Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sumava Billboard pozemky dalniceJedná se o „Likvidační zákon pro NP Šumava“, který v konečném důsledku ruší NP Šumava a dovoluje vykácení a zastavění 2/3 plochy lyžařskými středisky a hotely. Informace o zákonu lze nalézt mimo jiné zde. , jeho konkrétní podobu zde.

V současné době se jedná o zničení či zachování našeho národního bohatství - NP Šumava. Organizace Hnutí DUHA vydala 16.září 2014 tuto otřesnou tiskovou zprávu: „Senátní zákon o NP = skrytý nájezd „krále Šumavy“ F. Taliána a podnikatelů na lukrativní pozemky. HD: „Z dosud chráněné vzácné přírody by mohlo vzniknout až 7 700 nových stavebních parcel! Kontroverzní podnikatel František Talián, poradce senátora Tomáše Jirsy, je vlastníkem řady parcel v šumavském národním parku, které tento zákonodárce z ODS navrhuje v senátním zákonu o Šumavě převést do zastavitelné zóny s nižším ochranným režimem.“ Poslanecká sněmovna projednávání tohoto zákona v úterý odložila, věřme natrvalo!

Jedná se o „Likvidační zákon pro NP Šumava“, který v konečném důsledku ruší NP Šumava a dovoluje vykácení a zastavění 2/3 plochy lyžařskými středisky a hotely. Informace o zákonu lze nalézt mimo jiné zde. , jeho konkrétní podobu zde.

Někteří starostové z jihu a právě senátoři a podnikatelé se snaží akcentovat, že je zapotřebí ekonomický rozvoj regionu, ale řešení již dávno existuje. A je to win-win řešení pro přírodu, místní lidi, celý národ!

Hnutí DUHA představilo vypracovanou studii ze zahraničí, která potvrzuje, že ekonomicky výhodnější je nechat park tak, jak je. „Celkový ekonomický přínos národního parku vyčíslila studie na 44 miliard korun ročně, a to zejména díky existenci vzácné a málo porušené přírody. Bezzásahové zóny s divočinou přitom přinášejí víc peněz než místa, kde zasahuje člověk.“

Více informací o studii a jejích výsledcích naleznete zde. Desítky ředitelů evropských národních parků již v minulosti žádali o záchranu Šumavy naleznete zde. „Světový svaz ochrany přírody (IUCN) již loni varoval, že v případě přijetí takových pravidel by Šumava přišla o mezinárodně uznávaný statut národního parku a byla by vyškrtnuta ze světového seznamu národních parků, který vede OSN.“

Petice online je zde. Má už téměř 45 000 signatářů! Byla již předána Senátu i Sněmovně. Měli by ji projednávat. V Senátu ji neprojednávali a schválili znění zákona!

* * *

Z tiskové zprávy Hnutí DUHA ze dne 16.9.2014

- Majitelem celé stráně nad Modravou je uhlobaron Zdeněk Bakala.

- U Stožce vlastní pozemky firma Silvanus s.r.o., jejímž majitelem je Jiří Vlach, který byl v 90. letech místopředsedou ODS, později prvním náměstkem jihočeského hejtmana.

- Mnoho pozemků u Českých Žlebů, Stožce a Strážného patří prachatické realitní kanceláři Nemo.

- Velké pozemky v Borové Ladě vlastní českobudějovický podnikatel v realitách a ubytovací činnosti Gerald Arthur Konstantin.

- Na Srní vlastní pozemky developerská společnost Eurobuild s.r.o či firma Stavus, a.s.

- Na Kvildě má pozemky provozovatel apartmánů Václav Kotal.

- Řadu pozemků nakoupili právníci - na Modravě například pražští advokáti JUDr. Petr Novotný a JUDr. Monika Novotná z firmy Rödl & Partner, která poskytuje obci Modrava právní služby.

- Rozsáhlé pozemky u Českých Žlebů patří strakonickému advokátovi JUDr. Jiřímu Šmrhovi.

Mnohem větší plochy, které chtějí senátoři převést do třetí zóny, jsou však dnes ještě ve vlastnictví státu. Převod do třetí zóny by ovšem otevřel cestu jejich rozprodeji [4]. A jen malé množství pozemků z celkové plochy 770 hektarů patří drobným zemědělcům.

Návrh na nové vymezení třetí zóny NP Šumava obsažený v senátorem Jirsou předloženém a senátem schváleném zákonu o Šumavě, dojednali bývalý ředitel NP Šumava Jiří Mánek (ODS) a bývalá starostka Stožce Zdenka Lelková. Neúspěšně jej prosazoval už bývalý ministr Tomáš Chalupa (ODS).

Územní plány většiny šumavských obcí jsou přitom k nové výstavbě už nyní více než velkorysé. Některé obce se mohou i bez rozšiřování třetí zóny a dalších změn územního plánu rozrůst až na dvojnásobek, například Filipova Huť či Kvilda. Na Kvildě je už rozparcelovaný celý malebný luční svah směrem k pramenům Vltavy. Prodej pozemků inzerují obří billboardy například v Praze a na strakonické dálnici (foto v příloze).

Hnutí DUHA vyzvalo poslance, aby senátorský návrh okamžitě odmítli. Zaslalo jim informační list „Prachobyčejný nájezd na státní pozemky“ kde je varuje před pozemkovými spekulacemi a nebezpečnou cestou převodu státních pozemků na obce. Zároveň jim poskytlo i obrazovou publikaci mapující deset z nejkrásnějších území divoké přírody a malebné krajiny na Šumavě ohrožených zástavbou a kácením [7].

* * *

Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů z Hnutí DUHA, řekl:

“Teď už víme, proč stavební firmy, realitní kanceláře a podnikatelé s vazbami na politiky dopředu skupovali zemědělské pozemky ve druhé zóně národního parku, ačkoliv se tam nesmí stavět. Návrh zákona o Národním parku Šumava, který poslali senátoři do poslanecké sněmovny – to je prachobyčejný nájezd na lukrativní pozemky. Kdyby jej poslanci schválili, umožnila by už jen pouhá změna územního plánu převést tyto pozemky na stavební parcely. Je to dobrý byznys pro nejbohatší, jenže miliony turistů chtějí v národním parku vidět divokou přírodu a harmonickou krajinu, nikoliv apartmánovou zástavbu či luxusní a nevkusné haciendy bohatých podnikatelů z velkých měst.“

„Pokud senátoři chtějí skutečně národní park zrušit, měli to říct férově rovnou, a ne to halit do rádoby zákona. Doufáme, že poslanci budou soudnější, senátní zákon smetou ze stolu a připraví rozumnější, který zajistí ochranu divoké přírody i prosperitu místních obcí. Jeden takový návrh vypracovalo Hnutí DUHA společně s vědci z ústavu CzechGlobe Akademie věd a Karlovy univerzity. Navrhuje polovinu území NP pro divokou přírodu a druhou polovinu pro šetrné lesní hospodaření a regulovaný rozvoj obcí. Taková podmínky přesně odpovídají současnému stavu přírody na Šumavě i mezinárodním pravidlům platným pro NP.“  

* * *

Národní park Šumava je další ukázkou nemravných a zločinných poměrů v naší zemi. Věřím, že i on bude potřebným impulsem pro obyvatelstvo naší země, aby se konečně probudilo a uvědomilo si v čem žije a jak je ohrožováno. Všeovládající moc peněz, klientelismu, bez jakékoliv stopy dobrých mravů, zdravého rozumu a pudu sebezáchovy, zničí potom nejen Šumavu, ale i postupně celou naší zemi, nebude-li kladen žádný odpor. Už nyní svými korupčními poměry Česká republika silně konkuruje nejvíce zkorumpovaným zemím světa! To jsme opravdu jen národ zlodějů, kde každý kdo může krade, či zbabělců, kteří čekají na druhé, že to za nás zařídí?! Potom si bídu, zničenou zemi a vládu darebáků plně zasloužíme, jako si nezasloužíme svobodu, která nikdy nebyla zadarmo! Nikdo to za nás neudělá, ani EU, ale máme stále možnost to udělat sami.

Mysleme na své děti, začněme konečně jednat jako normální lidé, ať se nemusíme stydět za své životy, poměry v naší zemi a naše děti za nás a naši zbabělost!

 

Jan Šinágl, 18.9.2014

Co se stane příště ?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 Svatopluk Sládeček 2014-09-23 22:35
Česká republika není kulturní stát!
Je to černá skvrna na mapě Evropy!
Pomalu se stydím přiznat k tomu,
že jsem jejím občanem.
Ing. arch. Svatopluk Sládeček

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)