitel 2013-10-16 08:56
Díky za skvělou analyzu. Bezvýhradně souhlasím a jen doplním provokující otázkou:
Na SM kupř. za ANO kandiduje i paní Jana Lorencová. Asi netřeba připomínat jak urputně se před vyhozením z ČT snažila lidem otevřít v pořadech Klekánice, Nadoraz aj. Umíte si představit, že by byla poslušnou korouhvičkou KOHOKOLI?
Já určitě ne!
A ještě k týmu: Z osobního kontaktu vím, že když ANO "lovilo, hledalo" nezkorumpované kandidáty, jedním z měřítek bylo zda si nárokují přední místa na kandidátkách? A nebylo málo těch, kteří se, ač stále důvěryhodní do ANO nedostalo.
Jistě, v Česku se křišťálové čistotě tradičně nedaří, ale - koho jiného volit, když ostatní kandidující subjekty už svá vazalství a to opakovaně prokázaly?
+5 #8 Karel Adler 2013-10-15 12:45
Odpověď na důvod první - Stranu Svobodných Občanů. Ostatní není podstatné, dokonce ani to, že Babiš nemluví pořádně česky, ale trochu jako Husák československy, že jeho partaj nemá skutečný politický program, ale jen pár nic neříkajících frází a že jeho firma je vysavač státních i EUnijních dotací, bez kterých by byl namydlený a dost podstatně chudší, takže při jeho vstupu do politiky lze očekávat, že se bude snažit o jejich zachování, pokud už ne zvýšení.
-4 #7 Miroslav Zimmer 2013-10-15 09:27
Ztotožnuji se zde s názory autora. Je pozoruhodné, že žádný z kandidátů nevidí, kolik miliard a jak se vyhazujou a že právě ty prachy chybí v rozpočtu české vlády. Všichni kandidati kromě Babiše neříkají odkud a jak přivést prachy do rozpočtu, aby to nikoho nebolelo. Snad asi proto, že z nich niko nebyl a není manažérem nebo vlstníkem firmy. Děkuji za pozornost.
+4 #6 Richard Kluzak 2013-10-14 17:41
To, že gauner Babiš prohlašuje, že chce bojovat proti korupci, je nebetyčná drzost. Jeden z nejhorších tunelářů, podvodníků a korupčníků prohlašuje že chce bojovat proti korupci!! Ti, kteří ho chtějí volit, si svobody nezaslouží - jsou to pitomci.
+3 #5 Petr Vašek 2013-10-12 21:59
Sympatické autorovo přiznání, že v minulých volbách volil TOP 09 skutečně i dle mého názoru svědčí o jeho poněkud slabší schopnosti domýšlet dopady takto důležitých rozhodnutí. Poněkud kolísá i jeho názor na řízení státu jako firmy. Uvedené příklady jsou sice v pořádku, ovšem vždy je předchází nutnost zisku, který je prostě v těchto případech prvotní. Eufemismus v případě "brnění ruky" bych spíše nahradil něčím jako "bolest rány po odseknuté ruce". I když mám jiné volební preference (nechci aby mne záhy po volbách "brněla ruka") - respect, pane Andrejsku.
-6 #4 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-10-12 18:32
Proč volit Babišovo ANO 2011? Jednoduché ! Protože Babiš NIKDY nebude vládnout s ČSSD,ani KSČM, ani ODS, ani TOP 09, ani KDU. Tyto strany mají vinu za současný stav, že ani po 24 letech není náš stát demokratický, že politika vládnoucích stran je antisociální, že existují firmy zvané Šmejdi, které by již dávno měly být zrušeny a jejich majitelé do posledního haléře zaplatit škody, které zejména důchodcům způsobily, že zde existují asociální a zlodějští soukromí exekutoři, že stát si tím vytvořil nikým nekotrovatelnou skupinu, která s razítkem státu si dělá co sama chce. že stát se vzdal nad nimi kontroly.
A tento Augiášův chlév chce ANO2011 vymést. Proto pomluvy pana Babiše. ANO2011 nic neztratí, když s těmi nedemokratickým i většinou pravicovými stranami nebude spolupracovat. A k jejich zlosti BUDE LÍP!!!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)