Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Pravda vydsPohoda na Loretě - Jako byste zapomněli na pražské jaro - Bedekr po České republice, aneb PRAVDA VYDĚSÍ!

V ní se sice mluví o vládě lidu, ale současně, že "politický systém je tvořen volnou soutěží politických stran". Založit politickou stranu může i každý zločinec za nakradené peníze, když si za ně koupí prodejného "čistého". I tradiční politické strany jsou jen zbožím, prodávaným prostřednictvím sponzoringu. Tím je politický zločin neprůstřelně chráněn ústavou. Vybírá si kandidáty svými koupenými politickými stranami a stanovuje poslanecké platy a náhrady, které už samy jsou korupční. Volby jsou pak v tomto prostředí pouhým výběrovým řízením o prachy. Zájemci o kandidaturu jsou většinově jenom uchazeči v tomto výběrovém řízení. Pro tuto většinu je poslanecký slib, že budou reprezentovat vůli občanů, jen něžným kusem toaletního papíru. Nejlíp od nich zní "chráním vaše zájmy, volte mne". Lid je pak trestán za svou naivitu, uměle pěstovanou zločinem ovládanými sdělovacími prostředky.

Sdělovací prostředky v rukách těch nejvýše postavených zločinců přímo vědecky perou veřejnosti mozky a ta je většinově apatická. Politickým stranám, pevně sedícím u moci, není ani hloupé mluvit o neposlušnosti poslanců, když nehlasují podle pokynů. Tím nevědomky svlékají stranický politický systém donaha. Je to doznání, že strana je rozhodující, ne vůle lidu. To je horší, než mluvit třeba o neposlušnosti prezidenta, protože v demokracii je lid, zastoupený politikem, nejvyšší autoritou. Prezident je proti němu pouhá ztělesněná formalita. Z tohoto neústavního systému, chráněného "ústavou", se mohou vymykat jen nová hnutí, nepřijímající sponzorské dary, a nenáviděná "establishmentem" s hlásnou troubou Kalouskem jako favoritem televizního zpravodajství.

15.10.2014 Vrbík

* * *

Pohoda na Loretě

Změna zahraniční politiky opozici vůbec nevzrušuje

Zaorálkův tým na pražské Loretě se rozhodl změnit jed­nu z konstant porevoluční zahraniční politiky - podpo­ra obráncům lidských práv v nesvobodných částech světa. Na jaře nejprve ministr a jeho první náměstek vyhlásili teoretický podklad změny, když havlovskou tradici zkritizova­li jako jednostranně zaměřenou jen na občanská práva a také konfrontační. Nová politika lidských práv se měla rozšířit také o práva sociální, environmentální či genderová a místo tlaku na represivní vlády měl přijít dialog.

Teoretický koncept byl naplněn nejprve vládní poklonou před čínskými komunisty a vlídným vzkazem kubánské vlá­dě, nyní ministerstvo přepsalo kontury transformační politiky, z níž se podporuje opozice v nedemokratických zemích. Stát má nově podporovat demokracii jen „tam, kde je to možné“. Pokud taková inovace projde, bude to znamenat efektivní ko­nec podpory kubánské nebo běloruské opozice, protože tamní vládci demokracii nechtějí. Pikantností pak je, že Zaorálek měl v době pětadvacátého výročí od revoluce potřebu v jinak apolitické koncepci pochválit přínos domácího „reformního komunismu“ pro lidská práva.

Chtělo by se namítnout - no a co? Lubomír Zaorálek dostal mandát ke změně ve volbách a má právo je činit. Věc je však příliš vážná na to, aby se prohnala jen Černínským palácem, česká lidskoprávní politika, ať už se to komu líbí, nebo ne, do­dala téhle zemi mezinárodní identifikaci a renomé. Zpochyb­nění této značky poškodí důvěryhodnost tohoto státu v mezi­národních vztazích, a vyžaduje proto důkladnou diskusi a pře­svědčivé argumenty.

A právě v tomhle česká politická reprezentace selhává, od Lorety až po Sněmovní. Lubomír Zaorálek nechává věc na svém náměstkovi a komunikuje zřídka. Jakkoli lze ústup do ústraní vysvětlit jeho nelehkou situací ve straně, rezignace mi­nistra zahraničí právě u tohoto tématu je neobhajitelná.

Obzvláštní deziluzi pak přichystala parlamentní opozice v čele s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Schwarzenberg je nejen bývalý šéf Helsinského výboru na obranu lidských práv, ale také současný předseda zahraničního výboru sněmov­ny a strany, která se hlásí k odkazu Václava Havla. A hádejte, co udělala demokratická opozice proto, aby nutila vládu obhá­jit změnu? Nic.    

Kateřina Šafaříková, LN, 15.10.2014

* * *

Jako byste zapomněli na pražské jaro

Z rozhovoru s tibetským exilovým premiérem Lozang Sanggjä

LN Jak to ale vidíte vy?

Pokud přijmeme tuto logiku, souhlasem s čínskou vládou stej­ně ničeho nedosáhnete, protože jste malí.

LN Názor, že setkání sTibeťany znamená pokles obchodu s Čí­nou, jistě nesdílíte...

Prezident Obama se s Jeho Sva­tostí setkal opět letos v února. Ob­chod Ameriky a Číny ale zůstal na stejné úrovni.

LN Zastánci větší otevřenosti vůči Číně by ale řekli, že není možné srovnávat Spojené státy a Českou republiku.

Trh zůstává trhem. I když z hle­diska velikosti je Amerika větší. Čína do Česka pošle tolik bot, ko­lik odpovídá velikosti místního trhu. Byznys s Čínou vedou mno­zí. Většina zemí kupujících zboží z Číny s ní má obchodní deficit. Peking má z obchodu větší profit než Česko nebo další země. Vy jste tedy čínským trhem. Jak se Čína stala bohatou? Evropané ku­povali jejich zboží a dali jim pení­ze a oni je nyní používají, aby vás zkompromitovali a pošpinili vaši morálku.

LN To se podle vás děje v České republice?

Lidé po celém světě, včetně Ti­beťanů, Česko i jeho obyvatele ve­lice respektovali. Kromě automo­bilky Škoda, kterou jsem poznal, až když jsem prvně přijel, je znají více díky jeho morálním posto­jům. A díky Chartě 77 a Václavu Havlovi. Velikost České republi­ky spočívá v jejích morálních hod­notách a v tom, že obhajuje lidská práva a svobodu. Když toto ztratí­te, stanete se jen zcela obyčejným trhem. A jsem si jistý, že existují větší a pestřejší trhy. Z tržního hlediska může být zajímavější nový dubajský ostrov. V době, kdy tu vládli komunisté, jsem byl inspirován (Havlovým esejem — pozn. red.) Moc bezmocných. Je to popis bojovníků za morálku. Charta 77 je chartou nenásilné re­voluce. Československo obnovi­lo demokracii díky podpoře z ce­lého světa, když o ni vyloženě žá­dalo.

LN Nyní ale již Praha podporu dostatečně neposkytuje...

Vypadá to tak. Když přijíždím do Evropy, jsem vždy zmaten. Stu­doval jsem západní filozofii - Pla­tona, Rousseaua a další. Celá myš­lenka Evropské unie, kdy se náro­dy po druhé světové válce spojily, a evropský idealismus jsou velice nakažlivé. Jako student jim pro­padnete, pak je v rámci tibetského hnutí praktikujete, ale když se vrá­títe na místo původu, už tam nej­sou. Proto více mluvím o smutku a zklamání než o zlobě. My se nevzdáme. Tibetskou otázku nakonec rozhodnou Tibe­ťané. Jsme jednoznačně přesvěd­čeni, že uvnitř i mimo Tibet jsme silní. Tibeťané v Tibetu nikdy ne­viděli dalajlamu ani nás, přesto se protestuje proti kácení lesů, důlni těžbě, kulturní asimilaci a podob­ně. Jsme silní.

LN Ztrácí tedy nejen střední, ale možná i západní Evropa své du­chovní a morální hodnoty?

Morální hodnoty přetrvávají. Jako součást lidské podstaty ni­kam nezmizí. Jejich ztráta či ucho­vávání je vždy otázkou jednotliv­ce, komunity a národa. Tvrzení, že hodnoty se vytrácí všude, a pro­to i u nás, není žádnou omluvou. Tibeťané by si také mohli říct, po­dívejte se na Irák nebo Afghá­nistán. Tam bojují pomocí zbraní, tanků, zatímco my zůstáváme u nenásilí. Ovšem co dělají ostat­ní, je jejich volba. My jsme velmi čitelní ve svých postojích. Jdeme cestou nenásilí, míru, morálních hodnot.

LN Jistě bedlivě sledujete dění v Hongkongu. Jak se díváte na tamní protesty?

Demokracie je univerzální a svoboda je vlastní každému člo­věku. To, co se děje v Hongkon­gu, je jen její přirozené vyjádření. Honkonžané si chtějí zvolit vlast­ního lídra, kterého jim čínská vlá­da slíbila. I Mao Ce-tung řekl: „Kdekoliv je útlak, je i odpor.“ Proto jsme svědky protestů v Hon­gkongu.

LN Myslíte, že reálně mohou něco změnit?

Úspěch či prohra jsou otázkou času. Jak jsem již řekl, touha po svobodě je nám vlastní. Takže ano, Hongkong nakonec uspěje, stejně jako čínská Charta 08, stej­ně jako Tibeťané. To je dané. Ať po této cestě jdete s námi, nebo ne. Tato volba však leží na kaž­dém člověku. Hongkong možná nezvítězí zít­ra, ale neznamená to, že Tibeťané či Honkonžané změní svůj kurz. Je to soustavný boj, den za dnem, týden za týdnem, měsíc za měsícem. Dva kroky kupředu, jeden dozadu. To je součást boje. Proto se mu tak říká. Nejde o snadný úspěch. Ale pokud bojujete, vaše šance na úspěch jsou vždycky vy­soké.

LN Jak vůbec vaše vláda komu­nikuje s Číňany?

Na Foru 2000 je mnoho čín­ských vědců a akademiků a mno­ho z nich nás oslovilo. Dnes jsou to čínští myslitelé, kdo propůjču­je svůj hlas Tibeťanům. Mnoho Číňanů přijíždí do Dharamsály (sídla tibetské exilové vlády v In­dii - pozn. red.), aby si zde po­slechli dalajlamu. Není to tak, že Nebeského klidu, podporoval až do konce. Všichni víme o první speciální ekonomické zóně Šen-čen v provincii Kuang-tung, kde Si Čung-sún začal zavádět ob­chodní reformy. V roce 1954 se osobně sešel i s dalajlamou. Takže otec čínské­ho prezidenta byl velmi liberální, jeho matka navíc vyznávala buddhismus. A kvůli těmto rodin­ným a osobním vazbám jsem od mnohých čínských myslitelů sly­šel názor, že Si Ťin-pching by mohl mít odlišný pohled na Tibet. Ale zatím tomu nic nenasvědču­je. Jsou to jen spekulace.

LN Jak se díváte na diskuse týka­jící se Číny, zda je možné, aby volný trh fungoval bez svobody a demokracie?

Volný obchod zajistíte tak, že vytvoříte ekonomiku a tím dáte li­dem do kapes více peněz. Jakmile je použijí, budou chtít vlastní po­čítač a internet. Budou si přát ces­tovat, mít přístup k různým infor­mačním zdrojům. A tak pomalu s ekonomickým rozvojem vznik­ne i společenský a kulturní prostor. Až nakonec vznikne i ten politický.

LN Jak se tibetská administrati­va dívá na upalování na pro­test?

Tibet se 132 případy prochází velmi smutnou kapitolou. Podob­ně jako vy během pražského jara. Co se naší administrativy týká, lidi od těchto činů samozřejmě od­razujeme. Zároveň však podporu­jeme jejich aspirace, jejich touhu, která je stejná pro nás pro všech­ny, totiž návrat Jeho Svatosti dalajlamy do Tibetu a svobodu pro Tibeťany. Rád bych dodal, že u je­diného ze 132 případů sebeupálení nevznikla sebemenší újma na čínském majetku. Tito lidé zemře­li násilnou smrtí, ale nikoho tím nepoškodili. Doufáme proto, že jejich poselství bude znít po ce­lém světě. Pro Tibet je to velice těžké období, a je proto velmi iro­nické, že právě v tomto čase, tolik podobném pražskému jaru, Čes­ká republika dělá podobná prohlá­šení. Téměř jako byste zapomněli na vlastní pražské jaro. Naše prá­ce je připomínat mladé generaci, jaký postoj vaše země kdysi zaují­mala. Je to inspirace pro mnoho lidí po celém světě.

LN, 15.10.2014, Jana Vrubelová, Petr Janoušek

* * *

Jsme republikou nezájmu občanů o politiku a politiků o politiku!

V listopadu 89 jsme zrušili nevolnictví, ale otroky jsme dobrovolně zůstali!

* * *

BEDEKR PO ČESKÉ REPUBLICE – PRAVDA VYDĚSÍ

Do Belgie vyvezeme 30.000 tun jablek a dovezeme 40.000 tun, do Německa vyvezeme 40.000 prasat a dovezeme 50.000, do Polska vyvezeme 130.000 tun zeleniny a dovezeme 140.000 tun.

ŘEDITEL SILNIC A DÁLNIC, MICHAL HALA VYSTUDOVAL BĚHEM ČTYŘ LET PŘI ZAMĚSTNÁNÍ VE SVÝCH TŘICETI LETECH FILOSOFICKOU FAKULTU V BRATISLAVĚ JANÁČKOVU AKADEMI MUZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ PRÁVNICKOU FAKULTU V PLZNÍ

KORUPCE V ČESKÉ REPUBLICE NEEXISTUJE SVĚDČÍ O TOM FAKT, ŽE ZA NI JEŠTĚ NIKDO NEBYL ODSOUZEN TÍM PÁDEM MINISTR VNITRA I.LANGER MOHL ZRUŠIT PROTIKORUPČNÍ POLICII

NAROVNÁNÍ KŘIVD SE BOHUŽEL TÝKÁ POUZE KŘIVÁKŮ

K VÝSTAVBĚ DÁLNIČNÍ SÍTĚ PŘISTUPUJÍ ČEŠI MNOHEM ODPOVĚDNĚJI, NEŽ V SOUSEDNÍM NĚMECKU.

NAPŘÍKLAD NA VÝSTAVBU 1 KILOMETRU INVESTUJÍ 1 MILIARDU Kč, V NĚMECKU V PŘEPOČTU POUZE NĚCO PŘES PŮL MILIARDY

SOUTĚŽ PRO NÁVŠTĚVNÍKY NAŠÍ REPUBLIKY: POZNÁTE, KTERÁ Z UVEDENÝCH ZNAČEK PŘEŽILA A ZŮSTALA V ČESKÝCH RUKOU? NEVÍTE? NEVADÍ, POSTUPTE O STRÁNKU DÁL SPRÁVNĚ! JE TO ŠVEJK!

SPORT A TĚLOVÝCHOVA – GOLF ČESKÁ REPUBLIKA PRAHA VŠECHNA HŘIŠTĚ SE VYZNAČUJÍ PERFEKTNÍ CELOROČNÍ ÚDRŽBOU ZA NEMALÉ PENÍZE ŽE SE JEDNÁ O NEJOBLÍBENĚJŠÍ NÁRODNÍ SPORT SVĚDČÍ ROZSAH HŘIŠŤ NEJVĚTŠÍ MAJÍ BESKYDY ČELADNÁ´SOUSTAVA 8 HŘIŠT ZA 2,5 MILIARDY Kč V PRAZE JE 25 HŘIŠŤ NEJVĚTŠÍ VE VINOŘI 97 HEKTARŮ PRŮMĚRNÁ DOTACE EU NA JEDNO HŘIŠTĚ JE 50 MILIONŮ

* * *

Ne všechny informace jsou objektivní, ale z velké většiny o nás samých mnohé vypovídají. Řešení problému začíná u každého z nás. Pokud bude každý čekat na to co udělá druhý za něho, bude tato presentace mít pokračování mnohem otřesnější. Dnešní děti se bránit nemohou...

 

Jan Šinágl, 16.10.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)