Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JANUV ZAKONZakážou sobě a pak nám - Komunistická banda už opět ovládá parlament - Čeká Sobotku osud osmidenní ministryně Peake? - Nové poměry - Projde akce nespokojených občanů bez demonstrací? Nechce se věřit.

… A tak to máte dneska skoro se vším. Jako by udělení ostudných prezidentských medailí k 28. říjnu spustilo umělou mlhu a závoje kou­ře, v nichž se různé temné figury předlistopadových dob snaží okecat minulost, nalévat omámené ve­řejnosti opium zapomnění a drze tvrdit, že kdejaký bývalý Husákův sluha nebo fízl je vlastně ideálním laureátem Řádu T.G. Masaryka. … Navíc se připravuje natáčení retra Třiceti případů majora Zemana … Když už zdejší komunisti mají plná ústa referenda, co takhle jed­no o definitivním zrušení jejich par­taje. …

Tak jsem to dopracoval do stadia drahého spolufejetonisly Ludvíka Vaculíka, že na něco mám dva názory nebo žád­ný, a nevím, co s tím. Neumím si tře­ba poradit se skutečností, že můj oblíbený fotbalový trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba vyslyšel vábení slizkého svazového předsedy Pelty a odchází trénovat reprezentaci. Chápu, že v klubu dosáhl maxima, ale stejně. Nebo zvěst, že infuze no­vých majitelů z Lukoilu má vzkřísit slávistické mrtvoly. Radši v divizi, ale bez ruských peněz, co smrdí po naftě.

Kdyby byla pouze tato dilemata. Jistě existují věci závažnější, třeba vražda. Nojo, ale když zatím nezná­mý střelec sejmul socdemáckého kmotra Romana Housku, člověk se nemůže ubránit lehkému pozdvih­nutí obočí nad myšlenkovým brusle­ním jeho stranických přátel. Zná­mý filozof Jiří Paroubek děl: „Žil, jak žil, a možná právě to ho stálo ži­vot.“ To je jak od Clinta Eastwooda. Šéfa severočeské ČSSD Radka Schetfera zpráva o mordu asi zastihla u oběda, neboť se nenechal zneklidnit dotěrnými médii, odsu­nul hovězí vývar a pravil: „Tato otázka pro mě teď vůbec není na stole.“ A poručil si svíčkovou se šesti. Čili gauner, nebo pilná včelička, kterak ho označil pobratim, ex-poslanec Vlastimil Aubrecht?

A tak to máte dneska skoro se vším. Jako by udělení ostudných prezidentských medailí k 28. říjnu spustilo umělou mlhu a závoje kou­ře, v nichž se různé temné figury předlistopadových dob snaží okecat minulost, nalévat omámené ve­řejnosti opium zapomnění a drze tvrdit, že kdejaký bývalý Husákův sluha nebo fízl je vlastně ideálním laureátem Řádu T.G. Masaryka.

Velice se mi líbila myšlenka reži­séra Tomáše Svobody, toho, který nám pokálel zlatou kapličku na Nové scéně u stříbropěnné Vltavy nedávným brutálním kabaretem Mi­loš Ubu, aniž by ho viděl kterýkoli Z jeho rozvášněných oponentů for­mátu babovřeskového kýčaře Zdeň­ka Trošky nebo kašpárka všech re­žimů Františka Ringa Čecha, kteří v obraně Národního divadla poza­pomněli, jaká propagandistická zvěrstva včetně anticharty se na jeho jevišti odehrála.

Předminulé úterý mě v pořadu ČT Artefakta v debatě o politické satiře Svoboda oslnil úvahou. Loni měl být 21. prosince konec světa. Skutečně nastal a my se v časové smyčce vracíme zpátky do jakési neonormalizace, v níž jsou stateční lidé zase vysmíváni anonymní lů­zou a výstavní svině ověšovány řády jako na jarmarku. Navíc se připravuje natáčení retra Třiceti případů majora Zemana, přičemž Vladimír Brabec by si ho klidně znova štrejchnul. Do toho Bohu­slav Sobotka, zfamfrněn vidinou Židle premiéra, kývá na návrhy KSČM vyhlásit referendum o cír­kevních restitucích a zrušit lustrační zákon. On, který jezdil coby gymnazista z Bučovic na pražské protirežimní demonstrace, tím pádem souhlasí s tím, aby například veli­tel pohotovostního pluku, který mlá­til lidi na Václaváku, byl příště klid­ně ministrem jeho vlády. Ještě že se proti ostře postavili lidovci, topka a ODS.

Když už zdejší komunisti mají plná ústa referenda, co takhle jed­no o definitivním zrušení jejich par­taje.

LN, POSLEDNÍ SLOVO, Jan Rejžek, 28.11.2013

* * *

Zakážou sobě a pak nám

Až budou z těch směšných soudruhů krajští radní

Komunisté na Vysočině si zakázali sledování Gottwalda v Českém století. Tak zní titulek včerejšího článku na webu iDNES. Na první pohled to může působit bizarně: proč se soudruzi na dramatizaci skutečné soudruhovraždy nedívají? Jeden proto, že preferuje pořady o vaření. Druhý zase přírodovědné doku­menty. Třetí proto, že prý u televize usíná. Ha, ha. Důležitější je ale odpověď na otázku, proč si soudruh Zdeněk Dobrý sám sobě ten seriál zakázal: „Od kolegů jsem slyšel, jak dalece tendenční ten seriál je.“ Než se zasmějete, osvěžte si jednu věc. Je to rok, co volby vynesly komunisty do krajských rad (a jednoho křesla hejtmana). To, co říka­jí ti na pohled směšní soudruzi z kraje Vysočina, se může jen v malič­ko jiné konstelaci proměnit z bizarního výroku v hlas kompetentního úředníka. A ozvou-li se proti tomu studenti, dozvědí se, že zpochyb­ňují výsledky voleb. Jak že to řekl karlovarský radní Sloup? Ze by se neměly psát školní práce o útěcích přes železnou oponu. Ano, stačí maličko jiný poměr hlasů, maličko jiná konstelace a sou­druh Dobrý nemusí zakazovat seriál jen sobě, ale i všem - třeba skrze mediální radu. Slyšel to přece od kolegů.            

LN, Zbyněk Petráček, 28.11.2013

* * *

Komunistická banda už opět ovládá parlament

Vojtěch Filip, předseda té stalinistické odnože komunistických partají v ČR, která veřejně a otevřeně uctívá masové bolševické vrahy, agent StB s krycím jménem Falmer, soudruh a přítel tyranské dynastie Kimů v KLDR i revoluční marxista, byl naším “demokratickým” parlamentem zvolen jako jeho místopředseda počtem 151 hlasů. Tato skutečnost vypovídá o stavu naší vlasti mnohé. Především to, že jsme jako národ asi absolutně nepoučitelní.

Ortodoxní komunisté i jejich kamuflované klony, které se skrývají pod pláštíkem tzv. Nové demokratické proevropské levice, mi samozřejmě budou namítat, že je to vůle lidu, vůle voličů, která soudruha Filipa vynesla do významné parlamentní funkce tak významnou většinou poslaneckých hlasů. Navíc již v této pozici byl, neboť se uchytil již za vlády ČSSD v roce 2002 a vydržel až do roku 2010. S čím mám tedy jako problém? Jsem snad antidemokratický živel, fašista, nácek, primitivní antikomunista?

Jak mohu vůbec zpochybňovat demokratické kroky demokraticky zvoleného Parlamentu ČR? Jak mohu zpochybňovat vůli voličů? Co můj primitivně antikomunistický mozek vyplodí za konspirační teorie či protisocialistické bláboly, které ruší klid na práci našich volených zastupitelů?

Nuže tedy … Současné složení dolní sněmovny jen podtrhuje trend poslední doby. Populistická neokomunistická levice postupně ovládla veškeré významné a důležité funkce ve státě, spojuje síly a nepokrytě zatahuje do mocenské spolupráce i dogmatické uctívače Gottwalda, estébácké udavače či již dříve zapojené bývalé nomenklaturní kádry KSČ nejhoršího ražení, morálky a charakteru.

Co může z takového směřování politiky vzejít? Bohuslav Sobotka po malých dávkách nastiňuje budoucí scénář. On jako slabá, směšná, ale moci a peněz chtivá figurka dá svým premiérováním nově složené vládě zdání demokracie postsametového věku, neboť je mladý a s rudými děvkami na pokoj nechodil, jen s nimi skotačil na schůzích SSM. Jako loutka však bude ovládán starými matadory z vlastní partaje, z Hradu či z poslaneckých lavic veřejné i tiché koalice.

První prioritou se zdá být zrušení lustračního zákona. Pak bude následovat zřejmě další zákonodárná smršť, která naváže na činy “marťanské” koalice Jiřího Paroubka, neblahé paměti. ČSSD a Babišovo ANO si s pomocí kovaných Filipových komunistů budou dělat s republikou co se jim zamane. Lidovci se dostanou do pozice nepotřebné stafáže, neboť Vojta bude po ruce vždy, to byl pravý důvod jeho, tak jasně většinové, volby.

Máme tedy co socialistický volič chtěl. Jsme zpět v minulosti, ze které jsme se nedokázali poučit. Jen by bylo od soudruhů férovější, kdyby svoji novou vládnoucí komunu též transparentně pojmenovali. Už jsem to navrhoval hned po volbách: KSSD-KSTB-KSČM. A ani dnes mi nepřipadá, že bych se nějak podstatně mýlil. Ba naopak …

http://kriz.blog.idnes.cz/c/382158/Komunisticka-banda-uz-opet-ovlada-parlament.html

* * *

Čeká Sobotku osud osmidenní ministryně Peake?

Bohuslav Sobotka se ve vysoké politice pohybuje už více než 15 let, avšak vrchol jeho dosavadní kariéry přišel v zhruba 15 dnech, během nichž potlačil vnitrostranický puč proti své osobě. V oněch dvou týdnech byl ve špičkové formě. Stál si za svým, začal využívat svou skrytou vnitřní sílu a získal si velkou část obyvatel, včetně těch, kteří proti němu jinak mají zásadní námitky. Je pochopitelné, že „popřevratové“ období s sebou nese jistý útlum, ale způsob, jakým se teď Sobotka nechává válcovat Andrejem Babišem, nastoluje otázku, zda Sobotkova kariéra nenabírá podobný kurz jako dráha Karolíny Peake. Ta si svých největších 15 minut slávy užila během osmi dní, kdy seděla v křesle ministryně obrany. Když z něho byla 20. prosince minulého roku vystrnaděna, premiér Nečas už jí neřekl ani dobrý den a její politická kariéra přežila jen dalších šest měsíců. Pokud se Sobotkův osud bude vyvíjet podle podobného scénáře, má čas tak do jarních evropských voleb.

* * *

Nové poměry

Řeč čísel jakožto exaktní způsob vnímání reality může být výmluvná, ale i zavádějící. Volba vedení nově složené Poslanecké sněmovny je spíše prvním případem. Bohužel.

Legitimizování komunistů ostatními stranami se už stalo normou. A nejen stranami - jen těžko lze z paměti vymazat Miro­slava Grebeníčka spokojeně shlí­žejícího z balkonu zámku v Lá­nech (kam ho pozval Václav Klaus, nedávno v USA odměně­ný za boj proti komunismu...). Stejně ták není nic nového a šo­kujícího na tom, že KSČM má ve vedení dolní komory svého zá­stupce. Ale není fakt, že pro Voj­těcha Filipa zvedly ruku více než tři čtvrtiny poslanců, přece jen příliš?

Filip dostal totiž společně s kanditiátkou ANO druhý nejvyšší po­čet hlasů. Zlomek poslanců oproti tomu zdvihl ruku pro uchazeče z řad demokratické pravice: Miro­slavu Němcovou a Miroslava Ka­louska. Vidět to musíme jako vyautování stran ODS a TOP 09. Ne­mluvě o tom, že více hlasů dostal i Tomio Okamura.

Včerejší hlasování v sobě skrývá přinejmenším dvě posel­ství. Tím prvním je nedostatek pudu sebezáchovy ostatních le­vicových poslanců ze zavede­ných demokratických stran (re­spektive strany). A tím druhým, že jsme byli poprvé konfronto­váni s novými poměry. Rele­vantní jsou pouze levice, lidovci a nová, ne zrovna stan­dardní usku­pení. Těšme se na vládu...

Sloupek LN, Petr Pešek, 28.11.2013

* * *

Projde akce nespokojených občanů bez demonstrací? Nechce se věřit.

Řekněte, moji spoluobčané, uvěřili byste ještě před čtvrtrokem, že o příštím listopadu se tu bude tvořit nová vláda? Bez Ódées a topky? Bez Kalouska? S Babišem a jeho neznámými dosud lidmi? A že kmotři budou potichu?

No tak, není to úplně po našem. Křiku a nactiutrhání je tu dost. Jak varoval básník: „Pozor však, na prahu jen vlasti pravé stojíme. Není dobojováno. Jsou ještě všude temné síly dravé, a ostnatých drátů k cíli nastláno!“

Třeba tohle: Na 2. straně odbarveného Práva, zpráva ČTK pod značkou „zr“ křičí, že „Kapitán StB o Babišovi lže, tvrdí badatelé“. (Jde o kpt. Kuľhu, prohlásivšího, že svazek na Babiše byl zfalšovaný.) A jak vypadá to tvrzení badatelů? Takhle:…domnívá se badatel Schovánek: já se osobně se domnívám, že ten příslušník StB lže… a Xenie Penížková: falšování ve struktuře StB bylo spíš nepravděpodobné…je na posouzení soudu, jak materiály vyhodnotí.

A toto jsou všechna tvrzení badatelů. To se to komusi tvrdí, že někdo tvrdí, i když nikdo netvrdí, když se může schovat pod „zr“. A Právo to klidně otiskne. Jako kus ostnatého drátu.

Ony se ty „temné síly dravé“- jak praví básník - mají setsakramentsky čeho bát. A jejich mouřenínové s nimi. Já se bojím také. Těch temných sil. Jsou to takoví Krejčířové. Ale udeří-li, přestanu se bát a na náměstí půjdu. S vámi se všemi.

Stanislav Vrbík, 26.11.2013

* * *

Jan Šinágl, 28.11.2013

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.55 (11 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)