Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Penkovskij OlegV dokumentu se neuvádí, jak byl popraven dle svědectví jiných agentů? Pokud se nemýlím, pakKuklinski právě Oleg Peňkovskij byl barbarsky popraven pozvolným upalováním zaživa v krematoriu, poprava natočena a pro výstrahu novým adeptům GRU promítána. Byl důvodem výroku Chruščova: „Leninova věc je mrtva.“ Film o Ryszardu  Kuklińským bude vysílat polská televize 14.2.2014. Polská veřejnost si jeho vysílání vynutila. Oba přeběhlí vojáci zachránili svět a jsou největšími hrdiny poválečné doby.

Vysoký důstojník GRU Oleg Peňkovskij informoval na počátku šedesátých let minulého století Západ o skutečném stavu jaderného arzenálu SSSR. Zaplatil za to nejvyšší cenu. Zvláštní vojenský soud v Moskvě odsoudil v květnu 1963 plukovníka Olega Peňkovského /1919–1963/ k trestu smrti za vlastizradu. Šlo o jeden z málo známých dozvuků Karibské krize, která se v říjnu 1962 rozhořela mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. Po třináct dnů byla naše planeta na pokraji jaderné propasti. Nikdy předtím ani potom nebyla hrozba konfliktu mezi supervelmocemi tak reálná. Francouzští dokumentaristé se pokusili ve svém filmu zjistit, jakou roli sehrál O. Peňkovskij v této významné kapitole studené války.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10390593216-oleg-penkovskij-spion-ve-sluzbach-miru/

* * *

Ryszard  Kuklińský: NÁVŠTĚVA

Na 11. únor 2014 připadá 10. výročí úmrtí plukovníka polské a později americké armády  Ryszarda  Kuklińského, někdejšího náměstka šéfe operačního řízení generálního štábu polské armády a poradce komunistického prezidenta Polska Jaruzelského. Ryszard Kukliński  si získal přízeň  sovětského generála Achromejeva, velitele vojsk tehdejší „Varšavské smlouvy”, díky čemuž  se mu povedlo vynést z velení Varšavského paktu a předat americké CIA 30.000 listů spisů, obsahujících přípravy sovětského útoku proti Dánsku a tehdejšímu Západnímu Německu. V tomto útoku bylo počítáno rovněž  s použitím jaderných zbraní na území Polska i našem, počítalo se, že v prvním útoku padnou východoevropské armády a že SSSR bude v dalším náporu tyto země obsazovat a postupovat na Západ. Tyto hrůzy byly již v motivaci  poslední a mocnou  kapkou pro  plukovníka, jenž si v té chvíli uvědomil, že je v první řadě Polák, a že jde o jeho vlast. Jedním z předchozích motivů k pochybnostem plukovníka o „mírumilovnosti” Varšavského paktu byla i agrese proti Československu v srpnu 1968.  Obsah plukovníkem do USA předaných materiálů byl mocným motivem  pro prezidenta Reagana k zahájení nekompromisního ”uzbrojování” Říše zla.  

Krakovské centrum Polské televize (TVP) natočilo v r. 1998 při příležitosti první návštěvy plukovníka Kuklińského ve vlasti dokumentární film o jeho dramatickém útěku do USA dokumentární film s názvem „Wizyta” (česky „Návštěva”). Ten však ležel 15 let v archivu – až na základě opakovaných požadavků  demokratických a vlasteneckých sil Polska nyní ředitel TVP písemně  přislíbil, že jej TVP dne 11. února odvysílá v hlavním večerním čase.

Pro ty z českých a slovenských diváků, jejichž televizní antény pro příjem  terestrického signálu zachytí některý z polských vysílačů v příhraničí s ČR/SR, to bude skvělá možnost shlédnout dokument o člověku, jenž  za svou činnost pro CIA nechtěl žádnou odměnu, jenž  konal  z vlasteneckého přesvědčení i vlastní osobní odpovědnosti, jenž  agresivním choutkám kremelských mocipánů  uštědřil tehdy největší škodu – a jehož největší zásluhou bylo, že  studená válka se nezvrátila v nukleární.

O tom, který z kanálů  TVP tento dokument odvysílá, a také přesný vysílací čas upřesním, jakmile bude zveřejněn v přehledu programů TVP.        

Vladimír Kebrle, 4.1.2014

* * *

Jan Šinágl, 7.1.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (15 Votes)
Share

Komentáře   

0 #5 marek 2014-02-16 08:29
Bělenkovi bylo v 76 jasné že US Airforce zapalovala v druhé světové,v Koreji,Vietnamu a Kambodži zaživa civilní obyvatelstvo,dě ti,ženy ,rolníky a takovým prodal dešifrovací klíč který sloužil k obraně jeho bývalé vlasti.Tomu se Kuklinski nezaprodal.Ale mě je jasné že i v tomto Vy s Bělenkem sympatizujete.
+1 #4 Jan Šinagl 2014-02-14 08:29
Používá-li někdo výraz "hovado" apod., navíc v tak závažném tématu, zpochybňuje tím nejen svůj názor, ale sám naznačuje jaké hodnoty ve skutečnosti "ctí". Celým jménem se ovšem nepodepíše. Na to je příliš zbabělý. Emoční a osobnostní prvky většinou svědčí o nedostatku argumentů a informací, o demokratické nevyspělosti nemluvě.
-1 #3 Marek 2014-02-14 01:18
Cituji Vitezslav Haramule:
Ono tech hrdinu bylo vice.Husarsky kousek se podaril ruskymu vojenskymu pilotu
Viktoru Ivanovici Belenkovi, kteremu se podarilo na MiGU-25 preletnout v zari 1976 do Japonska.Nedavno se mi dostala do rukou kniha Johna Barrona, POSLEDNI LET PILOTA Mig-25.Kdo tuto knihu cetl, jiste budou se mnou souhlasit,jsou v ni napsany velice zajimave informace o Sovetskym svazu.


Je na debatu jestli byl kuklinski hrdina ale Bělenko byl megazrádce protože ohrozil svůj národ.Jedině hovado předá druhé straně to šifrování kterým se rozpoznají vlastní a cizí letadla a neomluví to ani jakkoli vysoká částka kterou za to vyinkasoval
-1 #2 Marek 2014-02-14 01:10
Tak jsem ten dokument shlédnul celkem náhodou a tento článek našel asi o hodinu později.Nebudu se moc vyjadřovat k dokumentu jako spíše k pitomím představám které se podsouvají a to že Kuklinski vyzradil nějaké plány útoku na západ a západ dal sovětům najevo že je obeznámen a ti stáhli ocas.Poláci jsou spíše přesvědčeni že Kuklinski zabránil válce tím že američanům předal informace jak by dopadla jejich agrese a co by je čekalo, tím si USA raději nechali válečné choutky zajít.V polsku jsou někteří přesvedčení i o tom že Kuklinski o síle SSSR přeháněl aby USA od útoku odradil a někteří zacházejí tak daleko že si myslí že byl takto instruován sověty.Protože věří že USA by se reality nezalekly,to by totiž zacloumalo vžitýmy představamy o poměru sil.
+2 #1 Vitezslav Haramule 2014-01-14 14:37
Ono tech hrdinu bylo vice.Husarsky kousek se podaril ruskymu vojenskymu pilotu
Viktoru Ivanovici Belenkovi, kteremu se podarilo na MiGU-25 preletnout v zari 1976 do Japonska.Nedavn o se mi dostala do rukou kniha Johna Barrona, POSLEDNI LET PILOTA Mig-25.Kdo tuto knihu cetl, jiste budou se mnou souhlasit,jsou v ni napsany velice zajimave informace o Sovetskym svazu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)