Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka 12 hrob Jiri 1 260413Saša Uhlová versus Petr Uhl v Deníku.cz a Igor Lukeš v LN - Žaloba pana Jiřího Wonky na ochranu osobnosti a návrhHavel Wonka 080408 na vydání předběžného opatření byla podána k OS Praha 9. K rozhodnutí byla určena soudkyně JUDr. Marcela Kedlušková - Mrtví se bránit nemohou!

… Pavel nebyl světec a měl klady i zápory. Jako každý z nás. Ale tancovat na jeho hrobě pomlouvačný mediální tanec mi připadá už trochu jako morální zvrácenost lidské hyeny, omlouvám se za výraz. Svojí svobodu slova může tato filmařka používat i díky boji Pavla Wonky za svobodu slova. Za tuto její svobodu on však položil život…   V 35 letech. Myslím, že poslední dny, poslední hodiny a poslední minuty myslel v hlubokém žalu a v hluboké bolesti na svojí maminku někde doma 73 kilometrů daleko, která nic netušila. Takto on umíral, polonahý na mokrém betonu vězeňské kobky vedle záchodu s dírou do země. Podívejme se tedy na společný film Libuše Rudinské plus Státní Bezpečnosti plus Komunistické strany a vykonejme tak perzekuci Pavla Wonky podruhé. Můj umučený bratr už bohužel nemůže z hrobu vstát a paní Rudinské dát trestní oznámení anebo aspoň pár facek…

* * *

Vážení spoluobčané. Shodně jako biskup Václav Malý chci k filmu uvést toto. Režisérka Libuše Rudinská tímto filmem znevážila život a smrt mého bratra Pavla Wonky. Hází špínu na ty, co se z hrobu již nemohou bránit. To nevyžaduje žádnou odvahu. K tomu stačí velká lidská neslušnost, kterou někdy nazýváme spíše hyenismem.

Rudinská vystříhala z filmu prakticky všechny osoby, které o Pavlovi mluvili kladně :

Ladislav Smolík, Eva Tomášková, Alena Zelinková, její sestra Jiráková, podala písemné svědectví, Jiří Kubík, Marie Vávrová, Eva Procházková, Josef Tomcsík, Božena Martincová, Vladimír Kubec, Evžen Klokočka (dal jí výpověď), Jana Millerová, Mirek Petr.

Místo nich ten prostor zaplnila anonymními estébáky a komunisty bez tváře. Přitom prohlašuje, že chtěla natočit „seriózní dokument“.

Všechny sponzory filmu Rudinská sprostě podvedla tím, že je seznámila s plánem natočit film “Pavel Wonka – advokát chudých“. To později změnila na skandalizační film o Pavlu Wonkovi jako spolupracovníkovi STB. Na to jí ale sponzoři statisíce nedali. Každý si může udělat o tomto férovém jednání vůči dárcům úsudek sám.

V současné době Rudinská nabízí některým bývalým příslušníkům STB úplatu až 30.000,- Kč, když budou mluvit na kameru proti Pavlu Wonkovi. Má z čeho je uplácet, obdržela od České Republiky dotaci 300.000,- Kč. Fond Ministerstva kultury oklamala s tím, že chce natočit film o památce mého bratra, zvaný „Pavel Wonka - advokát chudých“.

Rudinská na podporu své fámy o kolaboraci tvrdí, že Pavel se nechal registrovat jako důvěrník policie. To je však naprostá lež. O registraci důvěrníka rozhodovalo bez vědomí občana vedení STB. Ale ani to Pavla nikdy nezaregistrovalo jako důvěrníka . Výklad historika Petra Blažka z ústavu ÚSTR zcela ignorovala.

Rudinská tvrdí, že na 1. výročí pohřbu mého bratra v dubnu 1989 odmítl přijít Václav Havel. Opět naprostá lež. Ten byl v té době totiž ve vězení.

Film na podporu fámy o kolaboraci tvrdí, že Pavel při propouštění z lágru žádal o telefonát na linku STB onomu důstojníkovi, který ho měl léta na starosti. Pokud ano, byl to skvělý husarský kousek, jak bachaře vyděsit a už nikdy se do této konkrétní věznice nevrátit.

Film na podporu fámy o kolaboraci tvrdí, že Pavel 15 let (!!) spolupracoval s represivními složkami a že udal emigranta. Je to lež. Než pochopil politickou situaci, chtěl za mlada pracovat jako kriminalista na zločincích, možná chvíli i jako pohraničník. Nevzali ho.

Pavel ale nikdy žádného politického odpůrce komunismu Státní Bezpečnosti neudal. Proto má čistou lustraci od Ministerstva vnitra ČR. Pokud snad práskl či napsal stížnost na nomenklaturní tuneláře nebo zločince, je to něco jiného, a udělal dobře.

Film na podporu fámy o kolaboraci tvrdí, že se Pavel nabídl STB jako zahraniční agent. To je však polopravda účelově vytržená z kontextu, aby dala jiný smysl. Jelikož mu hrozily za politické delikty větší a větší perzekuce a vězení, připravoval v jednu chvíli emigraci a chtěl k tomu využít této předstírané spolupráce. K ní však vůbec nedošlo a naopak byl těsně před vystěhováním do Německa poslán nemocný do vazby a tím na jasnou smrt.

Film na podporu fámy o kolaboraci tvrdí, že Pavel podepsal závazek spolupráce s STB. Opět polopravda účelově vytržená z kontextu, aby dala jiný smysl. Jenomže kontext odkrývá pravdu. Tento papír podepsal neoficiálně mimo STB a venku ho předal do úschovy tomu důstojníkovi, který se léta prezentoval jako jeho kamarád a jeho pomocník před perzekucí a také mu tykal. Předal proto, aby mu v případě nouze, např. hrozícího zatčení, závazek aspoň trochu pomohl. Zoufalý člověk dělá zoufalé činy. Což Rudinská v zápalu své kampaně jen těžko pochopí. Tento závazek také nikdy nebyl doručen do úřadovny STB a zůstal navždy pouze v bytě tohoto důstojníka. STB se tak o něm nikdy až do svého zániku nedozvěděla.

Film na podporu fámy o kolaboraci tvrdí, že Pavel jel na Hrádeček vyzvídat jako agent mezi chartisty u Václava Havla. Lustrace Pavla Wonky ústavem ÚSTR ve všech možných archívech však prokázala, že Pavel nikoho z opozice nikdy neudal.

Film na podporu fámy o kolaboraci tvrdí, že Pavel se znal s lidmi, o kterých po revoluci vyplynulo, že spolupracovali s STB. A že nesli i jeho rakev. Jak asi jsme o tom mohli vědět, když byli tajní.

Rudinská na podporu fámy o kolaboraci tvrdí, že její názor o spolupráci Pavla s STB potvrdil i písmoznalec a dále pochybný trestanec Černík. Jde o naprostou filmovou lež jak z 50. let za Gottwalda. Písmoznalec se nikdy ke spolupráci nevyjadřoval, neboť nikdy žádnou složku o udávání v ruce neměl, když neexistuje. Vyjádřil se pouze k písmu na závazku, který však není důkazem spolupráce.

Film popisuje Pavla jako kriminálníčka, šmelináře, veksláčka, neboť tajně dovážel z Polska zboží anebo vozil kamarády na hraní karet o peníze. Přesně jako kdysi Rudé Právo pomluvilo a veřejně zostudilo každého známého odpůrce režimu nebo signatáře petice. Dnes je dovoz zboží legální živností a hraní karet o peníze je občanskou svobodou.

Pavel určitě není ani umělá politická modla ani kult osobnosti jak tvrdí Rudinská.

Byl rebel, drzoun a drobný průšvihář. Byl trochu provokatér, dobrodruh a konfliktní povaha. Byl obchodník ignorující totalitní zákaz soukromého podnikání. Byl stěžovatel stěžující si na všechna možná komunistická bezpráví a zločiny.

Byl neposlušný občan, který dopisem vyzval komunistického prezidenta Husáka, aby dodržoval zákony anebo jako zrádce národa odstoupil z funkce (za to se v totalitě zabíjelo).

Byl taky sakra odvážný chlap, který se jako jediný člověk z 15 miliónů Čechoslováků rozhodl kandidovat do parlamentu proti 200 komunistickým a socialistickým kandidátům.

Byl také advokát chudých, který zastupoval a pomáhal desítkám zoufalých občanů – mužů i žen v jejich právních sporech. Jejich seznam existuje. Dnes Rudinská ale tvrdí podobně jako dehonestační pomluvy z Rudého Práva, že šlo jen o jeho milenky.

Pavel nebyl světec a měl klady i zápory. Jako každý z nás. Ale tancovat na jeho hrobě pomlouvačný mediální tanec mi připadá už trochu jako morální zvrácenost lidské hyeny, omlouvám se za výraz. Svojí svobodu slova může tato filmařka používat i díky boji Pavla Wonky za svobodu slova. Za tuto její svobodu on však položil život…   V 35 letech.

Myslím, že poslední dny, poslední hodiny a poslední minuty myslel v hlubokém žalu a v hluboké bolesti na svojí maminku někde doma 73 kilometrů daleko, která nic netušila. Takto on umíral, polonahý na mokrém betonu vězeňské kobky vedle záchodu s dírou do země

Podívejme se tedy na společný film Libuše Rudinské plus Státní Bezpečnosti plus Komunistické strany a vykonejme tak perzekuci Pavla Wonky podruhé. Můj umučený bratr už bohužel nemůže z hrobu vstát a paní Rudinské dát trestní oznámení anebo aspoň pár facek…

Děkuji vám všem za trpělivost.    

 

Jiří Wonka,   14.11.2014,   zveřejněno na www.wonka.snadno.eu

* * *

Zbytečný film

Film Libuše Rudinské o Pavlu Wonkovi je natolik zmatečný a bezkoncepční, že by snad bylo lépe, kdyby vůbec nevznikl. Především si přestaňme myslet, že se o obětech StB můžeme dovědět něco od představitelů jejího aparátu. ...

* * *

P.S.

Souhlasím se článkem Saši Uhlové, ne s názorem jejího otce Petra Uhla. Bývalý komunista, revoluční marxista a člen 4. internacionály se nezapře. Zpochybňuje historiky, fabuluje, aniž by své teorie podepřel důkazy. Že Rudinská vybírá co se jí hodí z argumenatce historika Petra Blažka, kdy vycenzuruje jeho reakci, že působí jako jeho souhlas, kdy vycenzuruje 13 svědků ve prospěch Pavla Wonky, kdy používá jako „důvěryhodné“ svědky bezcharakterní osoby, kterým Pavel Wonka pomáhal, kdy Rudinská uplácela svědky proti Pavlu Wonkovi, mu vůbec nevadí. Jednou komunista, navěky komunista – nevyléčitelná nemoc.

Mimochodem Petr Uhl je nositelem nejvyššího ocenění Sudetských Němců Karlovy ceny. Nezaregistroval jsem žádnou veřejnou aktivitu na jejich podporu, zato jsem zaregistroval, jak jezdí na srazy Sudetských Němců celá jeho rodina, včetně kojenců. Nespějí jistě v autě, jako já. Pavel Wonka je po otci napůl sudetský Němec, takže mohu s určitým sarkasmem říci, že je to první viditelná veřejná aktivita pana Uhla. Jen nevím, zda smyslem Karlovy ceny je udělovat ji bývalým komunistům a lidem, kteří pro české Němce nedělají nic pozitivního?!

Chtěl jsem reagovat na komentář Petra Uhla, ale je vázáno, proti všem zvyklostem, na finanční poplatek. Tak zřejmě zůstane jediným. Jen jsem vyplnil, neodeslal při zmínce o poplatku. Přišlo mi: Možnost přispívání do diskuzí je možná až po provedení platby předplatného na vámi určené období.

V dnešních LN je na titulní stránce článek „Boj o Pavla Wonku“ a článek historika z USA Igora Lukeše „Kým byl Pavel Wonka, když umíral?“. O mém vystoupení včera v Lucerně, reakci publika, útěku Libuše Rudinské, ani slovo. Obávám se, že pan Lukeš nemá dostatek informací. Jinak by nemohl hodnotit pozitivně dokument ve kterém vystupují bezcharakterní osoby. Některé jsou uplacené, kdy vypovídají pachatelé jako „důvěryhodné osoby“, které by v normálních zemích nedostaly veřejný prostor. Mnohé z nich by měly být souzeny za aktivní podporu zločinného systému na úkor nevinných občanů, jako byl Pavel Wonka. Místo trestu, byly odměněni vysokými důchody a výslužkami. Vysmívají se nám i po 25.letech. Jsou stále stejní, utajují své jméno i obličej. Pokud jim věří většina, tak budou asi brzy opět povoláni do „služby vlasti“.

 

Jan Šinágl, 15.11.2014

* * *

StB opět v hlavní roli. Promítání filmu o Pavlu Wonkovi ve Vrchlabí

Lucerna: Slavnostní premiéra dokumentu Pavel Wonka se zavazuje

Vyjádření Jiřího Wonky k pomlouvačnému filmu o jeho bratrovi umučeném ve vězení

* * *

Mrtví se bránit nemohou

Byla jsem požádána bratrem Pavla Wonky, abych před premiérou filmu Libuše Rudinské „Pavel Wonka se zavazuje“ ve vrchlabském Divadelním klubu dne 14.11.14 přečetla dopis paní Boženy Martincové z Vrchlabí a při této příležitosti jsem řekla i svůj názor. Jiří Wonka si rovněž připravil obhajobu svého bratra. Již přivítání v tomto klubu bylo nevábné. Ředitel tohoto zařízení Jiřímu Wonkovi sdělil, že na jeho řeči není nikdo ve Vrchlabí zvědavý, ale umožní mu tedy před filmem 15 minutovou řeč a pokud to bude trvat déle, vyhodí ho. Nad „kulturností“ ředitele takového  kulturního zařízení  jsem  upřímně žasla.  Atmosféra tedy nebyla nijak optimistická a přátelská, nicméně přečetla jsem asi před  sedmdesáti diváky svůj názor:...

* * *

Médii umlčené 70.výročí Pražského manifestu generála Andreje Vlasova na Pražském hradu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.38 (13 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #3 BOLŠEVICKÁ HYENA 2015-01-26 17:40
Rudinská. Kdo posbírá na ulici drby o umučeném politickém vězni komunismu, aby je pak zfilmoval, je veliká komunistická drbna. A pokud film pak vydá před celým národem ještě naschvál ke 25. výročí pádu komunismu, tak už to je naprosto amorální bolševická hyena. Film je komunistický hnus na zvracení. Nejhorší bolševická propaganda od pádu komunismu roku 1989. Jako Rudé Právo za Husáka.
-1 #2 kauza ve zkratce 2014-11-15 21:53
Advokát chudých vs. advokátka rudých

Pavel Wonka vs. Libuše Rudinská

mrtvý disident vs. živí komunisté

pravda a láska prohrává se lží a nenávistí.
-1 #1 osamocený disident 2014-11-15 21:13
V tom dopise Václava Havla z roku 1988 a 2008 (nahoře) je to dobře napsáno: Pavel Wonka byl BOJOVNÍK PROTI ZVŮLI A BEZPRÁVÍ. Tím se spíše levicový až středový demokrat stal pro režim automaticky antikomunistou.

Pavel Wonka téměř nebyl zapojen v disentu a už vůbec v Chartě 77, jak zmiňuje Petr Uhl. Přesto byl ve svém malém městě zcela jednoznačně osamoceným DISIDENTEM (tzn. odpůrcem režimních názorů). O to víc statečnějším. Navíc propagujícím ve svém volebním programu, ve svých tezích a ve velmi kritických dopisech rudým vládcům lidská práva - tedy myšlenku Charty 77, Jazzové sekce, Helsinského protokolu 1975, VONS, HOS, apod. J.Kubík

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)