Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zrzavecky Martin primator Plzne 221014Kdo vlastní BLESK? – Rektoři opět bojkotují 28.říjen na Hradě – Jakou roli hlavně hraje ministr obrany Martin Stropnický? Ministra obrany, herce Divadla na Vinohradech, nebo seriálového komisaře TV NOVA?! - Nezkušený, 33-letý Karel Kučera, šéfem CZECHINVESTu?! – Andrej Babiš: „Jeho volbě nerozumím?“ – Primátor Plzně Martin Zrzavecký neúspěšný soustružník, úspěšný politik?!

… Teď ta hlavní informace: Firma Czech Media Invest je vlastněna dvěma offshorovými společnostmi, holandskou Gruenberg Investment B.V. a Interscope Limited sídlící ve Velké Británii. Před týdnem jsme požádali Daniela Častvaje z Křetínského Energetického a průmyslového holdingu, aby nám sdělil, kdo tyto offshorové společnosti vlastní, ale odmítl. Co je zde třeba skrývat? Byl antimonopolní úřad ošálen? Od té doby, co vydal své rozhodnutí, se vlastnictví Blesku změnilo. Dokud neuvidíme důkaz o opaku, budeme předpokládat, že jedním ze skutečných vlastníků je Martin Roman a že nejprodávanější české noviny byly koupeny za peníze vysáté z ČEZu.

* * *

Kdo vlastní Blesk?

Andrej Babiš minulý týden řekl, že měl koupit Blesk. To si žádá otázku: Kdo Blesk koupil? Rongosor a.s. dostal 25. února od antimonopolního úřadu povolení k převzetí Ringier Axel Springer CZ a k tomuto dni Rongosor vlastnili Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Od té doby se však Rongosor přejmenoval na Czech News Center a.s. a 100 % tohoto subjektu přešlo pod Czech Media Invest a.s. Teď ta hlavní informace: Firma Czech Media Invest je vlastněna dvěma offshorovými společnostmi, holandskou Gruenberg Investment B.V. a Interscope Limited sídlící ve Velké Británii. Před týdnem jsme požádali Daniela Častvaje z Křetínského Energetického a průmyslového holdingu, aby nám sdělil, kdo tyto offshorové společnosti vlastní, ale odmítl. Co je zde třeba skrývat? Byl antimonopolní úřad ošálen? Od té doby, co vydal své rozhodnutí, se vlastnictví Blesku změnilo. Dokud neuvidíme důkaz o opaku, budeme předpokládat, že jedním ze skutečných vlastníků je Martin Roman a že nejprodávanější české noviny byly koupeny za peníze vysáté z ČEZu.

* * *

Řada rektorů na Hrad nepřijde, většinou kvůli jinému programu

Řada rektorů českých vysokých škol, jejichž vyjádření se ČTK podařilo získat, se příští týden nezúčastní oslav 28. října na Pražském hradě. Většinou se omlouvají kvůli jiným povinnostem, nevnímají svou neúčast jako formu protestu proti nepozvání dvou svých kolegů. Stejně jako loni prezident Miloš Zeman na slavnostní akci nepozval Mikuláše Beka z brněnské Masarykovy univerzity (MU) a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, s nimiž měl v minulosti spor. Česká konference rektorů to považuje za nedůstojné. Do Prahy nepřijede například rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. "Omlouvám se z důvodů pracovní vytíženosti, nejedná se však o formu protestu, ten je vyjádřen oficiálním stanoviskem České konference rektorů," řekl ČTK. Naopak rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller má sice rovněž jiný program, ale do Prahy by nepřijel, i kdyby měl volno. "Jsem pracovně v Americe, to znamená, že bych se musel na 28. října omluvit. Pokud by ovšem trvalo nepozvání pana prezidenta pro dva kolegy, omluvil bych se, i kdybych pobýval v ČR, a to ze solidarity. Myslím, že vzniklá situace je zbytečná a majestát pana prezidenta by nijak neutrpěl tím, že by pozval i reprezentanty institucí, s nimiž má spor," vzkázal ČTK z USA. Loni na Hradě chybělo 20 z 28 rektorů českých veřejných a státních vysokých škol. ČRo, 22.10.2014

P.S.

Každý z rektorů, který se loni nezúčastnil a letos pozvání přijme, morálně selhal! Jeho skutečný charakter se ukázal až přijetím letošního pozvání a účastí. J.Š.

* * *

Kdo hraje ministra

Pan Stropnický by se měl rozhodnout, kým chce být.

Neexistuje asi jediný pádný důvod, proč by se ministr obrany Martin Stropnický měl omlouvat vojákům. To by se musel omlouvat národu každý drahý herec, tře­ba za to, že hrál gestapáka či masového vraha. Věty vyřčené v rámci scénáře zůstávají fikcí, byť mohou působit jako „prav­da“. Potud je sněmovní pozdviženíčko okolo seriálového an­gažmá ministra obrany spíš legrační a rozhodně irelevantní.

Jenomže pan Stropnický je zároveň aktivním hercem a záro­veň politikem hnutí ANO, které se občanstvu vemluvilo hesly o „makání“. V této souvislosti je otázkou, jak dobře může člo­věk zastat funkci ministra, koná-li ji vlastně na částečný úva­zek. Počínání Martina Stropnického přivádí občana k politiko­vým prioritám. Buďme optimisty a připusťme, že hlavní díl svého úsilí věnuje resortu obrany. Potom ovšem nutně trpí jeho kariéra herecká, protože možná nepodává patřičné výko­ny (i když reakce politického publika tomu neodpovídají). Avšak ani zjišťováním toho, kterou že činnost pan Stropnický „bere hákem“, nemusíme získat o správě resortu zřetelný obrá­zek. Měli jsme dost ministrů, kteří byli zcela ve vleku těch, kteří resortu rozuměli. Víme zkrátka jen to, že panu Stropnic­kému nechybí sebevědomí ani pocit, že zvládne vše.

Je málo politických pozic výše postavených, než je ministr, proto má tento nárok na spoustu ohledů, výjimek a výhod oproti obyčejnému občanovi. Od ministra se očekává kromě výkonu ještě reprezentace. V politice je to podobné jako v ko­merční sféře. Ředitel Škodovky se z pochopitelných důvodů nemůže prohánět po silnici v jiném voze než ve firemním. Soudci mají, právě proto, že také a v neposlední řadě reprezen­tují stát, spoustu činností zakázaných. Jenže pan Stropnický stát příliš nereprezentuje, člověk občas přemýšlí, kdy dotyčný skutečně vykonává mandát a kdy ministra jen hraje.

Povaha původní profese Martina Stropnického je taková, že nemůže, na rozdíl třeba od kolegů lékařů; tak trochu zůstat v obora, právě z důvodů reprezentace. Nebo snad slyšel o něja­kém kolegovi, který si od armády odskakuje před kameru či na jeviště? Můžeme si představit, že by německý či francouz­ský, nebo dokonce americký ministr obrany hráli v televizním seriálu, kde by jako představitelé kriminalistů vyšetřovali ar­mádní kauzy? Ani náhodou. Řešení je prosté a je v rukou pana Stropnického. Neboje armáda pro legraci?

Martin Zvěřina, LN. 22.10.2014

P.S.

Ministr, divadelní herec, televizní herec, k tomu starost o početnou rodinu? Při vší úctě, den má jen 24 hodin. V dnešní době vykonávat zodpovědně funkci ministra obrany je práce na 24 hodin, má-li být vykonávána naprosto odpovědně. J.Š.

* * *

Stroj a miliardy lidí řídí mladík bez praxe?! Nový šéf Czechinvestu 33-letý Karel Kučera. Andrej Babiš: „Jeho volbě nerozumím.“ Z bruselských fondů poslala agentura v letech 2007+2013 firmám přes 50 miliard korun! Do roku 2020 bude hospodařit se zhruba 120 miliardami (zdroj MFD 23.10.2014). Opět to zapáchá snahou dosadit neschopného, který bude poslouchat skutečné šéfy v pozadí?! Další poslušná „loutka na provázku“ za kus tučného žvance?

Včera mi přišel e-mailem z Plzně výuční list na soustružníka nového primátora Plzně Martina Zrzaveckého s výsledkem – neprospěl – a komentářem: „Nevím, zda to není falzifikace, ale jinak je to prý hodný chlapec.“

Příkladů, kdy neúspěšné ruce byly velmi úspěšné v politice máme za 25 let více než dost. Politika také podle toho vypadá. Budu-li sarkastický – úspěšným absolventem práv na ZČU se nový primátor Plzně už těžko stane, ale možná bude vzácnou výjimkou i když věřit na zázraky v české, politické, korupční džungli, vyžaduje už značnou dávku nekritického optimismu.Jistě bude i primátor Plzně mezi pozvanými na Hrad.

 

Jan Šinágl, 23.10.2014

Čecháček a totáček

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)