Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Babis AndrejTajná schůzka šíbrů ČSSD obnažuje Českou televizi - Roman Joch: Kdy Zeman prozradí svou roli v rozvratu sociální demokracie? - Ponurý konec Václava Klause - Zemanovi otroci ruinují ČSSD a ženou zemi do politického chaosu - Zemanova vládní strategie: Nespěchat a „rozkulačit“ ČSSD a ANO - Česko-kanadský investor: Česká korupce je ostudná

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v obsáhlém rozhovoru pro Právo řekl, že by mu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jako premiér nevadil a že by dokonce v jeho vládě vzal funkci ministra financí.

… Toho soudu se me­diálně zneužívá a manipuluje kvůli volbám a politice. Proti­strana chce předvolat svědka, který zemřel. Jiný bývalý důstoj­ník říkal, že jsem něco s ním podepsal, pak to odvolal a řekl, že mě nezná. Rok a půl se od podá­ní žaloby nic nedělo a najednou před sněmovními volbami začal Ustav paměti národa být aktivní. Lituji, že soud ještě nerozhodl. … Tady někdo spekuluje stá­le s nějakým podezřením. Sto­krát jsem řekl, že jsem s žádnou StB nespolupracoval a hlavně to pro budoucnost této země není podstatné. To říká ostatně i Zeman, který nedávno prohlásil, že v mém pří­padě šlo o předvolební faul, a hlavně že patnáct tisíc hlavních svazků těch skutečných estébáků bylo dávno skartováno. …

Dovedete si představit, že by se ANO stalo součástí koalice a vy byste ale ve vládě nebyl?

To si představit nedovedu. Pokud bych šel do vlády, tak bych si ale hlavně musel vyřešit Agrofert.

Pokud by ANO šlo do koalice, obětoval byste se jako ministr financí?

Uvidíme. Obětoval jsem se už tím, co jsem dosud v politice udělal a že dva roky zanedbávám firmu, rodinu a své soukromí. Ve své pozici si myslím, že by to udělal málokdo a že by to málokdo měl zapotřebí.

Co se pokusit sestavit vládu sám, jako premiér? Vyjednávací pozici má ANO hodně silnou.

Nechte to, pane redaktore, na ČSSD. Oni jsou na tahu, pak je na tahu prezident. My jsme na řadě až pak, pokud by nás prezident pověřil. Nechci ale být premiér. Ať je jím když tak Sobotka, dobře mluví a dobře vypadá. Mně žvanění nejde, ale jsem pracovitý a mám výsledky a mohl bych v klidu makat třeba jako ministr financí.

Jenže také byste se všichni museli dohodnout na programu a to vyžaduje kompromis. Přes jaké vaše body nejede pro vás vlak?

Zákon o státní službě, navyšování daní pro firmy a protikorupční body navrhované iniciativou Rekonstrukce státu.

Co progresivní daň? Tu jste přece označoval za trestání úspěšných. S KDU-ČSL se budeme bavit o jejich návrhu progresivní daně a o vazbě na společné zdanění. Podle nich by to na úspěšné lidi dopad nemělo. Necháme si to vysvětlit a naši experti s nimi o tom budou jednat. S KDU-ČSL máme údajně až 80procentní programový průnik a 61procentní se soc. dem.

Nepřipadalo by vám, že byste ale jako ministr financí, premiér nebo člen vlády byl v permanentním střetu zájmů?

Ne.

Vždyť jste majitelem Agrofertu – podnikáte v potravinářství, petrochemii, médiích… Při snížení DPH by si lidé mohli myslet, že sledujete hlavně vlastní zájmy.

Jedna věc je mít potenciální střet zájmů a druhá věc je ho realizovat. To je jako když nějaká firma, ne ta naše, má dominantní postavení na trhu, jako jsou mobilní operátoři, uhlí atd. A jde o to, jestli to zneužijete, nebo ne. Kdybych byl ve vládě, tak všichni naši nepřátelé, novináři a celý národ by sledoval každý náš krok. A hlavně bychom byli součástí koalice, na to také nezapomínejte.

Ale byl byste v permanentním podezření kvůli rozsahu podnikání. Kdo vyvrátí, že vaše kroky nejsou řízeny zájmy Agrofertu?

To uvidíte v reálu. Podstatné je, jestli si občané budou myslet, že jsem této zemi prospěšný, nebo ne. Život je o tom, co člověk dělá, ne co říká, už to pochopte. Dokázal jsem to v byznyse a dokážu to i v politice. U nás je dobrý politik ten, kdo umí všechno okecat. Třeba paní Němcová z ODS netuší, co je to zahraniční investor, co znamená investovat a zaměstnávat lidi. V životě to nedělala, ale mluví o tom zasvěceně. A lépe než já. A jak krásně. Ale to je tak vše, proto jsou takoví lidé ve Sněmovně. V normálním životě by se totiž neuplatnili a tak hezky by se neuživili. Vždyť bych klidně mohl svoje zájmy prosazovat ze zákulisí, jak to dělá řada firem. Ale to já nedělám. Když něco lobbujeme třeba za zemědělce, potravináře nebo průmysl, tak to děláme otevřeně. Nemám zapotřebí si něco přihrávat. A kdybych měl nějaký takový problém, tak na rozdíl od pánů z ČSSD, kteří lžou, odstoupím. Určitě bychom neusilovali o resorty, kde je Agrofert činný, jako je ministerstvo zemědělství. Ale hlavně budu pracovat ve prospěch všech občanů, zaměstnanců, živnostníků a malých, středních a velkých firem. Proč bychom ale nemohli bojovat za zájmy českých zemědělců, podnikatelů, živnostníků, průmyslníků, které jsou zároveň mými zájmy? Co je na tom špatného? Kdybych byl poslanec, tak budu Agrofert řídit dál a kdybych byl ve vládě, tak by ho dál řídilo představenstvo.

Co říká vaše partnerka Monika na úspěch ANO?

Byla ráda. Ale teď je znechu­cená, protože je každý den v bul­váru a je z toho na prášky. Není na to zvyklá. Chápu, že média jsou v krizi a musí něco psát, ale jí se to nelíbí.

Tak aspoň jste rodinu hned, jak skončily volby, vzal na několik dní do Francie.

Ale ne na dovolenou. Ty brďo, vždyť jsem měl 3500 esemesek a 1800 e-mailů! Doteď na ně od­povídám. Stále mi někdo píše, radí. Ozvali se mi spolužáci ze Ženevy, které jsem neviděl od ro­ku 1970, psali mi třeba lidi z Austrálie a Nového Zélandu.

Chcete všem odpovědět?

Ano, protože jsem vychovaný tak, že každému odpovím. A všem se omlouvám, že jsem to ještě nestihl, ale odpovím jim. A pokud jsem někomu neodpo­věděl, tak ať se připomene.

Pojďme podrobněji k dění v soc. dem. Vedení ČSSD se na­konec dohodlo, že za ně zatím bude vyjednávat předseda Bohuslav Sobotka. Jste s výsled­kem spokojeni?

Cekáme na zasedání ústřední­ho výkonného výboru ČSSD (10. 11.), protože tam se ukáže, kdo má legitimitu zastupovat ČSSD.

Ale co když Sobotka skon­čí a jeho roli jakožto lídra ČSSD a vyjednavače převezme první místopředseda Michal Hašek?

To si neumím dost dobře před­stavit.

Co to znamená? Že bys­te s ním nejednali?

O tom by musel roz­hodnout náš poslanecký klub a výbor ANO (šir­ší vedení). Ale ne­umím si to představit, protože to je skuteč­ně absurdní situace. Hašek je nedůvěry­hodný partner. Nemám dost silný žaludek na to jed­nat s lidmi, kteří jeli do Lán a lha­li veřejnosti. Kdyby se to v ži­votě stalo mně, tak odejdu z poli­tického života a už se občanům ČR neuká­žu na očích. Tako­vou ostudu bych ani nemohl přežít. Z ČSSD považuji pana Sobotku za sluš­ného člověka, i když z minulosti má také nějaké kontroverze. Ale v porovnání s Haškem je jeho pověst o mnoho lepší.

Kritizoval jste Sobotku kvůli privatizaci OKD. Takže vše zapomenuto?

Nic není zapomenuto. Vždy jsem říkal, že pan Sobotka ne­má žádné životní zkušenosti, je­nom politické. A to je na řízení státu velice málo. Měl by si zkusit, jaké to je živit se jinak než politikou. Privatizace OKD i role ministra financí - jeho po­díl na neutěšené situaci naší ze­mě je jasný. Ale v tom jede his­toricky celá ČSSD, tak je těžké vybírat. Nyní se ale ukazuje, že ČSSD podvedla své voliče, když tvrdila, že je jednotná. Boj mezi Haškem a Sobotkou trvá od jara 2011, v kuloárech se o tom mluvilo per­manentně. Povolební plán byl jiný - všichni čekali, že zemanovci ve volbách uspějí a že s Haškovým křídlem ČSSD s pomocí prezi­denta a podpory KSČM ovládnou Sněmovnu a vládu.

Považujete to za Zemanův plán?

Nevím, vyloučit se to nedá. Ří­kám, že to byl plán Haškova křídla a SPOZ. Ostatně jsem byl první, kdo zveřejnil schůzku kmotra Nejedlého (prezidentův poradce a místopředseda SPOZ) s Haškem a prozemanovským křídlem v malostranském hotelu Augustine (schůzky se účastnil také staronový šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc a lobbista Jaroslav Tvrdík)

Výsledek ÚVV budeme vědět až 10. listopadu. Chce se vám takovou dobu čekat?

Je třeba připomenout, že vol­by vyhrála ČSSD a že zodpo­vědnost za další vývoj má ona. Čas ale neztrácíme. Ve středu jsme měli rozhovory s Úsvitem přímé demokracie a ve čtvrtek s KDU-ČSL, příští týden bude­me zase jednat s lidovci. Mezi­tím se k některým bodům programu potkají naši experti. S ČSSD budeme jednat okamži­tě po jejím UVV.

Máte nějaké datum, do­kdy chcete soc. dem. dát čas?

Doufám, že si to brzy vyřeší, protože ve světě zase vypadáme velice podivně, když vítěz voleb vlastně má takovýto gigantický problém. Připomíná mi to kauzu Věcí veřejných a LIDEM. Mys­lím si, že to jen potvrzuje zne­chucení občanů naší země, že ti­to klasičtí politici, proti kterým jsme do politiky šli, nám něco ta­kového předvádějí.

Doufám, že nerozhodnutí voli­či, kteří hlas nakonec hodili soc. dem., teď litují, že to nedali nám.

Existuje také možnost, že padne Sobotka i Hašek a že bu­dete muset jednat s někým tře­tím z ČSSD. Jste na takovou možnost připraveni?

Nejsme sami, kdo o těchto vě­cech rozhodují. Hlavně nechce­me ještě víc znechutit voliče a nechceme, aby byly další vol­by. To by bylo skandální.

Předčasné volby nepřichá­zejí v úvahu? Pro vás by byly výhodné, třeba by je ANO i vy­hrálo.

Ne, předčasné volby by byly hrozné, to nemůžeme lidem udě­lat. Pak si budou myslet, že to ta­dy nemá řešení. ANO dalo obča­nům naději, chceme ukázat, že jsme zodpovědní a jiní politici, než na co jsou lidé zvyklí. S KDU-ČSL jste vydali společné prohlášení, kde jste načrtli tři možné scénáře vývo­je: buď skončíte v čisté opozici, nebo budete společně podporo­vat menšinový kabinet soc. dem., nebo vytvoříte většinovou koalici s ČSSD a lidovci.

Čemu osobně dáváte před­nost?

Neumím to posoudit. Je prav­da, že jsme v politice nezkušení. Mně se vyčítá, že nevím všech­no a že na všechno nemám od­pověď. Ale to neznamená, že se to člověk nemůže naučit a ve fi­nále být dobrý politik. Já nebudu tím klasickým politikem, takže nebudu lhát, nebudu podvádět, a když něco nevím, tak to přiznám. Určitě by bylo nejlepší udělat mezi našimi více než 900 tisíci voliči referendum. Ve straně se teď dohadu­jeme, co nám vlastně naši voliči chtěli říct, když nám dali 18,7 procenta. Řekli nám: „Dáváme vám hlas na zkoušku, do­stanete nějaký čas v parlamen­tu, abyste uká­zali, co ve vás je a že jste jiní, a pak se staneme vašimi stabilními vo­liči“? Nebo nám tím řekli: „Jděte do vlády, okamžitě to řešte a podí­lejte se na řízení země“? Navíc je tu velké riziko, jak se bude cho­vat koaliční partner.

Proto organizujete nové turné a jedete se radit do krajů?

Ale prosím vás, to je dezinter­pretace. Odmítám to, že je Babiš bezradný. Babiš nikdy nebyl, ne­ní a nebude bezradný.

Vážně? Vždyť se teď ani neumíte rozhodnout, jestli chcete do vlády, nebo do opo­zice.

Poradím se, zeptám se voličů a dalších lidí na názor. Rozhod­nutí to ale bude kolektivní. Důle­žité je, že ANO i já jsme akční. Umím se přizpůsobit situaci, jsem flexibilní, rychlý, konstruk­tivní a kompromisní, což jsem dokázal během kampaně. Vždyť jsme se z červencových 0,5 pro­centa vyšvihli na 18,7 procenta! To není o penězích. Zemanovci měli určitě dražší kampaň (po­dle Babiše se kampaň ANO vy­šplhá k 70 miliónům), ale my jsme si to tvrdě odpracovali. Po dva roky jsem pracoval velice in­tenzívně a věnoval se hlavně hnutí. V kampani jsem to oddřel dvacet hodin denně. V roce 2011, kdy všichni byli nespokojení a říkali, že to chtějí změnit, jsem si říkal: Jak to, že jsme se zase dostali tam, kde jsme byli za komunistů? Jak to, že se lidi bojí říkat věci nahlas? Jak to, že všichni mají stejný ná­zor, ale řídí nás malá skupinka li­dí? Věřil jsem, že přijde nová re­voluce.

A přišla?

Nebyla úplně dokonalá, ale ur­čitým způsobem to revoluce by­la. Taková revoluce jako v listo­padu 1989 už nebude. Máme svobodu a demokracii, ale ve společnosti je obrovské napětí a nespokojenost. Člověk má ně­kdy pocit, že by mohla další re­voluce přijít. Kvůli tomu jsem do politiky také šel, aby změnu přinesly demokratické volby a nestalo se něco nekontrolova­telného.

Jenže skutečnou revoluci v zákonech můžete dělat ve vládě, ne v opozici.

Viděl jsem ANO jako dlouho­dobý projekt a myslel jsem si, že zodpovědnost za vládu bychom měli převzít až tehdy, pokud by­chom někdy vyhráli volby.

Výsledek vás tedy zasko­čil?

Nezaskočil. Tipoval jsem, že dostaneme dvacet procent, ale toho jsme nedosáhli, protože proti nám byla vedena špinavá kam­paň. Zaměřovali se hlavně na mě - lži, výmysly, podrazy, letáky, svinstva. Podpalovali nám balí­ky, jeli proti nám všichni kmotři a parlamentní strany. Ale věřil jsem, že uspějeme, ale neuvědomil jsem si, že naši voliči asi nechtějí čekat čtyři roky. Nikdy jsme v programu neměli, že máme jít do vlády, protože nás to ani nenapadlo. Je to nová situace a budeme ji řešit. Naším hlavním programem bylo, že prosadíme zákony, o kterých tady ostatní politici mluví 23 let. A pokud ČSSD má zodpovědnost a chce tady vlád­nout, tak je můžeme donutit k to­mu, aby splnili tyto letité sliby.

Pak ale uznejte, že větší sí­lu na to budete mít ve vládě, ne jako opozice.

Asi ano. Ale na druhé straně bychom se o změny pokoušeli v politickém systému, který je za 23 let totálně zdevastovaný.

Proč lavírujete? To se snad bojíte?

Nebojíme.

Proč tedy jasně neřeknete, že vytvoříte koalici s lidov­ci a ČSSD, která se tu nabízí?

Nemůžu to říkat, protože ne­jsme na řadě. Na řadě je ČSSD. Ale kdo ví, jak to dopadne. Kdo ví, jestli bude klub soc. dem. dr­žet pohromadě. Každopádně ANO bude zodpovědné, kon­struktivní a jednotné.

Uvědomujete si, že ANO bylo svými voliči vlastně „od­souzeno“ k vládnutí?

Uvidíme, jak se to vyvine. Dnes k tomu nechci dávat jasná stanoviska. Lidovci vědí, jak to v politice chodí, dovedou vyjád­řit všechny alternativy. Jim pak nemohou ostatní říkat: vždyť jste, pane Babiši, včera říkal toto a toto a dnes říkáte něco jiného. Co na to mám říct? No, že jsem se zase něco naučil, že jen blbec nemění názor a že nejsem vševěd. Nemám politické zkuše­nosti, ale to neznamená, že budu horší politik než ti dosavadní. Celý život totiž jen slibují a ne­ustále lžou, jak vidět na příkladu ČSSD.

Co když se ČSSD nedo­hodne? Nezměníte názor a ne­vytvoříte koalici s lidovci, ODS a TOP 09?

Ne, ne, ne. Se zkorumpovaný­mi stranami ODS a TOP 09 spo­lupracovat nebudeme.

Jenže kdyby se ČSSD roz­padla a vy nechcete spolupra­covat s ODS a TOP 09, tak byste se předčasným volbám nevyhnuli, nemyslíte?

Zodpovědnost je na ČSSD a prezidentovi, ne na nás. Volby jsme nevyhráli. A jestli se roz­padne soc. dem., tak to budeme řešit.

A kdyby zodpovědnost by­la na vás?

Možná že prezident pověří ně­koho jiného. Třeba dobrý vztah mezi Zemanem a Klausem je všeobecně známý. Viděli jsme to během prezidentské volby, jme­nování paní Klausové velvyslankyní atd. Jak můžete vyloučit, že Zeman nepřijde s nějakým premiérem, který to s těmi starými partajemi nějak poskládá? Parlamentní strany, které jsou ve Sněmovně 23 let, se vždycky domluví. Teo­retický kvazi antikomunista Ka­lousek jednal jako předseda li­dovců s ČSSD o vytvoření vlády s podporou KSČM. Proč by se podobná situace nemohla opakovat?

Jaký je to pocit když vás ODS a TOP 09 tlačí do koalice?

Samozřejmě že nás Kalousek vyzývá, abychom šli do vlády, aby se nás pak snažil rozebrat. Ten matrix, který zemi ovládal, si nakradl dost prostředků na to, aby se pokoušel věci ovlivňovat.

Na Slovensku se soudíte o pravost spisu, ve kterém jste veden jako spolupracovník StB. Souvisí s tím vaše váhání, zda jít do vlády, nebo ne? Ver­dikt soud vynese až v lednu.

Ale to nemá se, soudem nic společného.

Jak to, že ne?

No, nemá. Toho soudu se me­diálně zneužívá a manipuluje kvůli volbám a politice. Proti­strana chce předvolat svědka, který zemřel. Jiný bývalý důstoj­ník říkal, že jsem něco s ním podepsal, pak to odvolal a řekl, že mě nezná. Rok a půl se od podá­ní žaloby nic nedělo a najednou před sněmovními volbami začal Ustav paměti národa být aktivní. Lituji, že soud ještě nerozhodl.

Podle některých právních názorů musíte mít čisté lustrační osvědčení, abyste pří­padně mohl dělat ministra. Jak byste situaci řešil?

Podle našich právníků to není třeba. Tady někdo spekuluje stá­le s nějakým podezřením. Sto­krát jsem řekl, že jsem s žádnou StB nespolupracoval a hlavně to pro budoucnost této země není podstatné. To říká ostatně i Zeman, který nedávno prohlásil, že v mém pří­padě šlo o předvolební faul, a hlavně že patnáct tisíc hlavních svazků těch skutečných estébáků bylo dávno skartováno.

PRÁVO, 2.11.2013

http://www.novinky.cz/domaci/318045-pod-sobotkou-bych-makal-jako-ministr-financi-rekl-babis.html

* * *

Tajná schůzka šíbrů ČSSD obnažuje Českou televizi

Roman Joch: Kdy Zeman prozradí svou roli v rozvratu sociální demokracie?

Ponurý konec Václava Klause

Zemanovi otroci ruinují ČSSD a ženou zemi do politického chaosu

Zemanova vládní strategie: Nespěchat a „rozkulačit“ ČSSD a ANO

Česko-kanadský investor: Česká korupce je ostudná

 

Jan Šinágl, 4.11.2013

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.87 (39 Votes)
Share

Komentáře   

+3 #40 Karel Adler 2013-11-13 15:34
Potká Babiš kouzelného dědečka: „Chcel by som byť ministrom.“

Dědeček chvíli přemýšlí, dumá, pak teda souhlasí a udělá z Babiše bonsai.

Tenhle vtip z komentářů Neviditelného Psa je vynikající... :-D
+1 #39 Pavel Šenkyřík 2013-11-12 13:00
Já, MZ z vůle lidu grál,prohlašuji ,že stav bývalých kandidátů a členů KSČ,STB konfidentů a jejich příznivců ve všech partajích dosáhl v PS potřebnou většinu 101 poslanců a teď to na vás občané zaválíme.Držte si klobouky.Privět Putinu.
Čest práci!
+6 #38 Karel Adler 2013-11-11 11:38
Tak tohle je opravdu příliš. Vy jste se musel dočista pominout, pane Šinágle, takovéhle "přechodné" doby jsme v historii zažili a snad jediní dva z nedávné historie, kdo něco takového udělali a nezpůsobili naprostou zkázu byli Francisco Franco a Augusto Pinochet. O dočasnosti svých opatření hovořili komunisté tak často, až lidová tvořivost určila jako jednotku dočasnosti "jeden furt".
Nová zpráva o tom, že by Babiš rád zkrouhnul církevní restituce napovídá o bezcharakternos ti toho darebáka docela dost, ale jeho podporu si už musíte srovnat se svým svědomím (máte-li nějaké) vy sám.

Cituji Jan Šinagl:
... Obávám se, že při současném stavu naší společnosti by byla, po přechodnou dobu, mnohem lepší vláda silného, osvíceného jednotlivce či politické strany, aby byl urychleně prosazen zdravý rozum do vedení země. ...
+5 #37 Fanda 2013-11-11 07:45
A už je to tady : soudruh Babiš zvažuje revizi církevních restitucí. Zřejmě mu jeho "poradci" neporadili, že po verdiktu Ústavního soudu nelze jednostranně nic měnit. Nepomůžou ani referenda komunistů ani škrtání socanů. Všemu by musely přikývnout OBĚ strany -stát i církev. Že ho nepoučil jeho pohůnek Stropnický, který byl velvyslancem ve Vatikánu ???....
0 #36 Jan Šinagl 2013-11-07 17:17
Vážený pane Nejtku, děkuji Vám. Kvalita demokracie je daná kvalitou občanské společnosti. Je-li nízká, ohrožuje, zneužívá a ničí demokracie sebe samu. Je-li občanská společnost vyspělá, jsou výhody demokracie plně využívány. Obávám se, že při současném stavu naší společnosti by byla, po přechodnou dobu, mnohem lepší vláda silného, osvíceného jednotlivce či politické strany, aby byl urychleně prosazen zdravý rozum do vedení země. Nepochybně by to i široká veřejnost uvítala, když by viděla rychlé výsledky. Věřím, že hnutí ANO vyšle v tomto smyslu společnosti potřebné impulsy. Není to o jistotě, ale naději, víře a důvěře. Je to výzva každému z nás.
-2 #35 Jiří Nejtek 2013-11-07 16:57
Vážený pane Šinágl, nejsem moc pro p.Babiše ale kvituji s povděkem, že nevidíte černobíle, negenarizujete, nezevšeobecńuje te jako dost kdysi.
Idea komuniismu,(jak oli nereálná),není zločinná.Věřil Lenin,Salin,a zrůdy pokračovatelé opravdu v ideu? Hodně ideí bylo zneužito včetně demokracie. křesťanství, svobody. Poked zneužívatelé věřili, je to jen horší.
I někteří výše postavení němci bojovali za správnou ěc, viz záchrana židů z Dánska. Snad jsem se jakž tak vyjádřil správně. Mnoho zdaru.
+4 #34 Karel Adler 2013-11-07 15:32
No vidíte pane Šinágle, že to šlo, skoro to ani nebolelo, nicht wahr? O tom, že Klausova podpora může pro politický subjekt znamenat "polibek smrti" se s vámi hádat nehodlám, to je pravda.
Kousavosti se zbavovat nehodlám, je integrální součástí kouzla mé osobnosti. Co do věcnosti mi zrovna vy jen horko těžko máte sebemenší právo něco vytknout...

Cituji Jan Šinagl:
Máte pravdu, pane Adlere, omlouvám se Vám i čtenářům. Podvědomí zapracovalo. Klaus skutečně při volbách SSO nepodporoval. Podporoval je dříve, nyní podporoval Hlavu vzhůru paní Bobošíkové. Klaus už v dnešním tisku naznačuje, že podpora Hlavu vzhůru uškodilo jeho pověsti...
-1 #33 Jan Šinagl 2013-11-07 14:04
Máte pravdu, pane Adlere, omlouvám se Vám i čtenářům. Podvědomí zapracovalo. Klaus skutečně při volbách SSO nepodporoval. Podporoval je dříve, nyní podporoval Hlavu vzhůru paní Bobošíkové. Klaus už v dnešním tisku naznačuje, že podpora Hlavu vzhůru uškodilo jeho pověsti. Takže koho kdy pan Klaus podporoval už raději nebudu šířit, protože velmi mění svoji podporu. Není divu, že se v tom potom člověk po čase nevyzná a nechtěně se splete. Děkuji Vám za upozornění. Škoda, že se stále nedokážete zbavit kousavosti a zůstat věcným. Panu Šenkyříkovi bych si dovolil doporučit, aby své názory podpořil ověřitelnými fakty a důkazy, ne dojmy a vlastními představami o druhých a jejich jednání a postojích. Mému fandovi Fandovi: Statisíce čtenářů LN to už pochopili. Není můj problém ani moji povinností přesvědčenému to marně vysvětlovat, navíc jako poloanonymovi. Někomu je dáno, někomu ne, někdo bere, někdo dává, někdo pracuje, někdo jen nadává a pomlouvá. Každý máme volbu.
+3 #32 Pavel Šenkyřík 2013-11-07 12:26
Rozlišil bych Babiše jako sledovaného stb a spolupracujícíh o dle pokynů a vlastními stb,kteří mají pod kontrolou jiné miliardáře a chceteli lobisty a aktivnědodnes zasahujícími do dění u nás a to vrůzných formách.Babiš se osamostatnil a jede na vlastní triko v boji za lepší zítřky, ale nedal čestné pionýrské,že už spolupracovat nebude.STB má pod kontrolou větší majetky, než kterými disponuje Babiš.Pro p. Šinágla je to spíš naskočení do vlaku, vedlejší brebenda,víme,ž e to není jeho parketa, V jiných tématech si v kramflecích jistější.Babiš není všemohoucí a skutečné cíle jistě nyní nikomu neprozradí.Chyt il se toho,že změnu většina chce,tedy ANO a teď si vyberte ,zda řízený před 25 lety je větší nebezpečí,než řídící ,kteří jsou zalezlí všude.Vykašlete se na chvíli na Babiše,ten vlastně ani neví,co s tou mocí chce dělat a rozkrývejte skutečné bývalé řídící stb-áky - to je náš největší problém.Všiměte si,že toto monstrum nikdo nežene po léta k odpovědnosti.Lo renc šéfuje holubům a život go
+5 #31 Karel Adler 2013-11-07 09:58
Nechci vám doporučovat návštěvu psychologa, konec konců jejich účinnost demonstruje anekdota - "Kolik psychoterapeutů je potřeba na výměnu jedné žárovky?" "???" "Stačí jeden, ale žárovka musí chtít." Jsem si vcelku jist, že vy se stát poctivým nechcete. Jinak si neumím vysvětlit, proč neodpovídáte na otázku, PROČ jste lhal o Straně Svobodných Občanů?
Je zábavné, jak se z odpůrce komunismu a komunistů stal obdivovatel StBáka a Bolševika Babiše (ateo.cz/.../BabisShow.jpg).

Cituji Jan Šinagl:
...bláboly a šináglovoloviny...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)