Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Níže skvělé vystoupení a koncert Karla Kryla v Berlíně v roce 1985, aneb aktuální poselství k dnešku! – Proč dostává David Rath tolik prostoru? – Chce z něho ČT snad udělat mučedníka? – Kardinál Miroslav Vlk: „Na prahu další etapy naší přítomnosti je třeba se poučit z minulosti i z přítomnosti a hledat a přijmout určitý pevný daný řád hodnot, který si nestanoví sami politici, který by platil pro každého a v každé situaci. Toto je myslím silné poučení z těchto voleb a inspirace pro současnou povolební dobu. Vrací se hodnotová lekce, kterou jsme měli přijmout už po pádu komunismu a na začátku nové doby! Odmítnout ideologii zla a nenávisti. To jsme neudělali a naopak tyto principy se staly základem politiky a mezilidských vztahů v nové době – skryté pokračování zvrácené ideologie totality. Tato lekce se dnes znovu vrací. Poučíme se konečně?“

Po skončení Mikulášského koncertu v Liberci (6.12.1989) se kolem Karla Kryla shromáždilo mnoho lidí. Podepisuje se do indexu, občanky, na pivní tácek i bankovku. Básník podepisuje vše, co mu přijde pod ruku a rozmlouvá s lidmi kolem sebe. Potom se loučí a odchází...

Koncert Karla Kryla v Berlíně v roce 1985. Připomínám, 3.března 2014 uplyne 20 let, kdy zemřel v Mnichově. 12.dubna 2014 by slavil 70 let… Jak vzpomene veřejnost, jeho rodné město a země těchto výročí? Byl někdy Karel Kryl vůbec vyznamenán? Jak si ho váží jeho rodné město Kroměříž? Je čestným občanem? Má v Kroměříži muzeum, pamětní desku? V srdcích a myslích slušných občanů má „památník“ nesmrtelný. Obávám se, že si ho naše země stále nezaslouží…

* * *

Diskutujte: Pár kariéristů v pasti, císařovy nové šaty, a informační křepčení

Milan Krešl (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) — 2013-11-13 09:04

Je neuvěřitelné, kolik prostoru dává ČT panu Dr.Rathovi na obhajobu. Z Ratha se ČT účelově snaží udělat nevinného mučedníka, v politickém procesu po 18 měsíců násilím drženého od rodiny. Chudák pan doktor nemohl vykonávat lékařskou praxi, nemohl pracovat ve sněmovně, ačkoli stále měl poslanecký plat, nemohl se věnovat manželce ani dětem. Musel trpět v novodobé tortuře jen proto, že si na ulici nesl jakousi krabici. Což nemůže televize pozvat také Rathovy oponenty a dát jim stejně času, aby se i oni mohli vyjádřit? Aby pověděli divákům, že MUDr.Rath až zase takové neviňátko nebyl a zdůvodnit, proč musel být držen ve vazbě?
Těžko se dá zjistit, komu vlastně ČT slouží a proč místo vyváženého zpravodajství vždy plánovitě někomu nadržuje. Proč moderátoři v rozhovorech místo, a! by nechali zpovídanou osobu vysvětlit svůj názor, snaží se ji cíleně dokopat k odpovědi, kterou televize vyžaduje. Kdo a za jakým účelem toto v České televizi řídí?

* * *

Diskutujte: Pár kariéristů v pasti, císařovy nové šaty, a informační křepčení

Miloš Truksa (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) — 2013-11-13 09:53

Plně souhlasím . Pan Rát je arogantní demagog a není jasné kdo za ním teď stojí. Myslím si, že se v oranžových někdo kdo se bojí, že na něj něco řekne, se zasadíl o jeho propuštění. O soudcích, kteří ho propustilisi myslím ,že jsou podle pravidla kam fouká vítr tam plášť. V současnosti není okurková sezoná a novináři mají určitě o čem psát. Sobotka přeci nemůže sestavit vládu, jedině v případě , že naroste politická korupce ještě větší než za učinkování Rata. Díky činnosti prezidenta a podlézavosti Sobotky - ten si nechá i pokakat hlavu. Věřím , že spojení Čerta s relativně čistejma ANO a Bohama dospěje k volbám v květnu. Jak může strana slibůjící fungují stát něco udělat slušného , když neumí ani vládnou sobě. Několik voličů oranžových co znám už prohlédlo.

* * *

Diskutujte: Pár kariéristů v pasti, císařovy nové šaty, a informační křepčení

Miloš Truksa (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) — 2013-11-13 10:54

Ještě se ohání tím, že nevznikla žádná škoda. To je nehoráznost i od následujících po něm hejtmanů. To znamená že oni sohlasí s legalizováním úplatků!!! Je potřeba je za to pohnat k soudu stejně jako Rata. Teda pouze nevím k jakému soudu__???????

* * *

Diskutujte: Vypínat mikrofon kardinálovi Dukovi a vyhazovat lidi ze schůzí by ČRo už docela šlo…?!

Milan Krešl (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) — 2013-11-13 09:34

Když Masarykova universita v Brně nedovolila Miloši Zemanovi uspořádat předvolební agitaci, považoval to Miloš Zeman za urážku prezidenta. Když vyhodili pana kardinála Duku z rozhlasu, přešel to mlčením, jsa povznesen nad ubohostí toho činu.

* * *

Co přinesly volby?

Politologové, analytici a komentátoři už mnohokrát psali o výsledcích voleb, rozebírali procenta, hodnotili výsledky jednotlivých stran. Já si spolu s mnoha spoluobčany kladu otázku: Jaká je výpověď výsledků voleb o naší společenské situaci a jakou inspiraci přinášejí pro povolební dobu? Výsledky voleb naznačují, jakým způsobem voliči uvažují. Klasické strany, které byly u moci, spíše ztrácely, protože vedly společnost a byly v akci. Jsem přesvědčen, že voliči nesrovnávali především naplnění nebo nenaplnění jejich původních programů, těžko by si asi na ně vzpomínali – jako spíše že posuzovali chování jejich politiků, kulturu jejich osobního života, jejich životní styl, jejich skandály, které media pochopitelně prezentovala. To většinou lidi přitahuje, to si pamatují.

Tyto skutečnosti potvrzuje i voličský zájem o nové strany, o nichž se zatím moc neví. Jejich programové body jsou často vágní, velice se podobají. Zřejmě to ale celkem voliče tolik nepřitahovalo jako fakt, že tyto strany jsou nové, že se o chování a profilu jejich politiků většinou tolik neví. Lidé volí trochu iracionálně podle přesvědčení: to nové bude lepší. To vše potvrzuje i z nedávné minulosti osud například strany Věci veřejné.

I když je naše hodnotová kultura značně sekularizovaná, přece jen ještě zůstávají zbytky určitého cítění tradičních hodnot, například vztah k pravdě a poctivosti, solidarita a vzájemná úcta v mezilidských vztazích. Právě to značně poškodilo vítěze letošních voleb a jeho důvěryhodnost těsně po volbách – byli v opozici, nic „nezkazili“, ale to, co někteří předvedli, ubohé lhaní v přímém přenosu, prostě morální striptýz, to poškozuje. Bezuzdná touha po moci. Když politik ještě řekne, že lhát je v politice normální, naznačuje to názor na morální úroveň politiků! Dříve vítězná

pravicová strana dopadla velmi špatně zvláště pro nemorální jednání jejich politiků: kmotři, lobbisti, kteří mnohdy ovlivňovali ze sobeckých zištných důvodů politická rozhodování bez ohledu na prospěch společnosti, na úkor všech. Domnívám se, že voliči většinou rozhodovali pod vlivem těchto skutečností. Kdo lže a krade, ztrácí důvěryhodnost.

Morální konvence politiků, jejich morálka, se ohýbá podle toho, jak se jim to hodí. Nerespektují se určité pevné nepsané tradiční zásady. Právo a spravedlnost, zákony – to porušují nejen politici, ale často i některé instituce naší společnosti. (Myslím, že není třeba jmenovat, obecně to všichni vědí). Volby ukazují určitou ztrátu důvěry v demokratické instituce, i v soudy a policii... Mohlo by se zdát, že se v této situaci odehrává přesun k určitému extremismu, levému nebo pravému, k pevné ruce.

Na druhé straně je ale dnes odmítána svévole pevné ruky. Na pozadí výsledků voleb se ale také zdá, že morální pochybení v minulosti – členství v KSČ, spolupráce s StB - už tolik lidi nedráždí – lidé totiž zapomínají… a tolik jim to už bohužel nevadí.

Závěr: na prahu další etapy naší přítomnosti je třeba se poučit z minulosti i z přítomnosti a hledat a přijmout určitý pevný daný řád hodnot, který si nestanoví sami politici, který by platil pro každého a v každé situaci. Toto je myslím silné poučení z těchto voleb a inspirace pro současnou povolební dobu. Vrací se hodnotová lekce, kterou jsme měli přijmout už po pádu komunismu a na začátku nové doby! Odmítnout ideologii zla a nenávisti. To jsme neudělali a naopak tyto principy se staly základem politiky a mezilidských vztahů v nové době – skryté pokračování zvrácené ideologie totality. Tato lekce se dnes znovu vrací. Poučíme se konečně?

 

Kardinál Miloslav Vlk

* * *

Jan Šinágl, 13.11.2013

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)