Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

!!! Režisér Němec vrátil Hradu medaili kvůli „aktu arogantní zvůle“ !!! - Zeman řekl, že se v Číně chce poučit, jak stabilizovat společnost - V Británii začal vysílat ruský zpravodajský kanál - Dva čeští vojáci získali od Američanů vysoké vyznamenání - Petice odsuzující chování prezidenta České republiky Miloše Zemana, s požadavkem jeho odstoupení z funkce!

Jan Antonín Baťa zachránil život 2.000 Židů s rodinami, když je přijal jako zaměstnance obchodních zastupitelství  „Kotva“, v neohrožených zemích. Říká o tom v knize Těžké časy: "Do srpna 1939 jsme zřídili po světě celkem  700 zastoupení. Každé toto zastoupení znamenalo nejméně dvě židovské rodiny, některá i více."

Mučedník Josef Toufar dostal medaili za zásluhy stejně jako Renč, který natočil Zemanovi předvolební spot a Sedláček (přišel v mikině !!!), jenž o něm natočil dokument - to je hrůza! Řád bíleho lva dostal sir Winton, sir Churchill - a bolševik Fico - to je k poblití! Jan Antonín Baťa zachránil životy 2000 Židů, neobdržel nic – to je donebevolající! Pán Hradu se nám dočista pominul, v tom lepším případě

WintonČeskoslovenský stát a společnost mohly a měly ve chvíli ohrožení zachránit desetitisíce životů. OsamělýBata Jan Antonin jedinec, dnes Sir Nicholas Winton, jich za nás zachránil alespoň šest set šedesát devět… Odpusťte…

Nutit nejctihodnějšího Sira Nicholase Wintona, aby ve věku sto pěti let letěl do Prahy a teprve zde po Řádu TGM z roku 1998 přijal i nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva, je nevkusné samo o sobě. O co důstojnější by bylo předat mu je u něj doma, anebo na londýnské ambasádě. Český prezident se na poslední chvíli ještě přiživí na odlesku tohoto fascinujícího příběhu cizí lidskosti, ale ani tentokrát se nikdo neodváží sdělit nepohodlnou pravdu. Hrdinství Nicholase Wintona v roce 1939 totiž ze všeho nejvíce bylo zrcadlem zhroucení lidskosti a slušnosti české společnosti a státu po Mnichovu.


Ano, ta pravda je prostá a krutá. Kdyby Židům pomáhaly české úřady a organizace, Britský výbor na pomoc uprchlíkům v Československu (British Committee for Refugees in Czechoslovakia) by nikdy nemusel vzniknout. A ten poslední Wintonův vlak s dvě stě padesáti dětmi, který z Prahy odjel prvního září 1939, aby byl na hranicích Protektorátu zastaven a vrácen, by odjel mnohem dřív. Nikdo z dětí z tohoto vlaku válku nepřežil. Představuji si, jaké by to bylo, kdyby 28. října na Hradě něco takového zaznělo… Odpusťte, že jsme vás nezachránili.

Dnes už je neposkytnutí pomoci dokonce trestným činem, v zákoníku následujícím bezprostředně po mučení (§149 a 150 TZ). Ale v době, kdy dobrovolná kapitulace před nacismem zlomila páteř a smysl státu, přivedla ke zhroucení sebeúcty národa i obecné lidskosti jednotlivců, bylo jednoduché nevidět utrpení jiných. Bez činu se slovo národ stalo jen výmluvou pro přihlížení vraždění ostatních. Ulice i většinu redakcí ovládla lůza, politiku rasismus a slovní národovectví. I tak brilantní demokrat, jako byl Ferdinand Peroutka, napsal v té době větu, která ho měla později, kdy se sám stal exulantem, pronásledovat: „Lítost nesmí být jediným principem humanity.“ (článek Pryč s humanitou - a co potom?)

Kdyby poválečné Československo a jeho tehdejší prezident Edvard Beneš neměli špatné svědomí, musel Nicholas Winton dostat nejvyšší státní vyznamenání nejpozději v roce 1945. Nikdo však tehdy, stejně jako dnes, neměl zájem na otevření kruté pravdy o tom, že britské organizace a dobrovolníci v Praze (vedle Nicholase Wintona i Trevor Chadwick a Bill Barazetti) stáli od podzimu 1938 proti nedemokratickým pořádkům a antisemitským zákonům tehdejšího Československa prakticky sami. Česká společnost by už konečně měla přiznat, že tito Britové ve své hrdinské snaze pomoci uniknout před smrtí alespoň židovským dětem, jednali proti vůli československých úřadů.

Rok 1939 je v české národní diskuzi vnímán a popisován jako selhání našich spojenců, Velké Británie a Francie. Jistě nejsou bez viny, ale ta nesmí zastírat hloubku a zločiny našeho vlastního selhání. A je výhradně naší chybou, že jsme si to dodnes nepřiznali. Teprve v porážce se pozná velikost jednotlivce i národa – a my jsme selhali. 5. října 1938 abdikoval Edvard Beneš na funkci prezidenta - a už o čtyři dny později vláda přijala „nařízení vlády č. 219 Sb., které „dočasně omezuje v živnostenském a jiném výdělečném podnikání německý a židovský živel“. 14. října vydaly nejdůležitější stavovské organizace českých právníků, lékařů, advokátů a notářů společné prohlášení, odvolávající se na, podle jejich názoru oprávněné, „mocné hnutí v lidu, které je namířeno proti židům“. Prohlášení požadovalo okamžitě omezit „účast židů v uvedených svobodných povoláních na takové procento, které odpovídá celkovému počtu obyvatelstva“. Velký demokrat Edvard Beneš proti ničemu z toho neprotestoval, mlčel - a 22. října v tichosti odjel do Londýna a později do Chicaga. Ještě před koncem roku musejí z univerzit odejít desítky židovských profesorů.

Nebylo mnoho těch, kdo si v takové době zachovali páteř. Jan Antonín Baťa odmítl požadavky svých dělníků na propouštění Židů, i když vyhrožovali stávkou. Cítil blížící se nebezpečí, a proto urychleně vysílal Židy na místa ve svých zahraničních pobočkách. Zachránil jim život. Přemysl Pitter se jako jeden z mála nebál veřejně vystupovat na obranu Židů už na podzim 1938 a odvážil se jich zastávat a podporovat i za okupace. Peroutka, Baťa, Pitter – není náhodou, že všichni tři po válce skončili v emigraci, vyštváni komunistickou lůzou.

V roce 1945 se československá politika a společnost, zdevastovány porážkou z roku 1939, ještě nestačily vzpamatovat a s tímto traumatem vyrovnat. Hledaly pomstu – ne rekonstrukci ideálu, na kterém Československo vzniklo. Znovu jenom rozvrátily samy sebe.

Sir Nicholas Winton si Řád Bílého lva určitě zaslouží. Zasloužil by si k němu ovšem i naši omluvu a přiznání pravdy o pošetilém a zbabělém chování československého státu a společnosti ve chvíli ponížení Druhé republiky. V březnu 1939 žilo na území našeho státu přes sto dvacet tisíc Židů. Jen asi třiceti tisícům z nich se podařilo emigrovat. Zavražděno bylo minimálně osmdesát tisíc Židů. A v roce 1952, pouhých sedm let po skončení holocaustu, když Gottwald potřeboval znovu zvednout „hněv lidu“, použil k tomu opět ten nejhnusnější antisemitismus. A na Pražský hrad byly doručovány desetitisíce rezolucí pracovních kolektivů, požadujících pro čtrnáct obviněných ve Slánského procesu „psovi psí smrt“.

Československý stát a společnost mohly a měly ve chvíli ohrožení zachránit desetitisíce životů. Osamělý jedinec, dnes Sir Nicholas Winton, jich za nás zachránil alespoň šest set šedesát devět… Odpusťte…

 

Jan Urban 25. 10. 2014


Opravník: Děkuji nickům Mojmír, Radim a Kuba za upozornění na školáckou chybu v křestním jménu Jana Antonína Bati. Omlouvám se za ni. Omylem jmenovaný Tomáš Baťa zemřel už v roce 1932. Autor

http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=23972&from=fbLike

* * *

TO JE PARÁDA!!! Sedláček v mikině – zřejmě přišel přímo z hospody, snad měl alespoň čisté spodní prádlo…

Renc a Sedlacek 281014Mučedník Josef Toufar dostal medaili za zásluhy stejně jako Renč, který natočil Zemanovi předvolební spot a Sedláček (přišel v mikině!!!), jenž o něm natočil dokument - to je hrůza! Řád bíleho lva dostal sir Winton, sir Churchill - a bolševik Fico - to je k poblití! Jan Antonín Baťa zachránil životy 2000 Židů, neobdržel nic – to je donebevolající! Pán Hradu se nám dočista pominul – bude 17.listopadu skutečná revoluce?! Nemluvě o historičce Věře Olivové (těžko psala o kolaboraci TGM s komunisty při zvolení Beneše, viz níže!), který za své zločiny měl stát před Norimberským tribunálem, Marii Vodičkové, bývalé komunistické prokurátorce, která dostala stejné vyznamenání jako paní Gorbaněvská. Jak se asi komunistická prokurátorka „zasluhovala“ o stát v době, kdy paní Gorbaněvská demonstrovala v Moskvě v srpnu 1968?! Pokud takovouto mravní a morální odpornost je schopen prezentovat prezident země bez jakékoliv reakce veřejnosti, tak už snad mravně a morálně hlouběji klesnout nemůžeme!

Jan Antonín Baťa zachránil život 2.000 Židů s rodinami, když je přijal jako zaměstnance obchodních zastupitelství  „Kotva“, v neohrožených zemích. Říká o tom v knize Těžké časy: "Do srpna 1939 jsme zřídili po světě celkem  700 zastoupení. Každé toto zastoupení znamenalo nejméně dvě židovské rodiny, některá i více." Židovská obec v Praze byla informována. Neodpověděla. Potomkům Jana Antonína Bati bylo ze strany státu Izrael sděleno „že při tom neriskoval život“ na dotaz proč je ho jméno není při záchraně Židů zmiňováno.

Bylo trapné slyšet prezidentova slova o zločinném komunismu a současně vidět v sále komunistické poslance. Obávám se, že pro většinu přítomných byla hlavním zážitkem a motivací k účasti závěrečná recepce ve Vladislavském sále Pražského hradu. Vznešená atmosféra těchto slavnostních ceremoniálů je už dávnou minulostí. Drahé obleky, róby a šperky ji nikdy nemohou nahradit.

Miroslav Zikmund byl vyznamenán, ale Jiří Hanzelka jako by nebyl?! Příště můžeme očekávat vyznamenání dělníků v montérkách – do Národního divadla se už stejně chodí v texaskách a keckách!

V zemi proběhl největší státní svátek stejně jako každý rok. Pro většinu obyvatelstva to byl hlavně volný den. Vzpomínce na historii, hrdiny, se věnoval málokdo. Vlajky nevlály, okna nevyzdobena, jako by nám naše vlast byla ukradena, vlastně je to pravda! Bude nadcházející 25.výročí listopadu dalším důkazem pokračujícího mravného rozkladu národa, nebo novou nadějí…?!

 

Jan Šinágl, 28.10.2014

P.S.

Neskutečný způsob předávání - Řádem Bílého Lva se dekoruje, ne strčí krabice do ruky. Na to je protokol. Poklepávání na ramena budilo dojem opírání se v nouzi. Jednou podal prezident ruku, poté dekoroval, předal. Podruhé zase obráceně, či pomíchaně, kdy oceněný byl nucen držet dokumenty a krabice od medailí jednou rukou a druhou s obtížemi přijímal gratulaci – OSTUDA, OSTUDA, OSTUDA! A co jeho poradci? Asi takoví, jako je jeho lékařský poradní sbor. Zřejmě radí tak, že se brzy dočkáme nového prezidenta.

* * *

Ruští disidenti z roku 1968 kritizují Zemana za postoj k Ukrajině

Dva ruští disidenti ze skupiny "osmi statečných", kteří roku 1968 protestovali proti okupaci Československa, kritizují prezidenta Miloše Zemana za postoj k Ukrajině. Oznámili to disidenti Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov ČTK při příležitosti udílení českých státních ocenění, které in memoriam dostane další disidentka ze skupiny, Natalja Gorbaněvská. ČRo 28.10.2014

* * *

Hlavní žalobkyně mise EULEX Novotná je prý podezřelá z korupce

Priština - Hlavní žalobkyně justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX), Češka Jaroslava Novotná, je údajně podezřelá z braní úplatků za zastavení trestního stíhání v nejméně třech případech. Tvrdí to kosovský list Koha Ditore s odvoláním na informace jiné prokurátorky EULEX Marii Bamiehové. Nejvyšší státní zástupce v ČR je o tomto vyšetřování informován….

P.S.

Korupci bychom mohli vyvážet jako exportní artikl, sklady jsou bohatě zásobeny…

* * *

...Když po roce 1918 v období I. republiky se zestátňování soukromého vlastnictví nazývalo reformami a za ještě přísnějšího zestátňování překnihováním, když byly zaváděny daně z počtu komínů na střechách a z počtu oken na fasádách domů, tak divíte se ještě, proč potom přišel únor 1948 a proč rozkrádání a destrukce státu pokračuje dál? Myslíte, že takto se dívá obyčejný člověk na dějiny své země? A můžeme pokračovat dál. Těchto pár vět ukončím citací syna I. presidenta TGM, Jana Masaryka: „Kdyby táta věděl, jak to všechno dopadne, šel by se Karlu Habsburskému osobně omluvit." Historický exkurz také říká, že syn TGM, Jan Masaryk byl jedním z nejlépe dekorovaných důstojníků svého pluku v rakouskouherské armádě v době I. světové války. Když se pak osobně setkal s arcivévodou Otto von Habsburkem, již jako ministr zahraničí v cizině, sdělil mu: „Pane Arcivévodo, chtěl bych, abyste věděl, že jsem nikdy nezradil a sloužil jsem až do 4. listopadu na východní frontě." Jablko v tomto případě padlo opravdu daleko od stromu. Pokud by opravdu došlo k renesanci monarchie, jak by takový přechod od republiky vypadal? Především by nešlo o trapnou televizní „šou", kdy celý národ sleduje neplnění daného slova o nepoužívání „podpásovek" a neúměrnou snahu kandidátů z řad občanů za každou cenu vyhrát nad protikandidátem a v neposlední řadě skončení volby hlavy státu na úrovni haléřové frašky. Toto není v monarchii možné. ...

… Víte, že děti – sirotci po následníku českého trůnu, který zahynul se svou chotí v Sarajevu rukou atentátníka, byli zbaveni majetku a vyhnáni z domova bez nároku na jakoukoliv péči ze strany státu a později jako dospělí skončili v koncentračních táborech?

… Víte, že polovina představitelů rakouského monarchismu byla v období II. světové války nacisty popravena či skončila v koncentračních táborech?

… Víte, že při presidentských volbách v roce 1935, hledal president Masaryk podporu pro zvolení Edvarda Beneše presidentem a to kolaborací s Komunistickou stranou tak, že výsledkem zákulisního jednání byla amnestie pro žalářované komunisty výměnou za podporu zvolení Beneše.

… Setkal jsem se jen s touhou vědět fakta a utvořit si vlastní pravdivý názor na věc. A také jsem se setkal s touhou po tom, být znovu hrdý na to, že jsem Čech, Moravan nebo Slezan. Nebo také Polák či Němec či jiný Evropan, žijící na tomto území. V rozhovorech s lidmi u mne převažuje poznání, že „ideologická diverze" (tj. stále opakovaná lež se stává pravdou), záměrně vytvářená až dodneška a bezohledně masírující naše mozkovny, přinesla své špatné ovoce. Na lži se nedá nic dobrého ani správného postavit.

… Bylo a je zle v každém systému těm, kteří se vyhýbají pracovat pro sebe, své rodiny a své spoluobčany. Stále platí a i platilo přísloví: mladí ležáci, staří žebráci. Císaři a králi Karlu IV. vděčíme za to, že České království bylo výstavním srdcem Evropy, Každá legitimní panovnická dynastie pak přidala do bohatství této země své.

… Pyšníme se také Národním divadlem, které nese název "Národ sobě" Zde je třeba zmínit to, že podstatnou část finančních prostředků (20 tisíc zlatých) po požáru na znovuobnovení Národního divadla v Praze daroval a poskytl císař František Josef I. se svou chotí císařovnou Alžbětou a jsou uvedení jako dárci na prvním místě pamětních desek dárců.

… Díky stabilitě vznikla u nás nejhustší železniční a silniční síť v Evropě a vznikaly takové podniky jako Škoda či Baťa, ruku v ruce spolu s novými zákony a nejpropracovanějším školským systémem a státní správou v Evropě, která se prakticky dodnes nezměnila a kterou nám dnes závidí mnohé evropské země.

… V této době vznikl rovněž  nejmodernější občanský zákoník, jehož podstatná část platí také dodnes. Ne nadarmo se říká, že druhá polovina 19. století až po rozpad Rakouska-Uherska, je zlatým věkem. Často se říká, že I republika byla v meziválečném období prosperující zemí. To je pravda, ovšem toto bohatství vybudovali generace předchozí.

… Neopominutelný je také fakt, že od poloviny 19. století existoval společný parlament, jehož členy byly v poměrném zastoupení i poslanci ze zemí Koruny české, kde mohli demokratickými principy uplatňovat svá práva. Proč tak někteří nečinili a destruktivně bořili, atˇposoudí dějiny, které ovšem musíme dobře znát.

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/101768-navrat-krale-na-hrad-za-habsburku-bylo-hej-ozvali-se-cesti-monarchiste/

* * *

Aktualizováno:

Zeman řekl, že se v Číně chce poučit, jak stabilizovat společnost

Masakr na Náměstí Nebeského Klidu v roce 1989, likvidace Hnutí Falung Gong, okupace Tibetu, omezování lidských práv v Hong Kongu, obchod s lidskými orgány – to vše a mnoho dalšího se chce Zeman v Číně učit?! Proč má asi Švýcarsko positivní obchodní bilanci s Čínou a ČR je 90% v mínusu, ačkoliv je menší než naše země? I komunistická Čína ocení daleko více hrdost a skutečné schopnosti, než podbízející se patolízalství. Zeman by se měl urychleně jet poučit do Švýcarska, nicméně Švýcary do ČR přivézt nemůže. Kvalitu demokracie a konkurenceschopnost země určuje především charakter odpovědných, ne tisíce nových zákonů, které nic neřeší a jen situaci zhoršují. J.Š.

* * *

V Británii začal vysílat ruský zpravodajský kanál

Zdalipak by mohla BBC také bez problémů zahájit své televizní vysílání přímo v Moskvě a v ruštině?! J.Š.

* * *

Dva čeští vojáci získali od Američanů vysoké vyznamenání

USA vyznamenaly dva naše vojáky za hrdinský čin. Zeman je nevyznamenal, zato vyznamenal vojáky, jejichž hrdinským činem bylo zahynutí při atentátu, aniž bych chtěl jakkoliv snižovat jejich památku. Ve výkonu služby umírají denně ve válkách po celém světě stovky či tisíce vojáků. Popisu hrdinských činů vojáků vyznamenaných Zemanem jsem se nikde nedočetl. J.Š.

31.10.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.78 (23 Votes)
Share

Komentáře   

0 #7 Dr,Zdenka Mánková 2014-11-16 20:46
Náš mravní úpadek je nesmírný.
-1 #6 michal Novotny 2014-11-16 17:11
Nemuzu si pomoct, ale tak jak si vázim Havla jako umelce a humanisty, tak si ho nevázim jako politika,protoz e byl figurkou v rukách komousu, s kterymi mel okamzite zkoncovat.Take si nevázim zlodeje a korupcníka Klause, ktery nechal rozkrást republiku a uvrhnul desetitisice lidí do zoufalství.V porovnáni s nimi si vázim presidenta Zemana, protoze je svuj nemektá ( jako Havel ), nepise ( jako grafoman Klaus ), ale vykonáva dobre svuj úrad!!!!Nemohu si pomoct!?
+1 #5 Martin Donda 2014-11-03 12:31
Dovolte, abych zde vzdal hold umění, postoji a z toho vyplívající prozíravosti Jana Švankmajera. Na jeho retrospektivní výstavě v domě u Kamenného zvonu vystavil Jan Švankmajer též dopis z roku 2011 adresovaný tehdejšímu prezidentu republiky Václavu Klausovi. Odmítl v něm státní vyznamenání. V dopise napsal, že "stát je organizované násilí, je zdrojem represe a manipulace. Celou svojí tvorbou jsem vždy stál na druhém břehu," a rozloučil se pozdravem "všechnu moc imaginaci". Napsal zde také, že ze stejného důvodu odmítl Řád čestné legie nabízené mu francouzskou vládou. Ve stejném duchu se dříve vyhradil proti zneužívání umění pro komerční účely, když přirovnal současné umělce natáčející reklamu k propagandistům minulého režimu. Umění by podle něj mělo stát vždy v protiváze jakékoliv moci.
+3 #4 Muj nazor 2014-10-29 16:53
Prezidentu jako je Zeman by se v cechachachach naslo desitky a desitky.On neni nic vice nez statni zamestnanec a samozrejme nekdo ho ma rad nekdo ne a nekomu je ze ZEMANA nevolno.Ja osobne patrim do te treti skupiny.
+3 #3 arogantní zeman 2014-10-29 16:30
Režisér Němec vrátil Hradu medaili kvůli „aktu arogantní zvůle“

kultura.idnes.cz/.../...
+7 #2 ovar z hradu 2014-10-29 16:29
Cituji Svatopluk Čech:
Náš prezident si může udělovat vyznamenání komu uzná za vhodné a nikdo mu nebude diktovat co má a nemá !!Jestli se to p. Wintonovi zdá málo, tak ať si řekne Obamovi a nás neotravuje !!!!!



s.čech je komoušský hovado že
-13 #1 Svatopluk Čech 2014-10-29 14:57
Náš prezident si může udělovat vyznamenání komu uzná za vhodné a nikdo mu nebude diktovat co má a nemá !!Jestli se to p. Wintonovi zdá málo, tak ať si řekne Obamovi a nás neotravuje !!!!!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)