Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

MF Robejsek ANO 251014Nejsou-li na odpovědných místech země schopní a mravní, nepomůže ani to nejlepší zákonodárství s tisíci MF Cernohorska obcane 251014zákony. Budou-li tam, bude stačit jen několik základních zákonů a těmi se řídit. Možné to bude teprve tehdy až občané nebudou volit politické strany jako své reprezentanty, bez vlivu na jejich kvalitu, ale přímo takové osobnosti, které je svým dosavadním životem, prací, výsledky a charakterem přesvědčili o správnosti své volby. …

Co je příčinou demoralizace lidské společnosti? Hledejme, nalezněme a napravme.

Nečekám žádný spontánní souhlas politiků a celého politického systému, když prohlásím kategoricky, že klíčovým problémem je fakt, že vládnutí ve společnosti je svěřeno základním zákonem - ústavou (!) - politickým stranám. To ony jsou na prvním místě mezi faktory nečestné soutěže, pragmatického směřování k moci pomocí lhaní, intrik, desinformací, korupce, sponzoringu. Prostřednictvím – jak praví naše ústava – volné soutěže politických stran. Tento jed postupně rozkládá mravně celou společnost. Stále víc lidí se řídí v prosazování svých zájmů metodami, jaké užívají politici. Nějaká mravnost zde neobstojí, byť byla uzákoněna jakkoliv. Už proto ne, že zákony tvoří politické strany. Kdo je vinen? Autoři ústavy a všichni ti poslanci a senátoři, ministři a všichni politici, co mlčky berou své pohádkové, dlužno říci korupční platy a náhrady, farizejsky vykřikujíce z billboardů, že hájí naše zájmy.

Strany vidí v moci cíl všeho svého snažení: dostat se k moci a tím k všemožným výhodám, mezi nimiž výhody peněžní „jsou až na prvním místě“.

Cesta k nápravě - zarúbaná! Bude nutné změnit ústavu, ale to záleží na politických stranách. Zloděj má chytat – sebe sama. Ten paradox: ústava může být změněna – jedině neústavní cestou. Tedy – pokud nějaká, či nějaké občanské iniciativy nedostanou ve volbách většinu.

Dojde-li k tomu navzdory letargii voličů, pak bude též možné uzákonit způsob výběru kandidátů za účasti 100% voličů. Výběr by mohl být svěřen třeba ČSÚ, jenž (například) rozdá všem voličům úplný soupis voličů obvodu, aby označili několik kandidátů ze seznamu obvodu. Ve druhém kole pak volič dostane seznam vítězů 1. kola za celou aglomeraci, co vyslovili souhlas s kandidaturou a opět označí několik. Takovým postupem lze vybrat potřebný počet kandidátů na volební lístky. (Návrh spisovatele pana Mareše z Rakovníka.) Podobným systémem vybrali mezi sebou kandidáty pro zastupitelstvo Zlína Baťovi zaměstnanci v roce 1922, získali na radnici většinu a Tomáš Baťa se stal starostou.

Tady začíná demokracie, bláhoví!

Kandidáti, zvolení z takto zcela demokraticky provedeného výběru by neměli důvod poslouchat politiky, kteří je zapsali na kandidátky. Takových nebude. Profesionální straničtí politici by si museli najít jinou práci, kmotři by je nesponzorovali. Kmotři by ztratili vliv na politiku, a naopak volič, vtažený do dobrodružství sestavování kandidátek by pravděpodobně šel k volbám a časem se stal občanem, ctícím „povinnost vládnout a ne naříkat a nadávat“, jak pravil Tomáš Baťa.

Bylo by to krásné! Měli bychom opravdu demokracii místo tohoto současného ksindlu.

Ale kdo probudí naše pošetilé, dřímající voliče, aby vzali věc demokracie do svých rukou a šli a volili důvěryhodné občanské iniciativy, místo zaprodaných politických stran, aby mohla být vypuštěna jedna věta z ústavy?

 

25. 10. 2014 Vrbík, Zlín

* * *

KorupceNejsou-li na odpovědných místech země schopní a mravní, nepomůže ani to nejlepší zákonodárství s tisíci zákony. Budou-li tam, bude stačit jen několik základních zákonů a těmi se řídit. Možné to bude teprve tehdy až občané nebudou volit politické strany jako své reprezentanty, bez vlivu na jejich kvalitu, ale přímo takové osobnosti, které je svým dosavadním životem, prací, výsledky a charakterem přesvědčili o správnosti své volby. Potřebný impuls může vyjít jen od občanů. Budou-li upřednostňovat jen své soukromé zájmy, tak i stát bude stále více a logicky v soukromých rukou. Budou tak okrádat sami sebe, své děti a dotovat armádu z velké většiny neschopných příživníků, kteří nikdy své snadné, bezpracné živobytí, bez jakékoliv osobní odpovědnosti, dobrovolně neopustí. Naopak budou vždy dělat vše pro to, aby si ho udrželi pro sebe i své potomky co nejdéle. To je stále se opakující výzva k 28.říjnu – být zemí korupce, přetvářky, podvodů a velkozlodějin, která za sebou zanechá zkázu materiální i morální, nebo každodenně pracovat na tom, aby se jednou naši potomci nemuseli za nás a naši zemi stydět, pokud v ní budou ještě vůbec schopni a ochotni žít…?!

 

Jan Šinágl, 28.10.2014

* * *

Zeman s Kellnerem v Číně

Číňané si potrpí na ceremonie, jak jsme napsali před dvěma týdny, a jelikož jejich prezident bude chtít, aby se při dnešní slavnostní večeři mluvilo hlavně o obchodu, a ne o demokracii v Hongkongu, je jedině přirozené, že Si Ťin-pching bude očekávat i účast majoritního vlastníka PPF Petra Kellnera. Měl by se však večeře zúčastnit? Zeman je v Číně údajně kvůli propagaci českého byznysu, tak jak do jeho konceptu ekonomické diplomacie zapadá holandská holdingová společnost (PPF Group N.V.) zřízená za účelem obcházení českých zákonů? Jaký prospěch poplyne Čechům z Kellnerových aktivit v Číně? A chtějí opravdu Češi, aby je někdo jako Kellner reprezentoval u večeře s čínským prezidentem? Jako nejbohatší Čech by měl Kellner teoreticky být v čele snahy české oligarchie stát se společenskou elitou, o níž hovoří filosof Václav Bělohradský. Elita by měla být nositelem jistých hodnot. Kellner místo toho podniká kroky k tomu, aby vy***al s minoritními acionáři O2 CR. Dnes večer Zeman oficiálně podpoří takové chování.

* * *

Zeman letěl z Číny strojem PPF a J&T dle Hradu kvůli úspoře času

Zeman podpořil konec víz pro Číňany, Bank of China míří do Česka

P.S.

S Čínou jsme 90% v mínusu v obchodní bilancí. Když přidáme na vývozu do Číny, stejně tak Čína přidá při vývozu do ČR! Čína nám vzala a stále bere práci a nejen nám. Vydělala na nás peníze a nyní si nás začne kupovat, resp. skupovat – jako komunistická země. Z Číny jsme dovezli, jenom brusle, za 3 miliardy korun! Kam taková kolaborantská, krátkozraká a sebevražedná politika asi může vést?! Čím více práce kterou můžeme dělat sami necháváme dělat druhé, tím více se stáváme závislými, nesvobodnými a v konečné fázi zhlouplými otroky. J.Š.

* * *

Eurovia CS dostane bez soutěže zakázku na sanaci sesuvu na D8

Společnost Eurovia CS získá bez soutěže zakázku za zhruba 72 milionů korun. Za tuto sumu má stabilizovat sesuv zeminy, který loni v červnu zavalil rozestavěnou dálnici D8 u obce Dobkovičky v Ústeckém kraji. Vláda schválila návrh ministra dopravy Antonína Prachaře. "Rok a čtvrt tam ten zával leží, brání dalšímu pokračování výstavby této důležité dálniční komunikace," uvedl premiér Bohuslav Sobotka. "Já jsem rád,že vláda dnes přijala rozhodnutí, které umožní, abychom se konečně tím sesuvem začali intenzivně a prakticky zabývat," dodal. ČRo, 27.10.2014

P.S.

Místo aby stát tuto firmu žaloval pro skandálně odvedené práce na D47, udělí jí další zakázku?! J.Š.

* * *

Vláda schválila zvýšení sazeb mýtného

Sazby mýtného pro kamiony a autobusy v Česku od ledna 2015 vzrostou. Proti původnímu plánu zůstane zachována zvýšená sazba pro páteční jízdy kamionů, která má regulovat zvýšený provoz v tento čas. Po jednání vlády to sdělil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Kamionům splňujícím ekologickou normu euro 5 by měly podle návrhu vzrůst od ledna 2015 sazby mýtného v průměru o 9,8 procenta, v kategorii vozidel s méně ekologickými motory bude růst činit 8,2 procenta. Autobusům, které mají proti kamionům výrazně snížené sazby, vzroste cena až o 30 procent.

Majitel autobusového dopravce Student Agency Radim Jančura připustil, že nezbude nic jiného než zakalkulovat zvýšené mýtné do ceny jízdného. "Ve výsledku na to doplatí cestující. Nicméně je nesmysl, aby se kamionům zvyšovalo mýtné o deset procent a autobusům o 30 procent. Takové zvýšení není logické. Je to sdělení, že veřejná doprava je vládě ukradená," míní Jančura. Doufá, že takové zvýšení nakonec neprojde. …. ČRo, 27.10.2014

* * *

Michal Sadílek přidal příspěvek ve skupině Spravedlnost pro pana Marka-Řičáře

CZECH CONSCIENCE OF JUSTICE: - Svědomí české justice ing. arch. Marek Řičář

* * *

Petice na podporu Josefa Marka
dříve Ing. Arch. Marka Řičáře!


PETICE

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.14 (7 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #3 Jan Šinagl 2015-03-20 10:56
Ano, to je ten hlavní problém, vždy požadujeme jistotu předem, neuznáváme naději, proto se situace nemůže změnit, dokud nezměníme své předem poraženecké postoje. To, že neustále říkáme, že to nejde, je hlavním důvodem proč to nejde. Kritizovat a zpochybňovat jakoukoliv snahu o změnu sdruženími či jednotlivci, nám šlo vždy. Je to bezpracné, pohodlné a nezodpovědné. Málokoho napadne, že by to mohl zkusit sám, když nikomu, ničemu nevěří a být sám příkladem. Když vše zpochybňujeme předem, nepřipouštíme naději a chceme jen jistotu, „betonujeme“ dosavadní stav a pomáháme udržet u moci to, co si nepřejeme. Každý máme svoji volbu – poslušného, nezlobícího ovčana, nebo aktivního občana.
-2 #2 petr jirasek 2015-03-20 09:11
Kde vzít jistotu, že při volebním klání nový zákonodárný sbor nebude brzy korumpován a zkorumpován. Nenastoupí tam andělé, ale spíše ti, kteří se na rozhodování chtějí podílet. Kolik z nich do toho půjde s naivním a čistým svědomím?
V Německa po zbourání zdi západoněmecká elita byrokracie, profesionální úředníků, nastoupila do úřadů ve východních zemích. Konstatování lucemburského poslance z roku 1991:"do roka a do dne byly zkorumpováni." Neexistuje jednoduchá cesta změny.
-4 #1 Aleš Krejčí 2014-10-30 17:13
VÝBORNÁ MYŠLENKA! Ano, zhoubný systém nemohou změnit kosmetické změny, které tento systém sám nabízí. Navržený převratný volební systém s volením osobností a nikoliv politických stran se mi zdá velice slibný. Samozřejmě všechno začíná a končí u nás samých, jak se k tomu postavíme.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)